کرمان رصد

آخرين مطالب

ممنوعیت علیه خاتمی؛ وفاق در جاده‌ای یک‌طرفه؟ مقالات

ممنوعیت علیه خاتمی؛ وفاق در جاده‌ای یک‌طرفه؟
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
وحیده کریمی| دولت پزشکیان با شعار وفاق ملی کار خود را آغاز کرد و تلاش دارد‌ این گفتمان را به‌ عنوان یکی از اولویت‌های خود مطرح کند؛ گفتمانی که به دنبال تقویت‌ همبستگی اجتماعی و کاهش تنش‌ها و اختلاف‌ها‌ست. وفاق ملی می‌تواند به ایجاد آرامش و اعتماد عمومی کمک کند و زمینه‌ساز توسعه و پیشرفت کشور باشد.
در همین راستا، پنجشنبه گذشته همایشی یک‌روزه در باب تبیین وفاق ملی برگزار شد که حواشی خاص خود را نیز داشت و نقدهایی نیز به گفتمان وفاق در فضای مجازی منتشر شد؛ زیرا تلاقی این همایش با ممنوعیت حضور سیدمحمد خاتمی در مراسم سالگرد مرحوم هاشمی‌رفسنجانی که حتی خود رئیس‌جمهور پزشکیان در آن حضور داشت و چهره‌هایی همچون سید‌حسن خمینی، حسن روحانی و علی‌اکبر ناطق‌نوری هم در جمع حاضران بودند، منجر به شکل‌گیری گلایه‌های متعددی شد. در چنین مجلسی، حضور سیدمحمد خاتمی می‌توانست نمادی عملی از تحقق وفاق ملی باشد، اما این فرصت هم سوخت تا نشان دهد هنوز باید با جدیت بیشتری در تبیین مفهوم عملیاتی وفاق تلاش کرد.
به‌ویژه که پیش از این، با تصاویری که از سفر سید‌محمد خاتمی به یزد در فضای مجازی منتشر شد، گمانه‌زنی‌هایی از کاهش محدودیت‌های رئیس دولت اصلاحات مطرح شد که امید می‌داد در کنار وفاق دولت چهاردهم با جریان‌های اصولگرایی، شاهد گسترش وفاق باشیم. آن‌هم در شرایطی که در هفته گذشته سیدمحمد خاتمی در پیامی به کنگره اخیر حزب اتحاد ملت، توصیه‌هایی‌ برای حل مسائل کشور طرح کرده بود که می‌توانست نشان از گشایش‌هایی در فضای سیاسی امروز کشور و نوید شنیده‌شدن همه نظرها در مدیریت کشور باشد.
این ممنوعیت در‌حالی رخ داد که سال گذشته سید‌محمد خاتمی در مراسم سالگرد فوت هاشمی‌رفسنجانی شرکت کرده و ممانعتی برای حضور در این مراسم نداشت. بنابراین با انتشار خبر ایجاد ممنوعیت برای حضور سید‌محمد خاتمی که توسط فاطمه هاشمی بیان شد، شاهد موجی از واکنش‌ها ‌به تداوم رویکرد سابق بودیم که بخش عمده انتقادها حول ضعف‌های گفتمان «وفاق» بود.
مانند کنایه‌ای که صادق زیباکلام به وفاق ملی زد و در حاشیه همایش گفت‌وگوی ملی درباره وفاق گفت: «وفاق ملی رئیس‌جمهور مسعود پزشکیان به ‌طور کامل محقق شده است و به‌ عنوان مصادیق آن به دیدار رئیس‌جمهور با میرحسین موسوی، رفتن بر سر مزار مهسا امینی و دیدار با زندانیان سیاسی اشاره کرد».
‌محمدعلی ابطحی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب، نیز با بیانی انتقادآمیز به ماجرای ممانعت از حضور سید‌محمد خاتمی در مراسم افتتاح بیمارستان آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی پرداخت. او در این زمینه نوشت: هم‌زمانی ممانعت آقای خاتمی برای شرکت در مراسم مرحوم هاشمی‌رفسنجانی با همایش وفاق ملی، بهترین دلیل است که حتی در سطح بزرگان کشور ‌وفاق امکان‌پذیر نیست، وفاق با مردم پیشکش!
