کرمان رصد

آخرين مطالب

داستان 320 میلیون ساله تکامل سلول‌های مغز از زبان هوش مصنوعی علمي

داستان 320 میلیون ساله تکامل سلول‌های مغز از زبان هوش مصنوعی
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - ایسنا /پژوهشگران بلژیکی با کمک هوش مصنوعی، چگونگی تکامل سلول‌های مغز را طی 320 میلیون سال گذشته آشکار کرده‌اند.
بررسی جدید پژوهشگران بلژیکی نشان می‌دهد چگونه مدل‌های یادگیری عمیق مبتنی بر هوش مصنوعی می‌توانند به رمزگشایی سوئیچ‌های تنظیم‌کننده ژنتیکی بپردازند که انواع سلول‌های مغز را در همه گونه‌ها تعریف می‌کنند. پژوهشگران با تحلیل مغز انسان، موش و مرغ دریافتند که برخی از انواع سلول‌های مغزی در طول 320 میلیون سال به شدت حفظ شده‌اند، اما برخی دیگر به طور منحصربه‌فرد تکامل یافته‌اند.
به نقل از نوروساینس نیوز، این کد تنظیم نه تنها تکامل مغز را آشکار می‌سازد، بلکه روش‌های جدیدی را برای مطالعه تاثیر تنظیم ژن بر سلامت و بیماری فراهم می‌کند. یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهند چگونه هوش مصنوعی می‌تواند به شناسایی دستورالعمل‌های ژنتیکی حفظ‌شده و متفاوت بپردازد که عملکرد مغز را در گونه‌های مختلف کنترل می‌کنند.
این پژوهش، پیامدهایی را نیز برای درک اختلالات عصبی با پیوند دادن انواع ژنتیکی به ویژگی‌های شناختی دارد. پژوهشگران اکنون در حال توسعه مدل‌های خود برای مطالعه مغز حیوانات مختلف و بیماری‌های انسانی مانند پارکینسون هستند.
مغز ما و در نتیجه کل بدن ما از انواع گوناگون سلول‌ها تشکیل شده است. اگرچه DNA سلول‌ها مشابه است، اما هر کدام از سلول‌ها شکل و عملکرد خاص خود را دارند. وجه تمایز سلول‌ها، معمای پیچیده‌ای است که پژوهشگران چندین دهه تلاش کرده‌اند آن را از توالی‌های کوتاه DNA جمع‌آوری کنند. توالی‌های کوتاه DNA مانند سوئیچ‌هایی هستند که روشن یا خاموش شدن ژن‌ها را کنترل می‌کنند.
تنظیم دقیق این سوئیچ‌ها تضمین می‌کند که هر نوع سلول مغزی فقط از دستورالعمل‌های ژنتیکی مناسب برای ایفای نقش منحصربه‌فرد خود بهره می‌برد. دانشمندان از الگوهای منحصربه‌فرد این سوئیچ‌های ژنتیکی به عنوان یک کد تنظیمی یاد می‌کنند.
رمزگشایی با هوش مصنوعی
پروفسور «استین آئرتس»(Stein Aerts) و گروهش در مرکز هوش مصنوعی و زیست‌شناسی محاسباتی «VIB.AI» و مرکز تحقیقات مغز و بیماری «VIB-KU Leuven» اصول اساسی این کد نظارتی و چگونگی تاثیر آن را بر بیماری‌هایی مانند سرطان یا اختلالات مغزی مطالعه می‌کنند. آنها روش‌های یادگیری عمیق را توسعه می‌دهند تا به درک حجم بزرگی از اطلاعات پیرامون تنظیم ژن کمک کنند که از هزاران سلول جمع‌آوری شده‌اند.
آئرتس توضیح داد: مدل‌های یادگیری عمیق که با کد توالی DNA کار می‌کنند، به ما کمک زیادی کرده‌اند تا مکانیسم‌های تنظیمی را در انواع گوناگون سلول شناسایی کنیم. اکنون ما می‌خواهیم بررسی کنیم که آیا این کد نظارتی می‌تواند به ما درباره چگونگی حفظ این انواع سلول در گونه‌ها نیز اطلاع دهد.
یکی از نمونه‌های بسیار مرتبط با این پرسش در مغز نهفته است. مغز پستانداران و پرندگان به رغم داشتن مسیرهای رشد مشترک، آناتومی عصبی متفاوتی را نشان می‌دهد. آئرتس و گروهش اکنون از مدل‌های یادگیری عمیق برای پاسخ دادن به این پرسش استفاده کرده‌اند که آیا تفاوت‌ها و شباهت‌های موجود، در کدهای نظارتی مشترک یا متفاوت نیز منعکس می‌شوند.
«نیکلای هکر»(Nikolai Hecker) و «نیکلاس کمپینک»(Niklas Kempynck) از دانشجویان آزمایشگاه آئرتس، مدل‌های یادگیری ماشینی را برای توصیف و مقایسه انواع گوناگون سلول‌ها در مغز انسان، موش و مرغ ایجاد و پیاده‌سازی کردند که تقریبا 320 میلیون سال از تکامل را پوشش می‌دهند.
پیش از این که آنها بتوانند سلول‌ها را مقایسه کنند، ابتدا باید ترکیب نوع سلولی مغز را بهتر می‌فهمیدند و به همین دلیل، یک اطلس جامع را از رونوشت‌های سلولی تهیه کردند. هکر گفت: پژوهش ما نشان می‌دهد که چگونه می‌توانیم از یادگیری عمیق برای توصیف و مقایسه انواع سلول‌ها بر اساس کدهای تنظیمی آنها استفاده کنیم. ما می‌توانیم از این کدها برای مقایسه ژنوم گونه‌های مختلف بهره ببریم تا بدانیم کدام کدهای تنظیمی از نظر تکاملی حفظ شده‌اند و اطلاعاتی را درباره چگونگی تکامل انواع سلول به دست بیاوریم.
پژوهشگران دریافتند در حالی که برخی از کدهای تنظیمی سلول در پرندگان و پستانداران به شدت حفظ شده‌اند، برخی دیگر به طور متفاوتی تکامل یافته‌اند. نکته قابل توجه، کدهای نظارتی برای نورون‌های خاص پرندگان هستند که به نورون‌های لایه عمیق در نئوکورتکس مغز پستانداران شباهت دارند.
کمپینک گفت: نگاه مستقیم به کد نظارتی، یک مزیت قابل توجه است که می‌تواند به ما بگوید کدام اصول تنظیمی در گونه‌ها مشترک هستند؛ حتی اگر توالی DNA تغییر کرده باشد.
این پژوهش در مجله «Science» به چاپ رسید.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/703476/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روبیو در خاورمیانه؛ پاکسازی یا باج‌گیری؟

