کرمان رصد

آخرين مطالب

مهمترین آورده همایش وفاق‌ملی چه بود؟ مقالات

مهمترین آورده همایش وفاق‌ملی چه بود؟
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
در چنین شرایط و با این سابقه تاریخی، عجیب است که وقتی همایشی با عنوان «وفاق‌ملی» برگزار می‌شود و تقریباً همه طیف‌های سیاسی و فکری را که می‌توان رویکرد آنها را ذیل منافع‌ملی و «مسئله ایران» تعریف کرد، گرد می‌آورد تا حلقه گمشده روندهای سیاسی-اجرایی همه این سال‌ها را به بحث گذارند؛ از هر طرف سروصدا برمی‌خیزد که چرا چنین همایشی برپا کرده‌اید؟ در پی چه هستید؟ خروجی آن چه خواهد بود؟ مگر اصلاحات، اعتدال، سازندگی و مهرورزی چه بود و چه کرد که حال، تابلوی وفاق برافراشته‌اید و در پی تئوری‌پردازی و گفت‌وگو درباره آن هستید؟ بی آنکه یاد آورند هریک از دولت‌ها که آمده‌اند و شعاری که طرح کرده‌اند و در جهت آن گام برداشته‌اند، خوب یا بد، کم یا زیاد، در وضعیت امروز ایران و حتی ذهن و ضمیر ایرانیان امروز موثر بوده‌اند.
 محمدجواد روح| درمان دندان و دارو و خواب نگذاشت پنج‌شنبه به همایش «وفاق‌ملی» بروم. همایشی که بسیاری منتقد آن هستند. می‌گویند خروجی آن چیست؟ جالب است که از این‌همه نشست، همایش، سخنرانی و کنگره که هر روز سال برگزار می‌شود، چنین پرسشی نمی‌کنند. برنامه‌هایی که بسیاری از آنها با سالن‌های مجلل و هدایا برای شرکت‌کنندگان، رپرتاژهای رسانه‌ای و پرداخت‌های بالا برای سخنرانان و بعضاً سفرهای هوایی به کیش، قشم و رزرو هتل و... نیز همراه است و نه یک‌روزه که چند شبانه‌روز طول می‌کشند و در آخر هم، حتی یک خبر یا یک سخنرانی جدی که در آن مسئله‌ای به‌شکل جامع بررسی و احیاناً اجماعی برای حل آن شکل گرفته باشد، بیرون نمی‌آید.
کسی درباره چنان برنامه‌های پرهزینه‌ای نمی‌پرسد؛ چون اصولاً مسئله‌ای عام و ملی را طرح نمی‌کنند که پرسش از آنها به سطح عام برسد. جالب آنکه بسیاری از آن برنامه‌ها مدعی هم‌اندیشی و گرد آوردن ذی‌نفعان و وارد کردن مدیران و مسئولان هستند، اما درنهایت صرفاً دیدارها تازه می‌شود و احیاناً لابی‌ها برای قراردادها و پروژه‌های جدید صورت می‌گیرد؛ بی‌آنکه نسبت این لابی‌ها، تعاملات و رایزنی‌ها با «امر ملی» و وجوه مختلف آن چون توسعه‌، امنیت، حقوق یا آینده‌پژوهی روشن باشد.
