کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ مصائب تحدید تجارت آزاد مقالات

سرمقاله دنیای اقتصاد/ مصائب تحدید تجارت آزاد
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - دنیای اقتصاد / «مصائب تحدید تجارت آزاد» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم موسی غنی‌نژاد است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
بیش از چند ماه نیست که جناب دکتر پزشکیان بر مسند ریاست‌جمهوری نشسته‌اند و همه به خوبی به خاطر دارند که ایشان در جریان مبارزات انتخاباتی و پس از آن تاکید داشتند مداخلات دولت در بازار منشأ بسیاری از مشکلات اقتصادی، از ناکارآمدی گرفته تا اتلاف منابع و فساد بوده است. از این‌رو به کرات توصیه کردند که دولت به جز دو بخش آموزش و بهداشت از مداخله در اقتصاد باید اجتناب کند و تمشیت امور را به بازار بسپارد. این رویکرد درست و مبتنی بر یافته‌های علمی جناب دکتر پزشکیان به دل فعالان اقتصادی، به ویژه بخش خصوصی حقیقی، نشست و با امید به گشایش‌هایی در آینده به ایشان رای دادند.
اکنون زمان عمل به وعده‌هاست. امروزه بحث‌های مربوط‌ به واردات اتومبیل داغ شده و بحث‌ها عمدتا ناظر بر این مساله است که چه‌کسانی مجاز به واردات هستند و ارز مورد نیاز برای آن از چه منابعی باید تامین شود. گویی حضرات مسوولان ذی‌ربط سخنان جناب دکتر پزشکیان در مناظره‌های انتخاباتی را فراموش کرده‌اند که به درستی می‌فرمودند هر کس مایل به واردات اتومبیل خارجی است، باید برود ارز مورد نیازش را از بازار آزاد تهیه کند.

دعواهایی که این‌روزها بر سر واردات اتومبیل داغ شده در حقیقت دعوا بر سر لحاف ملانصرالدین [رانت] است. اگر دولت واردات را آزاد کند و تامین ارز آن را مطابق نظر رئیس‌جمهور محترم به عهده بازار آزاد بگذارد تمام دعواها مانند حباب روی آب به سرعت ناپدید می‌شود. بخش عمده مصائب اقتصاد کشور ما ناشی از تحدید تجارت آزاد است. صادر‌کننده‌ها یک نوع گرفتار مصیبت قیمت‌گذاری دستوری ارز هستند و وارد کنندگان از نوعی دیگر. در این میان اساسا رانت‌خواران حرفه‌ای هستند که به قیمت نابود کردن منافع عامه مردم سودهای بادآورده نجومی نصیب خود می‌کنند.
تنها راه‌حل این معضل تعطیل کردن دکان کاسبان وضع موجود است. به سخن دیگر، برطرف کردن فساد گسترده ضایع‌کننده منافع ملی ممکن نیست، مگر با یکسان‌سازی نرخ ارز و از بین بردن زمینه‌های رانت‌خواری در تجارت خارجی. البته کسانی ممکن است به درستی متذکر شوند که برخی از صادرکنندگان بزرگ عمدتا خصولتی در تولید محصولات صادراتی خود از یارانه‌های دولتی استفاده می‌کنند و بخش مهمی از سود آنها در بازارهای جهانی ریشه در این یارانه‌ها دارد. از آنجا که این یارانه‌ها از منابع ملی پرداخت می‌شود بنابراین ملت ایران در این سود صادراتی ذی‌حق است و این حق باید استیفا شود.
واضح است که راه‌حل اساسی و نهایی این مساله حذف یارانه‌ها است. اما با توجه به پیچیدگی جایگاه این نوع یارانه‌ها در نظام اقتصادی، حذف آنها زمان‌بر و مستلزم تمهیداتی است. فعلا شاید در کوتاه‌مدت بتوان با بستن مالیاتی متناسب با میزان یارانه‌ها حقوق ملی را تا حدودی جبران کرد و بساط نرخ‌های چندگانه ارزی را که این‌همه موجب رانت و فساد شده است، حداقل در بخش غیر‌دولتی به سرعت برچید. چنین کاری یقینا موجب بهبود چشم‌گیر در تجارت خارجی و رونق صادرات بخش خصوصی حقیقی خواهد شد. تعلل در این خصوص هیچ توجیهی ندارد و مغایر با وعده‌ها و نیات خیر رئیس‌جمهور محترم است.
از سوی دیگر، باید تاکید کرد که مصائب تحدید تجارت آزاد منحصر به مورد ذکرشده نیست و شامل همه انواع قیمت‌گذاری‌های دستوری در نظام اقتصادی می‌شود. به‌عنوان یک مورد بسیار زیان‌بار و فسادآور دیگر باید به سیاست‌های پولی و بانکی رایج اشاره کرد. قیمت‌گذاری دستوری در نظام بانکی عملا باعث شده نرخ‌های حقیقی بهره به علت وجود و تداوم نرخ‌های تورم بالای 35درصد، منفی شود. نرخ حقیقی بهره مابه‌التفاوت نرخ بهره اسمی بانک‌ها و نرخ تورم است که اغلب به بالای 10درصد می‌رسد. معنای این سخن این است که وام‌گیرندگان به محض دریافت تسهیلات از بانک از همان ابتدا مالک سود حقیقی به میزان بیش از 10درصد وام دریافتی بدون انجام هیچ فعالیتی می‌شوند. حال پرسش این است که منشأ این سود کجاست و این ‌سازوکار چه نتایجی ‌در پی دارد.
از آنجا که نرخ بهره منفی شامل سپرده‌گذاری در بانک هم می‌شود، به درستی می‌توان گفت بخشی از سود بادآورده وام‌گیرندگان بانکی ریشه در زیان غیر قابل توجیه سپرده‌گذارانی دارد که حقشان در این نظام نابخردانه بانکی پایمال می‌شود؛ اما بخش دیگری از سود بادآورده مورد اشاره احتمالا با اضافه‌برداشت بانک‌ها از منابع بانک مرکزی تامین می‌شود که طبیعتا فرآیندی است بسیار زیان‌بار و نهایتا تورم‌زا. به علاوه، تسهیلات تکلیفی گسترده‌ای که از سوی سیاستگذار به بانک‌ها تحمیل می‌شود سویه دیگری از اقتصاد دستوری است که به فساد، ناکارآمدی و ناترازی بانک‌ها می‌انجامد. اینجا نیز به درستی می‌توان دریافت که در تحلیل نهایی مشکل اصلی در تحدید تجارت آزاد و جایگزین کردن آن با اقتصاد دستوری است. سیاستگذاران اقتصادی باید بپذیرند که هیچ راه دیگری به جز رفتن به سوی تجارت آزاد وجود ندارد و این اتفاقا منطبق با وعده‌ها و منویات رئیس‌جمهور محترم است.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/692863/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله ایران/ دیپلماسی عمومی؛ دیپلماسی انسانی

