کرمان رصد

آخرين مطالب

قوانین آنتروپی در دنیای کوانتومی هم کار می‌کنند علمي

قوانین آنتروپی در دنیای کوانتومی هم کار می‌کنند
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - ایسنا /نتایج یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که قوانین آنتروپی در دنیای کوانتومی نیز کار می‌کنند. در واقع فیزیک کوانتومی نیز از قانون دوم ترمودینامیک مستثنی نیست. همچنین دارای هرج و مرج و بی‌نظمی، اما از نوعی دیگر است.
طبق قانون دوم ترمودینامیک، آنتروپی یک سیستم ایزوله به مرور زمان افزایش می‌یابد. همه چیز در اطراف ما از این قانون پیروی می‌کند. به عنوان مثال، ذوب شدن یخ، آشفتگی اتاق، سرد شدن قهوه داغ و پیری، همه نمونه‌هایی از افزایش آنتروپی در طول زمان هستند.
آنتروپی (entropy) مفهومی علمی و همچنین یک خاصیت فیزیکی غیر قابل اندازه‌گیری است که در عادی‌ترین حالت با حالت اختلال، تصادفی بودن و عدم قطعیت مرتبط است. به عبارتی، آنتروپیِ یک سامانه‌ فیزیکی، کمترین تعداد ذراتی است که برای تعریف صحیح حالت دقیق سامانه نیاز است. آنتروپی نماینده تصادفی بودن مولکول‌ها است و در واقع ویژگی‌های یک سامانه را تعریف می‌کند.
دانشمندان تا پیش از این معتقد بودند که فیزیک کوانتومی از این قانون مستثنی است. به این دلیل که حدود 90 سال پیش، ریاضیدانی به نام جان فون نویمان(John von Neumann) مجموعه‌ای از مقالات را منتشر کرد که در آنها به زبان ریاضی نشان داد که اگر اطلاعات کاملی از وضعیت کوانتومی یک سیستم داشته باشیم، آنتروپی آن در طول زمان ثابت می‌ماند.
با این حال، یک مطالعه جدید از محققان دانشگاه فناوری وین(TU Wien) این مفهوم را به چالش می‌کشد. این مطالعه نشان می‌دهد که آنتروپی یک سیستم کوانتومی بسته نیز در طول زمان، تا زمانی که به سطح اوج خود برسد، افزایش می‌یابد.
محققان می‌گویند: این بستگی به نوع آنتروپی دارد که شما به آن نگاه می‌کنید. اگر مفهوم آنتروپی را به گونه‌ای تعریف کنید که با ایده‌های اساسی فیزیک کوانتومی سازگار باشد، دیگر هیچ تناقضی بین فیزیک کوانتومی و ترمودینامیک وجود ندارد.
سامانه کوانتومی از آنتروپی متفاوتی پیروی می‌کند
نویسندگان این مطالعه جزئیات مهمی را در توضیح نویمان برجسته کردند. نویمان اظهار داشت که آنتروپی برای یک سامانه کوانتومی زمانی که اطلاعات کاملی در مورد سامانه داشته باشیم، تغییر نمی‌کند.
با این حال، خود نظریه کوانتومی، به ما می‌گوید که داشتن دانش کامل از یک سامانه کوانتومی غیرممکن است، زیرا ما فقط می‌توانیم ویژگی‌های خاصی را با عدم قطعیت اندازه‌گیری کنیم. این بدان معناست که آنتروپی نویمان رویکرد صحیحی برای بررسی تصادفی بودن و آشفتگی در سامانه‌های کوانتومی نیست.
بنابراین راه درست چیست؟ نویسندگان این مطالعه توضیح می‌دهند که به ‌جای محاسبه آنتروپی نویمان برای حالت کوانتومی کامل کل سامانه می‌توان آنتروپی را برای یک عامل قابل مشاهده خاص محاسبه کرد.
