وبسایت آمریکایی مطرح کرد: مذاکراتی فراتر از قاب تلویزیونها
مقالات
بزرگنمايي:
کرمان رصد - اکو ایران /متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
انتظار میرود ترامپ ماه آینده به عربستان سعودی سفر کند. برخی منابع گفتهاند که عربستان تمایل دارد ببیند آیا امکان دارد در جریان این سفر، مقدمات نوعی دیدار سطح بالا میان ایالات متحده و ایران فراهم شود.
دونالد ترامپ روز گذشته بار دیگر گفت ترجیح میدهد با ایران به توافقی هستهای دست یابد تا اینکه مجبور به اقدام نظامی شود.
به نوشته لارا روزن در وبسایت دیپلماتیک، او این سخنان را در حالی بیان کرد که قرار است ایالات متحده و ایران روز شنبه دومین نشست خود را درباره یک توافق جدید احتمالی در رم برگزار کنند؛ این خبر امروز از سوی مقامات آمریکایی، ایرانی و عمانی تأیید شد. محل مذاکرات چندین بار تغییر کرده بود تا سرانجام رم برای این دور انتخاب شد. مذاکرات این آخر هفته در رم قرار است با میانجیگری وزیر امور خارجه عمان انجام شود؛ همانطور که نشست قبلی نیز شنبه گذشته در پایتخت عمان، مسقط، برگزار شده بود.
ترامپ در دیدار با نخستوزیر ایتالیا، جورجیا ملونی، در کاخ سفید به خبرنگاران گفت: «من برای انجام این کار عجلهای ندارم چون فکر میکنم ایران این فرصت را دارد که کشوری بزرگ باشد و زندگی شادی داشته باشد، بدون مرگ.»
او افزود: «من دوست دارم چنین چیزی را ببینم. این گزینه اول من است. اگر گزینه دومی وجود داشته باشد، فکر میکنم برای ایران بسیار بد خواهد بود. و به نظرم ایران میخواهد گفتوگو کند.»
ترامپ ادامه داد: «اگر گفتوگو کنند، برایشان بسیار خوب خواهد بود، و من دوست دارم ایران در آینده پیشرفت کند.»
در مورد شرایط ایالات متحده برای یک توافق هستهای قابل قبول با ایران، ترامپ گفت که خط قرمز او این است که ایران نباید به سلاح هستهای دست یابد.
او گفت: «تمام چیزی که ما میگوییم این است که شما نمیتوانید سلاح هستهای داشته باشید. خیلی ساده است.»
مقامات ایرانی نسبت به اظهارات گاه متناقض مقامهای مختلف دولت ترامپ درباره شرایط قابل قبول برای توافق جدید محتاط بودهاند.
ماهیت خصوصی مذاکره
وقتی از وزارت امور خارجه آمریکا پرسیده شد که آیا دولت ترامپ توافقی را خواهد پذیرفت که اجازه غنیسازی سطح پایین برای مقاصد انرژی را به ایران بدهد یا بر شروط حداکثریای اصرار خواهد داشت که تهران احتمالاً آن را نخواهد پذیرفت، این وزارتخانه امروز اعلام کرد که در فضای عمومی مذاکره نخواهد کرد.
سخنگوی وزارت خارجه، تامی بروس، در نشست خبری این وزارتخانه به خبرنگاران گفت میدانم که این سؤال مهمی است، اما اگر قرار بود ما در تلویزیون مذاکره کنیم…، دیگر نیازی نبود که روز شنبه به رم برویم… این ماهیت مذاکره نیست.»
بروس گفت: «خط قرمز روشن این است که ایران نباید به سلاح هستهای دست پیدا کند. این خط قرمز ماست و این موضوع بهصورت خصوصی بین افرادی که مأمور انجام این مذاکرات هستند، مطرح خواهد شد.»
همانند نشست اولیهای که شنبه گذشته در مسقط برگزار شد، در مذاکرات رم نیز نماینده آمریکا، استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ترامپ خواهد بود و ایران نیز با حضور عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، شرکت خواهد کرد.
