کرمان رصد

آخرين مطالب

علت وقوع طوفان‌های ویرانگر در مریخ چیست؟ علمي

علت وقوع طوفان‌های ویرانگر در مریخ چیست؟
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - باشگاه خبرنگاران /یک مطالعه جدید نشان داده است که طوفان‌های گردوغباری که چندین ماه در مریخ رخ داده‌اند، ممکن است با یک عدم تعادل انرژی عجیب که اخیراً در سطح سیاره سرخ کشف شده است، مرتبط باشند.
جواد فراهانی - تحقیقات نشان می‌دهند که سیارات و قمر‌های منظومه شمسی انرژی را از خورشید جذب می‌کنند، اما همچنین انرژی را در فضا منتشر می‌کنند. تفاوت بین این دو فرآیند به عنوان بودجه انرژی تابشی (REB) شناخته می‌شود که نقش کلیدی در تعیین آب‌وهوا و شرایط جوی سیارات ایفا می‌کند و بر دما و الگو‌های آب‌وهوایی تأثیر می‌گذارد.
بر اساس گفته‌های پروفسور لیمینگ لی، استاد فیزیک در دانشگاه هیوستن و یکی از نویسندگان این مطالعه، بودجه انرژی تابشی و توزیع جغرافیایی آن در عرض‌های جغرافیایی، به طور مستقیم بر ویژگی‌های حرارتی سطح سیاره و جو آن تأثیر می‌گذارد.
در زمین، بودجه انرژی تابشی با مازاد انرژی در مناطق استوایی و کمبود انرژی در مناطق قطبی همراه است، در حالی که به طور کلی در طول سال تعادل برقرار است.

بر اساس داده‌های جمع‌آوری‌شده توسط دستگاه طیف‌سنج انتشار حرارتی (Thermal Emission Spectrometer) روی فضاپیمای Mars Global Surveyor ناسا که اکنون غیرفعال شده است و داده‌های پنج سال مریخی (حدود 10 سال زمینی) را پوشش می‌دهد، محققان مقدار انرژی جذب‌شده و منتشر‌شده توسط مریخ را در عرض‌های جغرافیایی، از خط استوا تا قطب‌ها، محاسبه کردند. برای مقایسه، محققان همچنین بودجه انرژی تابشی زمین را در طول 10 سال زمینی در عرض‌های جغرافیایی مختلف محاسبه کردند.
این تیم تحقیقاتی دریافت که مریخ از عدم تعادل‌های فصلی قابل توجهی در بودجه انرژی تابشی رنج می‌برد، به طوری که در بهار و تابستان نیمکره شمالی، مازاد انرژی در مناطق قطبی مشاهده می‌شود؛ در حالی که در نیمکره جنوبی وضعیت برعکس است.
محققان توضیح داده‌اند که این عدم تعادل‌ها ممکن است عامل طوفان‌های گردوغبار جهانی باشند که مریخ به آن معروف است. هنگامی که نیمکره جنوبی گرم می‌شود، لایه نازک جو مریخ نیز گرم می‌شود و شرایط مناسبی برای بلند شدن ذرات گردوغبار و تشکیل طوفان‌ها ایجاد می‌کند. از سوی دیگر، این طوفان‌ها نیز بر بودجه انرژی تابشی سیاره تأثیر می‌گذارند؛ زیرا مقدار انرژی خورشیدی جذب‌شده و گرمای منتشر‌شده را کاهش می‌دهند.
با وجود این عدم تعادل‌های فصلی، بودجه انرژی تابشی سالانه مریخ به طور کلی متعادل باقی می‌ماند. با این حال، توزیع انرژی در عرض‌های جغرافیایی به طور قابل توجهی با زمین متفاوت است؛ زیرا مریخ در مناطق استوایی با کمبود انرژی و در مناطق قطبی با مازاد انرژی مواجه است، برخلاف زمین که کمبود انرژی در مناطق قطبی متمرکز است.
این مطالعه در مجله AGU Advances منتشر شده است.
منبع: Live Science

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/698661/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله کیهان/ کدام خطر آینده انقلاب را تهدید می‌کند؟!

