کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله خراسان/ دانش انباشته ما درباره تحریم کجاست؟ مقالات

سرمقاله خراسان/ دانش انباشته ما درباره تحریم کجاست؟
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - خراسان / دانش انباشته ما درباره تحریم کجاست؟یادداشت روز در روزنامه خراسان به قلم مهدی حسن زاده است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
ایران یکی از استثناهای تاریخ در مواجهه با نسل جدید تحریم هاست. تحریم به معنای محاصره اقتصادی و محدودیت در مراودات اقتصادی کشورها، جوامع یا اقوام با دیگران، ریشه های تاریخ دور و درازی دارد. در دوران معاصر نیز کشورهای بزرگ و دارای قدرت اقتصادی و نظامی با انواع تحریم ها مواجه بوده اند. تحریم های ابتدای انقلاب و ضبط دارایی های خارجی بانک مرکزی از سوی دولت ایالات متحده آمریکا، تحریم عراق در قالب برنامه نفت در برابر غذا نمونه های مشهور و شناخته شده تحریم ها در دوران معاصر است اما از ابتدای دهه 90 کشورمان با شکل جدید و پیشرفته ای از تحریم ها مواجه شد که اثرگذاری بیشتری نسبت به گذشته داشت.
در طول دهه 80 شمسی به تدریج توسعه نفت شیل موجب استقلال نسبی آمریکا و به تدریج غرب از نفت خاورمیانه شد و در نتیجه ابزار امنیتی و نظامی ما برای ناامن سازی خلیج فارس و تنگه هرمز کم اهمیت تر از گذشته شد. همزمان توسعه اشراف اطلاعاتی آمریکا به تراکنش های مالی از طریق تجمیع اطلاعات این تراکنش های در پیام رسان‌های جهانی مانند سوئیفت و همچنین تلاش برای پی ریزی نظامی حقوقی با تصویب قوانین تحریمی در آمریکا و در نهایت شکل گیری شبکه ای از ارتباطات خارجی خزانه داری آمریکا با کشورهای مختلف همگی دست به دست هم داد تا انگیزه و ابزار لازم برای طراحی نسل جدید تحریم ها ایجاد شود. تحریم های هوشمندی که با اشراف به تراکنش های مالی در سرتاسر جهان بر سر بزنگاه هر مراوده اقتصادی می نشست تا با محدودسای آن ها به اقتصاد ایران فشار بیاورد.
در حقیقت نسل جدید تحریم ها (که حالا 14 سال است درگیر آن هستیم و شاید دیگر نتوان آن را جدید دانست!) پدیده ای است که شناخت آن و شناخت نحوه مواجهه با آن به سادگی میسر نیست و باید موضوع مطالعه و دقت نظر در شاخه های علمی مختلف قرار گیرد. متخصصان حقوق از جنبه حقوقی و چگونگی تدوین و اشاعه قوانین تحریمی، متخصصان روابط بین الملل از بعد چگونگی تسری قواعد داخلی تحریمی یک کشور به جهان و چگونگی مواجهه دیپلماتیک با آن، متخصصان اقتصادی از جنبه آثار وقوع تحریم و ابزارهای اقتصادی مواجهه به آن و تجربیات اقتصادهای درگیر تحریم و کارشناسان سیاسی از منظر شکل گیری گفتمان ها سیاسی در مواجهه با تحریم ها و نسبت آن‌ها با واقعیات می توانند به این پدیده بپردازند.
ما به طور مشخص 14 سال است که با نسل جدید تحریم ها مواجهیم. حتی در دوره برجام و رفع نسبی تحریم ها نیز سایه تحریم ها و چگونگی رفع آن ها مسئله ای بود که ذهنیت همه کشور را متوجه خود کرده بود. اکنون سوال این است که مهم‌ترین مسئله و معضل پیش روی کشور در یک و نیم دهه اخیر چه جایی در مراکز مطالعاتی، دانشگاه ها، اتاق های فکر و اندیشکده های کشور داشته است و در صورتی که مطالعاتی در این باره انجام شده است، چه مقدار عموم نخبگان جامعه، تصمیم گیران و تصمیم سازان و بخش های درگیر با این مسئله از نتایج این مطالعات بهره مند شده اند. آن هم در شرایطی که به نظر می رسد با دور جدیدی از تشدید تحریم ها مواجه هستیم و در این میان بازار تجویز نسخه های یک خطی و رویکردهای ساده انگارانه داغ است. برخی معتقدند مذاکره با آمریکا اکسیری است که معجزه رفع تحریم ها رقم می زند و به این پرسش پاسخ نمی دهند که مذاکره به تنهایی چه تغییری در رویکرد آمریکا علیه ایران ایجاد خواهد کرد و پاسخ مثبت به درخواست مذاکره همراه با تهدید نظامی چه چیزی را پای میز مذاکره از ایران طلب می کند، جز عقب نشینی محض. از سوی دیگر رویکرد شعارزده مقابله با تحریم ها و دور زدن آن ها بدون توجه به تجربه 14 سال گذشته، تبعات سنگین دور زدن تحریم ها و کاهش نقش ایران در مراودات تجاری جهان نیز به سوالات مهمی درباره نسخه تجویزی خود پاسخ نمی دهد.
در هر حال انتظار می رود مراکز مطالعاتی و اندیشکده های بزرگ حکومتی که با بودجه های پروپیمان در این دوران فشارهای اقتصادی و محدودیت های مالی به فعالیت ادامه داده اند پاسخ دهند که خروجی مطالعات آن ها در زمینه تحریم ها چه بوده است. همچنین مسئولان قوا و به ویژه متولیان دولتی که در صف اول مواجهه با تحریم ها هستند و بوده اند نیز باید پاسخ دهند که تا چه حد سفارش چنین مطالعاتی را به بدنه های کارشناسی دستگاه های زیرمجموعه خود و یا اندیشکده ها و مراکز مطالعاتی داده اند و از نتایج آن چه استفاده ای در مواجهه با تحریم ها داشته اند. به بیان خلاصه باید گفت مواجهه نرم افزاری ما با پدیده تحریم ها و شناخت کامل آن برای مواجهه اثرگذار با آن چگونه بوده است و دانش انباشته ما در این زمینه کجاست؟

