کرمان رصد

آخرين مطالب

تله مذاکره مقالات

تله مذاکره
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - آخرین خبر /متن پیش رو در روزنامه آگاه منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
«در زمینه مسئله هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران اراده خود را برای حل مسئله نشان داده و امروز نیز آماده مذاکره و تلاش برای حل مسئله هستیم. ایران به‌هیچ‌وجه به‌دنبال سلاح هسته‌ای نبوده و نیست و از هر اقدامی در راستای ایجاد و تقویت صلح و امنیت در منطقه و جهان استقبال و حمایت می‌کند.» این مطلب را مسعود پزشکیان، رییس‌جمهوری اسلامی ایران، سوم مهر در دیدار «شارل میشل» رییس شورای اروپا بیان کرد. از این دیدار سه‌ماه می‌گذرد و جمهوری اسلامی ایران هم به‌تازگی رایزنی‌هایی با کشورهای اروپایی در ژنو داشت. پس از پایان گفت‌وگوها، معاون سیاسی دستگاه دیپلماسی به مجلس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی احضار شد تا گزارشی از نشست و برخاست‌های دیپلماتیک با سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان ارائه کند.
 14آذر ابراهیم رضایی، مخبر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی به نقل از مجید تخت‌روانچی گفت که هدف از گفت‌وگوها صیانت از دستاوردهای انقلاب اسلامی است، ضمن آنکه ما مذاکره نکردیم، صرفا گفت‌وگو و تبادل‌نظر کردیم؛ در ژنو مذاکره نکردیم چون متنی نداشتیم و متنی این وسط نبود که بخواهیم بر سر آن درواقع مذاکره‌ای انجام دهیم.
غربی‌ها از یک طرف تمایل خود را برای گفت‌وگو و رایزنی با ایران اعلام می‌کنند و از طرف دیگر، با تحریم‌های آمریکا علیه ما همصدا می‌شوند. این امر به تیزبینی و دقت مسئولان دولتی نیاز دارد تا در تله تکراری غربی‌ها گرفتار نشوند. دول غربی پیش از این بدعهدی‌های زیادی از خود به‌جا گذاشته‌اند که می‌توان به پاره‌ای از این موارد اشاره کرد.
تاریخ دوست‌داشتنی
اکتبر سال2003 (مهر82) وزرای خارجه سه کشور اروپایی وارد ایران می‌شوند تا برای اولین‌بار پیرامون حق غنی‌سازی جمهوری اسلامی مذاکره کنند. هدف اولیه هیات اروپایی آن‌طور که خود آنها گفتند، توقف غنی‌سازی و تعلیق بود. حجت‌الاسلام روحانی، رییس تیم مذاکره‌کننده ایرانی، در جریان این مذاکرات عدم تزریق مواد رادیواکتیو به سانتریفیوژها را می‌پذیرد که به‌گفته محمدجواد ظریف، معنای آن این بود که ایران غنی‌سازی را انجام نخواهد داد. اما زیاده‌خواهی غربی‌ها به اینجا ختم نمی‌شود، آنها می‌گویند تمام فعالیت‌های غنی‌سازی باید معلق شود.
