کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ لزوم شناخت ترامپ سياسي

سرمقاله شرق/ لزوم شناخت ترامپ
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - شرق / «لزوم شناخت ترامپ» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم کوروش احمدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
ترامپ دیروز برای دومین بار عهده‌دار زمامداری کشوری شد که دارای قدرتمندترین اقتصاد و ارتش دنیاست. به این دلیل ساده رهبران اغلب کشورها بدون استثنا تلاش دارند تا عینی‌ترین و دقیق‌ترین شناخت را از خصایص شخصی و خط مشی سیاسی او داشته باشند. در حالی که روند تصمیم‌گیری بسیاری از رهبران پیشین آمریکا و دیگر کشورها معمولا تابع یک سیر حزبی و نهادی و دکترین‌هایی در حوزه‌های مختلف است، درباره ترامپ، روان‌شناسی و مراحل رشد فردی و خصایص شخصی او نقش پررنگی در روند تصمیم‌گیری‌هایش دارد. او کمتر از هر رئیس‌جمهور دیگر آمریکا حزبی است. او در واقع از خارج از حزب جمهوری‌خواه اقدام کرد و حزب را به تسخیر خود درآورد و امروز نیز بیش از اینکه به حزب و تشکیلات و چهره‌های حزبی وابسته باشد، حزب و چهره‌هایش به او نیازمندند. او درواقع پوپولیستی است که مانند دیگر پوپولیست‌ها، حزب و نخبگان حزبی و نخبگان سیاسی را دور زده و مستقیما با پایگاه رأیش که اتفاقا از تحصیل‌پایین برخوردارند و از کم‌دانش‌ترین اقشار جامعه آمریکا هستند، تماس گرفته‌ است و با تکیه بر آنها نخبگان جامعه را تحت فشار قرار می‌دهد.
ترامپ مقید به فلسفه و دکترین و راهبرد خاصی نیست و تصمیم‌گیری‌هایش عمدتا بر مبنای برداشت و درک شخصی‌اش از قضایا و حکایات و روایات در هر لحظه استوار است. مبنای عمل او بیشتر آن چیزی است که می‌توان «منطق عملیاتی» نامید. به این معنی که در هر توییتی و هر تصمیمی و هر عملی قبل از هر چیز نفع شخصی در ارتباط با پایگاه اجتماعی‌اش را مبنا قرار می‌دهد. تصمیم‌گیری‌های او الزاما ربط مستقیمی با هم ندارند و می‌توانند طبیعت مجمع‌الجزایری داشته باشند. همین رویه موجب شد تا ترامپ در دور قبلی بیشترین مشکل را با همکارانش در کابینه داشته باشد. او چهار مشاور امنیت ملی عوض کرد و نه‌تنها با جمهوری‌خواهان معقول و سنتی در اوایل دولتش نساخت، بلکه با افراطیونی مانند پمپئو و بولتون نیز همیشه مشکل داشت. به همین دلیل رابطه شخصی با او مهم است و رهبران جهان با توجه به این مهم هیچ فرصتی را برای برقراری رابطه شخصی با او از دست نمی‌دهند. بر همین مبنا، رهبر کره شمالی توانست به اصطلاح قاپ او را بدزدد و او را به داخل منطقه غیرنظامی بین دو کره ببرد. تا آنجا که ترامپ در یک سخنرانی عمومی گفت: «رهبر کره شمالی نامه‌های زیبا برای من می‌نویسد. ما عاشق هم شده‌ایم».

البته این عشق و عاشقی منجر به لغو تحریم‌ها علیه کره شمالی نشد، اما موجب کاهش تنش و کاهش سخت‌گیری در اعمال تحریم‌ها شد. در روابط بین‌الملل و امور امنیتی نیز ترامپ طبعا فاقد دکترین و راهبرد خاصی است. اما چون نقطه شروع سیاست عمومی او شعار «آمریکا اول» است، در نتیجه او همیشه از مخالفتش با صَرف منابع آمریکا در خارج، به‌ویژه درگیرشدن در «جنگ‌های دیگران»، ملت‌سازی، تغییر رژیم، بسط لیبرالیسم، حقوق بشر و... گفته و از این طریق به ایده صلح و صلح‌جویی و جلوگیری از جنگ رسیده است. این نگرش ترامپ اگرچه پایه و اساس منسجمی ندارد، اما موجب شده تا او خود را نزد پایگاه اجتماعی‌اش به خاتمه جنگ‌هایی مثل جنگ اوکراین و جنگ غزه و عدم مداخله نظامی در امور دیگر مناطق متعهد کند. از همین منظر شاید بتوان به نقش او در وادارشدن اسرائیل به آتش‌بس در غزه نگاه کرد. در این رابطه، اقدام ترامپ به بازفرست سخنان جفری ساکس در مخالفت تند با نتانیاهو بسیار معنی‌دار بود.
این سیاست او را در عمل می‌توان نزدیک به راهبرد «توازن از راه دور» (offshore balancing) و در تقابل با راهبرد هژمونی لیبرال دانست که بر توسل به قدرت نظامی آمریکا برای پیشبرد نظم بین‌المللی لیبرال و ترویج لیبرالیسم تأکید دارد. راهبرد «توازن از راه دور» که مستلزم دورماندن از جنگ‌ها در مناطق مختلف است، تلاش برای ایجاد توازن از طریق تکیه بر قدرت‌های اصلی منطقه‌ای را در دستور کار قرار می‌دهد که در خاورمیانه می‌تواند اسرائیل، ترکیه و عربستان باشد. تمرکز ترامپ بر برآوردن منافع اقتصادی و تجاری آمریکا دیگر ویژگی اوست که ریشه در همان «منطق معاملاتی» دارد. اینکه صادرات چین به آمریکا نزدیک به سه برابر صادرات آمریکا به چین است و تراز تجاری آمریکا با اروپا، کانادا و مکزیک نیز منفی است، محرک ترامپ برای انجام کاری بوده و ساده‌ترین کار یعنی افزایش تعرفه‌ها نیز به عقلش رسیده ‌است. با توجه به اولویت ترامپ برای تجارت و نیز قول او به برقراری صلح در اوکراین، می‌توان احتمال داد که این دو موضوع در رأس دستور کار او در هفته‌های اول ریاست‌جمهوری‌اش باشد. مذاکره و معامله با روسیه و چین می‌تواند هم‌زمان بر دیگر موضوعات مهم دستور کار او، از جمله ایران، نیز تأثیر زیادی داشته باشد.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/694957/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اسلامی را بپیچید می‌بریم!