خروجی همین لابی‌های ذی‌نفعان که بخش پیدای آن در همایش‌ها و نمایشگاه‌ها صورت می‌گیرد و بخش پنهان آن در لابیرنت و راهروهای قدرت اقتصادسیاسی شکل می‌گیرد، همین توسعه ناموزونی است که ناترازی‌های برآمده از آن، امروز به دولت پزشکیان ارث رسیده است. سخن پزشکیان در جلسه اخیر هیئت‌دولت که در آن از هزینه‌های گسترده طی چند دهه برای رساندن آب، برق و گاز به روستاهایی گفت که اینک بسیاری از آنها تخلیه شده؛ درواقع اعلام شکست همه سیاست‌هایی است که در آن ذی‌نفعان، پیمانکاران، نمایندگان مجلس و بزرگان قومی و محلی از آن بهره برده‌اند و در مقابل، برای کشور جز آسیب، بحران و غارت منابع چیزی نمانده است. نقطه مغفول این روند توسعه، نادیده انگاشتن «امر ملی» است. همان که مطالبات پوپولیستی، نگاه پروژه‌ای، منافع شخصی، صنفی، محلی و منطقه‌ای را جایگزین منافع ایران، آینده ایران و «مسئله ایران» کرده است. این رویکرد و گرایش، البته با آمدن پزشکیان هم از پا نایستاده است. 
اگر این رویکرد تا دیروز در لباس توسعه روستاها، گازکشی به همه‌جا، پول‌پاشی به‌عنوان یارانه‌ها، جایگزینی آزادسازی با واگذاری به خصولتی‌ها، ساختن فرودگاه‌ و دانشگاه در بی‌ربط‌ترین شهرها و... مشغول قرارداد بستن، دوشیدن شیر منابع کشور و بر باد دادن سرمایه نسل‌های آینده بودند؛ امروز هم رویاهای جدیدی می‌سازند و می‌بافند و مثلاً طرح انتقال پایتخت به مکران می‌دهند یا می‌خواهند پنل‌های خورشیدی، هوش مصنوعی و... را همچون دم عیسی و عصای موسی حلال معجزه‌گر ناترازی‌ها بنمایند و به دولت و ملت بفروشند. البته کسی منکر اهمیت و ضرورت موضوعاتی چون گازکشی، سدسازی، فرودگاه، دانشگاه، یارانه‌های هدفمند، خدمات‌دهی به روستائیان و ساکنان شهرهای کوچک و... نبوده و نیست.
همانطور که امروز هم کسی اصل استفاده از انرژی‌های پاک یا توجه به صنایع دریامحور را رد نمی‌کند. اما مسئله اصلی آنجاست که هریک از این موضوعات (و بسیاری دیگر از موضوعات پرهزینه و کم‌بازده در چهار دهه گذشته)، مبتنی بر نگاه‌های بخشی، پروژه‌ای و ناشی از تفوق لابی‌های سیاسی، اقتصادی و محلی و در بهترین حالت، ناشی از شرایط اضطراری و مقاطع «حساس کنونی» بوده که البته، این مقاطع حساس بر کل این 46سال سایه انداخته است. این موارد، تازه جز موضوعات سیاسی-امنیتی همچون مواجهه با آمریکا، دیپلماسی منطقه‌ای، توسعه هسته‌ای و حتی ساختار انتخاباتی است که درباره نسبت آن با امر ملی و منافع و امنیت ایران و ایرانیان، همچنان نقدها و بحث‌های جدی مطرح است‌.
در چنین شرایط و با این سابقه تاریخی، عجیب است که وقتی همایشی با عنوان «وفاق‌ملی» برگزار می‌شود و تقریباً همه طیف‌های سیاسی و فکری را که می‌توان رویکرد آنها را ذیل منافع‌ملی و «مسئله ایران» تعریف کرد، گرد می‌آورد تا حلقه گمشده روندهای سیاسی-اجرایی همه این سال‌ها را به بحث گذارند؛ از هر طرف سروصدا برمی‌خیزد که چرا چنین همایشی برپا کرده‌اید؟ در پی چه هستید؟ خروجی آن چه خواهد بود؟ مگر اصلاحات، اعتدال، سازندگی و مهرورزی چه بود و چه کرد که حال، تابلوی وفاق برافراشته‌اید و در پی تئوری‌پردازی و گفت‌وگو درباره آن هستید؟ بی آنکه یاد آورند هریک از دولت‌ها که آمده‌اند و شعاری که طرح کرده‌اند و در جهت آن گام برداشته‌اند، خوب یا بد، کم یا زیاد، در وضعیت امروز ایران و حتی ذهن و ضمیر ایرانیان امروز موثر بوده‌اند.
