کرمان رصد

آخرين مطالب

التهاب، عامل پنهان در پشت پرده افسردگی‌ها علمي

التهاب، عامل پنهان در پشت پرده افسردگی‌ها
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - ایسنا /ذهن و بدن ما بیش از آنچه فکر می‌کنیم به هم متصل‌اند. افسردگی، که آن را بیشتر با غمگینی و ناامیدی می‌شناسیم، ممکن است ارتباطی عمیق با سیستم ایمنی بدن داشته باشد.
افسردگی یکی از شایع‌ترین اختلالات روانی در جهان امروز است که زندگی میلیون‌ها نفر را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این اختلال نه‌تنها باعث رنج روانی شدید می‌شود، بلکه کیفیت زندگی، توانایی انجام فعالیت‌های روزمره و ارتباطات اجتماعی و شغلی فرد را به شدت کاهش می‌دهد. در مواردی، افسردگی می‌تواند به بروز افکار خودکشی و اقدام به آن منجر شود. با وجود حجم گسترده‌ای از پژوهش‌ها درباره جنبه‌های مختلف افسردگی، هنوز درک کاملی از دلایل شکل‌گیری و تداوم این اختلال وجود ندارد و همین موضوع، یافتن راه‌های بهتر برای پیشگیری و درمان را به یک ضرورت تبدیل کرده است. آنچه که بیشتر توجه پژوهشگران را جلب کرده، نقش عوامل فیزیولوژیکی، از جمله عملکرد سیستم ایمنی بدن در ایجاد یا تشدید این بیماری روانی است.
یکی از عواملی که به طور مکرر در پژوهش‌ها به عنوان زمینه‌ساز بروز افسردگی مطرح می‌شود، استرس مزمن است. استرس طولانی‌مدت می‌تواند عملکرد مغز و بدن را تغییر دهد، محورهای هورمونی و ایمنی را تحت تأثیر قرار دهد و در نهایت زمینه‌ساز افسردگی شود. سیستم ایمنی در چنین شرایطی ممکن است دچار اختلال شده و به جای محافظت از بدن، خود به عاملی برای التهاب و بروز اختلال‌های روانی مانند افسردگی تبدیل شود. مطالعات زیادی در سال‌های اخیر به رابطه بین التهاب و افسردگی اشاره کرده‌اند. برای نمونه، برخی مواد شیمیایی طبیعی در بدن که در واکنش ایمنی نقش دارند، مانند سیتوکین‌ها و اینترلوکین‌ها، در افراد دچار افسردگی به میزان بیشتری دیده شده‌اند. چنین یافته‌هایی توجه پژوهشگران حوزه سلامت روان را به سمت بررسی نقش دقیق‌تر سیستم ایمنی در افسردگی جلب کرده است.
در همین راستا، مهدی حسنی آزاد از مرکز تحقیقات بیماری‌های عفونی و گرمسیری دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، با همکاری دانشگاه اصفهان و دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، پژوهشی مروری انجام داده است.
این پژوهش با هدف بررسی شواهد علمی موجود درباره ارتباط میان فعالیت‌های سیستم ایمنی بدن و افسردگی طراحی شده است. در این بررسی تلاش شده است تا نقش التهابات و مواد شیمیایی مؤثر در عملکرد ایمنی بدن در ایجاد یا تشدید افسردگی روشن‌تر شود و به نوعی نگاه تازه‌ای به یکی از مهم‌ترین جنبه‌های فیزیولوژیکی این اختلال روانی ارائه گردد.
پژوهش انجام‌شده از نوع مرور ادبیات علمی بوده و بر اساس بررسی مقالات علمی فارسی و انگلیسی منتشرشده از سال 2015 تا 2024 صورت گرفته است. محققان با استفاده از پایگاه‌های اطلاعاتی معتبر مانند PubMed، گوگل اسکالر و Scopus، پژوهش‌هایی را که در آن‌ها به بررسی رابطه بین سیستم ایمنی، التهاب و افسردگی پرداخته شده بود، انتخاب کرده و اطلاعات حاصل را دسته‌بندی و تحلیل کرده‌اند.
بر اساس یافته‌های این مرور علمی، شواهد زیادی وجود دارد که نشان می‌دهد التهاب در بدن می‌تواند در بروز افسردگی نقش داشته باشد. مواد شیمیایی مانند اینترلوکین-6 و فاکتور نکروز تومور، که معمولاً در واکنش به عفونت‌ها یا آسیب‌ها تولید می‌شوند، در برخی افراد باعث تغییرات روانی و بروز علائم افسردگی می‌شوند. این نشان می‌دهد که واکنش‌های ایمنی بدن می‌توانند در بروز اختلالات روانی هم نقش داشته باشند.
از سوی دیگر، یافته‌ها حاکی از آن هستند که درمان‌های روانی مانند «درمان شناختی-رفتاری» می‌توانند نه تنها علائم روانی افسردگی را کاهش دهند، بلکه سطح مواد التهابی در بدن را نیز کاهش می‌دهند. این موضوع اهمیت نقش مداخلات روانی اجتماعی را در درمان افسردگی و بهبود سلامت کلی فرد برجسته می‌کند.
اطلاعات تکمیلی این پژوهش نیز اهمیت بیشتری برای ارتباط میان بدن و ذهن قائل است. پژوهشگران تأکید کرده‌اند که استرس می‌تواند باعث فعال شدن واکنش‌های ایمنی شود و به دنبال آن، التهاب‌هایی در بدن شکل گیرد که منجر به تغییرات رفتاری و روانی شود. در مقابل، افسردگی هم می‌تواند عملکرد ایمنی را تحت تأثیر قرار داده و تعادل شیمیایی بدن را تغییر دهد. این ارتباط دوطرفه بین ذهن و بدن، راه را برای طراحی درمان‌های هدفمندتر و مؤثرتر هموار می‌کند.
همچنین به نظر می‌رسد که استفاده از روش‌های درمانی مکمل مانند رفتاردرمانی یا روان‌درمانی‌هایی که به‌طور غیرمستقیم بر سیستم ایمنی اثر می‌گذارند، می‌تواند آینده‌ای امیدوارکننده در درمان افسردگی به همراه داشته باشد. البته محققان هشدار داده‌اند که تحقیقات بیشتری لازم است تا مکانیزم دقیق این تأثیرات و تفاوت میان روش‌های درمانی مختلف در این زمینه مشخص شود.
نتایج این پژوهش در مجله «تحقیقات علوم رفتاری» وابسته به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان اصفهان و همچنین انجمن علمی روان‌پزشکان ایران منتشر شده‌اند.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/717531/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیام تبریک استاندار در پی انتخاب روزنامه‌نگار خوزستانی به عنوان رییس هیات‌ مدیره خانه مطبوعات کشور