با اتمام زمان پیش‌بینی‌شده برای مذاکرات، حجت‌الاسلام روحانی اعلام می‌کند که زمان رفتن پیش رییس‌جمهور و ارائه گزارش مذاکرات فرارسیده است. وزیر خارجه آلمان با کوبیدن مشت به روی میز، هیات ایرانی را تهدید می‌کند: اگر قبل از جلسه با رییس‌جمهور به توافق نرسیم، سوار بر هواپیما شده و به کشورهایمان بازمی‌گردیم! هیات ایرانی نیز برای راضی کردن آنها، تفسیر تعلیق را به البرادعی و آژانس واگذار می‌کنند و البرادعی به‌خلاف تفسیری که روز گذشته از معنای تعلیق به مقامات ایرانی گفته بود، تعریف هیات اروپایی را می‌پذیرد؛ اشتباهی که بعدها رییس دولت اصلاحات نیز به آن اذعان کرد.
درواقع ایران انتظار داشت ضمن توافقی که با اروپایی‌ها داشته است، امتیازات اقتصادی به دست آورد ولی هیچ امتیازی دریافت نشد و مجبور به تعلیق بخش اعظمی از صنعت هسته‌ای شدند. پذیرش تعلیق و پروتکل الحاقی، رأسا ازسوی تیم مذاکره‌کننده به‌دلیل آنچه به آن «اعتمادسازی» می‌گفتند و بدون مصوبه مجلس پذیرفته شده بود. گمان می‌رفت باتوجه‌به وجود واژه «داوطلبانه» مشکلی پیش نخواهد آمد. اما با طراحی دقیق تیم اروپایی، روند ماجرا به‌گونه‌ای دیگر رقم خورد. جک استراو ماجرای حیله اروپایی‌ها در برابر ایران برای پذیرش خواست غربی‌ها را در کتابش شرح می‌دهد و می‌نویسد: چطور با یک تهدید به عدم ملاقات با رییس‌جمهور، تیم مذاکره‌کننده خواسته آنها را می‌پذیرد.
مذاکره سفرای ایران و آمریکا در بغداد
با روی‌کارآمدن دولت نهم و تاکید این دولت بر عدم تعلیق غنی‌سازی اورانیوم، ایران از یک‌سو به پیشرفت برنامه هسته‌ای دست یافت اما از سوی دیگر، چندین قطعنامه در شورای امنیت علیه ایران به‌تصویب رسید.
به‌رغم این مسائل، رییس دولت نهم رویکردی متفاوت را نسبت‌به آمریکایی‌ها و رابطه با این کشور در پیش گرفت. نامه احمدی‌نژاد به جورج بوش در سال1384 ازسوی بسیاری از تحلیلگران به‌عنوان یک تابوشکنی مطرح شد؛ البته احمدی‌نژاد در این نامه جورج بوش را به توحید و رعایت کرامت انسانی و دست برداشتن از ظلم و ستم دعوت کرده بود. 
در مهم‌ترین تحول، در دوران ریاست‌جمهوری احمدی‌نژاد و بوش، ایران و آمریکا در تیر1387 سه‌بار درمورد بحران عراق پای میز مذاکره نشستند. در این مذاکرات، حسن کاظمی‌قمی، سفیر وقت ایران در بغداد با طرف آمریکایی به‌رهبری رایان کراکر، سفیر آمریکا در عراق درباره ثبات در عراق گفت‌وگو کردند. مذاکرات تهران-واشنگتن در بغداد نتایج ملموس و مثبتی را در پی نداشت و آمریکایی‌ها نهایتا عراق را با بحران بزرگی به‌نام داعش مشغول کردند.
مذاکره جلیلی و معاون وزیر خارجه آمریکا
با پیروزی باراک اوباما در انتخابات آمریکا و پیش از آغازبه‌کار رسمی دولت وی، اخباری مبنی بر مذاکرات ویلیام پری، نماینده اوباما و مجتبی ثمره هاشمی، مشاور ارشد محمود احمدی‌نژاد منتشر شد. رییس‌جمهور ایران نیز در مقاطع مختلف از تغییر ادبیات اوباما استقبال کرد. اما مهم‌ترین اظهارات احمدی‌نژاد در طول سفر به مجمع سازمان ملل متحد انجام شد که در آن سعی کرد لحن نرم‌تری را در مقابل آمریکایی‌ها در پیش بگیرد.
