کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله همشهری/ الزامات تحقق رشد 8 درصد مقالات

سرمقاله همشهری/ الزامات تحقق رشد 8 درصد
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - همشهری / «الزامات تحقق رشد 8 درصد» عنوان یادداشت روز در روزنامه همشهری به قلم دانیال داودی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
در برنامه پنج‌ساله هفتم پیشرفت، میانگین رشد 8درصد برای سال‌های برنامه هدفگذاری شده است. این رقم، بالاست و اگر کشوری حدودا 10سال پیاپی رشد 8درصد داشته باشد، درآمد ملی دوبرابر می‌شود؛ یعنی به‌طور تقریبی قدرت خرید مردم نیز دوبرابر می‌شود. اگرچه دستیابی به این هدف دشوار است، اما ناممکن نیست. با این حال برخی از منتقدان معتقدند که تحقق رشد اقتصادی 8درصد در ایران ناممکن است. آنها 3دلیل اصلی را برای این ادعا مطرح می‌کنند: «تأثیر تحریم‌ها»، «ماندگاری شوک‌های پیشین» و «نیاز به تحولات نهادی و سیاسی». در این یادداشت ضمن نقد و بررسی دقیق‌تر این 3دلیل، می‌بینیم که رشد 8درصد ممکن است؛ اگر اراده سیاسی برای تحقق آن باشد. براساس یک فرضیه، اثرات شوک‌های اقتصادی، مانند تحریم‌ها، حتی پس از رفع تحریم‌ها نیز بر اقتصاد باقی می‌ماند. برخی به این دلیل معتقدند رشد 8درصد در اقتصاد ایران ممکن نیست. اما این فرضیه در مورد ایران به 3دلیل قابل نقد است: 1. تجربه تاریخی ایران: پس از جنگ تحمیلی، ایران توانسته است رشد اقتصادی بالایی را تجربه کند. این نشان می‌دهد که اقتصاد ایران می‌تواند از شوک‌های خارجی عبور کند. 2. تجربه ویتنام: ویتنام پس از جنگ و تحریم، با اصلاحات نهادی و جذب سرمایه‌گذاری خارجی، به رشد اقتصادی میانگین 7درصدی در 2دهه دست یافت. 3. ظرفیت‌های خالی تولیدی: استفاده از ظرفیت‌های صنعتی و کشاورزی می‌تواند بدون سرمایه‌گذاری جدید، رشد اقتصادی را افزایش دهد. دیدگاهی که رشد 8درصد را برای اقتصاد ایران دور از دسترس می‌داند، به ظرفیت‌های بالقوه اقتصاد ایران بی‌توجه است.
 دست‌کم دو ظرفیت مهم «رشد غیرنفتی» و «موقعیت ژئواکونومیک ایران» فرصت‌هایی برای تحقق اهداف برنامه هفتم در اختیار سیاستگذار قرار می‌دهند. رشد غیرنفتی: در سال‌های اخیر، صادرات غیرنفتی ایران افزایش یافته است. این نشان می‌دهد که بخش خصوصی ظرفیت بالایی برای رشد دارد. ‌موقعیت ژئواکونومیک: ایران در موقعیت استراتژیک قرار دارد و می‌تواند از بازارهای منطقه‌ای استفاده کند. البته باید توجه داشت که اگرچه ظرفیت‌هایی برای‌گذار به رشد بالا و عبور از تله درآمد متوسط در دسترس سیاستگذار است، اما برای این مهم، باید الزامات سیاستی آن مراعات شود. ازجمله مهم‌ترین الزامات عبارتند از: 1. بهبود فضای کسب‌وکار: اجرای کامل قانون بهبود مستمر محیط کسب‌وکار می‌تواند جذب سرمایه‌گذاری داخلی را افزایش دهد. 2. میدان‌دادن به بخش خصوصی: با افزایش نقش بخش خصوصی در مدیریت بنگاه‌ها، انگیزه برای بهبود بهره‌وری و سرمایه‌گذاری بیشتر می‌شود. 3.‌بهره‌گیری از دیپلماسی اقتصادی: توافقنامه‌های تجاری با سازمان‌های بین‌المللی می‌تواند دسترسی به بازارهای بزرگ را فراهم کند.‌نتیجه اینکه با وجود چالش‌های موجود، رشد اقتصادی 8درصد در اقتصاد ایران دشوار اما ممکن است. تجربه سه‌ساله دولت سیزدهم و تحقق رشد میانگین 4درصد (با وجود محدودیت‌ها و مشکلات انباشت‌شده اقتصاد ایران) نشان داد اقتصاد ایران می‌تواند از تله درآمد پایین خارج شود. این امر نیازمند اصلاحات نهادی، استفاده از ظرفیت‌های خالی تولیدی‌ و بهره‌گیری از دیپلماسی اقتصادی است. اگرچه تحریم‌ها و مسئله ماندگاری آثار آن چالش‌هایی را ایجاد می‌کنند، اما تجربه تاریخی ایران و کشورهای مشابه نشان می‌دهد که با تمهیدات مناسب، می‌توان به رشد اقتصادی بالایی دست یافت.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/717766/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آهنگ «جان جان» با صدای آرون افشار