این را می‌توان با استفاده از آنتروپی شانون(Shannon)، مفهومی که توسط ریاضیدانی به نام کلود شانون(Claude Shannon) در سال 1948 در مقاله خود با عنوان «نظریه ریاضی ارتباطات» پیشنهاد شد، به دست آورد. آنتروپی شانون عدم قطعیت در نتیجه یک اندازه گیری خاص را اندازه‌گیری می‌کند. این نظریه به ما می‌گوید که چه مقدار اطلاعات جدید هنگام مشاهده یک سامانه کوانتومی به دست می‌آوریم.
فلوریان میر(Florian Meier)، نویسنده اول این مطالعه و پژوهشگر دانشگاه وین گفت: اگر فقط یک نتیجه اندازه‌گیری ممکن وجود داشته باشد که با اطمینان 100 درصدی رخ دهد، بنابراین آنتروپی شانون، صفر است. شما از نتیجه شگفت‌زده نخواهید شد، چیزی از آن یاد نخواهید گرفت. اگر مقادیر ممکن زیادی با احتمالات مشابه بزرگ وجود داشته باشد، آنتروپی شانون بزرگ است.
ادغام فیزیک کوانتومی با ترمودینامیک
وقتی آنتروپی یک سامانه کوانتومی را از دیدگاه کلود شانون دوباره تصور می‌کنیم، با یک سامانه کوانتومی در حالت آنتروپی شانون پایین شروع می‌کنیم، به این معنی که رفتار سیستم نسبتاً قابل پیش‌بینی است.
به عنوان مثال، تصور کنید یک الکترون دارید و تصمیم دارید اسپین(چرخش) آن را که می‌تواند بالا یا پایین باشد، اندازه‌گیری کنید. اگر می‌دانید که اسپین آن 100 درصد بالا است، آنتروپی شانون صفر است و ما چیز جدیدی از این روش اندازه‌گیری یاد نمی‌گیریم.
اگر اسپین 50 درصد بالا و 50 درصد پایین باشد، آنتروپی شانون زیاد است، زیرا احتمال اینکه هر دو نتیجه را به یک اندازه دریافت کنیم، اندازه‌گیری اطلاعات جدیدی به ما می‌دهد. هر چه زمان بیشتر می‌گذرد، آنتروپی افزایش می‌یابد، زیرا هرگز در مورد نتیجه مطمئن نیستید.
با این حال در نهایت، آنتروپی به نقطه‌ای می‌رسد که سطح آن کاهش می‌یابد، به این معنی که غیرقابل پیش‌بینی بودن سامانه تثبیت می‌شود. این منعکس کننده چیزی است که ما در ترمودینامیک کلاسیک مشاهده می‌کنیم، جایی که آنتروپی تا زمانی که به تعادل برسد، افزایش می‌یابد و سپس ثابت می‌ماند.
طبق این مطالعه، این مورد آنتروپی برای سامانه‌های کوانتومی که ذرات زیادی را شامل می‌شوند و نتایج متعددی تولید می‌کنند نیز معتبر است.
مارکوس هوبر(Marcus Huber)، نویسنده ارشد این مطالعه و متخصص علوم اطلاعات کوانتومی در دانشگاه وین می‌گوید: این به ما نشان می‌دهد که قانون دوم ترمودینامیک در یک سامانه کوانتومی که کاملاً از محیط خود جداست نیز صادق است، فقط باید سؤالات درست بپرسید و از تعریف مناسب آنتروپی استفاده کنید.
این مطالعه در مجله PRX Quantum منتشر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/698642/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله ایران/ هوش مصنوعی و مشارکت ایران در ابتکار عمل‌های منطقه‌ای