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/703705/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کشورگشایی نوین

رنج پدرانگی درغزه

پول‌هایی که آزاد نشد

دارالندوه بیروت

آسمان تاریک می‌شود؛ سیارک 2024 YR4، تهدید یا توهم؟

تصویری ترسناک از زمین در آینده / آخرالزمان اقلیمی، انسان‌ها منقرض خواهند شد؟

برکت و رحمت خانواده‌های شهدا و ایثارگران را دربیمه دی شاهد هستیم

همتی در چاله اقتصاد یا سیاست

معامله شد

فرصتِ ایران در شکاف متحدان؟

تندروها باید کنار بروند

پوپولیسم چطور جیب آرژانتینی‌ها را زد؟

پرتاب 2 ماموریت بر روی یک موشک به فضا

آموزش دوره‌های هوش مصنوعی دیپ سیک در دانشگاه‌های چین

درخشش تکواندوکاران کرمانی در رقابت‌های کشوری

سحابی زیبای Tarantula

اثبات نظریه انیشتین؛ تعریف جدید از قوانین فیزیک حاکم بر کیهان

سرمقاله آرمان امروز/ واکاوی افزایش تعداد نمایندگان مجلس

نتانیاهو بزرگ‌ترین بازنده سیاست ترامپ در منطقه؟

یک کپسول نانویی به کمک درمان کبد چرب آمد

نانوذرات لیپیدی برای عبور از سد خونی مغز مناسب هستند

یک برچسب شفاف روی پوست، هوای سلامتی شما را دارد

هوش مصنوعی مساله 10 ساله دانشمندان را 2 روزه حل کرد!

آخرین دستاوردها و تحولات حفاظت انجمادی گونه‌های گیاهی نادر و در معرض انقراض

ماندن در فضا چه بلایی سر فضانوردان می‌آورد؟

‌‌تاکید مدیرکل بنیاد مازندران بر تسریع در روند ساخت مرکز توانبخشی ایثار

کسب 4 رتبه برتر کشوری توسط ایثارگران استان اصفهان در مسابقات سراسری قرآن خانواده‌های شاهد و ایثارگر

مراسم بزرگداشت «سیدحسن نصرالله» در کرمان برگزار می‌شود

کرمان، فاتح مسابقات قهرمانی بولینگ نابینایان کشور

کشف زمین‌خواری 940 میلیارد تومانی در جیرفت

سرمقاله خراسان/ دانش انباشته ما درباره تحریم کجاست؟

سرمقاله اعتماد/ مسوولیت فرد یا حکومت؟

تصویربرداری سریع‌تر و ارزان‌تر از سرطان با الهام از بال پروانه‌ها

جدیدترین ربات انسان‌نما برای انجام دادن کارهای خانه رونمایی شد

ابداع برنجی که خطر بیماری قلبی را کاهش می‌دهد

لباس خواب هوشمندی که اختلال خواب را تشخیص می‌دهد

اینگونه سقوط می‌کند

کوچک کردن تومورهای پروستات بدون نیاز به جراحی ممکن شد

ربات پله نورد چینی رکورد گینس را شکست

چین برای اولین ماموریت جمع‌آوری نمونه‌های سیارک آماده می‌شود

فضانوردان با لباس‌های کثیف خود چه کار می‌کنند؟

یک نمونه کوچک از علت اعتراف ترامپ به قدرتمندی ایران

هم دفاع از رهاسازی قیمت، هم اشک تمساح برای گرانی!

اره برقی در دستان «ماسک»

یک تابلوی رنگارنگ از سطح ماه

ماموریت گردشگری فضایی «بلو اوریجین» روز 25 فوریه پرتاب می‌شود

صفحات خورشیدی قدیمی به کفش تبدیل می‌شوند

دیدار مدیرکل بنیاد شهرستان‌های استان تهران با ایثارگران جنوب غرب استان

بررسی راهکارهای جذب گردشگر در یازدهمین نشست شورای معاونین و مدیران کیش

اینفوگرافی/ 6 ترفند طلایی برای پرورش تفکر خلاقانه