احمدی‌نژاد در سخنانی، ایران را برای آمریکا یک فرصت دانست و در جایی دیگر با حمایت از شعار تغییر اوباما اعلام کرد: «در صورت تحقق این تغییر ملاقات ایران و آمریکا در هر زمان و در هر مکانی می‌تواند رخ دهد.» از سوی دیگر، باراک اوباما در مبارزات انتخاباتی خود بر گفت‌وگوی بدون پیش‌شرط با جمهوری اسلامی ایران تاکید کرده بود.
با این حال، اندکی پس از آغازبه‌کار دولت دهم، سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی و ویلیام برنز، معاون وزیر امورخارجه در حاشیه مذاکرات ایران و گروه 1+5 در ژنو، به‌صورت دوجانبه گفت‌وگو کردند. محور این مذاکره که نهم مهر88 انجام شد، پرونده هسته‌ای ایران بود. ملاقات مقامات دو کشور در این سطح، از فروردین سال59 که روابط رسمی میان دو کشور قطع شد، بی‌سابقه بوده است. نتیجه آنکه مذاکرات ایران و آمریکا به‌خلاف آنچه بسیاری می‌پندارند، با سیاست‌های دوگانه این کشور نتیجه‌ای دربرنداشت.
برجام، سند روشن بدعهدی غربی‌ها
سرانجام تیر سال95 برنامه جامع اقدام مشترک یا برجام در راستای توافق جامع بر سر برنامه هسته‌ای ایران و به‌دنبال تفاهم هسته‌ای لوزان، بین ایران و گروه 1+5 (شامل چین، فرانسه، روسیه، انگلستان، آمریکا و آلمان) منعقد شد. مذاکرات رسمی برای طرح جامع اقدام مشترک درباره برنامه اتمی ایران با پذیرفتن توافق موقت ژنو به‌روی برنامه هسته‌ای ایران از نوامبر 2013 شروع شد و به‌مدت 20ماه ادامه داشت و در آوریل 2015 تفاهم هسته‌ای لوزان شکل گرفت.
بر اساس این توافق مقرر شد، ایران ذخایر اورانیوم غنی‌شده خود را پاکسازی کند و ذخیره‌سازی اورانیوم با غنای کم را تا 98درصد قطع کند؛ همچنین ایران موظف شد تعداد سانتریفیوژهای خود را تا حدود دوسوم و حداقل به‌مدت 15سال کاهش دهد. ایران از طرف مقابل خواسته بود به تحریم‌های شورای امنیت، اتحادیه اروپا و ایالات‌متحده (تحریم‌های ثانویه) علیه ایران پایان دهند.
 اما درحالی‌که ایران در زمان تعیین‌شده به همه تعهدات خود عمل کرد آمریکا و غربی‌ها زیر بار عمل به تعهدات خود نرفتند و حاضر به تعلیق کامل تحریم‌ها علیه ایران نشد. حتی کار به جایی رسید که ولی‌الله سیف، رییس کل بانک مرکزی در سال95 و در مصاحبه با تلویزیون بلومبرگ اعلام کرد: برجام تاکنون «تقریبا هیچ» دستاورد اقتصادی برای ایران نداشته است. 
در نهایت نیز دونالد ترامپ در 18اردیبهشت 97 با زیرپاگذاشتن برجام و قطعنامه 2231 سازمان ملل متحد، از برجام خارج شد و اعلام کرد که به هیچ توافقی در این زمینه پایبند نیست و تحریم‌های بسیار شدیدی را نسبت‌به قبل از برجام، علیه ایران اعمال خواهد کرد.
