کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ سناریوهای مذاکرات ایران و آمریکا مقالات

سرمقاله شرق/ سناریوهای مذاکرات ایران و آمریکا
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - شرق / «سناریوهای مذاکرات ایران و آمریکا» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم کیومرث اشتریان است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
اگرچه در جریان مذاکرات، طرفین مواضع و خط قرمزهایی دارند اما همواره فرصت‌های جدیدی نیز پدیدار می‌شود. یک یافته مهم در مطالعات تصمیم‌گیری آن است که «ترجیحات بازیگران در تصمیم‌گیری عموما ابهام‌آمیز است‌ (problematic policy preferences)». یعنی اغلب، مذاکره‌کننده درک دقیقی از اولویت‌های خود یا دیگری ندارد، بلکه به‌تدریج درمی‌یابد که «چه چیزی را بخواهد». به دیگر سخن، فرایند تصمیم‌گیری حساب‌و‌کتاب دقیقی ندارد و ضرورتا از «الگوریتم عقلانی» پیروی نمی‌کند. تصمیم‌گیری در یک فرایند سیال و پویا اتفاق می‌افتد.
نمایندگان دولت‌ها، خود و دیگری را در جریان مذاکرات «کشف» می‌کنند؛ «پایه‌ پایه رفت باید سوی بام/ هست جبری‌بودن اینجا، طمعِ خام» (مولوی). این یک مسئله مهم برای مذاکره‌کنندگان ماست؛ که البته مستلزم اختیار و اعتماد‌به‌نفس است. مذاکرات بین‌المللی فرایندی دائما دگرگون‌شونده است؛ این فرایند، دو صد تاب‌و‌تب و کشمکش دارد و هزار فرصت در خم گیسوی سازش پنهان است. برای آنکه این ابهام و سیالیت فرصت‌ساز باشد و نه فرصت‌سوز، پیشگویی‌های چندپهلو به کار نمی‌آید بلکه باید سناریوهای گوناگونی را برای خود مرور کنیم تا آماده بهره‌برداری از فرصت‌ها باشیم. شاید بتوانیم «آینده را بسازیم»:
بازار
1- نخستین سناریو، «عدم توافق» است که پیامدهایی دارد؛ از «اسنپ‌بک» تا جنگ یا هر دو. پیش‌از‌این در مقاله «تخریب سریع» به این موضوع پرداخته‌ام. این سناریو احتمال رخداد جنگ را افزایش می‌دهد و محتملا تجدیدنظر در راهبرد اتمی را تقویت می‌کند، یعنی به‌ناچار موازنه اتمی را بر موازنه‌های دیگر اولویت می‌بخشد. به‌ویژه آنجا که «حفظ نظام از اوجب واجبات» باشد. هرچه موضع‌گیری سیاست خارجی به موجودیت رژیم‌های سیاسی پیوند بخورد، امکان وقوع سناریوی نخست بیشتر است. مقصر واقعی از نظر من جنگ‌طلبان آمریکایی‌اند که به نرمش‌های ایران در توافق هسته‌ای پاسخی درخور نمی‌دهند؛ و البته مقصر دیگر باند تبهکار بین‌المللی آپارتاید اسرائیلی است. اما فارغ از مقصر، این سناریو «می‌تواند» توسعه کشور را در همه ابعاد آن به تعلیقی تاریخی ببرد، چالش‌های بزرگ امنیتی-اقتصادی برای نظام بین‌الملل، نفت خاورمیانه و اعراب خلیج فارس برسازد و امنیت ایران و اسرائیل را به مخاطره‌ای دائمی بیندازد.
2- سناریوی دوم «توافق حداقلی» است که می‌تواند شامل غنی‌سازی محدود ایران، حل مسئله دریای سرخ و لغو برخی تحریم‌ها باشد. در این سناریو دو طرف روایت پیروزی برای خود برمی‌سازند اما درواقع چالش به صورت اساسی حل نمی‌شود و توافق همچنان در محاق کنگره آمریکا و آتش‌افروزی اسرائیل می‌ماند. چنین است که احتمال حملات بعدی اسرائیل (و پاسخ‌های ایران) بیشتر خواهد شد و استخوانِ «اسنپ‌بک»، در نسخه‌ای جدید، همچنان لای زخم اقتصاد ایران خواهد ماند. کارکرد توافق حداقلی این است که خطر گسترش جنگ به دیگران را کاهش خواهد داد؛ حضور وزیر دفاع عربستان در تهران را می‌توان در همین راستا تلقی کرد. به طریق اولی، در یک توافق حداقلی پایگاه‌های آمریکایی از خطر تلافی ایران در برابر حملات اسرائیل در امان خواهند بود؛ چون طرف شما دیگر فقط اسرائیل خواهد بود و نه آمریکا یا کشورهای خلیج فارس. جریان نفت هم برای چین در تنگه هرمز دچار چالش نخواهد شد و این سطح از تنش، چینِ ناخرسندی به پیشانی چین نمی‌آورد. روسیه هم تکلیف روشنی دارد و در این منازعه دخالت معناداری نمی‌کند.
3- سناریوی سوم، خیلی دور-خیلی نزدیک، «توافق حداکثری» است؛ یعنی که توافق بین ایران و آمریکا دامنه‌ای گسترده‌تر یابد و ایران در اقتصاد و تجارت بین‌الملل قدر و سهم لازم را بیابد و بپردازد. تضمین اقتصادی قراردادهای سیاسی-امنیتی نافذتر از تضمین‌های حقوق بین‌الملل است. توافق‌های پایدار معمولا باید به شبکه‌ای از ارتباطات تجاری، منافع چندجانبه اقتصادی و موازنه‌های امنیتی متصل باشد. اگر‌چه این سناریو دور به نظر می‌رسد، اما مستلزم جسارت برای تصمیم‌های بزرگ و نرمش‌های سیاسی از دو سوی ماجراست تا «کاسبی تحریم» به «کاسبی صلح» تغییر یابد. چنین توافقی نگرانی‌هایی را در برخی اصحاب قدرت و نیروهای اجتماعی حامی پدید می‌آورد. اینکه وفاق درون‌حاکمیتی بتواند این نگرانی‌ها را رفع کند و سهم و سفره همه را تضمین کند، موضوعی مهم است. می‌دانم این‌گونه سخن‌گفتن از «سهم و سفره و کاسبی» تلخ است، ولی به نظرم واقعیتی است که دیگر نمی‌توان آن را انکار کرد.
کافی است آمریکا به صورت مستقیم و نامستقیم سرمایه‌گذاری مثلا 200 میلیارد‌دلاری را بالمناصفه!! با دو سوی جناح‌های داخلی اجرائی کند «جهان‌بینی‌ها» تفاوت خواهند کرد؛ بزرگ‌ترها توجیه می‌شوند؛ گروه‌های فشار محدود خواهند شد؛ جوان‌ترهای مدعی با افسانه‌های جدیدی افسون خواهند شد؛ اصلاح‌طلبان فرصت‌های اقتصادی-سیاسی بیشتری پیدا می‌کنند و انگیزه کمتری برای ائتلاف با نیروهای خارج از نظام خواهند داشت و... . در این سناریو هزینه‌های جنگ برای اسرائیل بیشتر می‌شود؛ البته بدون آنکه خطر آن به کلی رفع شود. چنین موازنه‌ای در‌صورتی‌که بخواهد منافع چین و روسیه را در بر گیرد، مستلزم بندبازی تجاری-نظامی وسیع‌تر و سیاست موازنه مثبت گسترده‌تری است تا «اصطکاک استراتژیک» را به حداقل برساند.
4- در «سناریوی افسانه‌ای تکمیلی» گستره دامنه توافق از ایران و آمریکا فراتر می‌رود و اروپا و همسایگان خلیج فارس را در بر می‌گیرد. طبعا چنین توافقی با همان منطق قبلی استحکام بیشتری می‌یابد. در این سناریوی «خیلی دور، خیلی نزدیک» همه ماجرای انزوای بین‌المللی دچار دگردیسی اساسی خواهد شد و شما می‌توانید انتظار داشته باشید که سیاست «موازنه مثبت»، ایران را به چهارراه فرصت‌های جهانی تبدیل کند. شطرنج عجیبی است؛ گاهی یک بازیگر در ضعف است اما حوادث به گونه‌ای رقم می‌خورد که در موقعیت برتر قرار می‌گیرد؛ حتی اگر مهره‌های چندانی نداشته باشد. رنج شطرنج از گنج تهی نیست. هر‌چه موضع‌گیری‌های سیاست خارجی کمتر به موجودیت رژیم‌های سیاسی پیوند بخورد، امکان بهره‌مندی از فرصت‌ها در روابط بین‌الملل بیشتر می‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/716663/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

