کرمان رصد

آخرين مطالب

اندیشکده آمریکایی: چرا شرایط برای توافق مساعد است؟ مقالات

اندیشکده آمریکایی: چرا شرایط برای توافق مساعد است؟
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
موسسه خاورمیانه در واشنگتن| جای تعجب نیست که ایران و ایالات متحده با احتیاط و بدبینی به تعامل دیپلماتیک بین خود پس از چهار سال نگاه می‌کنند. هرچند این مانعی غیرقابل‌عبور نیست، اما کنار گذاشتن بیش از چهل سال دشمنی متقابل دشوار است. هردو طرف با لحن‌های همیشگی خود وارد صحنه شده‌اند. پیش از آغاز مذاکرات در مسقط، رئیس‌جمهور ایران گفت: ما به دنبال جنگ نیستیم، اما در برابر هرگونه تجاوز ایستادگی خواهیم کرد. واشنگتن نیز با بیانیه‌های تند و مشابه واکنش نشان داده است. دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا تهدید کرده است که اگر توافقی صورت نگیرد، گزینه جایگزین در راه است.
دلایلی برای ابراز تردید نسبت به موفقیت این مذاکرات وجود دارد. اما فرض اینکه شرایط در سال 2025 مشابه سال 2015است، اشتباهی بزرگ خواهد بود. زمانی که برجام امضا شد، ایران کارت‌های بیشتری در اختیار داشت. اگرچه اینکه فکر کنیم ایران مثل گذشته تنها برای وقت‌کشی وارد مذاکرات شده وسوسه‌برانگیز است، اما واقعیت این است که تغییرات و تحولات خاورمیانه و جهان انگیزه‌هایی به ایران می‌دهد تا به سمت توافق حرکت کند، به شرط آنکه واشنگتن در مذاکرات با تهران صادق و واقع‌گرا باشد.
تغییر شرایط منطقه‌ای
اما چه چیزی در دهه گذشته تغییر کرده که ممکن است محاسبات ایران را در مذاکرات فعلی تغییر دهد؟ منطقه به طور کامل دگرگون شده است. ادعا می‌شود پس از حملات حماس به اسرائیل در 7 اکتبر 2023، ایران دیگر نمی‌تواند روی شبکه‌ متحدان و ائتلاف‌های منطقه‌ای خود برای بازدارندگی ایالات متحده و اسرائیل تکیه کند. در چنین وضعیتی، تهران محاسبه می‌کند که اگر مذاکرات شکست بخورد، خطر حملات اسرائیل (با حمایت آمریکا) به تاسیسات نظامی و هسته‌ای ایران دور از ذهن نیست. با توجه به اینکه خط قرمز درگیری مستقیم نظامی میان ایران و اسرائیل در سال 2024 شکسته شده، به واقعیت بدل شدن چنین شرایطی فقط یک سناریوی فرضی نیست.
اما باید گفت دیپلماسی هسته‌ای ایران با آمریکا نباید جدا از دیگر تحولات در نظر گرفته شود، بلکه بخشی از چرخش کلی ایران به‌سوی دیپلماسی است. ایران ظاهرا می‌خواهد بر دستاوردهای دیپلماتیکی که با رقبای منطقه‌ای از جمله عربستان سعودی و سایر کشورهای عربی خلیج فارس داشته، تکیه کند. درواقع، می‌توان دیپلماسی منطقه‌ای ایران را به‌طور غیرمستقیم به مذاکرات فعلی با واشنگتن پیوند داد. ایران می‌خواهد عربستان در برابر فشارهای اسرائیل بر آمریکا نقش وزنه تعادل را ایفا کند؛ فشاری که با هدف اتخاذ موضعی حداکثری در مذاکرات اعمال می‌شود.
شرایط مساعد جهانی
از طرف دیگر، شرایط جهانی نیز می‌تواند به نفع این توافق باشد. تهدید بازگشت تحریم‌های سازمان ملل طبق مفاد برجام که در اکتبر منقضی می‌شود، انگیزه‌ای برای ایران است تا با حسن‌نیت و سرعت بیشتر وارد مذاکره شود. علاوه بر این، احتمال عادی‌سازی روابط روسیه با واشنگتن می‌تواند تهران را نگران کند که شاید بخشی از نفوذ خود بر مسکو را از دست داده است، و این موضوع دست ایران را در برابر ایالات متحده ضعیف می‌کند. دور از انتظار نیست که روسیه در صورت به بن‌بست رسیدن مذاکرات، نقش میانجی میان آمریکا و ایران را ایفا کند - نقشی که ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، از آن استقبال خواهد کرد. چین نیز، هرچند در ضدیت با آمریکا، با ایران هم‌نظر است، اما ثبات خاورمیانه برایش اهمیت دارد. اگر ایران میز مذاکره را ترک کند و دوباره بر حمایت از متحدان تکیه کند، این ریسک وجود دارد که چین فاصله‌گیری سیاسی و دیپلماتیک از ایران را آغاز کند.
متغیر داخلی
تحولات داخلی نیز می‌تواند ایران را به سمت دیپلماسی سوق دهد. توافقی که کاهش تحریم‌ها را در پی داشته باشد، می‌تواند نارضایتی مردم را کاهش دهد، آن هم در زمانی حساس که ایران احساس می‌کند در فشار اقتصادی است. واقعیت‌ها نشان می‌دهد که تهران به پذیرش دیپلماسی متمایل شده و پذیرفتن انجام مذاکرات، آن هم سریعا پس از نامه ترامپ در اوایل مارس، نشان‌دهنده این واقعیت است.