انتقادی که حسن روحانی هم چندی پیش به آن اشاره کرده بود‌ و نیز حائز اهمیت بسیار است. او ‌گفت: «هر‌کس در انتخابات تلاش کرده است، از این جناح یا آن جناح، همه باید به خاطر مشارکت جایزه بگیرند. یک جناح جایزه می‌گیرد و یک جناح تنبیه می‌شود. یک جناحی از اول ساختمان دیوارش کوتاه ساخته شده است. نمی‌دانم چگونه بوده است. اگر یک کسی خیلی هم تأثیرگذار باشد و برای تشویق جامعه تکرار کند که مردم پای صندوق رأی بیایند، نباید تشویق شود. یک عده باید تشویق شوند و یک عده باید تنبیه شوند. خب تنبیه و تشویق برای همین است. باید این مسیر را رها کنیم‌‌».
حتی محمدجواد ظریف، معاون راهبردی رئیس‌جمهور، نیز در همایش «گفت‌وگوی ملی درباره وفاق ملی» تأکید کرده که وفاق به معنای شنیدن صدای مخالفان است و مردم اصل وفاق هستند. ظریف معتقد است‌ وفاق به معنای تقسیم رانت و ایجاد شرکت سهامی نیست، بلکه به معنای پذیرفتن اختلاف‌ها و تفاوت‌ها و آمادگی برای شنیدن و کنار‌گذاشتن پیش‌فرض‌ها‌ست. ظریف همچنین به اهمیت گفت‌وگو و شنیدن نظرات مخالف اشاره کرده و گفته است: نشنیدن مردم یعنی راه غلط را ادامه‌دادن. او بر این باور است که مشکلات ادراکی، پایه مشکلات ماست و وفاق یعنی تلاش کنیم بفهمیم مشکل چیست و بدون مشارکت مردم نمی‌توان توسعه پیدا کرد.
در همین راستا، عباس عبدی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب،‌ معتقد است‌ ‌دولت در ماجرای وفاق ملی بازنده خواهد بود اگر نتواند وفاق را به موازنه قوا متکی کند. بنابراین عبدی تأکید می‌کند‌ وفاق در سیاست باید بر‌اساس موازنه قوا باشد و نه یک امر اخلاقی‌.
از‌این‌رو، انتقادها‌ به یک‌جانبه‌شدن وفاق مدت‌هاست مطرح شده و این آخر هفته به اوج خود رسیده است. برخی منتقدان معتقدند با شعار وفاق نمی‌توان از مردم انتظار همراهی طولانی‌مدت داشت. به‌ویژه مخالفان دولت چهاردهم از‌ جمله جریان‌های رادیکال، علی‌رغم سهم‌خواهی بسیاری که از دولت داشته و در برخی موارد هم‌ موفق شده‌اند، اما به دلایل مختلفی با گفتمان وفاق ملی همراه نشده‌اند؛ دلایلی همچون اختلاف ایدئولوژیک. برخی از این جریان‌ها معتقدند گفتمان وفاق ملی با اصول و ارزش‌های آنها هم‌خوانی ندارد.
البته رادیکال‌ها نگران‌ ‌تضعیف قدرت خود هستند و برخی از اعضای این جریان‌ها نگران‌اند که همراهی با گفتمان وفاق ملی ممکن است به تضعیف قدرت و نفوذ آنها در ساختار سیاسی کشور منجر شود. این نگرانی‌ها باعث شد‌ این جریان‌ها از همراهی با گفتمان وفاق ملی خودداری کنند. در این بین، از تضاد منافع هم نباید گذشت؛ زیرا برخی از اعضای جریان رادیکال معتقدند‌ همراهی با گفتمان وفاق ملی ممکن است با منافع آنها تضاد داشته باشد. این مواجهه سیاسی با وفاق، تبیین وفاق ملی را با اماواگرهای زیادی همراه کرده است و به نظر می‌رسد اگر دولت نتواند چنین گرهی را از گفتمان خود باز کند، نمای وفاق شبیه جاده یک‌طرفه‌ای می‌شود که فقط جریان‌های رادیکال را دربر گرفته است؛ در‌صورتی‌که این گفتمان باید هر‌چه زودتر همه طبقات اجتماعی را در بطن خود جای دهد تا توسعه با مسیر هموارتری به کار خود ادامه دهد.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/692508/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

