کرمان رصد

آخرين مطالب

کرمان، معدن کاروانسراهای ایران اجتماعي

کرمان، معدن کاروانسراهای ایران
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - کاروانسراهای کرمان به عنوان بخشی از میراث فرهنگی ایران در دوران صفویه و قاجاریه ساخته شده‌اند، این کاروانسراها به عنوان محل استراحت و تامین نیازهای مسافران و بازرگانان در مسیرهای تجاری مهم همچون جاده ابریشم عمل می‌کردند، امروزه بسیاری از آنها به عنوان جاذبه‌های گردشگری مورد بازدید قرار می‌گیرند.
به گزارش خبرگزاری ایمنا از کرمان، کاروانسراها بزرگترین ساختمان‌های ایرانی هستند که شمار آن‌ها در کرمان به عنوان یکی از مهمان‌نوازترین استان‌های کشور کم نیست، مسافرخانه‌هایی که دارای حیاط بزرگ برای شب‌مانی مهمانان بوده‌اند و به مهمان‌خانه نیز معروف هستند.
مراکز مهم عبور کاروان‌ها در گذشته که در حال حاضر از جاذبه‌های گردشگری و دیدنی به شمار می‌روند و برخی از آن‌ها نیز در فهرست میراث فرهنگی ملموس ایران ثبت شده‌اند و فراوانی آن‌ها در جمع آثار ثبت جهانی، میراث فرهنگی کرمان را پربارتر و غنی‌تر کرده است.
کاروانسراها گنجینه‌های ارزشمندی هستند که عمده آن‌ها در شهرهای کرمان، رفسنجان، سیرجان و راور قرار گرفته‌اند و از میان آن‌ها می‌توان به کاروانسرای وکیل در کرمان، کاروانسرای کبوترخان در رفسنجان، کاروانسرای سعادت‌آباد سیرجان و کاروانسرای انار اشاره کرد.
قدمت کاروانسراهای کرمان به دوران سلجوقیان برمی‌گردد نادر علیدادی سلیمانی، کارشناس باستان‌شناسی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به قدمت کاروانسراهای کرمان به دوران سلجوقیان و پس از آن می‌گوید: شواهد نشان می‌دهد که پیشینه کاروانسراها در استان کرمان با نام رباط به سده‌های نخست اسلامی می‌رسد که در دوره سلجوقیان و بعد از آن در دوران صفویه و قاجاریه تداوم پیدا کرده است.
وی ادامه می‌دهد: در دوره صفویه، گنجعلی‌خان حاکم عصر صفوی کرمان، هم‌زمان با اقدامات عمرانی و امنیتی که شاه عباس در سراسر ایران انجام می‌داد، خدمات ارزنده‌ای در گستره استان امروزی کرمان و شرق انجام داد، احداث کاروانسراها و امنیتی که در محورهای مواصلاتی برقرار شده بود، سبب رشد و رونق تجارت و بازرگانی کالا شده بود و خطر هجوم راهزنان را از بین برده و رنج سفر را هموار می‌کرد.
این کارشناس باستان‌شناسی اضافه می‌کند: شمار فراوانی از کاروانسراها مربوط به دوره قاجاریه و در زمان حکومت محمداسماعیل‌خان وکیل‌الملک نوری، وکیل‌الملک ثانی یا ابراهیم خان ظهیرالدوله که از حاکمان مقتدر و توانمند وقت بوده‌اند، احداث می‌شود که امنیت و توسعه اقتصادی و رفاه اجتماعی را برای ساکنان به ارمغان آورد.

