کرمان رصد

آخرين مطالب

از مغزت استفاده کن یا از دستش بده! علمي

از مغزت استفاده کن یا از دستش بده!
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - ایسنا /فناوری می‌تواند مغز ما را از لحاظ فیزیکی تغییر دهد، زیرا به بخشی جدایی‌ناپذیر از زندگی روزمره تبدیل می‌شود. هر بار که ما یک عملکرد را برون‌سپاری می‌کنیم، در معرض این خطر هستیم که اجازه دهیم توانایی‌مان از بین برود، اما وقتی آن توانایی که از بین می‌رود، تفکر انتقادی باشد، چه اتفاقی خواهد افتاد؟
به‌عنوان فردی از نسل ایکس، تجربه‌ قابل‌توجهی از ورود از دوره متون دست‌نویس و تلفن‌های سیم‌دار به تماس‌های امروزی در فضای ابری داشته‌ام؛ فضایی که به افراد این امکان را می‌دهد که در عرض چند ثانیه با مردم ارتباط برقرار کنند.
به نقل از نیواطلس، توانایی نسل ایکس برای به خاطر سپردن شماره تلفن‌ها، باقی مانده و یادآور آموخته‌هایی است که دیگر نیازی به آنها در این عصر جدید احساس نمی‌شود. البته هنوز برخی از این افراد در میان نسل جدید وجود دارند.
یک مثال اصلی برای این گونه به خاطرسپردن‌ها شاید ناوبری باشد. خواندن نقشه، ادغام آن در برنامه ذهنی فضایی خود از یک منطقه، به خاطر سپردن نشانه‌های کلیدی، اعداد بزرگراه‌ها و نام خیابان‌ها به عنوان نقاط ناوبری و سپس تفکر خلاقانه برای یافتن راه‌هایی برای دور زدن ترافیک و انسداد بسیار دردسرساز است، به خصوص زمانی که تلفن شما می‌تواند همه این کارها را انجام دهد.
اما اگر از این توانایی‌ها استفاده نکنید، آن را از دست می‌دهید. مغز از این نظر می‌تواند مانند یک ماهیچه باشد. برون‌سپاری توانایی‌های فضایی خود به اپل یا گوگل عواقب واقعی دارد. مطالعات، به شیوه‌ای نشان داده‌اند که افزایش استفاده از GPS با کاهش شدید توانایی حافظه فضایی مرتبط است و به نظر می‌رسد حافظه فضایی برای شناخت به قدری مهم است که پروژه تحقیقاتی دیگری برای پیش‌بینی آمار مبتلایان به آلزایمر با دقت 84 درصد در یک منطقه، به بررسی پیچیدگی ناوبری آن منطقه پرداخت.
ایده «استفاده کن یا از دست بده» در سال 2025 زمانی که به هوش مصنوعی‌های مولد مدل‌های زبانی بزرگ (LLM) مانند چت جی‌پی‌تی، جمینای، Llama، گروک، دیپ‌سیک و صدها مورد دیگر که با سرعت شگفت‌آوری در حال بهبود و تکثیر هستند، نگاه می‌کنیم، ترسناک‌تر هم می‌شود.
در میان هزاران کاربرد دیگر، این هوش مصنوعی‌ها کم و بیش به شما اجازه می‌دهند تا قدرت تفکر خود را برون سپاری کنید.
آنها تنها چند سال است که در این مرحله به طور گسترده مورد استفاده قرار گرفته‌اند که در طی آن نرخ انفجاری پیشرفت را نشان داده‌اند، اما بسیاری از مردم در حال حاضر مدل‌های زبانی بزرگ را بخشی ضروری از زندگی روزمره می‌دانند. آنها دستیار نهایی کم هزینه یا بدون هزینه‌ای هستند که دانش دایرهالمعارفی را در قالبی قابل استفاده و با سرعتی فراتر از تصور انسان در دسترس قرار می‌دهند.
نرخ پذیرش هوش مصنوعی خارج از نمودار است. بر اساس برخی تخمین‌ها، بشریت به طور قابل توجهی سریع‌تر از آنچه که به اینترنت وارد شده است، به سمت هوش‌مصنوعی حرکت می‌کند.
اما با توجه به اینکه جمعیت جهان به برون سپاری بیشتر و بیشتر عملکرد شناختی خود ادامه می‌دهد، چه تاثیراتی را بر مغز می‌توانیم انتظار داشته باشیم؟ آیا هوش مصنوعی سریع‌تر از آنچه تصور می‌کنیم، بشریت را به سمت نادان شدن می‌برد؟
گروهی از محققان مایکروسافت تلاش کرده‌اند تا برخی از اطلاعات اولیه را پیشنهاد کنند و به این نوع سؤالات پاسخ دهند. به طور خاص، این مطالعه تلاش کرد تا تاثیر هوش مصنوعی مولد را بر تفکر انتقادی ارزیابی کند.
بدون در دسترس بودن داده‌های بلندمدت یا معیارهای عینی، گروهی از 319 دانش‌ورز را مورد بررسی قرار دادند که از آنها خواسته شد تا فرآیندهای ذهنی خود را در مجموع 936 کار ارزیابی کنند. از شرکت کنندگان پرسیده شد که چه زمانی در طول این کارها تفکر انتقادی را درگیر می‌کنند، چگونه آن را اجرا می‌کنند، آیا هوش مصنوعی مولد بر تلاش تفکر انتقادی تاثیر می‌گذارد یا خیر و اگر پاسخ بله است، تا چه حد تاثیر می‌گذارد. همچنین از آنها خواسته شد تا میزان اعتماد خود را نسبت به توانایی خود در انجام این وظایف و اعتماد خود به توانایی هوش مصنوعی ارزیابی کنند.
نتایج تعجب برانگیز نبود. هرچه شرکت کنندگان به توانایی هوش مصنوعی بیشتر اعتقاد داشته باشند، تفکر انتقادی کمتری گزارش می‌کنند.
جالب توجه است، هرچه شرکت کنندگان بیشتر به تخصص خود اعتماد می‌کردند، تفکر انتقادی بیشتری گزارش می‌کردند، اما ماهیت خود تفکر انتقادی تغییر می‌کرد. مردم بیشتر به بررسی صحت کار هوش مصنوعی و «همسو کردن خروجی‌ها با نیازهای خاص و استانداردهای کیفیت» می‌پرداختند تا اینکه خودشان مشکلات را حل کنند.
مشکل اینجاست که قرار بود تخلیه شناختی ذهن ما را از موارد کوچک دور کند تا بتوانیم با موارد بزرگتر درگیر شویم. اما من گمان می‌کنم که هوش مصنوعی «موارد بزرگ‌تر» ما را چالش‌برانگیزتر از موارد کوچک‌تر ما نمی‌بیند.
بشریت به خدای شکاف‌ها تبدیل می‌شود و این شکاف‌ها به سرعت در حال کاهش هستند و با فرا رسیدن عصر اتوماسیون به نظر می‌رسد نباید مراقب زوال بدن خود باشیم، بلکه زوال مغزمان مهم‌تر است.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/703496/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مناسبت روز/ جمعه، 3 اسفندماه

