کرمان رصد

آخرين مطالب

پیش‌بینی دیابت با کمک وضعیت دندان‌ها! علمي

پیش‌بینی دیابت با کمک وضعیت دندان‌ها!
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - ایسنا /سلامت دهان و دندان می‌تواند سرنخ‌هایی درباره بیماری‌هایی مثل دیابت به ما بدهد. پژوهشگران با استفاده از ابزارهای هوشمند، به دنبال راهی هستند تا با بررسی وضعیت دهان، احتمال ابتلا به این بیماری را پیش‌بینی نموده و به پیشگیری از آن کمک کنند.
دیابت یک بیماری شایع است که در آن سطح قند خون به دلیل مشکل در تولید یا استفاده از انسولین بالا می‌رود. این بیماری نه‌تنها بر بدن تأثیر می‌گذارد، بلکه می‌تواند سلامت دهان و دندان را هم به خطر بیندازد. مطالعات نشان داده‌اند افراد دیابتی بیشتر از دیگران با مشکلاتی مثل پوسیدگی دندان یا بیماری‌های لثه روبه‌رو می‌شوند. به همین دلیل، توجه به بهداشت دهان برای این افراد بسیار مهم است. پژوهشگران معتقدند اگر بتوان با بررسی وضعیت دهان، دیابت را زودتر تشخیص داد، می‌توان با آموزش و پیشگیری، از شدت گرفتن این بیماری جلوگیری کرد. این موضوع به‌ویژه در جوامعی که دسترسی به آزمایش‌های پیشرفته محدود است، اهمیت بیشتری پیدا می‌کند.
از سوی دیگر، حجم اطلاعات پزشکی روزبه‌روز بیشتر می‌شود و پزشکان به روش‌هایی نیاز دارند تا از این داده‌ها به بهترین شکل استفاده کنند. اینجا هوش مصنوعی وارد میدان می‌شود. ابزارهای هوشمند می‌توانند الگوهایی را در داده‌ها پیدا کنند که شاید از چشم انسان پنهان بمانند. مثلاً با تحلیل وضعیت دندان‌ها و لثه‌ها، می‌توان حدس‌هایی درباره سلامت کلی بدن زد. برای مثال می توان به کمک فناوری، ارتباط بین سلامت دهان و دیابت را بهتر درک کرد و راهی ساده برای پیش‌بینی این بیماری پیدا نمود. چنین روشی می‌تواند هم برای افراد و هم برای سیستم‌های بهداشتی مفید باشد.
فرزاد فیروزی جهانتیغ از گروه مهندسی صنایع دانشگاه سیستان و بلوچستان، به همراه دو همکار دیگر از همین دانشگاه، تحقیقی انجام داده‌اند که در آن با ابزارهای هوشمند به بررسی ارتباط بین وضعیت دهان و دندان و بیماری دیابت پرداخته‌اند. این گروه تلاش کرده‌ است با استفاده از فناوری، راهی برای پیش‌بینی احتمال ابتلا به دیابت پیدا کند. آنها داده‌هایی را از افراد سالم و دیابتی جمع‌آوری کرده‌اند و با تحلیل این اطلاعات، به نتایج جالبی رسیده‌اند که می‌تواند در آینده به تشخیص زودهنگام این بیماری کمک کند.
برای این تحقیق، پژوهشگران در سال‌های 1399 تا 1400 از 261 نفر (131 نفر سالم و 130 نفر دیابتی) اطلاعات جمع‌آوری کردند. آنها با استفاده از پرسشنامه، پرونده پزشکی و معاینه، وضعیت دهان و دندان این افراد را بررسی کردند. چیزهایی مثل سن، جنسیت، تعداد دندان‌های پوسیده، کشیده‌شده و ترمیم‌شده و همین‌طور شاخص سلامت دهان در این مطالعه مدنظر قرار گرفت. سپس با کمک دو ابزار هوشمند به نام‌های «درخت تصمیم‌گیری» و «ماشین بردار پشتیبان»، این اطلاعات تحلیل شدند. این ابزارها مثل یک کارآگاه، الگوهایی را در داده‌ها پیدا کردند که به پیش‌بینی وضعیت سلامتی افراد کمک می‌کند.
تحلیل‌ها بر اساس روش اول نشان دادند که اگر سن بیشتر از 37 سال باشد و تعداد دندان‌های پوسیده کمتر از 7 باشد و هیچ دندانی هم کشیده نشده باشد، احتمال دیابتی بودن فرد به 82 درصد می‌رسد. همچنین در افراد بالای 37 سال با دندان کشیده‌شده و شاخص سلامت دهان خاص، احتمال دیابت حتی به 100 درصد هم می‌رسد. این نتایج نشان می‌دهند وضعیت دهان می‌تواند سرنخ‌های مهمی درباره دیابت بدهد.
همچنین دقت ابزار «ماشین بردار پشتیبان» هم حدود 73 درصد بود که عدد قابل قبولی است. پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که ابزارهای هوشمند مثل درخت تصمیم‌گیری و ماشین بردار پشتیبان می‌توانند با بررسی سلامت دهان، احتمال ابتلا به دیابت را پیش‌بینی کنند. این روش ساده و سریع می‌تواند به پزشکان و افراد کمک کند تا زودتر متوجه خطر دیابت شوند و اقدامات لازم را انجام دهند.
این یافته‌ها اهمیت آموزش بهداشت دهان را بیشتر نشان می‌دهند. تحقیقات نشان داده اند که افراد دیابتی نیاز به آموزش بیشتری درباره مراقبت از دهان خود دارند و همکاری بین پزشکان و دندان‌پزشکان می‌تواند در این زمینه مؤثر باشد.
روش پیش‌بینی ارائه شده در این پژوهش، می‌تواند در جاهایی که امکانات پزشکی کم است، به‌عنوان یک ابزار ساده و ارزان استفاده شود. اگر افراد بتوانند با نگاه به سبک زندگی و وضعیت دهان خود خطر دیابت را حدس بزنند، قدم بزرگی در پیشگیری برداشته می‌شود.
درواقع این مطالعه نشان داد که فناوری می‌تواند راهی برای ساده‌تر کردن تشخیص بیماری‌ها باشد و طی آن، تلاش شد روشی ارائه شود که هم دقیق باشد و هم به‌راحتی قابل استفاده. این موضوع می‌تواند در آینده به افراد کمک کند تا خودشان هم بخشی از سلامتشان را ارزیابی کنند.
قابل ذکر است این مطالعه در «فصلنامه تحقیق در علوم دندانپزشکی» منتشر شده که وابسته به دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران است. این نشریه محلی برای انتشار پژوهش‌های علمی در زمینه دندانپزشکی و سلامت است و نتایج این تحقیق را برای استفاده عموم و متخصصان در دسترس قرار داده است.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/716055/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اشک‌ های حمید حامی با پیام احساسی مادرش

