سرمقاله خراسان/ 3 سکانس از بشار اسد
مقالات
بزرگنمايي:
کرمان رصد - خراسان / «3 سکانس از بشار اسد» عنوان یادداشت روز در روزنامه خراسان به قلم محمدحسین وزارتی است که میتوانید آن را در ادامه بخوانید:
«از دشمن نباید غافل شد؛ دشمن را حقیر هم نباید شمرد، به تبسّم دشمن هم نبایستی اعتماد کرد؛ گاهی دشمن با لحن خوش با انسان حرف می زند، با تبسّم حرف میزند، امّا خنجر را پشت سرش گرفته، منتظر فرصت است.» (آیتا... العظمی خامنهای، 21/9/1403)
سکانس اول
4 می 2003، تنها سه روز پس از سقوط حکومت صدام حسین و اشغال عراق توسط ایالات متحده آمریکا، کالین پاول وزیر خارجه وقت آمریکا به دستور جرج دبیلیو بوش، به سوریه سفر کرد. او درباره دیدار خود با بشار اسد رئیسجمهور وقت سوریه گفت: «اگر سوریه همچنان به عنوان نقطه ترانزیت تجهیزات و تجهیزات نظامی و تسلیحات و تسلیحاتی که ممکن است به سمت حزب ا... لبنان حرکت کند، ادامه دهد، ما با سوریه مشکل خواهیم داشت و سوریه متوجه نخواهد شد که در مسیر روابط بهتر با ایالات متحده قرار دارد و در نتیجه به نفع آن ها نخواهد بود. و ما این را به رئیس جمهور بشار اسد نیز روشن کردیم. پیام روشن به رئیس جمهور بشار اسد این بود که با پایان رژیم صدام حسین، وضعیت جدیدی در منطقه وجود دارد.»
پاول در این دیدار طرح خاورمیانه بزرگ آمریکا را برای اسد تشریح و او را تهدید کرد که باید رفتار خود را بر مبنای پیشبرد این طرح اصلاح کند. دبیرکل شهید حزبا... سیدحسن نصرا... درباره این دیدار و اهداف آن گفته بود: «گام اول، جنگ افغانستان بود و گام دوم جنگ عراق. پس از اشغال عراق کالین پاول که در آن زمان وزیر خارجه آمریکا بود با فهرستی بلندبالا از شروط ایالات متحده به دمشق رفت و با بشار اسد دیدار کرد. آن زمان، آمریکاییها سوریه را تهدید کردند که در صورت عدم تحقق این شروط، جنگ را به این کشور نیز میکشانند. شروط آنها درخصوص جولان، فلسطین، مقاومت فلسطین، حزبا... لبنان و ... بود؛ در هر صورت، فهرست عریض و طویلی بود. با وجود تهدیدات آمریکاییها، بشار اسد حاضر به تسلیم در برابر آنها نشد.»
در نهایت با درایت و شجاعت جبهه مقاومت، آمریکا نتوانست طرح خاورمیانه بزرگ خود را به سرانجام برساند. پس از عدم موفقیت در دستیابی به اهداف اشغال عراق و همچنین شکست رژیم صهیونیستی در جنگ 33روزه، ایالات متحده بهرغم صرف هزینههای مالی، جانی و اعتباری زیاد برای تحقق طرح منطقهای خود، در سال 2011 مجبور به خروج نیروهای خود از عراق شد.
سکانس دوم
قبل از آغاز بحران سوریه در سال 2011، مخالفین جبهه مقاومت وارد مذاکره با سوریه شدند. با واسطهگری کشورهایی مثل عربستان و قطر و تیمهایی که از طریق آمریکا و بعضی کشورهای اروپایی مثل فرانسه به این کشور میآمدند، طرح مذاکره را پیگیری کرده و در این راستا پیشنهادهایی را به بشار اسد و دولتمردان سوریه ارائه دادند. بهعنوان مثال یکی از پیشنهادهایشان این بود که بلندیهای جولان را که بخشی از سرزمین کشور سوریه است و در اشغال نظامیان رژیم اسرائیل قرار داشت، به این کشور بازگردانند و ارتش سوریه را تقویت و بازسازی کنند؛ همچنین حوزه تجارت بین سوریه و کشورهای غربی و آمریکا را فعال کنند؛ اما در مقابل این بذل و بخششها از سوریه خواستند که دست ایران را از منطقه کوتاه کند، رابطهاش را با این کشور بهشدت کاهش داده و حمایتش از حزبا... را هم متوقف کند. بشار اسد بههیچعنوان درخواستهای آنها را نپذیرفت و به چنین توافقی تن نداد. آنها حتی ملک عبدا...، پادشاه عربستان را مأمور به مذاکره با بشار اسد کردند تا به او بگوید اگر حاضر نشود با آمریکا و اروپاییها به توافق برسد، عواقب و مشکلاتی برایش به وجود میآید، ولی باز آقای بشار اسد بههیچعنوان حاضر نشد تا این مذاکرات تحمیلی را بپذیرد.