اینفوگرافی/ آمارهایی درباره زبان مادری به بهانه روز جهانی زبان مادر

تولید زخم‌پوش زیستی برای بیماران دیابتی توسط رویان

روبیو در خاورمیانه؛ پاکسازی یا باج‌گیری؟

کارت‌ برنده بن‌سلمان در مذاکره با تهران چیست؟

دیدار مدیرکل بنیاد مازندران و رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح با والدین معزز شهید مدافع امنیت مصطفی نوروزی

حضور فعال جزیره کیش در سومین نمایشگاه بین المللی اوراسیا

کالابرگ می‌‏دهند که عذاب وجدان‏شان کم شود

مالک تراکتور در جلسه مهم دولت چه می‌کرد؟

جولانی با سوریه چه می‌کند؟

ترامپ پایان جنگ سرد را کلید زد؟

جدال بر سر جانشینیِ امپراتوری رسانه ای خانوادگی

از مردم هم حمایت کنید آقای رئیس‌جمهور!

استراتژیست آمریکایی مطرح کرد: چرا عربستان؟

ژاپن چگونه ژاپن شد؟

نیم نگاه نانولوله‌های کربنی به صنعت باتری‌؛ جایگاه باتری لیتیم یون متزلزل می‌شود

فرودگرِ جالب blue ghost

زمین از نگاه ایستگاه فضایی در شب

توقیف 40 دستگاه خودرو شوتی توسط پلیس کرمان

سفر نایب‌رئیس مجلس به جیرفت

تیشه به ریشه قمار

تاریخ تلخ تهران در کی‌یف تکرار شد

خروج کوپنی ذخایر از صندوق توسعه

10 فرمان دفاعی برای قاره سبز

ویدیویی واقعی از فرود کاوشگر perseverance بر سطح سیاره ی بهرام

تلسکوپ فضایی اقلیدس را ببینید

عربستان فاقد ظرفیت لازم برای نقش‌آفرینی احتمالی میان ایران و امریکاست

اصرار بهارستان بر اولین استیضاح

تکاپوی کشورهای عربی برای نقش‌آفرینی ایران در مهار اسرائیل

پرونده «سوریه» در سعدآباد

پیام جدید؟

تمرین فضانوردان ناسا برای بازگشت به ماه

نگاه تلسکوپ فضایی جیمز وب به کهکشان کلاه مکزیکی

غبارروبی گلزار شهدای علی بن جعفر (ع) به مناسبت سالروز تأسیس بیمه دی

اختتامیه هجدهمین دوره مسابقات فوتسال دسته یک جانبازان سالم‌تن کشور برگزار شد

نحوه کار کردن منظومه شمسی

سرمقاله سازندگی/ ختم منازعات

بازگشت جهان به عصر «یالتا»

هوش مصنوعی «گروک 3» رایگان شد

ویدئوی «شبح آبی» از سطح ماه

سرمقاله شرق/ نمایشگاه پیشرفت نمایشگاه پس‌رفت

سرمقاله جوان/ غزه کابوس ابدی غرب

سرمقاله وطن امروز/ کامبک مقاومت، از نوکمپ تا غزه

نانوذرات به کمک کاهش آسیب‌های ناشی از چاقی می‌آید

90هزار مازندرانی ایثارگر تحت پوشش بیمه دی هستند

مرحله دوم پیامک واگذاری خودرو به جانبازان ارسال شد

پیش‌بینی باران و هشدار باد شدید در کرمان

ارتقای زیرساخت اپراتورهای تلفن همراه در 33 روستای کرمان

عبرت شد

سرمقاله کیهان/ تجربه اوکراین عبرتی برای غربگرایان