مگر ایران امروز را می‌توان بدون بازخوانی بازسازی هاشمی، اصلاحات خاتمی، پوپولیسم احمدی‌نژاد، تنش‌زدایی روحانی و خالص‌گرایی رئیسی تعریف و توصیف کرد؟ همچنان که پیامدهای جنگ، انقلاب و حتی دوران پیش از آن، بر وضع امروز ایران و ایرانیان ادامه دارد. پس چگونه می‌توان امروز از بی‌حاصل بودن وفاق و بی‌تاثیر بودن راهبرد و سمت‌وسوی دولت پزشکیان بر وضعیت امروز و فردای کشور سخن گفت یا آن را به برخی مسائل خرد و روزمره صحنه سیاست فروکاست.
حال آن‌که همین مسائل خرد نیز برای حل جدی، نیازمند یافتن راهکارهای پایداری است که جز از طریق گفت‌وگوی مسئله‌محور میان نیروهای مختلف حاصل نمی‌شود. تجربه چهار دهه گذشته، نشان داده است که نه به‌صرف رأی می‌توان قدرت آفرید و نه به‌صرف حذف و تحکم، اقتدار. همایش وفاق، خود خروجی دریافت و انباشت چنین تجربه‌ای است. و البته، برخلاف نقدهای بزرگانی چون دکتر صادق زیباکلام قرار نیست همگان ذیل وفاق قرار گیرند.
آنان‌که همچنان نسخه حذف‌گرایی، خالص‌سازی و تنش‌زایی و انزواجویی می‌پیچند و اصولاً هویت، منفعت و موجودیت خود را در تداوم چنین مسیری می‌بینند، مبنائاً و منطقاً خارج از دایره وفاق‌اند. وفاق همچون «جامعه باز»، همچون «دموکراسی»، همچون «صلح» و همچون بسیاری دیگر از ارزش‌های لیبرال، دشمنانی جدی و قدرتمند دارد.
از بنیادگرایان تا پوپولیست‌ها و بخش‌هایی از چپگرایان. مگر وقتی کارل پوپر از «جامعه باز و دشمنان آن» می‌گفت، به‌صرف وجود آن دشمنان تاریخی، از اصل «جامعه باز» و اهمیت شکل‌گیری آن در ذهنیت و عینیت دست می‌کشید که حال، به‌صرف وجود دشمنانی تندرو در داخل و خارج علیه «وفاق»، اصل آن را زیر سوال ببریم و شعار «من‌درآوردی» بخوانیم؟ کسی نه مدعی است، نه انتظار دارد، نه ممکن است و نه مطلوب که زیباکلام و جلیلی به‌هم بپیوندند.
همچنان که پیوستن محمدجواد ظریف با حسین شریعتمداری و دلواپسان پارلمانی، نه ممکن است، نه مفید. اما این امکان هست که دایره میانه‌روی، توسعه‌گرایی، تنش‌زدایی و خردورزی حداکثری شود و از دو سوی چپ و راست تا جای ممکن نیرو گیرد و شکاف‌های مانع از اتخاذ تصمیم ملی و پیشبرد راهبردهای ملی را تا جایی که می‌توان، پر کرد. راهبرد پزشکیان «برای ایران» چنین است. اگر دیگرانی راه دیگر می‌شناسند، بگویند یا در پیشبرد آن بکوشند؛ اگر بیراهه‌ای نو نباشد...