بر غرب قانون جنگل حاکم است
حسین کنعانی‌مقدم، کارشناس مسائل سیاست خارجی با اشاره به بدعهدی غربی‌ها در قبال ایران، گفت: شما وقتی برای به امانت گذاشتن مالتان به فرد بسیار قدرتمندی برخورد می‌کنید که این فرد به هیچ‌یک از اصول اخلاقی پایبند نیست و بدعهدی همواره در سابقه او وجود دارد، تحت هیچ شرایطی مال را به او امانت نمی‌دهید.
 وی تاکید می‌کند: در مذاکرات و گفت‌وگوها هم طرف مقابل ما یعنی اروپا چنین خصایصی دارند و هیچ تعهدی به امضاهایی که در توافقات بین‌المللی می‌کنند، ندارند، حتی در مقابل نظام بین‌الملل هم برای آنها قانون جنگل حاکم است، یعنی هر کس قوی‌تر است، بر نظام بین‌الملل حاکمیت دارد.
البته همان‌طورکه در ابتدای گزارش اشاره کرد، ایران وارد مذاکره نشده اما درحال گفت‌وگو با طرف غربی است؛ گفت‌وگویی که به اعتقاد یک پژوهشگر ارشد بین‌الملل به‌سمت گفت‌وگو برای گفت‌وگو می‌رود! رحمان قهرمانپور می‌گوید: «فضای مذاکرات جمعه نهم آذر بین هیات‌های سه کشور اروپایی و ایران آنچنان مثبت و امیدبخش نبوده است؛ اظهاراتی که بعد از مذاکرات صورت گرفت، این مسئله را تقریبا نشان می‌دهد. مهم‌تر از همه اینکه زمان مشخصی برای دور بعدی مذاکرات تعیین نشد و آقای غریب‌آبادی، معاون حقوقی و بین‌المللی وزیر امورخارجه، صرفا به این جمله بسنده کرد که مذاکرات ادامه خواهد داشت.»
چنین بحثی بیانگر آن است که اختلافات میان دو طرف همچنان زیاد است که البته مسئله عجیبی نیست.
 وزیر خارجه کشورمان نیز پیش از برگزاری جلسه روز جمعه، آن را به طوفان فکری بین دو طرف ایرانی و اروپایی تشبیه کرده بود. یک مقام اروپایی هم گفته بود اروپایی‌ها مسئله جنگ اوکراین را در اولویت قرار داده و گفته‌اند که بسیاری از مسائل به موضع ایران در این جنگ بستگی دارد. 
درمجموع این‌گونه به نظر می‌رسد که این دور از مذاکرات آن‌گونه که انتظار می‌رفت، مثبت نبوده است که البته جای تعجب ندارد، زیرا فضای موجود در روابط ایران و اروپا فضای خوشایندی نیست.
 یعنی اگر نتیجه مذاکرات مثبت می‌شد، بیشتر باید تعجب می‌کردیم؛ درنتیجه باید منتظر دور بعدی مذاکرات باشیم. به‌هرحال، تجربه نشان داده است خواست و تمایل غربی‌ها برای نزدیک شدن به ما هیچ دستاوردی به‌همراه نداشته و در همه موارد آنها بودند که زیر توافقات زده‌اند،؛ از این رو انتظار می‌رود دولت مراقب تله غربی‌ها باشد.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/684593/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دولت رئیسی چگونه توانست ناترازی برق و گاز را مدیریت کند؟