مقامات عمانی اعلام کردند که از نقش خود به عنوان میانجی در نشست رم خرسندند. (برخی منابع گمانهزنی کردهاند که ممکن است مذاکرات در سفارت عمان یا محل اقامت سفیر عمان در رم برگزار شود.)
وزارت خارجه عمان اعلام کرد: «هدف از این مذاکرات، دستیابی به پیشرفت بیشتر در جهت رسیدن به توافقی عادلانه، الزامآور و پایدار است. عمان از اینکه تسهیلگر و میانجی این نشست در رم است خرسند است؛ شهری که به دلایل لجستیکی به عنوان محل برگزاری انتخاب شده است.»
در آستانه نشست رم، عباس عراقچی روز چهارشنبه با رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در تهران دیدار کرد و روز پنجشنبه نیز در مسکو با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، دیدار داشت.
عراقچی در حساب توییتر خود درباره دیدار با رئیس آژانس نوشت: «در ماههای آینده، آژانس میتواند نقش مهمی در حلوفصل مسالمتآمیز پرونده هستهای ایران ایفا کند.»
او در ادامه توییتش نوشت: «در شرایطی که بازیگران خرابکار گرد آمدهاند تا روند مذاکرات جاری را به بیراهه بکشانند، ما نیازمند یک مدیرکل صلح هستیم.» این جمله ظاهراً با زبانی بیان شده بود که بتواند نظر مثبت ترامپ و ویتکاف را جلب کند.
سفر وزیر دفاع عربستان به ایران
روز پنجشنبه و همزمان با موجی از دیپلماسی، وزیر دفاع عربستان سعودی در اقدامی بسیار نادر به تهران سفر کرد و با رهبر ایران و دیگر مقامات دیدار کرد. شاهزاده خالد بن سلمان، وزیر دفاع عربستان، پسر پادشاه سلمان و برادر ولیعهد محمد بن سلمان، گفت که حامل پیامی از سوی رهبری عربستان برای رهبر ایران بوده است.
کارشناس امور عربستان، علی شهابی، درباره این دیدار به فایننشال تایمز گفت: «عربستان بهوضوح دارد پیامی به تهران میفرستد که به هیچ وجه، در هیچ قالبی، زمینهساز حملهای به ایران نخواهد بود. این پادشاهی از تلاشهای ترامپ برای یافتن راهحلی دیپلماتیک برای بحران هستهای حمایت میکند و خواهان جنگ نیست.»
انتظار میرود ترامپ ماه آینده به عربستان سعودی سفر کند.
برخی منابع گفتهاند که عربستان تمایل دارد ببیند آیا امکان دارد در جریان این سفر، مقدمات نوعی دیدار سطح بالا میان ایالات متحده و ایران فراهم شود. با این حال، به نظر میرسد ایران هنوز برای چنین دیداری تمایل نشان نداده است.
علی واعظ، مدیر برنامه ایران در گروه بینالمللی بحران، گفت: «داشتن دیداری در سطح ریاستجمهوری میتواند به جلب تعهد ترامپ به مسیر دیپلماتیک کمک کند و از روندی که ممکن است پیچیده باشد در برابر عوامل برهمزننده محافظت کند.»
او گفت: «استدلال من این است که بهجای انجام حرکات کوچک یا اقدامات اعتمادساز، یا در نظر گرفتن توافق موقتی که در نهایت به توافقی جامع و سپس دیدار سطح ریاستجمهوری منتهی شود، آن دیدار را از همان ابتدا برگزار کنید. چون وقتی شخص ترامپ مستقیماً درگیر روند شود، آن مسیر تا حد زیادی از خرابکاریها مصون میماند.»
یکی از عواملی که برخی مقامات ایرانی درباره امکان توافق با دولت ترامپ مثبت میدانند این است که تحلیلشان این است که اگر ترامپ توافقی انجام دهد، احتمال اجرای آن بالاتر است، چون او کنترل بیشتری بر اعضای جمهوریخواه کنگره دارد.
بازار ![]()
-
شنبه ۳۰ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۶:۴۹:۴۰
-
۱۰ بازديد
-

-
کرمان رصد
لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/716427/