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/692554/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جاساز 321 کیلو موادمخدر صنعتی در کامیون بار سنگ آهن

بزنم به تخته این سطح از آی‌کیوی پسر نگار عابدی به کی رفته؟ / این که پیاز برعکسه!

خطای باکو

محدودیت خاتمی در سالگرد هاشمی

30 هزار دانشجوی پزشکی در سال 1404 یعنی 15 برابر ظرفیت، یعنی فاجعه

مهمترین آورده همایش وفاق‌ملی چه بود؟

عبرت از نُه سقوط! تکیه به خارج

فارن پالیسی: آیا ترامپ راهی تهران می‌شود؟

وفاق پزشکیان چه هست و چه نیست؟

بازی‌سازی حزب‌الله در پنجشنبه بیروت

برگزاری نمایشگاه گروهی «شکافید این جواهر را و بیرون جست اندیشه» در گالری کیمن

گذرِ سیاره ی ناهید (زهره) از مقابلِ خورشید

گودنشین‌ها در بازآفرینی شهری قربانی می‌شوند

مکان های خرده فروشی مواد مخدر در رودبار جنوب به مراکز فرهنگی تبدیل می شوند

توسعه صنعت در زرند منطبق با شرایط زیست محیطی باشد

مسجد در پرورش دینی و علمی تاثیرگذار است

مراکز اداری و آموزشی استان کرمان فردا تعطیل نیست

مطالعات بزرگ‌ترین پروژه شهری جنوب شرق کشور در کرمان آغاز شد

خرید آثار هنری از سبد خانوار‌های ایرانی حذف شده است

رفع تصرف بیش از 8000 متر مربع اراضی ملی در سیرجان

سارقان طلا در بردسیر به دام پلیس افتادند

همه بزرگان بودند جز خاتمی

دستگاهی که هوا را فقط با قطرات آب تصفیه می‌کند

مدیریت انرژی با یک پنجره فوق هوشمند

کوهنوردی نگار جواهریان با دختر کوچکش/عکس

سالنی‌بازهای طلبکار: موبایلتان را جواب بدهید

«بلوک انتقال مداری سامان 2» آماده پرتاب شد

سفر یک روزه استاندار کرمان به شهرستان زرند

چاره‌ای جز انتقال آب خلیج فارس نداریم

میلگرد؛ محصول پرچمدار جهان فولاد سیرجان

ممنوعیت علیه خاتمی؛ وفاق در جاده‌ای یک‌طرفه؟

بخاطر مردم هم باید توافق کنیم هم FATF را بپذیریم!

اتحاد ملت بدون مطالبات ملت؛ انتقاد «جوان» از حزب اصلاح طلب

شهر در محاصره شعله‌های خشم آتش

اتفاقات کالیفرنیا نتیجه به آتش کشیدن خانه های مردم مظلوم غزه است/ غرب پرستان قدرت آمریکا را ببینند

شناسایی 177 ژن مؤثر در متاستاز؛ امیدی تازه برای مقابله با سرطان

ناسا 2024 را گرمترین سال تاریخ اعلام کرد

عکس/نگار جواهریان، رامبد جوان، علی سرتیپی و جواد عزتی در یک قاب

اعلام چهار رای کمیته وضعیت/ مس رفسنجان و پارس جنوبی جم محکوم شدند – خبرگزاری ورزش ایران

کشف 700 کیلو موادمخدر شاخص‌ترین عملکرد پلیس کرمان در طرح آرامش در شهر

محمدرضا گلزار عزم سفر کرد!

مکان‌های خرده فروشی مواد مخدر به مراکز فرهنگی تبدیل می‌شوند

عکس/کوهنوردی نگار جواهریان با دختر کوچکش

افزایش سن و آسیب به سلول‌ها و بافت‌های مختلف

گزینه تاجیکستانی گل‌گهر مشخص شد

مصداق غلبه حاشیه بر متن

حزب الله هوشمندانه عمل کرد

کشف یک واکنش اکسیژن جدید موجود در جو

استاندار کرمان: فعالیت‌های صنعتی باید منطبق با شرایط زیست محیطی باشند

فعالیت‌های صنعتی باید منطبق با شرایط زیست محیطی باشند