تفاوت موسیمانه و بختیاری‌زاده در چیست؟

حراج کرمان موتور ویژه مادران | اقساطی خودرو لوکس بخرید

شرایط فروش ویژه یک محصول کرمان موتور اعلام شد

توضیحات دادگستری کرمان درباره خبر اخیرالانتشار پیرامون فولاد راور

زن مراغه‌ای توسط همسرش با روسری کشته شد!

زلزله در هرمزگان

شکایت مس رفسنجان از مسعود شجاعی!

ناکام بزرگ جایزه گرمی

چریک دموکرات

پاسخ به مخالفان

بن سلمان هم‌دست نقشه ترامپ برای نفت ایران می‌شود؟

توقیف خودرو، حجاب و مساله حاکمیت قانون

19 میلیون نفر در ساختمان ناایمن زندگی می‌کنند

شکایت مس از مسعود شجاعی به دلیل نشر اکاذیب!

چهارمین محفل شعر و خاطره سرو جاویدان در کرمان برگزار شد

نخستین‌بار در کرمان عمل جراحی در اعصاب بینایی انجام شد

وقوع زمین‌لرزه در حوالی هرمزگان و کرمان

تیر رادیکال ها به سنگ خورد

گزارش یک نظرسنجی؛ اعداد درباره وضع اجتماعی دولت چه می‌گویند؟

ماجرای دلارهای ایرانی؛ انسداد از «سئول» تا «دوحه»

یک سیاره آخرالزمانی و افسانه‌ای که در آسمان‌ها گم شد

نمایی حیرت انگیز از زهره

بیوتروریسم کشاورزی به روایت رییس مرکز تحقیقات کشاورزی استان کرمان/ وجود ٣٢ پست سازمانی خالی

طرز تهیه کباب ترش تابه‌ای | یه غذای شمالی خوشمزه که نگم از عطر و طعمش +ویدئو

این مرد زنش را با روسری خفه کرد

آئین‌نامه اجرایی طرح‌های معاوضه کلید به کلید ابلاغ شد

وقوع زمین لرزه در هرمزگان

اولین عمل جراحی ایجاد پنجره روی غلاف اعصاب بینایی در کرمان

هیچ پرونده جرائم مطبوعاتی در استان کرمان تشکیل نشده است

ترامپ حریف نتانیاهو می‌شود؟

برنامه هسته‌ای ایران در اولویت رایزنی‌های نتانیاهو و ترامپ قرار دارد

شکاف در جزیره تندروها

سفر نتانیاهو به واشنگتن؛ اولویت ترامپ چیست؟

نماینده سابق مجلس: اینکه «ایران تا وقتی در قعر جهنم قرار نگرفت، مذاکره نکند» تفکری ویرانگر است

نشست تطبیق نقش اندیشه‌های فلسفی علامه مصباح د‌ر جامعه‌شناسی

جلیلی: انقلاب اسلامی خیلی از مناسبات را بر هم زد

قطب جنوب چگونه در حال ذوب شدن است؟

تشخیص سریع پارکینسون با نانوزیست حسگر رنگ‌سنجی توسط محققان ایرانی

اختراع یک پانسمان جدید که درمان زخم را متحول می‌کند

تجلیل از سه جانباز سرافراز دفاع مقدس در دیدار مدیرکل بنیاد شهید قم

ابلاغ یک آیین‌نامه اجرایی مهم از سوی عارف+ جزئیات

آغاز عملیات اجرایی پروژه خط انتقال آب سد دیورش رودبار

خطر زلزله 4 ریشتری برای جان 19 میلیون ساکن خانه‌های ناایمن!

گیتی‌پسند زیبا بازی می‌کند

فرصت آخر سهراب بختیاری‌ زاده روی نیمکت تیم فوتبال استقلال تهران

شکست نزدیک گیتی پسند از مدعی قهرمانی

هدفی برای سکو نداریم/ تیمی قدرتمند هستیم

هدفی برای سکو نداریم/ تیم قدرتمندی هستیم

ابلاغ یک آیین‌نامه مهم اجرایی توسط عارف