کرمان رصد

آخرين مطالب

فرزند بیشتر، مغز والدین را جوان‌تر می‌کند علمي

فرزند بیشتر، مغز والدین را جوان‌تر می‌کند
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - ایسنا /یک مطالعه جدید نشان می‌دهد فرزندپروری مزایای شگفت‌انگیزی دارد که می‌تواند با تغییرات معمول مرتبط با افزایش سن در عملکرد مغز مقابله و از مغز در برابر پیری محافظت کند.
«یورونیوز» در مطلبی در این باره آورده است: همه استرس، خستگی و مسئولیت‌هایی که بزرگ کردن فرزند به همراه دارد، می‌تواند باعث شود والدین احساس کنند که یک دهه یا بیشتر به سنشان اضافه شده است. اما بر اساس یک مطالعه جدید پدر و مادر شدن از مغز در برابر فرایند پیری محافظت می‌کند، به ویژه اگر چند فرزند داشته باشید.
محققان با استفاده از اسکن مغزی نزدیک به 38 هزار بزرگسال از بانک اطلاعات زیستی بریتانیا (UK Biobank) دریافتند که داشتن فرزندان بیشتر با افزایش اتصالات و پیوندهای بین نورون‌ها در سراسر مغز مرتبط است، به‌ویژه در شبکه‌هایی که مسئول حرکت و احساسات بدنی هستند. این‌ها همان شبکه‌هایی هستند که با افزایش سن دچار کاهش اتصال می‌شوند، بنابراین فرزندپروری ممکن است در برابر روند پیری و این کاهش اتصالات، محافظت ایجاد کند.
آورام هولمز، استاد روانپزشکی در دانشکده پزشکی راتگرز در این باره می‌گوید: مناطقی از مغز که در اثر افزایش سن دچار کاهش در ارتباطات عملکردی می‌شوند، همان مناطقی هستند که در والدینِ دارای فرزندان بیشتر، افزایش اتصالات را نشان می‌دهند.
این تیم تحقیقاتی که شامل دانشمندانی از دانشگاه ییل و مؤسسات دیگر بود، اسکن‌های مغزی بیش از 19 هزار زن و بیش از 17 هزار مرد بین 40 تا 70 سال را تجزیه‌ و تحلیل کرد.
تأثیر ماندگار فرزندپروری بر مغز با داشتن فرزندان بیشتر
اگرچه مدت‌هاست مشخص شده که بارداری تغییرات موقتی در بدن و مغز زنان ایجاد می‌کند اما این تحقیق نشان می‌دهد که تجربه فرزندپروری می‌تواند تأثیرات ماندگاری بر عملکرد مغزی هم در مادران و هم در پدران داشته باشد.
هولمز می‌گوید: به نظر می‌رسد که نه فقط بارداری بلکه محیط مراقبتی نیز در این تغییرات نقش دارد زیرا این اثرات را هم در مادران و هم در پدران مشاهده می‌کنیم.
دانشمندان سال‌هاست که نحوه تغییر مغز با افزایش سن را مطالعه می‌کنند. معمولاً با افزایش سن، ارتباطات درون شبکه‌های حسی و حرکتی کاهش می‌یابد. با این حال محققان مشاهده کردند والدینی که فرزندان بیشتری دارند، الگوی مخالفی را نشان می‌دهند یعنی اتصال‌ها به‌ ویژه در شبکه حرکتی و حسی آنها که مسئول پردازش احساسات بدنی و حرکتی است، افزایش می‌یابد.
اثر فرزندپروری بر مغز به‌صورت تجمعی ظاهر می‌شود یعنی هرچه تعداد فرزندان بیشتر باشد، این تفاوت‌های مغزی قوی‌تر می‌شوند. این موضوع نشان می‌دهد که فرزندپروری و نه صرفاً پدر یا مادر بودن می‌تواند مسیر پیری مغز را تغییر دهد.
فرزندپروری، یک دوره تحولی کلیدی در زندگی
این یافته‌ها که در مجله آکادمی ملی علوم (PNAS) منتشر شده‌اند، شواهد بیشتری ارائه می‌دهند مبنی بر اینکه والدین شدن فقط یک نقش موقت نیست بلکه یک تغییر بزرگ در زندگی است که تأثیرات بیولوژیکی ماندگاری دارد.
