کرمان رصد

آخرين مطالب

قیامت می‌کنی سعدی بدین شیرین سخن گفتن فرهنگي

قیامت می‌کنی سعدی بدین شیرین سخن گفتن
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - زینب دانشور- «خبر جنوب»/
در عصر شتاب‌زده و پرآشوب امروز، که مرز میان حقیقت و ظاهر، اخلاق و منفعت و انسانیت و سودگرایی هر روز کمرنگ‌تر می‌شود، نیاز به بازخوانی و بازاندیشی در میراث فکری و ادبی بزرگان فرهنگ ایرانی بیش از پیش احساس می‌شود. در میان این میراث گران‌بها، اندیشه‌های سعدی شیرازی، شاعر، نویسنده و اندیشمند بلندآوازه قرن هفتم هجری، جایگاهی بی‌بدیل دارد.
سعدی را تنها نمی‌توان در قاب تنگ شعر و نثر ادبی تعریف کرد؛ او آموزگاری است که با نگاهی ژرف و انسانی، حکمت عملی، اخلاق اجتماعی و روحیه‌ای جهان‌وطنانه را در کلماتش جاری کرده و برای انسانِ امروز نیز حرف‌هایی تازه دارد. از گلستانِ پندآموز گرفته تا بوستانِ اخلاق‌مدار، از غزلیات عاشقانه تا قطعات حکمت‌آمیز، سعدی با زبانی شیرین و روایتی دل‌نشین، تصویری از انسانِ مسئول، مهربان و آگاه را پیش‌روی ما می‌گذارد؛ انسانی که نه‌تنها در اندیشه خود، که در کنش اجتماعی‌اش نیز ریشه در اخلاق دارد. او صدای وجدان انسانی است که قرن‌ها از میان طوفان‌های تاریخ عبور کرده و هنوز هم توان آن را دارد که دریچه‌ای نو به‌سوی معنا و فضیلت بگشاید.
با توجه به جایگاه مهم و الهام‌بخش سعدی در فرهنگ ایرانی و حتی در گستره جهانی و همچنین نقش کلیدی او در شکل‌گیری زبان، اخلاق و هویت فرهنگی در آستانه بزرگداشت این شاعر شهره و روز نثر فارسی، «خبر جنوب» در گفت‌وگویی اختصاصی با رییس مرکز سعدی‌شناسی به بررسی ضرورت ترویج اندیشه اخلاقی سعدی در فضای فرهنگی و آموزشی معاصر پرداختیم. در این گفت‌وگو، به این پرسش پرداختیم که چگونه می‌توان اندیشه‌های ناب و انسان‌مدار سعدی را به نسل امروز نزدیک کرد؟ و نقش نهادهای فرهنگی و پژوهشی در این مسیر چیست؟
کوروش کمالی سروستانی در پاسخ به این که با توجه به نقش سعدی در غنای نثر فارسی و تاثیر او بر ادبیات اخلاقی و اجتماعی چه کاری برای بازخوانی و بازشناسی نثر سعدی در بین اقشار مختلف جامعه می توان انجام داد گفت: کلام سعدی چنان فاخر و پخته است که بازنویسی و و بازآفرینی آن به لطف کلام او ضربه می زند.
او با مخالفت در خصوص بازآفرینی آثار سعدی برای انتقال به جامعه بیان کرد: این کار به تقلیل ارزش اثر می انجامد زبان سعدی زبان معیار است و بهترین اتفاق ترویج آن است.
این پژوهشگر و زبان شناس با اشاره به حفظ زبان فارسی توسط فردوسی گفت: حکیم توس با شاهکار خود شاهنامه زبان روزگار خود را حفظ کرد؛ اتفاقی که سال ها آن زبان را زبان معیار زمانه کرد.
کمالی ادامه داد: زبان فارسی پس از آن و در دوران گذار دچار چالش هایی شد اما در قرن هفت سعدی طرحی نو درانداخت و بر اساس حکمت آن زمان و دانش خود بازآفرینی کرد.
وی با بیان این که شاعرانگی سعدی بر قدرت زبان‌آفرینی او سایه افکنده تاکید کرد: سعدی سنت‌شناس است و سنت‌آفرین؛ در آن روزگار زبان فارسی را به گونه‌ای آفرید که به قول فروغی ما بعد از سال‌ها هنوز به زبان سعدی سخن می‌گوییم.