امروز وضعیت اقتصادی ایران مطلوب نیست. مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور کشور می‌گوید، اقتصاد در شرایط جنگی قرار دارد. تحریم‌ها، کاهش ارزش پول، تورم، مسائل محیط‌زیست و ... وجود دارد. شعار سال بر سرمایه‌گذاری و تولید تمرکز داشت. تهران می‌داند که رسیدن به توافق با آمریکا رضایت بخش زیادی از جامعه را جلب خواهد کرد.
در میان نخبگان ایرانی نیز کسانی هستند که خواهان دستیابی به توافق جامع هستند. حامیان بازتنظیم روابط منطقه‌ای در تهران معتقدند سیاست ایران باید براساس منافع ملی باشد. ناصر هادیان، از کارشناسان برجسته در سیاست خارجی ایران، می‌گوید، عراق برای ما بسیار مهم است. بی‌ثباتی در عراق یعنی بی‌ثباتی در ایران. این هدفی است که می‌توان با آمریکایی‌ها درباره‌اش توافق کرد – همان‌طور که در گذشته بر سر آن توافق کردیم. در واقع ایران و آمریکا در گذشته در زمان‌هایی در جریان عملیات مبارزه با گروه تروریستی داعش با هم در چندین مورد هماهنگی انجام دادند.
او استدلال می‌کند که ایران باید از رویکرد گذشته، یعنی مقاومت در برابر سیاست تحریم و مهار و گفت‌وگوی موقتی، به مشارکت همه‌جانبه با تمام موضوعات روی میز حرکت کند. او می‌گوید یمن مساله‌ای است که ایران می‌تواند مستقیما با ریاض حل‌وفصل کند. سوریه آن‌قدر چندپاره و متلاشی است که سیاست مشخصی نمی‌توان در آن دنبال کرد، پس بهترین راهبرد «صبر استراتژیک» است. تمرکز واقعی باید بر عراق باشد؛ موضوعی که به باور او آمریکایی‌ها هم می‌توانند با آن همراه شوند. البته در برابر این رویکرد، جناح‌های رقیب اعلام کرده‌اند که توانایی‌های نظامی و متحدان ایران در مذاکرات «خط قرمز» ایران محسوب می‌شود. در حال حاضر، نگرانی اصلی تهران در مورد آمریکا این است که آیا ترامپ واقعا قصد سازش دارد یا نه؟
یک لحظه مهم
ما اکنون در یک نقطه اساسی قرار داریم و باید از این فرصت‌ها استفاده کرد. اما اگر این عوامل مثبت به‌درستی مدیریت نشوند، عوامل منطقه‌ای و جهانی می‌توانند علیه توافق عمل کنند. اتخاذ موضعی بیش از حد تهاجمی از سوی آمریکا یا حمله‌ پیش‌دستانه اسرائیل می‌تواند هرگونه امکان دیپلماسی را نابود کند. همچنین، اگر رقابت چین و آمریکا به جنگ تجاری تمام‌عیاری منجر شود، پکن ممکن است حمایت خود از ایران را افزایش دهد و انگیزه ایران برای سازش با واشنگتن کاهش یابد. اهداف غیرواقع‌بینانه دولت ترامپ نیز می‌تواند ایران را به سمت واکنش‌های سرسختانه‌تر سوق دهد. اگرچه در ابتدا کاخ سفید گفت هدف جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای است، اما به‌سرعت موضعی حداکثری اتخاذ کرد. اگر این موضع‌گیری در مذاکرات آتی غالب شود، احتمال دستیابی به توافق به‌شدت کاهش خواهد یافت.
در مجموع، فرصت‌های قابل‌توجهی برای بهره‌گیری از روندهای منطقه‌ای، جهانی و داخلی برای رسیدن به توافقی وجود دارد که می‌تواند بی‌ثباتی در خاورمیانه را برطرف کرده و شاید زمینه را برای هم‌زیستی مسالمت‌آمیز میان ایران و آمریکا فراهم کند. همچنین، امکان رسیدن به توافقی جامع‌تر از برجام 2015 وجود دارد. اما در‌عین‌حال، مخاطرات بزرگی نیز در این مسیر وجود دارد که اگر این لحظه به‌درستی درک نشود و فرصت از دست برود، می‌تواند برای منطقه و حتی جامعه جهانی، پیامدهای وخیمی در پی داشته باشد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/717351/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خاطره‌ بازی ارکستر ملی با «ای ایران» و «جان مریم»

کارن‌ همایونفر: ایران جان من است

اجرای پدر دختری قطعه معروف شاد جنوبی محسن شریفیان با دخترش

سرمقاله همشهری/ تقلیل عدالت اجتماعی به مصلحت‌های‌کوتاه‌مدت

سرمقاله جام جم/ سپاه‌؛ مولود انقلاب،حافظ جمهوریت

سرمقاله شرق/ شیطان در جزئیات است

سقائیان نژاد مدیر کاری، مخلص و متدین بود اما اندیشه مدیریتی اش به قم و اصفهان نمیخورد!