کرمان رصد

کاروانسرای وکیل، از بزرگترین کاروانسراهای جهان وی می‌گوید: کاروانسرای وکیل کرمان جزو کاروانسراهای بزرگ جهان محسوب می‌شود که با برخورداری از 120 حجره در دو طبقه به فرمان محمد اسماعیل‌خان وکیل‌الملک والی کرمان در سال‌های 1284–1277 ه‌.ق شروع به ساخت کرد و در زمان مرتضی قلی‌خان نوری وکیل‌الملک ثانی فرزند وی در سال 1287 پایان پیدا کرد.
علیدادی‌سلیمانی ادامه می‌دهد: این کاروانسرا از مجموعه کاروانسراهای درون‌شهری است که در مجموعه وکیل در حاشیه خیابان شریعتی و سه‌راهی شمال جنوبی شهر کرمان قرار دارد و دارای 81 باب حجره در طبقه اول و 31 باب حجره در طبقه دوم است و دو ورودی به سمت بازار وکیل دارد که سر در ورودی‌ها را با گچ‌بری و کاشی‌کاری تزئین کرده‌اند.
کاروانسرای گنجعلی‌خان، بیست و هفتمین اثر جهانی در ایران وی اضافه می‌کند: کاروانسرای گنجعلی‌خان در دوره صفویه بنا شده و از جمله کاروانسراهای شاه عباسی است که در عهد شاه عباس صفوی به دستور گنجعلی‌خان حاکم وقت آن زمان در مجموعه‌ای به همین نام ساخته شد و در مجاورت کاروانسرای وکیل قرار دارد، این اثر تاریخی جزو مدارس علمیه کرمان بوده است که در جریان لشکرکشی آقا محمدخان قاجار به کرمان تخریب و پس از مدتی بلااستفاده ماندن، در اواسط قرن سیزدهم احیا و به کاروانسرا تبدیل شد.
این کارشناس باستان‌شناسی ادامه می‌دهد: طبق اسناد تاریخی مندرج در کتیبه سردر کاروانسرای گنجعلی خان کرمان، ساخت این بنا توسط سلطان محمد معمار یزدی به سال 1007 هجری قمری می‌رسد، کاروانسرای گنجعلی خان از آجر ساخته شده و کتیبه‌های بنا توسط علیرضا عباسی از خطاطان معروف و هنرمند آن زمان نوشته شده است، نمای خارجی آن با کاشی‌کاری معرق طراحی شده و همراه با مقرنس کاری، کاربندی و گچ بری‌های زیباست.
شناسایی و ثبت 95 درصد کاروانسراهای استان کرمان وی با بیان اینکه در قدیم هر مسافت روزانه یک منزل راه محسوب می‌شد و کاروانسراها به طور معمول یک منزل راه یعنی معادل 24 کیلومتر مسافت از یکدیگر فاصله داشتند، گرچه در نواحی کوهستانی و برف‌گیر این فاصله، به دلیل صعب‌العبور بودن راه، به کمتر از این کاهش پیدا می‌کرد، می‌گوید: شمار در خور توجهی از کاروانسراهای تجاری در مسیر سیرجان به کرمان و کرمان به رفسنجان و یزد و به منظور تجارت کالا از جنوب و بندرعباس به سیرجان وکرمان بنا شده‌اند و تعدادی از آن‌ها علاوه بر جنبه تجاری، جنبه زیارتی داشته و در مسیر زیارتی کرمان به خراسان بنا شده‌اند که تدوام این دسته از سازه‌های معماری را در خراسان‌جنوبی می‌توان سراغ گرفت.
وی در ادامه از ثبت ملی 45 کاروانسرا در سراسر استان خبر می‌دهد و با اشاره به حضور کاوران‌سرای گنجعلیخان کرمان و کاروانسرای چاه کوران راور در فهرست میراث جهانی، می‌گوید: کرمان جزو سه استان برتر به شمار می‌رود که دارای بیشترین کاروانسرا در کشور است که تاکنون 95 درصد کاروانسراها در آن شناسایی شده‌اند.

کرمان رصد

کارشناس باستان‌شناسی کرمانی با اشاره به لزوم احیای سایر آثار تاریخی از قبیل آب‌انبارها، قلعه‌ها، خانه‌های تاریخی، حمام‌ها، بازارها و مساجد تاریخی در کنار کاروانسراها، می‌گوید: بسیاری از کاروانسراها نیازمند مرمت هستند و رویه میراث فرهنگی برای احیای آنها، مشارکت افراد و بخش خصوصی و دستگاه‌های دولتی، صنعتی و معدنی است.
ورود دستگاه قضا در کرمان برای حفظ میراث گذشتگان در حالی که نگرانی از تخریب کاروانسراها به دغدغه میراثی‌ها، کارشناسان و اغلب مردم تبدیل شده است، رها شدن برخی کاروانسراهای تاریخی و حضور اتباع مشکلات اجتماعی و فرهنگی زیادی را برای ساکنان ایجاد کرده و اقدام ثمر بخشی برای ساماندهی و احیای آن‌ها صورت نگرفته است.
همین امر پای دادستانی کرمان را به موضوع تعیین تکلیف مکان‌هایی که در تملک شخصی قرار دارند، باز کرده است تا در اقدامی تحسین‌برانگیز دادستان کرمان با همراهی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان و نمایندگانی از ادارات مربوطه، به سراغ بناها و بافت تاریخی شهر کرمان از جمله کاروانسرای حاج مهدی چهار سوق بروند که در تملک اشخاص است.
مهدی بخشی دادستان کرمان می‌گوید: بافت‌های تاریخی شهری، میراثی گران‌بها و حلقه پیوند یک شهر با اصالت‌های تاریخی و فرهنگی آن در گذشته است که حفظ و امانتداری از آن‌ها، علاوه بر رونق صنعت گردشگری، سبب حل مشکلات و آسیب‌های ایجاد شده در این مکان‌ها می‌شود.
وی اضافه می‌کند: دستگاه قضائی با حساسیت مضاعف و در راستای صیانت از حقوق عامه و رفع نگرانی‌های مردم در این عرصه ورود کرده و در تلاش است تا با ایجاد تمهیدات بازدارنده و پیشگیرانه از ادامه مشکلات و آسیب به این مکان‌ها جلوگیری کند.
دادستان کرمان همچنین از تشکیل هیئتی مرکب از سه کارشناس جهت تعیین بهای ملک برای پیگیری و انجام اقدامات لازم و به موقع به منظور احیا و مرمت این منطقه به عنوان میراث گذشتگان خبر می‌دهد.
به گزارش ایمنا، استان کرمان قطب گردشگری کشور است و وجود بسیاری از ظرفیت‌های ناشناخته در این خطه، لزوم توجه بیشتر متولیان حوزه میراث فرهنگی و گردشگری را می‌طلبد تا به گفته وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، دیار کریمان جزو پنج هدف نخست گردشگری کشور شود.
سهم بسزای آثار تاریخی به خصوص کاروانسراها که از دیرباز موجب رونق و تردد تجار و بازرگانان به این استان پهناور بوده است، بیانگر آن است که باید نگاه‌ها به سمت این سرزمین ناشناخته و معدنی جلب شود تا نتیجه آن حفظ و ماندگاری اصالت بناهای تاریخی در این منطقه باشد.
کد خبر 805820