این سعدی شناس با اشاره به این که گلستان اثری است که برای آموختن زبان فارسی چه در ایران چه در شبه قاره هند، آناتولی، چین و ... تدریس می شود تصریح کرد: بنابراین آثار سعدی نه تنها زبان آفرین است بلکه مروج زبان در همه دنیاست.
کمالی افزود: زبان او چنان در فرهنگ ایرانی رخنه کرده و جا گرفته که امروز هزاران ضرب المثل از آثار سعدی بین عوام و ورد زبان آن هاست.
این پژوهشگر با تاکید بر این که زبان سعدی زبان فرهنگ ایرانی است و برای ترویج اندیشه و زبان او باید قدم برداشت گفت: به این منظور باید از خود زبان او استفاده و اصل اثر را ترویج کرد.
وی ادامه داد: به گفته ماریو بارگاس یوسا نویسنده اهل پرو که اخیرا فوت کرد هیچ اثری جز خود آثار کلاسیک نمی‌تواند معرف خود و فرهنگ و دانش خود باشد بر این اساس برای تزریق اندیشه بزرگانی چون سعدی به جامعه باید از تمام ابزارهای در دسترس از هنر گرفته تا تریبون‌ها بهره ببریم، گلستان خوانی را ترویج کنیم و از تریبون های بزرگی مانند صدا و سیما و برنامه های بزرگ از بیانات سعدی استفاده کنیم تا گنجینه واژگانی مردم با این واژه ها تقویت شود.
کمالی با اشاره به این که این اتفاق در موسیقی استاد شجریان به خوبی هویداست گفت: در تمام موزیک هایی این خواننده که از اشعار بزرگانی چون حافظ و سعدی و مولانا بهره برده شده، آن اشعار در ذهن و خاطر و روح مردم حک شده همین اتفاق در موسیقی پاپ هم دیده می شود. هر جا خواننده ای اشعار کلاسیک بزرگان را خوانده نه فقط با اقبال مواجه شده بلکه در ذهن مردم حک و رخنه کرده.
رئیس مرکز سعدی شناسی ضمن گلایه از کم کاری در حوزه نمایش شخصیت، اندیشه و روزگار بزرگان ایران چون حافظ وسعدی بیان کرد: متاسفانه در این زمینه کارنامه بدی از خود به جا گذاشتیم ایران گنجینه ای غنی از بزرگان اندیشمند است اما تا به حال یک فیلم و سریال از این شخصیت ها تولید نشده هرچند یک فیلم سینمایی از مولانا ساخته شده اما باز هم جای کار دارد.
کمالی در پاسخ به این که چطور می توان زبان شیرین سعدی را به نسل جدید مخصوصا نوجوانان و جوانان نزدیک تر کرد گفت: زبان زنده است و در اختیار کسی نیست؛ زبان باید جاری باشد نمی‌توان از نسلی که در فضای مجازی زمان زیادی را سپری می کند انتظار استفاده از واژگان فارسی را داشت.
او ادامه داد: ما باید واژه ها را در معرض دید و علاقه و استفاده آن ها قرار دهیم و با تولیدات فرهنگی مطابق با خواسته و میل نسل جدید آن ها را به ادبیات پیوند دهیم.
این پژوهشگر خطاب به نهادهای مسئول بیان کرد: باید تبیین کنیم که باید از بدیع و عروض عبور کنیم و در راه ترویج اندیشه تلاش کنیم.
کمالی عنوان کرد: از آن جا که عمده ساخت شخصیت افراد در دوران خردسالی است برای پیوند کودکان با زبان فارسی و مفاخر تمدنی، باید سرفصل هایی به کتاب های درسی اضافه شود.
او با یادآوری خاطرات پویش گلستان خوانی در سال 95 با همکاری آموزش و پروش گفت: در آن پویش بیش از 200 هزار نفر شرکت کردند و 200 منتخب با حضور در آرامگاه سعدی گلستان خوانی کردند؛ حتی دوره ای برای معلمان ادبیات برگزار شد که متاسفانه ادامه ای نداشت.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/716363/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اشک‌ های حمید حامی با پیام احساسی مادرش