هروی در اندیشه ثبت نام برای انتخابات ریاست فدراسیون کاراته

هوش مصنوعی پیش از انسان ناهنجاری‌ها، عفونت‌ها و نشت گاز را بو می‌کشد

اسپیس‌ایکس یک «سحابی» در آسمان ساخت

نشانه‌هایی امیدبخش از وجود حیات در سیاره‌ای دیگر

بیمه دی خدمات گسترده‌ای به خانواده‌های شهدا و ایثارگران ارائه کرده است

یزد نباید قربانی بی‌تدبیری دستگاه‌های مختلف باشند

آغاز تمرینات پرسپولیس از فردا

افتتاح پایگاه نان و گندم در بافت تاریخی بندرلنگه

تالار احسان کرمان افتتاح شد + تصویر

انجمن اسلامی دانش آموزان توان گره گشایی از فضای تربیتی کشور را دارد

مادر شهید «روجایی» آسمانی شد

هوای کرمان کم‌کم گرم می‌شود؛ پیش‌بینی افزایش دما

کاهش پرونده های طلاق و افزایش مطالبه مهریه در کرمان

حمله پورموسوی به روانخواه: بازی کثیفت را تمام کن!

بنیاد نخبگان استان کرمان رئیس جدید خود را شناخت

با چاقی خداحافظی کنید

◄ شرایط فروش 3 محصول کرمان موتور اعلام شد

مشکلات جنوب کرمان در صحن مجلس

بودجه 970 میلیاردی کمیته المپیک برای 1404

جزئیات افزایش بودجه فدراسیون‌های ورزشی از زبان دبیر کمیته ملی المپیک

مرد محبوب ارومیه؛ گزینه دستیاری روبرتو پیاتزا

یاری: قرارداد کشتی‌گیران شفاف نیست

ماجرای دعوای دختر محسن شریفیان با پدرش و کلاهی که سر محسن شریفیان گذاشته اند!

کلیپ موسیقی «اضْرِب بِعَصَاک»، تقدیم به فرمانده شهید یحیی السنوار

سرمقاله ایران/ آینده ما در گرو آینده زمین است

اندیشکده آمریکایی: چرا شرایط برای توافق مساعد است؟

سرمقاله کیهان/ مراقب راهبردهای دشمن در مذاکرات عمان باشیم!

برگزاری بیست و هشتمین نمایشگاه هنر و اندیشه در لارستان + عکس

«اسپیس‌ایکس» یک کپسول پیشگام را به مرز نهایی فرستاد

رییس شورای اطلاع رسانی دولت در بیمه دی : خدمت به جانبازان و ایثارگران نعمت و توفیق است

تجلیل مدیر کل بنیاد مازندران از فرزند سردار شهید حاج حسین بصیر

مادران معماران فرهنگ اقامه نماز، شعار سال 1404 ستاد اقامه نماز است

تمام نماد و ارزش‌گذاری دین اسلام در امر نماز است/انسان با اقامه نماز در زمان خودش به قرب الهی می رسد

اقامه نماز در محیط‌های اداری و سازمانی باید یکی از اولویت‌های اساسی باشد/شورای اقامه نماز در بنیاد شهید و امور ایثارگران تشکیل خواهد شد

جذب 50 میلیارد تومان اعتبار برای پروژه‌های بازآفرینی شهری کردستان

چرا از تراکتور امتیاز کسر نشد؟ | قانونی که از آسمان افتاد!

بافت فرسوده تهران نونوار می شود

سپاه پاسداران؛ از دفاع مقدس تا جهاد علمی و خدمت‌رسانی

هشدار مهدی زارع درباره تلفات سنگین زلزله پرقدرت در تهران؛ در زلزله بم یک سوم جمعیت شهر کشته شد آن هم زمانی که هیچ مسکن مهری وجود نداشت

سرپرست معاونت تعاون بنیاد خراسان رضوی: 600 گلزار شهدا در سطح استان نیازمند بهسازی است

مصوبات توسعه ٦ شهرستان جنوبی کرمان جهت طرح در سفر وزیر رفاه پیگیری شد

قانون گردن قانون‌شکنان و گردن‌کلفت‌ها را خواهد شکست

تنها 29 درصد اراضی دولتی استان کرمان سنددار شده است