نماهنگ احساسی سریال خاطره انگیز «آوای باران»

افعی‌ها در اندیشه سه گانه؛ نیمکت‌نشینی طارمی مقابل شیاطین سرخ و مشکی

استفاده از هوش مصنوعی برای تشخیص خطر زوال عقل با اسکن چشم

صورت فلکی زیبای شکارچی و ستاره شباهنگ در آسمان شب بر فراز هاوایی

دیدار و تجلیل از خانواده معزز شهید "محمد پازوکی طرودی" با حضور مدیر کل بنیاد سمنان

بازدید سرزده مدیر کل آموزش بنیاد شهید و امور ایثارگران از مدرسه شاهد منطقه 7 تهران بزرگ

بهترین روغن ضد پیری بشناسید

سهولت در دسترسی به خدمات اورژانس با افزودن آمبولانس‌های جدید در کرمان

معرفی ظرفیت‌های اکتشافی جدید برای سرمایه‌گذاری

لزوم اجرای قانون حمایت از مرمت و احیای بافت‌های تاریخی شهر اصفهان

کاپ قهرمانی جام حذفی در دوراهی کازرون-کرمان

درخواست نماینده کهنوج برای سفر وزیر جهادکشاورزی به جنوب استان کرمان/ کشاورزان منطقه به خاک نشستند

ماجرای برگشت خوردن محموله‌های پسته صادراتی به کجا رسید؟

اسناد دفترچه‌ای فاقد اعتبار شدند

حمایت بانک مسکن استان آذربایجان شرقی از نوسازی و احیای بافت فرسوده / پرداخت بیش از 5 هزارمیلیارد ریال تسهیلات بافت فرسوده در استان در سال 1403

سرمایه گذاری ویژه برای تامین نیازهای وارداتی توسط شرکت های کرمانی

آبشارهای ایران/ آبشار راین

رفع تصرف بیش از 11 هزار متر مربع از اراضی ملی در استان کرمان

لزوم پیشگیری از ایجاد بافت‌های ناکارآمد شهری در کشور

حضور 500 دانش آموز دختر و پسر در مسابقات قران،عترت و نماز

6 مصدوم در حادثه ترافیکی محور راین به جیرفت

8 کشته و مصدوم در محور جوپار به ماهان

تحصیل 6693 هنرجو در رشته مکانیک خودرو در 68 هنرستان فنی و حرفه ای و کار دانش استان کرمان

راه اندازی کمیته امنیت سرمایه‌گذاری در استان

آهنگ کرمانجی «قیزه خالان» با اجرای محسن میرزازاده

تیزر آهنگ جدید نامی عبداللهی را اینجا ببینید

وزیر فرهنگ: موسیقی نواحی حافظه زنده ملت ایران است

سرمقاله اطلاعات/ منزل به منزل!

متفکر آمریکایی: آیا ایالات متحده می‌تواند اعتماد متحدانش را احیا کنند؟

قدردانی تولیت حرم امام خمینی (ره) از فعالیت‌های حوزه علمیه خراسان در احیا و ترویج اندیشه‌های امام راحل

نامتان را با تصاویر فضایی این ماهواره بسازید

تربیت نسل مؤمن و انقلابی رسالت «مدارس شاهد» است/ باید بازخورد اقدامات فرهنگی و آموزشی را بررسی کنیم

تشکلهای ایثارگری سفیران صلح و بستر ساز توسعه پایدار در کشور هستند

کاپ قهرمانی جام حذفی هندبال در دو راهی کازرون – کرمان/ نبرد حساس برای کسب دومین سهمیه آسیایی

شرکت ملی مس و مجتمع مس سرچشمه، گُل سرسبد صنایع کشور هستند

زلزله ویرانگر در کمین بناهای تاریخی/ تهدیدی خاموش اما واقعی!

6 مصدوم در حادثه ترافیکی محور راین به جیرفت+فیلم

سرپرست مدیریت امور هنری معاونت فرهنگی و اجتماعی منطقه آزاد کیش منصوب شد

دیدار فرماندهان ارتش و سپاه مستقر در کرمان

150 تصادف روزانه در کرمان؛ حواس‌پرتی عامل 60 درصد تصادفات

فدراسیون کشتی به دنبال بازگرداندن جام قهرمانی آسیا

سپاهان و استقلال با سه محروم در جام حذفی

آماده‌ترین نسخه صاعقه تقدیم به پیاتزا

طراحی کلاه قهرمان اتومبیلرانی جهان توسط بانوی محجبه عربستانی

بوژوویچ تا بازی با پیکان ماندنی شد

نعیمه نظام‌دوست کنسرت ماکان‌بند را ترکاند

آهنگ جدید/ نامی عبداللهی «معجزه» را منتشر کرد

وکیل تتلو: امیر دارای اختلال روانی است

سرمقاله جوان/ پاسخ پرسشگران موذی را ندهید!