موزیک ویدئوی سریال «تاسیان» با صدای علیرضا قربانی

سرمقاله اطلاعات/ نگاهی به ابعاد ابتکار عمل جدید عربستان سعودی

سرمقاله جوان/ همگرایی تهران- ریاض و سیاست اصولی ایران

سردار رادان: از مسیر مدرسه ماموریت‌های ما بهتر پیش می‌رود | از مافیای ربودن اندیشه‌های دانش‌آموزان ساده عبور نکنیم

از مافیای ربودن اندیشه‌های دانش‌آموزان نباید ساده عبور کنیم

این گوشی پزشکی روی قفسه سینه می‌چسبد و مشکلات تنفسی را تشخیص می‌دهد

مشاهده مغناطیس تک‌بُعدی نادر در یک ترکیب فلزی

دانشمندان شواهد جدیدی از وجود حیات باستانی در مریخ کشف کردند

مسن‌ترین فضانورد فعال ناسا از فضا بازگشت

پیام تسلیت نماینده ولی‌فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «بهشتی»

نماینده ولی‌فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران: در راه تعالی جامعه قرآنی به استعدادیابی بپردازید

وزیر راه: سیاست ما ارتقای بافت شهری و کاهش بافت‌های فرسوده است

وینگر استقلال به بازی بعدی هم نرسید!

بخشنامه جدید فروش محصولات کرمان موتور (اردیبهشت 1404)

وزارت بهداشت :استان فارس قرمز تیره در مصدومان تصادف نوروزی و سیستان‌وبلوچستان در قله مرگ‌ومیر قرار گرفتند

شناسایی 10 هزار انشعاب آب غیر مجاز در استان کرمان طی سال گذشته

کسب رتبه سوم خراسان جنوبی در شانزدهمین المپیاد فرش ایران

بدرقه شهید مدافع امنیت « محمد ایاره» در ساری

شفاف‌سازی تعرفه‌های پزشکی درکرمان؛مقابله باپول‌های غیرقانونی

حدود 39 هزار دانش آموز دختر و پسر دبیرستان های دور دوم شاهد استان کرمان در آزمون پیشرفت تحصیلی شرکت کردند

پایان 3 دهه اختلاف ملکی میان 2 طایفه بزرگ در فاریاب

اجرای دف‌نوازی امیرحسین مدرس در تلویزیون

سرمقاله جام جم/ مذاکره علیه باج‌خواهی

سرمقاله شرق/ سناریوهای مذاکرات ایران و آمریکا

بزرگ‌ترین سارق‌ها ربایندگان اندیشه هستند/ 20 هزار کشته در سال به غیر از معلولین و مجروحین داریم

کشف اولین سیاهچاله‌ای که به تنهایی در فضا حرکت می‌کند

بازدید رئیس‌کل بیمه مرکزی از شعبه بیمه دی در خوزستان/ تأکید بر نقش کلیدی در خدمت‌رسانی به جامعه ایثار و شهادت

میدان باید برای بخش خصوصی باز شود/ توسعه زنجیره‌های پایین‌دستی اولویت ماست

چمران: برای کنترل تخلفات تاکسی های گردشی چالش داریم

ایمن سازی بازار تهران با همکاری وزارت میراث فرهنگی و سازمان اوقاف

لایحه حق شارژ وسایل حمل و نقل برقی نیز در دستور بررسی قرار گرفت /تهران پیشتاز نوسازی بافت فرسوده در کشور

فروزنده: با میراث فرهنگی و سازمان اوقاف برای نوسازی بازار رایزنی کردیم

تیم فیزیک کشور با ریاست یک کیشوند به المپیاد آسیایی 2025 می رود

پاکدل: برای ساخت کمپ تیم ملی 100 میلیارد برآورد بودجه کرده‌ایم

مصدومیت آسمانخراش 218 سانتی متری، ستاره نفت آبادان

علی اینانلو؛ 24 ساعت تا سرپرستی باشگاه پرسپولیس

قطعه «چه ها که بر سرِ ما رفت» با آواز استاد شجریان

سرمقاله اعتماد/ اهداف انقلاب اسلامی از نگاه بنیانگذار (9)

وقاحت وزیرخارجه ترامپ و درس عبرت برجام

مذاکرات در رم زیر سایه شکاف در کاخ سفید

سرمقاله کیهان/ تفاوت نگاه ما و آمریکا به مذاکره

سردار رادان: بزرگ‌ترین سارق‌ها ربایندگان اندیشه هستند

کفی هوشمند کفش که پارکینسون را تشخیص می‌دهد

دپوی خودروها در گمرک مسئله‌ای ملی است

تهران پیشتاز نوسازی بافت فرسوده در کشور

یک روش راحت برای درمان زخم‌های سوختگی و دیابت

پیشتازی پایتخت در نوسازی بافت‌های فرسوده

توضیح چمران درباره افزایش نرخ کرایه‌های تاکسی

نقشه قرمز تصادف نوروزی / فارس رکورددار مصدومان ترافیکی

تهران، پیشتاز در نوسازی بافت های فرسوده