مقابله شریکان با آشوب ترامپی

سرمقاله همشهری/ از دستور گروهبان آمریکایی به وزیر ایرانی تا کاپیتولاسیون

سرمقاله شرق/ دولت؛ کمیته اجرائی سرمایه‌داران

سرمقاله جوان/ انقلاب اسلامی بزرگ‌ترین کنش جمعی ایرانیان

دورهمی کتاب‌خوانی مادر و کودک؛ محفلی برای تبادل اندیشه مادرانه

ماشین تولید سحابی!

ماهواره پارس 2 در صف پرتاب

عامل جدید هوش مصنوعی «چت‌جی‌پی‌تی» رونمایی شد

اولین ماموریت ژاپن در سال 2025 پرتاب شد

مشخصات سه ماهواره پیشرفته ایرانی

ساخت دماسنج دقیقی که به کالیبراسیون و تنظیم نیاز ندارد

مادر شهیدان والامقام «به جامه» آسمانی شد

دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با سه تن از جانبازان

اعزام 5200 دانشجو از استان کرمان به مناطق عملیاتی دفاع مقدس

رونق ساخت‌وساز با بسته‌های تشویقی+ جزئیات

ماجرای عجیب موسیقی نواحی در کرمان و سکوت مسئولان

قاتلی بعد از 24 سال فرار در قشم دستگیر شد

افتتاح طرح های اشتغالزایی برای زنان سرپرست خانوار بهزیستی در رفسنجان

برنامه تولید 1403 امور تغلیظ سرباره مجتمع مس سرچشمه رفسنجان محقق شد

خرید میلگرد با کیفیت بالا در انواع مختلف و قیمتی ارزان!

تحقق برنامه تولید 1403 امور تغلیظ سرباره مجتمع مس سرچشمه

دستگیری قاتلی بعد از 24 سال فرار در قشم

کوه هزار تا بیابان لوت؛ ظرفیت‌های ناشناخته گردشگری کرمان

آثار ماندگار مرد هزارنقشِ سینمای ایران!

سرمقاله ایران/ هوش مصنوعی و مشارکت ایران در ابتکار عمل‌های منطقه‌ای

سرمقاله اعتماد/ همه‌ چیز از اشتباهات محمدرضا پهلوی آغاز شد

حکمرانی حجاب و عفاف در نظام جمهوری اسلامی ایران بررسی می شود

سند موسیقی دولت قبل نظرات اندیشه‌ورزان و هنرپژوهان را ندارد/ لغو مجوزها بسیار آسیب‌زاست

ساخت سیستم‌های حذف آلاینده‌های مضر از گازهای خروجی در فرآیندهای صنعتی

ساخت کفش‌های ضد لغزش با الهام از انگشتان مارمولک

فرصت آشنایی با 10 ستاره پر نور آسمان در گنبد مینا

خانه کوچک تاشو و قابل نصب بدون ابزار در 60 دقیقه!

عامل قتل 24 سال پیش قشم در سیرجان دستگیر شد

تلاش حامیان متخلفان برای مسکوت ماندن پرونده رفسنجان

هم افزایی حوزه های اجرایی در نوسازی بافت‌های فرسوده محلات چهارده‌گانه منطقه

خداداد عزیزی علیه پرسپولیس و کمیته انضباطی!

لاله زار سردترین ایستگاه استان کرمان

تولید انرژی خالص در نیروگاه نکا نسبت به مدت مشابه سال گذشته 27.5 درصد افزایش یافت

دوئل بزرگ والیبال ایران: یک‌طرفه به نفع آقا بهروز!

افزایش سرعت قطار کرمانشاه نیازمند بودجه هزار میلیاردی

سفر وزیر صنعت، معدن و تجارت به کرمان

سپاه، پاسدار دستاوردهای انقلاب

اکران فیلم های جشنواره فجر همزمان با سراسر کشور درکیش

بامداد برفی جنوب کرمان

آغاز اکران فیلم‌های فجر در کرمان؛ «موسی کلیم‌الله» روی پرده می‌رود

اینفوگرافی/ 4 میان وعده هوشمند در بارداری

پیش‌بینی بارندگی برای پایان هفته در استان کرمان؛ ثبت دمای منفی 15 درجه در لاله‌زار

سرمقاله آرمان امروز/ قصه یک تظاهرات بی‌سابقه

نویسنده مشهور آمریکایی: آیا واشنگتن قادر به مهار چین خواهد بود؟