سرمقاله اعتماد/ همه‌ چیز از اشتباهات محمدرضا پهلوی آغاز شد

حکمرانی حجاب و عفاف در نظام جمهوری اسلامی ایران بررسی می شود

سند موسیقی دولت قبل نظرات اندیشه‌ورزان و هنرپژوهان را ندارد/ لغو مجوزها بسیار آسیب‌زاست

ساخت سیستم‌های حذف آلاینده‌های مضر از گازهای خروجی در فرآیندهای صنعتی

ساخت کفش‌های ضد لغزش با الهام از انگشتان مارمولک

فرصت آشنایی با 10 ستاره پر نور آسمان در گنبد مینا

خانه کوچک تاشو و قابل نصب بدون ابزار در 60 دقیقه!

عامل قتل 24 سال پیش قشم در سیرجان دستگیر شد

تلاش حامیان متخلفان برای مسکوت ماندن پرونده رفسنجان

هم افزایی حوزه های اجرایی در نوسازی بافت‌های فرسوده محلات چهارده‌گانه منطقه

خداداد عزیزی علیه پرسپولیس و کمیته انضباطی!

لاله زار سردترین ایستگاه استان کرمان

تولید انرژی خالص در نیروگاه نکا نسبت به مدت مشابه سال گذشته 27.5 درصد افزایش یافت

دوئل بزرگ والیبال ایران: یک‌طرفه به نفع آقا بهروز!

افزایش سرعت قطار کرمانشاه نیازمند بودجه هزار میلیاردی

سفر وزیر صنعت، معدن و تجارت به کرمان

سپاه، پاسدار دستاوردهای انقلاب

اکران فیلم های جشنواره فجر همزمان با سراسر کشور درکیش

بامداد برفی جنوب کرمان

آغاز اکران فیلم‌های فجر در کرمان؛ «موسی کلیم‌الله» روی پرده می‌رود

اینفوگرافی/ 4 میان وعده هوشمند در بارداری

پیش‌بینی بارندگی برای پایان هفته در استان کرمان؛ ثبت دمای منفی 15 درجه در لاله‌زار

سرمقاله آرمان امروز/ قصه یک تظاهرات بی‌سابقه

نویسنده مشهور آمریکایی: آیا واشنگتن قادر به مهار چین خواهد بود؟

سرمقاله آرمان ملی/ چرا مذاکره خوب است

علت وقوع طوفان‌های ویرانگر در مریخ چیست؟

این ستاره هر 80 سال یکبار می‌درخشد / آماده تماشا شوید

یکی از برکات جمهوری اسلامی خودکفایی کشور در حوزه تولید علم است

پیشرفت های حوزه مسکن در استان تهران؛ از توسعه زیرساخت ها تا نوسازی بافت فرسوده

سرمقاله دنیای اقتصاد/ جولانی و الگوی توسعه عربستان

سرمقاله هم میهن/ کدام نماینده؟

مدیر موسسه آموزش عالی حوزوی ائمه اطهار: از نوآوری‌های حضرت امام نظریه «خطابات قانونیه» است/ سال آینده همایش ملی «نظریه خطابات قانونیه» را برگزار خواهیم کرد/ در راستای ترویج اندیشه‌های امام تمام آثار فقه و اصول ایشان را جمع آوری کردیم

تغییرات رودخانه‌ای زیر ذره‌بین فناوری پهپاد

استاندار کرمان: شهر کرمان نیازمند تحول در مبلمان شهری است

خیال عبدی شبانه راحت شد

مناسبت روز/ دوشنبه، 15 بهمن‌ماه

سرمقاله خراسان/ درس‌هایی از روز سیاه فوتبال

قوانین آنتروپی در دنیای کوانتومی هم کار می‌کنند

بازرس کل قضایی استان کرمان: تراکم و تزاحم قوانین مغایر، نفس تولیدکنندگان را به شماره انداخته است

رمزگشایی از یک پرونده 24 ساله با دستگیری قاتل در سیرجان

مجتمع مس سرچشمه پیشتاز صدور مجوز‌های ساخت داخل/ سرمایه‌گذاری 2400 میلیارد تومانی ملی مس در حمایت از تولید داخل

غیر حضوری شدن مدارس برخی مناطق استان کرمان

خداداد و حمله به پرسپولیس و کمیته انضباطی!

معادن زغال سنگ استان کرمان باید ساماندهی شود

تصاویر/ آئین غبارروبی و عطر افشانی گلزار شهدا در شهر بهار

تئوریسین مبارزه مسلحانه

دست رد ترامپ به سینه نتانیاهو در مورد تهران؟

کرمان به استقبال نوروز رفت

تعطیلی برخی مدارس استان کرمان به دلیل برودت هوا