کارت‌ برنده بن‌سلمان در مذاکره با تهران چیست؟

دیدار مدیرکل بنیاد مازندران و رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح با والدین معزز شهید مدافع امنیت مصطفی نوروزی

حضور فعال جزیره کیش در سومین نمایشگاه بین المللی اوراسیا

کالابرگ می‌‏دهند که عذاب وجدان‏شان کم شود

مالک تراکتور در جلسه مهم دولت چه می‌کرد؟

جولانی با سوریه چه می‌کند؟

ترامپ پایان جنگ سرد را کلید زد؟

جدال بر سر جانشینیِ امپراتوری رسانه ای خانوادگی

از مردم هم حمایت کنید آقای رئیس‌جمهور!

استراتژیست آمریکایی مطرح کرد: چرا عربستان؟

ژاپن چگونه ژاپن شد؟

نیم نگاه نانولوله‌های کربنی به صنعت باتری‌؛ جایگاه باتری لیتیم یون متزلزل می‌شود

فرودگرِ جالب blue ghost

زمین از نگاه ایستگاه فضایی در شب

توقیف 40 دستگاه خودرو شوتی توسط پلیس کرمان

سفر نایب‌رئیس مجلس به جیرفت

تیشه به ریشه قمار

تاریخ تلخ تهران در کی‌یف تکرار شد

خروج کوپنی ذخایر از صندوق توسعه

10 فرمان دفاعی برای قاره سبز

ویدیویی واقعی از فرود کاوشگر perseverance بر سطح سیاره ی بهرام

تلسکوپ فضایی اقلیدس را ببینید

عربستان فاقد ظرفیت لازم برای نقش‌آفرینی احتمالی میان ایران و امریکاست

اصرار بهارستان بر اولین استیضاح

تکاپوی کشورهای عربی برای نقش‌آفرینی ایران در مهار اسرائیل

پرونده «سوریه» در سعدآباد

پیام جدید؟

تمرین فضانوردان ناسا برای بازگشت به ماه

نگاه تلسکوپ فضایی جیمز وب به کهکشان کلاه مکزیکی

غبارروبی گلزار شهدای علی بن جعفر (ع) به مناسبت سالروز تأسیس بیمه دی

اختتامیه هجدهمین دوره مسابقات فوتسال دسته یک جانبازان سالم‌تن کشور برگزار شد

نحوه کار کردن منظومه شمسی

سرمقاله سازندگی/ ختم منازعات

بازگشت جهان به عصر «یالتا»

هوش مصنوعی «گروک 3» رایگان شد

ویدئوی «شبح آبی» از سطح ماه

سرمقاله شرق/ نمایشگاه پیشرفت نمایشگاه پس‌رفت

سرمقاله جوان/ غزه کابوس ابدی غرب

سرمقاله وطن امروز/ کامبک مقاومت، از نوکمپ تا غزه

نانوذرات به کمک کاهش آسیب‌های ناشی از چاقی می‌آید

90هزار مازندرانی ایثارگر تحت پوشش بیمه دی هستند

مرحله دوم پیامک واگذاری خودرو به جانبازان ارسال شد

پیش‌بینی باران و هشدار باد شدید در کرمان

ارتقای زیرساخت اپراتورهای تلفن همراه در 33 روستای کرمان

عبرت شد

سرمقاله کیهان/ تجربه اوکراین عبرتی برای غربگرایان

دوحه در جست‌وجوی نقش جدید

سرمقاله همشهری/ عوامل شکست کمپین فشار حداکثری علیه ایران

سرمقاله جام جم/ چرا طرح ترامپ برای انتقال مردم غزه «احمقانه» است؟