همان‌طور که نوجوانی و پیری به‌عنوان دوره‌های کلیدی رشد در نظر گرفته می‌شوند به نظر می‌رسد فرزندپروری نیز یکی از این دوره‌های تحولی مهم باشد که در آن مغز قابلیت انعطاف‌پذیری بالایی دارد و می‌تواند اتصالات جدیدی ایجاد کند.
ارتباطات اجتماعی بیشتر، قدرت بدنی بالاتر
جالب اینجاست که محققان دریافتند داشتن فرزندان بیشتر با افزایش ارتباطات اجتماعی نیز همراه است. والدینی که تعداد بیشتری فرزند دارند، گزارش کردند که روابط اجتماعی قوی‌تری دارند، توانایی بیشتری در اعتماد به دیگران دارند و دیدار و مراوده بیشتری با دوستان و خانواده دارند.
به‌طور خاص، در میان مردان، داشتن فرزندان بیشتر با افزایش قدرت دست مرتبط بود، شاخصی که نشان‌دهنده سلامت مغز و توانایی استقلال در دوران سالمندی است.
آیا فرزندپروری ارزش همه این خستگی‌ها و چالش‌ها را دارد؟
این یافته‌ها باورهای رایج درباره استرس و فرسودگی ناشی از فرزندپروری را به چالش می‌کشند. در حالی که بسیاری از افراد تصور می‌کنند که داشتن فرزند تنها فشار و خستگی به همراه دارد، این تحقیق نشان می‌دهد که والدین شدن ممکن است از طریق افزایش فعالیت بدنی، تعاملات اجتماعی و تحریک شناختی، مغز را تقویت کند.
محققان توضیحات متعددی برای این اثر ارائه می‌دهند:
نخست آنکه فرزندپروری یک فرایند حسی-حرکتی بسیار فعال است. نگه داشتن، تکان دادن و غذا دادن به کودک، سیستم‌های حسی مختلفی را درگیر می‌کند. این موضوع می‌تواند توضیح دهد که چرا در والدین، افزایش اتصال در مناطق حسی و حرکتی مغز مشاهده شده است. همچنین والدین به‌طور مداوم در حال پردازش نشانه‌های غیرکلامی از کودکان خود هستند، این فرایند می‌تواند به‌مرور زمان، شبکه‌های حسی، بصری، لمسی و شنوایی را تقویت و از کاهش فرآیند شناختی مرتبط با افزایش سن جلوگیری کند. والد بودن یا نبودن؛ مراقبت از دیگران می‌تواند کلید ماجرا باشد
نکته مهم این است که این مطالعه نشان نمی‌دهد افراد بدون فرزند در موقعیت نامناسبی قرار دارند یا داشتن فرزند را تنها راه حفظ سلامت مغز نمی‌داند بلکه عوامل متعددی از جمله تحصیلات، فعالیت بدنی، رژیم غذایی و تعاملات اجتماعی نیز بر روند پیری مغز تأثیر می‌گذارند.
بنابراین نتایج این پژوهش بر اهمیت فرآیند مراقبت از دیگران و تاثیر آن بر رشد عصبی تأکید دارد، یافته‌ای که ممکن است فراتر از والدین بیولوژیکی باشد و والدین فرزندخوانده، پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها و سایر افرادی که نقش مراقبتی از دیگران دارند را نیز شامل شود. به نظر می‌رسد که تجربه مشترک مراقبت و پرورش دیگران عامل کلیدی در این تغییرات مغزی باشد.
هولمز در این باره می‌گوید: اگر آنچه که ما مشاهده کرده‌ایم، بیانگر تعاملات اجتماعی بیشتر و حمایت اجتماعی باشد که در نتیجه داشتن فرزندان بیشتر در زندگی ایجاد می‌شود، پس این بدان معناست که می‌توانیم از همان فرآیندها در سایر موارد به جز فرزندپروری نیز بهره ببریم.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/704188/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله وطن امروز/ هوش مصنوعی بهانه است، امنیت ملی نشانه است!