شهید نصرا... دراینباره گفته بود: «پیش از آغاز تحرکات برای سرنگونی دولت دمشق، تلاش زیادی شد تا رئیسجمهور بشار اسد، رهبری سوریه و کشور سوریه را بهسمت محوری دیگر بکشاند. سعودیها بر روی این مسئله کار میکردند تا جایی که حتی ملک عبدا... بن عبدالعزیز بهرغم این که سوریه را تحریم کرده بود، شخصاً به دمشق رفت. قطریها نیز برای تحقق این هدف تلاش زیادی کردند. ترکیه و همچنین شماری از دیگر کشورهای عربی ازجمله مصر در زمان حسنی مبارک هم برای پیوستن سوریه به جبههی مقابل تلاش کردند. آمریکاییها و متحدان آنها با دادن وعدههای سیاسی و پیشنهادات اغواکننده مالی به اسد تلاش کردند تا سوریه را بهسمتوسوی محور دیگری با عنوان محور «اعتدال عربی» سوق دهند؛ محوری که ما آن را «تسلیم عربی» میخوانیم.
با این حال، بشار اسد و دیگر رهبران سوریه همواره بر موضع ثابت خود مبنی بر حمایت از مقاومت تأکید کردند و معتقد بودند که نبرد عربی ـ اسرائیلی همچنان پابرجاست. بشار اسد اعتقاد داشت که بدون حلوفصل مسئله جولان اشغالی و همچنین تحقق حقوق سلبشده فلسطینیان، صلح در منطقه قابل دستیابی نیست.»
سکانس سوم
12 روز تا موعد بازنگری تحریمهای سوریه توسط آمریکا مانده بود. مجدد محور غربیعربیعبری فعال شد و به شرط پذیرش همان شروط همیشگی، به سوریه وعده داده بود تا تحریمها علیه سوریه را کاهش دهد. رویترز به نقل از منابع مطلع گزارش داد که ایالات متحده و امارات متحده عربی با یکدیگر درباره امکان لغو تحریمها علیه اسد و سوریه در صورت کنارهگیری از ایران و قطع راههای تسلیحاتی به حزبا... لبنان گفت وگو کردهاند. رسانههای لبنانی نیز گزارش داده بودند که در همین راستا، رژیم صهیونیستی نیز پیشنهاد لغو تحریمهای آمریکا علیه سوریه را داده بود.
مقامات کاخ سفید با توجه به علاقه امارات به تأمین مالی بازسازی سوریه و تضعیف موقعیت اسد پس از حمله اسرائیل به حزبا...، با مقامات اماراتی گفت وگو کرده بودند. آمریکاییها معتقد بودند امکان لغو تحریمهای سوریه در حالی که اسرائیل به متحدان ایران ضربه میزد، فرصتی برای اعمال رویکرد چماق و هویج برای شکستن اتحاد سوریه با ایران و حزبا... بود.
اما در حالی که این مذاکرات توسط یک جناح محور غربیعربیعبری، قبل از حمله شورشیان ضد بشار اسد به حلب صورت گرفته بود، اما جناح دیگر این محور، با عدم پایبندی به توافقات و تعهدات خود، سیلی از شورشیان را روانه دمشق کرد. علیرغم اینکه در نشست دوحه -که برای بررسی آخرین تحولات سوریه برگزار شد- توافق شده بود مسئله سوریه به صورت سیاسی پیش رفته و حل شود و دولت اسد و معارضین مسلح وارد گفت وگو شوند، اما روند رخدادهای میدانی در سوریه نشان داد که ترکیه بهعنوان یکی از سه ضامن توافق آستانه، به آن چه امضا کرده بود، پایبند نبود.
بله؛ «از دشمن نباید غافل شد؛ دشمن را حقیر هم نباید شمرد، به تبسّم دشمن هم نبایستی اعتماد کرد؛ گاهی دشمن با لحن خوش با انسان حرف می زند، با تبسّم حرف می زند، امّا خنجر را پشت سرش گرفته، منتظر فرصت است.»
-
چهارشنبه ۲۸ آذر ۱۴۰۳ - ۰۹:۰۶:۳۶
-
۸ بازديد
-
-
کرمان رصد
لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/684667/