اجرای ترانه «منِ بی دل» از علیرضا عصار با همراهی امید حاجیلی

حمید حامی از عکس جوونیاش تعجب میکنه!

عود در جنوب، ساز زندگی است…

سرمقاله صبح نو/ یمـن و تغییر معادلات منطقه

وبسایت آمریکایی مطرح کرد: مذاکراتی فراتر از قاب تلویزیون‌ها

سرمقاله اطلاعات/ چرا اسرائیل در پی خلع سلاح مقاومت است؟

ایران می‌تواند فراتر از جغرافیا به عنوان پدیده‌ای ریشه‌دار فهم شود

موفقیت محققان دانشگاه امیرکبیر در بازیابی 57 درصدی نقره، روی و سرب از باطله‌های کارخانجات زنجان

آواز، شخصیت پرندگان را لو می‌دهد!

مدل‌های هوش مصنوعی استدلالی جدید «اوپن‌ای‌آی» بیشتر توهم می‌زنند

«چت‌جی‌پی‌تی» کاربران را بدون اجازه با نام خطاب می‌کند!

ایستگاه فضایی بین‌المللی به خطرناک‌ترین دوره خود وارد شد

نشست شورای مشاوران وزرا در امور ایثارگران وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های اجرایی برگزار شد

آغاز فروش اقساطی خودرو وارداتی هیوندایی توسط کرمان موتور + شرایط

عکس/ استوری کنایه آمیز رضا گلزار حسابی سوژه شد

50 نشست تخصصی برای تاب‌آوری آثار تاریخی برگزار شد

دستگاه های استان کرمان باید برای توسعه سرمایه‌گذاری بسیج شوند

تعطیلی ادارات استان کرمان فردا یکشنبه 31 فروردین 1404 | آیا فردا 31 فروردین ادارات کرمان تعطیل است؟

مرگ تلخ کارگر پاکبان در اثر تصادف

خوشگل‌ها از من تعریف می‌کنند!

حفاظت از هویت تاریخی اصفهان خط قرمز مدیریت شهری است

مراسم دعا و استغاثه برای مردم غزه و جبهه مقاومت در گلزار شهدای گمنام بهشت ​​زهرا(س)

سد نساء بم در وضعیت بحرانی قرار دارد/ کشاورزان صرفه جویی کنند

وزیر راه و شهرسازی به عنوان خادم یار افتخاری شهدا انتخاب شد

شجاعی: بعد از یک فصل سخت یک نفس راحت کشیدیم

تقوی در جلسه با وزیر ورزش برنامه‌های والیبال را ارائه کرد

بهره برداری از نیروگاه 10 مگاواتی خورشیدی اسفندقه 2 جیرفت

تقوی برنامه‌های والیبال را به وزیر ورزش و جوانان ارائه کرد

مدارس کرمان فردا 31 فروردین به علت آلودگی هوا تعطیل است؟ | تعطیلی مدارس کرمان فردا یکشنبه 31 فروردین 1404​

دستور وزیر: حمایت حداکثری از تیم عطایی

هوای کرمان گرم‌تر می‌شود؛ پیش‌بینی رگبار باران

جلسه وزیر ورزش با تقوی و عطایی

پیکار ووشوکاران جوان و نوجوان کشور در شیراز آغاز شد

یک احتمال نگران‌کننده درباره نماینده ایران در آسیا

نبرد انسان و ربات در دوی ماراتن

آلکاراس: از استعداد برادرم در تنیس شگفت‌زده شدم!

اردوی کشتی فرنگی در غیاب سنگین وزن‌ها

قهرمانی تیم دختران و برد تیم پسران در تنیس روی میز آسیای میانه

4 دستور جلسه در نشست هیئت اجرایی کمیته ملی المپیک

مقصد جدید طارمی بیخ گوش ایران

حمید حامی: با صدای همایون شجریان دریا رو دیدم!

انتشار جدول اجراهای هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران

این‌روزها یک خواننده مصری، همدم تنهایی‌های جواد عزتی شده

این موسیقی فریادی برای احیای دریاچه ارومیه است

ویدئویی از تمرینات «اد شیرن» برای فارسی خواندن

مجید رضوی و تیزر آهنگ جدیدش به نام «کی می دونه»

سرمقاله ایران/ سفر شاهزاده خالد بن سلمان زمینه‌ساز نظم نوین منطقه‌ای

سکانس دوم مذاکره از نگاه «فعال اصلاح‌طلب»

سرمقاله کیهان/ چالش هسته‌ای و پاشنه‌آشیل آمریکا