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/666690/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله جمهوری اسلامی/ مقابله با طرح ننگین ژنرال‌ها

کیهان: شرارت زیر سر آمریکاست اما به چین و روسیه حمله کنید!

سرمقاله جوان/ منتظر پاسخ درخور ایران باشید

سرمقاله شهروند/ رسانه های عبری_غربی و بزرگنمایی یک حمله

متفکر آمریکایی: اسرائیل با حمله به ایران در مخمصه بدتری افتاد

سرمقاله وطن امروز/ تحمیل آتش‌بس یا حمله موشکی؟

پیام مدیر سازمان دانش‌آموزی استان اصفهان به مناسبت هفته بسیج دانش‌آموزی

تصاویر/ بازدید دانش‌آموزان دختر مدرسه معراج اندیشه بجنورد از موزه دفاع مقدس و مقاومت خراسان شمالی

آلرژی به بادام زمینی چگونه تشدید می‌شود؟

خانه‌ای روی آب!

3 فضانورد چین راهی ایستگاه فضایی «تیانگونگ» شدند

نتایج برگزاری مسابقه گرامیداشت هفته دفاع مقدس اعلام شد

از احداث 1400 واحد در مهمانشهر جدید رفسنجان تا آخرین وضعیت پروژه پسماند این شهر

لاله زار، سردترین شهر کرمان

لزوم تسریع در تعیین‌تکلیف محور رنجبر، کمیل و تغییر پهنه‌بندی محله بریانک

اشتغال پایدار بازگشت معتادان بهبود یافته به اعتیاد را کاهش می‌دهد

اختیارات روسای اتحادیه‌ها را حتی قضات ندارند

تاثیر شگفت‌انگیز انار در پیشگیری از سرطان

دغدغه رأی در انتخابات صنفی مانع نظارت دقیق بازار شده است

کردستان؛ سرچشمە انارهای یاقوتی کشور

اجرای 17 پروژه در محلات هدف بازآفرینی کردستان

طعنه سنگین تیکدری به استقلال: تاوان اشتباهاتتان را دادید!

مجازات حبس برای به‌ کارگیری نوجوانان در واحدهای صنفی پیش‌بینی شده است

به‌کارگیری اتباع خارجی یک اقدام مجرمانه است

مشکلات مالی تیم شیرازی؛ پای استاندار فارس را به باشگاه باز کرد + عکس

اصفهان فردا 10 آبان میزبان اجلاس مجمع شهرهای تاریخی ایران است

کارگر در ایران کمیاب شد !

وقتی مایع حیات در شهر جیرفت هدر می‌رود

قرارداد شرکت چینی برای توسعه میدان نفتی عراق

اصفهان فردا میزبان اجلاس مجمع شهرهای تاریخی ایران است

ضرورت حمایت اجتماعی از معتادان بهبود یافته

گلایه سرمربی تیم شیرازی از وضعیت بد باشگاه؛ پای استاندار فارس به مشکلات باز شد

نوسازی متوازن بافت های فرسوده با اجرای برنامه هفتم پیشرفت

استفاده از اتباع خارجی در اصناف ممنوع

سرمقاله ایران/ جنگ محاسبات

سرمقاله کیهان/ آتش‌بس زیر آتش جنگ!؟

کیهان: اصرار بر پیوستن به FATF، به نام معیشت به کام اسرائیل!

سرمقاله همشهری/ مقارنه حقوق بشر اروپایی و حمایت از تروریسم

سرمقاله شرق/ فیلترینگ و یک ترس تاریخی

ارتقای امنیت عملیات دیده‌بانی و نظارت با پهپادهای تصویربرداری دید در شب

جزئیات تولید یک داروی سلول درمانی در ایران

بازدید سرپرست بنیاد شهید و امور ایثارگران تهران بزرگ از اداره مناطق 16 و 19

شیوع سلولیت به علت تفاوت‌های ساختاری بدن، در زنان بسیار رایج‌تر است

مشارکت کرمانیها درپویش «لبنان تنها نیست"

ساخت بزرگترین سالن تئاتر شهر تبریز در بلوک"میارمیار"

کرمان، معدن کاروانسراهای ایران

پای استاندار فارس به فوتبال باز شد!

حضور بیش از 3100 دانشجو در خوابگاه‌های دانشگاه لرستان

بهار اقتصادی این باغ‌های پاییزی

کارگر کمیاب شد!