خواص روغن هسته انار برای پوست ؛ بهترین روغن ضد پیری بشناسید + طرز استفاده از روغن هسته انار

اتاق فرمان فیلترینگ کجاست؟

خلاصه داستان سریال وحشی قسمت سوم + دانلود قسمت سوم سریال وحشی

چراغ «کوچه» روشن ماند

شوخی جالب کمدین معروف با محمدرضا گلزار + فیلم

موزیک ویدئوی جدید «ریسه» کاری از گروه رایکادو

آوای طبیعت با اجرای ساز رازآلود «فوجارا»

شوک به دلار و طلا؛ در بازارهای جهانی چه خبر است؟

ایران و آمریکا در نقطه عطف

روایت «نیویورک تایمز» از کشتار علویان: نظام جولانی روی اسد را سفید کرد

نیمی از رفاه خانوار از دست رفت

شوک به پرسپولیس؛ کارتال در اندیشه جدایی از سرخ پوشان

بزرگداشت سعدی بزرگداشت خرد، عشق و زبان فارسی است

این مواد پلاستیکی رشد مغز کودک را تهدید می‌کند

شهرراز 0 – 0 مس کرمان: تساوی سرد در شیراز

مس شهربابک 2 – 2 مس سونگون: تساوی در دربی مسی ها

طرز تهیه میوه خشک پفکی در خانه؛ تنقلات سالم و خانگی

بازی شهر راز شیراز و مس کرمان در ورزشگاه حافظیه با تساوی بدون گل پایان یافت

نماینده شیراز در آستانه سقوط از جام آزادگان – آفتاب نو | اخبار ورزشی

کرمان در حوزه موقوفات، جایگاه ویژه ای در کشور دارد

دپوی 50 هزار خودرو در گمرک کرمان

جدیدترین خبر از برنامه پرسپولیس برای بازی با مس رفسنجان

شوخی خنده‌دار امیرحسین قیاسی با شوآف گلزار

آمار چالش برانگیز قاچاق سوخت در کرمان / ١١ میلیون لیتر ظرف یک سال کشف شد

سپاه، تجلی‌گاه مجاهدت‌های در عرصه‌های مختلف انقلاب

پیام مدیرکل آموزش و پرورش استان کرمان به مناسبت فرارسیدن هفته سلامت

اجرا و همراهی محمد علیزاده با شرکت کننده صداتو

نمایی از درهم‌تنیدگی اذان و موسیقی ایرانی در برنامه جناب خان

پلیس معلم نیست

فعال اصولگرا: ایران و آمریکا هر دو باید کوتاه بیایند!

شوخ‌طبـع و مداراجو؛ روایت «زیدآبادی» از پاپ

روان‌درمانی‌های میلیونی

هشدار گوگل به کاربران جیمیل درباره حمله فیشینگ خطرناک

هوش مصنوعی به کمک درمان آب‌مروارید آمد

معرفی مدیران جدید بیمه دی

لیگ دسته اول فوتبال / تساوی بی‌ثمر شهر راز و مس کرمان؛ یک امتیاز برای فراموشی

یک ستاره فرانسوی دیگر هم سامورایی شد

آواز مجتبی عسگری در جوار آرامگاه سعدی

«اول ندیدمت» با اجرایی احساسی از روزبه بمانی

توافق با ایران می تواند برگ برنده صد روز نخست ترامپ شود

تکرار برجام؟

دست برتر رسانه‌ای ایران

شرایط بعد از زلزله پرقدرت در تهران یک فاجعه ملی خواهد شد

چرا زنان باردار کمتر به کووید مبتلا می‌شوند؟

ریزرباتی به اندازه یک دانه برج که به درمان تومور مغزی کمک می‌کند

حواشی قبل از بازی شهرراز و مس کرمان

سری جدید پیش فروش سه محصول کرمان موتور

رشد40 درصدی آزادی مددجویان جرائم غیر عمد از زندان های کرمان

باشگاه مس رفسنجان به اظهارات سرمربی هوادار واکنش نشان داد