همه بزرگان بودند جز خاتمی

دستگاهی که هوا را فقط با قطرات آب تصفیه می‌کند

مدیریت انرژی با یک پنجره فوق هوشمند

کوهنوردی نگار جواهریان با دختر کوچکش/عکس

سالنی‌بازهای طلبکار: موبایلتان را جواب بدهید

«بلوک انتقال مداری سامان 2» آماده پرتاب شد

سفر یک روزه استاندار کرمان به شهرستان زرند

چاره‌ای جز انتقال آب خلیج فارس نداریم

میلگرد؛ محصول پرچمدار جهان فولاد سیرجان

ممنوعیت علیه خاتمی؛ وفاق در جاده‌ای یک‌طرفه؟

بخاطر مردم هم باید توافق کنیم هم FATF را بپذیریم!

اتحاد ملت بدون مطالبات ملت؛ انتقاد «جوان» از حزب اصلاح طلب

شهر در محاصره شعله‌های خشم آتش

اتفاقات کالیفرنیا نتیجه به آتش کشیدن خانه های مردم مظلوم غزه است/ غرب پرستان قدرت آمریکا را ببینند

شناسایی 177 ژن مؤثر در متاستاز؛ امیدی تازه برای مقابله با سرطان

ناسا 2024 را گرمترین سال تاریخ اعلام کرد

عکس/نگار جواهریان، رامبد جوان، علی سرتیپی و جواد عزتی در یک قاب

اعلام چهار رای کمیته وضعیت/ مس رفسنجان و پارس جنوبی جم محکوم شدند – خبرگزاری ورزش ایران

کشف 700 کیلو موادمخدر شاخص‌ترین عملکرد پلیس کرمان در طرح آرامش در شهر

محمدرضا گلزار عزم سفر کرد!

مکان‌های خرده فروشی مواد مخدر به مراکز فرهنگی تبدیل می‌شوند

عکس/کوهنوردی نگار جواهریان با دختر کوچکش

افزایش سن و آسیب به سلول‌ها و بافت‌های مختلف

گزینه تاجیکستانی گل‌گهر مشخص شد

مصداق غلبه حاشیه بر متن

حزب الله هوشمندانه عمل کرد

کشف یک واکنش اکسیژن جدید موجود در جو

استاندار کرمان: فعالیت‌های صنعتی باید منطبق با شرایط زیست محیطی باشند

فعالیت‌های صنعتی باید منطبق با شرایط زیست محیطی باشند

اسم شرکت بازرگانی چگونه انتخاب می شود؟ (100 نام پیشنهادی)

توئیت دوباره خانمِ طرفدار سعید جلیلی وایرال شد

کرمان به یکی از قطب های پزشکی کشور تبدیل شود

محمدرضا عزم سفر کرد!

تصویر جدید از رامبد جوان، نگار جواهریان و جواد عزتی در کنار هم

پیش بینی وضعیت آب و هوا کرمان فردا یکشنبه 23 دی ماه 1403 | خبر فوری هواشناسی کرمان طی چند روز آینده

بلوک انتقال مداری سامان2 آماده پرتاب شد

رسانه اسرائیلی: تهران و ریاض راه ترامپ را از نتانیاهو جدا می‌کنند؟

سرمقاله شهروند/ چگونه جامعه را برای مواجهه با انواع مخاطرات آماده کنیم؟

آثار و اندیشه علامه حسن زاده(ره) آملی به نسل جوان معرفی شود

سردار در اندیشه ثبت رکورد جدید

تبدیل زباله و پسماند به مواد با ارزش با کمک نانوکاتالیست‌ها

افزایش دو برابری تولید محصولات آبزی با فناوری‌ نانوحباب

عکسی که رامبد جوان از نگار جواهریان و جواد عزتی منتشر کرد + عکس

پیش بینی آب و هوای کرمان برای فردا یکشنبه 23 دی1403

شجاعی و بازسازی مس رفسنجان در سکوت (عکس)

تخلفات جدید در بافت تاریخی شیراز بیخ گوش خانم مدیر!

تصادف مرگبار با 4 کشته و 4 مجروح در محور قطرویه - سیرجان

جدول قطعی برق کرمان فردا یکشنبه 23 دی ماه 1403 اعلام شد

تونل‌های محور رودبار ـ منجیل نونوار می‌شوند

بلوک انتقال مداری سامان 2 آماده پرتاب شد + فیلم