سرمقاله اطلاعات/ خواست مردم غزه در «روز بعد جنگ» چیست؟

تهران با پیشنهاد احتمالی مسکو کنار می‌آید؟

سرمقاله جام جم/ آژانس انرژی اتمی از نهاد فنی تا ابزار سیاسی

سرمقاله فرهیختگان/ جنگ تعرفه‌ای علیه رعیت

هواپیمای مافوق صوت ناسا یک مانع بزرگ را در آستانه اولین پرواز برطرف کرد

چشیدن طعم به صورت مجازی ممکن شد!

خوردن بامبو ژن‌ پانداها را تغییر می‌دهد!

مدل مولد ویدئوی «سورا» به «چت‌جی‌پی‌تی» می‌آید

دی‌دار، محصول برگزیده هشتمین جایزه ملی فناوری اطلاعات شد

مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران یزد در جلسه صالحین اشکذر: خانواده‌های ایثارگر، الگوی تأثیرگذار در تقویت روحیه معنوی جامعه

نشست شورای راهبری تحول اداری بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

تشکیل اتاق فکر سازمان منطقه آزاد کیش و پردیس های دانشگاهی مستقر در جزیره

مسئولیت اجتماعی، رکن مهم توسعه اجتماعی کیش است

اعلام ساعت کار بانک ها و موسسات مالی در ماه مبارک رمضان

مدیرکل آموزش و پرورش استان کرمان منصوب شد

صدور کیفرخواست برای کلاهبرداران فروش حواله‌های خودرو

سرمقاله همشهری/ تجربه‌ای دلنشین از پیاده‌روی و دوچرخه‌سواری در پایتخت

سرمقاله شرق/ کتابی برای خالی‌نبودن قفسه

سرمقاله جوان/ منطق عقلی نفی مذاکره با آمریکا

سرمقاله ابتکار/ لطفاً موضوعات عادی را حیثیتی نکنید!

«اسپیس‌ایکس» مجوز هشتمین پرواز موشک «استارشیپ» را دریافت کرد

Odin همچنان بی‌پاسخ؛ تلاش‌ها برای برقراری ارتباط ادامه دارد

پیوند هوش مصنوعی با فناوری نانو برای شناسایی سریعتر بیماری‌ها

توقیف 591 خودروی شوتی در استان کرمان

شناسایی یک گروه خونی بسیار نادر در کرمان

سرمقاله اعتماد/ مقایسه سه دوره

فرافکنی درباره خاموشی‌ها، کمبود ذخایر یا ناترازی مدیریتی؟

زمین موازنه تهران و آنکارا

سرمقاله ایران/ گیلان؛ کانون تمدن، میراث و دیپلماسی فرهنگی

دستپخت افتضاح

سرمقاله کیهان/ بحران «فراگیرشدن جاسوسی» در سرزمین‌های اشغالی

هاکان فراموش‌کار!

تولید آب از هوا با ضایعات مواد غذایی

تولید برق از اگزوز خودرو با یک دستگاه مبتکرانه

«شبح آبی» در راه رسیدن به ماه

امروز شاهد تجلی مفهوم ایثار و شهادت در هنر تئاتر بودیم

اینفوگرافی/ چطور سرماخوردگی را کنترل کنیم؟

توقیف 591 خودروی شوتی در کرمان؛ کشف 70 هزار لیتر سوخت قاچاق

زمان واریز عیدی بازنشستگان تأمین اجتماعی مشخص شد

سرمقاله هم میهن/ نیازمند ترس هستیم

سرمقاله آرمان امروز/ رقابت منطقه‌ای در اوج

حمله «کیهان» به روحانی: رشد صفر درصد و تعطیلی 8 هزار کارخانه افتخار ندارد

هوش مصنوعی، شناسایی نانوذرات را با دقت بی‌نظیر خودکار می‌کند

کاهش آسیب‌های پرتودرمانی با الهام از «خرس آبی»

فرزند بیشتر، مغز والدین را جوان‌تر می‌کند

مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران گلستان با فرماندار شهرستان کلاله دیدار کرد

بهره‌گیری از طرح های فن‌آورانه در کیفیت بخشی خدمات گردشگری و زیارتی بنیاد

مناسبت روز/ شنبه، 11 اسفند ماه

آخرین سفارش حاج قاسم در عملیات والفجر 8