سخنان پزشکیان خسته‌کننده است یا مشورت‌های ضد کارشناسی شما؟

ننگ تاریخی برای سینه‌چاکان FATF و بزک‌کنندگان مذاکره با ترامپ

سرمقاله کیهان/ با «وفاق» کدام گره باز می‌شود؟

طوفا‌ن‌الاقصی‌ثمره اندیشه‌ای بود که مقاومت‌40سال پیش‌بناکرد

ایران در آستانه تثبیت مدار لئو با پرتابگرهای قائم100 و سیمرغ

زمان قطعی برق مشهد امروز دوشنبه 24 دی (خاموشی برق)

فرشید اسماعیلی در آستانه جدایی از مس رفسنجان

تاکید بر مطالبه‌گری فیلم‌سازان جوان در جشنواره فیلم «شهر نما» رفسنجان

یک استقلالی در آستانه جدایی

ضربه ای که گران تمام شد؛‌جدایی هافبک حاشیه‌ساز

نشست تخصصی معاون علمی ریاست‌جمهوری با شرکت‌های دانش‌بنیان کیش: حمایت، توسعه و نوآوری

سرمقاله جوان/ گزارش اطلاعاتی سپاه از یک رزمایش

بزرگ‌ترین رزمایش‌ نظامی ایران در دهه‌های اخیر

گره‌گشایی از مشکلات اقتصادی برنامه می‌خواهد نه FATF

سرمقاله اعتماد/ علی(علیه‌السلام) حقیقت جاودانه

اگر فضانوردی روی ماه بمیرد، چه اتفاقی برای جسدش می‌افتد؟

حرفه مددکاری اجتماعی سبب ایجاد تغییرات در بین افراد اجتماع می‌شود

دانشجویان در جهت تبیین فرهنگ ایثار و شهادت رسالت خطیری بردوش دارند

قیمت خودرو + جدول قیمت محصولات کرمان موتور امروز دوشنبه 24 دی ماه 1403

افزایش پروازهای «ماهان» به کرمانشاه و افتتاح بیواتانول

حوزه گزینش نیاز به بهره‌گیری از فناوری‌های نو و تدوین قوانین جدید دارد

سه بانک مطرح کشور خواستار همکاری های گسترده با سازمان منطقه آزاد کیش شدند

باز زنده‌سازی بافت سفین قدیم با دستور کبیری

سرمقاله دنیای اقتصاد/ مصائب تحدید تجارت آزاد

تحولات مورد انتظار هوش مصنوعی مولد در سال 2025

جرایم مالی در صدر جرایم سایبری استان کرمان قرار دارند

احیای مصوبه جابه‌جایی 10 هزار منزل در بافت فرسوده مسجدسلیمان

توجه ویژه فراجا به ارتقای امنیت مناطق کویری کشور

کشف سلول‌های «حبابی» جدید در غضروف

سرمقاله خراسان/ فرهنگستان را «نقد» کنیم، نه «ریشخند»!

برگزاری اختتامیه جشنواره فیلم شهرنما در رفسنجان

هنرمند گلستانی جایزه ویژه هیئت داوران دومین جشنواره ملی فیلم «شهرنما» را از آن خود کرد

تشکر آلومینیوم از بازیکن جدا شده

ارائه بسته تشویقی ساخت و ساز در اهر

تخلیه پسماند نفتی در رودبار/ جریمه 350 میلیون تومانی برای متخلف

جهان فولاد سیرجان در صدر تأمین‌کنندگان میلگرد ساختمانی در ایران

شریان؛ تندروتر از پایداری؟

راز مهره مار

سناریوهای ایران و آمریکا

حمایت از رنانی

کمین شگفت‌انگیز مقاومت در شمال غزه

زندانیان به خط مقدم فرستاده شدند

سیاست و قمار اسد

روشنفکر بی‌ادعا

سهمیه‏‌بندی خاموش ؟

یمن، پدیده ناشناخته برای اسرائیل

رادیکال‌ها؛ هم «وهم» هم «وهن»!

سگ‌های رباتیک حالا می‌توانند با الهام از سُم گوزن‌ها در گل‌ولای راه بروند

ضرب‌الاجل 72 ساعته برای اتصال مشاورین املاک رفسنجان به سامانه کاتب