اجرای ترانه «منِ بی دل» از علیرضا عصار با همراهی امید حاجیلی

حمید حامی از عکس جوونیاش تعجب میکنه!

عود در جنوب، ساز زندگی است…

سرمقاله صبح نو/ یمـن و تغییر معادلات منطقه

وبسایت آمریکایی مطرح کرد: مذاکراتی فراتر از قاب تلویزیون‌ها

سرمقاله اطلاعات/ چرا اسرائیل در پی خلع سلاح مقاومت است؟

ایران می‌تواند فراتر از جغرافیا به عنوان پدیده‌ای ریشه‌دار فهم شود

موفقیت محققان دانشگاه امیرکبیر در بازیابی 57 درصدی نقره، روی و سرب از باطله‌های کارخانجات زنجان

آواز، شخصیت پرندگان را لو می‌دهد!

مدل‌های هوش مصنوعی استدلالی جدید «اوپن‌ای‌آی» بیشتر توهم می‌زنند

«چت‌جی‌پی‌تی» کاربران را بدون اجازه با نام خطاب می‌کند!

ایستگاه فضایی بین‌المللی به خطرناک‌ترین دوره خود وارد شد

نشست شورای مشاوران وزرا در امور ایثارگران وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های اجرایی برگزار شد

آغاز فروش اقساطی خودرو وارداتی هیوندایی توسط کرمان موتور + شرایط

عکس/ استوری کنایه آمیز رضا گلزار حسابی سوژه شد

50 نشست تخصصی برای تاب‌آوری آثار تاریخی برگزار شد

دستگاه های استان کرمان باید برای توسعه سرمایه‌گذاری بسیج شوند

تعطیلی ادارات استان کرمان فردا یکشنبه 31 فروردین 1404 | آیا فردا 31 فروردین ادارات کرمان تعطیل است؟

مرگ تلخ کارگر پاکبان در اثر تصادف

خوشگل‌ها از من تعریف می‌کنند!

حفاظت از هویت تاریخی اصفهان خط قرمز مدیریت شهری است

مراسم دعا و استغاثه برای مردم غزه و جبهه مقاومت در گلزار شهدای گمنام بهشت ​​زهرا(س)

سد نساء بم در وضعیت بحرانی قرار دارد/ کشاورزان صرفه جویی کنند

وزیر راه و شهرسازی به عنوان خادم یار افتخاری شهدا انتخاب شد

شجاعی: بعد از یک فصل سخت یک نفس راحت کشیدیم

تقوی در جلسه با وزیر ورزش برنامه‌های والیبال را ارائه کرد

بهره برداری از نیروگاه 10 مگاواتی خورشیدی اسفندقه 2 جیرفت

تقوی برنامه‌های والیبال را به وزیر ورزش و جوانان ارائه کرد

مدارس کرمان فردا 31 فروردین به علت آلودگی هوا تعطیل است؟ | تعطیلی مدارس کرمان فردا یکشنبه 31 فروردین 1404​

دستور وزیر: حمایت حداکثری از تیم عطایی

هوای کرمان گرم‌تر می‌شود؛ پیش‌بینی رگبار باران

جلسه وزیر ورزش با تقوی و عطایی

پیکار ووشوکاران جوان و نوجوان کشور در شیراز آغاز شد

یک احتمال نگران‌کننده درباره نماینده ایران در آسیا

نبرد انسان و ربات در دوی ماراتن

آلکاراس: از استعداد برادرم در تنیس شگفت‌زده شدم!

اردوی کشتی فرنگی در غیاب سنگین وزن‌ها

قهرمانی تیم دختران و برد تیم پسران در تنیس روی میز آسیای میانه

4 دستور جلسه در نشست هیئت اجرایی کمیته ملی المپیک

مقصد جدید طارمی بیخ گوش ایران

حمید حامی: با صدای همایون شجریان دریا رو دیدم!

انتشار جدول اجراهای هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران

این‌روزها یک خواننده مصری، همدم تنهایی‌های جواد عزتی شده

این موسیقی فریادی برای احیای دریاچه ارومیه است

ویدئویی از تمرینات «اد شیرن» برای فارسی خواندن

مجید رضوی و تیزر آهنگ جدیدش به نام «کی می دونه»

سرمقاله ایران/ سفر شاهزاده خالد بن سلمان زمینه‌ساز نظم نوین منطقه‌ای

سکانس دوم مذاکره از نگاه «فعال اصلاح‌طلب»

سرمقاله کیهان/ چالش هسته‌ای و پاشنه‌آشیل آمریکا