سرمقاله اعتماد/ جایگاه منطقه‌ای ایران در تعامل برای آینده خاورمیانه

روزنامه دولت نوشت: چهره یک سیاستمدار صادق

کارنامه منفی دولت‌های کارگزارانی و نعل وارونه آقای مرعشی

سرمقاله ایران/ سلام بر «امُّ‌البَنین انقلاب اسلامی»

چه کسی گازوئیل را ذخیره نکرد؟

استقلال در اندیشه پوکر مقابل آلومینیوم

ظرفیت‌های بسیج آماده حل مشکلات زرندیه است

موشک «استارشیپ» مجوز هفتمین پرواز را دریافت کرد

مشکلات بیمه‌ای ایثارگران بهمئی زیر ذره‌بین متولیان

خرید JAC با بهترین شرایط نقد و اقساط

مزایده عمومی فروش مقدار حداکثر 550 هزار تن سرباره کوره قوس الکتریکی شرکت جهان فولاد سیرجان ( نوبت سوم )

ملی‌پوش فوتسال: مس رفسنجان 60 میلیون از دستمزد ما را کم کرد/ باشگاه گفت بروید شکایت کنید

مدیرعامل آبفا استان: پروژه‌های تأمین آب کرمان به‌دلیل مشکلات اعتباری متوقف شده‌اند

نخستین همایش «تعالی نگهداری و تعمیرات» مجتمع مس شهربابک در حال برگزاریست

ورود پشه آئدس از از نوع اجیپتی به جنوب کشور

خبر خوش برای گاریدو/ ستاره پرسپولیس به مس رفسنجان رسید

استقلال با همین روند نیم فصل دوم صدر جدول است/ سه تیم رقبای اصلی استقلال هستند/ آلومینیوم سرسخت است باید خیلی محکم بازی کنیم

ورود پشه آئدس از از نوع اجیپتی به کشور

طلب 1700 میلیارد تومانی شهرداری کرمان از دستگاه‌های اجرایی

ورود پشه آئدس از از نوع اجیپتی به ایران

ورود پشه آلوده آئدس خارجی

خبر فوری هواشناسی کرمان تا آخر هفته | پیش بینی وضعیت آب و هوا کرمان فردا پنجشنبه بیست و نهم آذر ماه 1403

هافبک مصدوم پرسپولیس به مس رفسنجان رسید

استقلال با همین روند نیم فصل دوم صدر جدول است

کارکنان دادگستری کرمان حقوق یک روز خود را به جبهه مقاومت اهدا کردند

این روزنامه نگار مانع پیوستن پمپئوی جنگ طلب به دولت ترامپ شد

در آستانه بازی با مس رفسنجان؛ دو دستگی در تمرین پرسپولیس پس از باخت

رهاسازی 15 هزار قطعه بچه ماهی در استخرهای شهرستان بم

طرز تهیه یک غذای خوشمزه مخصوص شب یلدا

برگزاری پویش درختکاری «در سایه مادر» در استان کرمان

بومی‌سازی و اصلاح ماشین لبه‌زنی ریخته‌گری پالایشگاه مجتمع مس سرچشمه/ صرفه‌جویی 20‌ میلیارد تومانی

استاندار کرمان: شهرداری‌ها تریبون حزب و گروه خاصی نشوند

دستور توقف موقت افزایش نرخ خدمات توزیع گاز مایع به شرکت‌های فعال در کیش

ترفندهای جلوگیری از یخ‌زدگی تاسیسات آب در روزهای خیلی سرد

استاندار: کرمان باید با ظرفیت‌های جدیدش معرفی ‌شود

سرمربی شاهین: این تیم متعلق به شهر کرمان است؛ بی‌توجهی اذیتمان می‌کند

پشه آئدس از نوع اجیپتی وارد جنوب کشور شد

مسئولان محترم اگر از دغدغه فیلترینگ فارغ شدند، برای ارزش پول ملی هم فکری کنند!

سرمقاله آرمان امروز/ رمزگشایی از پیغام ترامپ برای ترکیه

سرمقاله آرمان ملی/ رسانه‌ ملی یا تریبون تندروها

ریزتراشه‌ها برای تشخیص بیماری‌ها به کمک ما می‌آیند

بازارِ یلدا امسال تماشاچی زیاد دارد؛ گرانی تهدیدی برای سنت‌های ایرانی

آزادسازی اراضی دولتی به ارزش 200 میلیارد ریال در کرمان

پروژه کج مسکن مهر پردیس؛ 7 سال تاخیر و وعده‌های بی‌نتیجه

آزادسازی اراضى دولتى به ارزش دویست میلیارد ریال در کرمان

استاندار: استان کرمان باید با ظرفیت‌های جدید آن معرفی شود

مزایده عمومی فروش مقدار حداکثر 2000 تن خرسک ته تاندیش مازاد شرکت جهان فولاد سیرجان

سرمقاله خراسان/ 3 سکانس از بشار اسد

سرمقاله دنیای اقتصاد/ مراحل و عواقب صنعت‏‏‌زدایی