کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله جوان/ مصائب چسبندگی قیمت‌ها مقالات

سرمقاله جوان/ مصائب چسبندگی قیمت‌ها
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - روزنامه جوان / «مصائب چسبندگی قیمت‌ها» عنوان یادداشت روز در روزنامه جوان به قلم محمدجواد اخوان است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
در سال‌های اخیر هر بار که قیمت ارز جهش یافته، موجی از گرانی کالا‌ها را با خود در بازار به همراه داشته است. نکته عجیب ماجرا اینجاست که حتی کالا‌هایی با منشأ کاملاً داخلی نیز وارد مسابقه تورمی می‌شوند و شما مجبورید اجناسی را که هیچ‌گونه ارتباطی با واردات هم ندارد، به قیمت بین‌المللی و با نرخ ارز آزاد و گاه حتی بیشتر از آن بخرید. اما نکته عجیب‌تر آن است که وقتی ارز گران می‌شود، یک‌باره همه کالا‌های موجود در فروشگاه‌ها (که بسیاری‌شان ماه‌ها قبل و با قیمت‌های خریدی بسیار پایین‌تر به فروشنده تحویل شده‌اند) به قیمتی متناسب با نرخ جدید ارز آزاد عرضه می‌شوند. البته هستند کاسبان باانصافی که اجناس قبلی را با قیمت‌های قبلی عرضه می‌کنند، اما متأسفانه اکثریت بازار چنین مشی‌ای ندارند. 
وقتی به فروشنده‌ها اعتراض می‌شود که چرا کالایی را که با قیمتی مثلاً نصف قیمت فعلی خریده‌ای، با نرخ‌هایی که ثانیه‌ای تغییر می‌کند، قیمت‌گذاری می‌کنی، پاسخ می‌دهند که ما اگر بخواهیم این محصول را جایگزین کنیم باید مبلغ بیشتری را هزینه کنیم. این استدلال البته از نظر اقتصادی و منطق انصاف کاملاً غلط است. اولاً منطق سرمایه‌گذاری مربوط به پیش از درآمد است و سود عادلانه از سرمایه‌گذاری به دست می‌آید نه از گران‌فروشی؛ به این معنا که فروشنده سود مربوط به فروش کالای الف را که امروز می‌فروشد باید از محل سرمایه‌گذاری روز‌های قبل به دست آورد و سود فروش کالای ب را که فردا می‌فروشد از محل سرمایه‌گذاری امروز. معلوم است کالایی که فردا گران‌تر می‌فروشد، سود بیشتری از نظر ریالی نصیب او خواهد کرد، اما انصاف حکم می‌کند که درصد سود (و نه معادل ریالی آن) از عددی تجاوز نکند. 
متأسفانه در سال‌های اخیر با همین توجیه بسیاری از کالا‌هایی که با ارز‌های ترجیحی یا نرخ‌های کمتر تولید یا وارد شده‌اند به‌یک‌باره با قیمت‌های چندبرابر عرضه شدند و فشار زیادی به مصرف‌کنندگانی که بسیاری‌شان حقوق‌بگیران ثابت از قبیل کارمند و کارگر هستند، وارد شد. به همین دلیل است که بسیاری معتقدند بازنده اصلی نوسان ارزی یک دهه اخیر تنها حقوق‌بگیران ثابت هستند و بسیاری از واسطه‌گران و صاحبان مشاغل آزاد از این گرانی تا حدی بهره‌مند شدند. 
قسمت تلخ و عجیب‌تر ماجرا البته جایی است که نرخ ارز به سرازیری می‌افتد و کاهشی می‌شود. اینجا لابد انتظار این است که همان‌طور که در کسری از ثانیه همه‌چیز گران شد، لااقل طی چند ساعت یا چند روز این اثر در بازار خود را نشان دهد، اما چنین نمی‌شود، چرا؟ دلیل را «چسبندگی قیمت‌ها «(Prices Stickiness) می‌دانند که در واقع «چسبندگی به سقف» است. همان‌ها که عامل گران کردن کالا‌ها هستند به هزاران بهانه از ارزان کردن آن سر باز می‌زنند. به دلیل جذابیت واسطه‌گری در اقتصاد ایران، قیمت‌ها به سقف چسبندگی دارند و به‌نوعی بسیاری (حتی برخی از آنان که از گرانی متضررند) منتظر گرانی هستند و گاه از آن استقبال هم می‌کنند!
بازار
در مقابل چنین رویه غلطی چه باید کرد؟ هم دولت، هم عرضه‌کنندگان و هم مصرف‌کنندگان باید در مقابله با این رویه نقش‌آفرینی کنند. دولت باید نقش نظارتی خود را چه به‌صورت مستقیم و تعزیراتی و چه از طریق اتحادیه‌های صنفی جدی‌تر بگیرد و اجازه ندهد معاش مردم به مسلخ دلالی برود. باید کالا‌های با منشأ داخلی با نرخ‌های متناسب با قدرت خرید مردم ایران به فروش برسند و نرخ‌گذاری بین‌المللی مواد اولیه تا زمانی که درآمد مردم عادی به نرخ‌های داخلی است، ظلمی مضاعف است. فروشندگان و عرضه‌کنندگان کالا‌ها نیز باید اولاً انصاف را در نظر بگیرند و ثانیاً بدانند که گرانی یک‌باره کالا‌ها به زیان خود آنها هم هست، چراکه خریداران کالا برخلاف آنها درآمد ثابتی دارند و طبیعتاً خریدشان با گرانی اجناس کم می‌شود و سود فروشنده‌ها هم کمتر!
اما مصرف‌کنندگان نیز باید فعال برخورد کنند! قدیمی‌ها یادشان هست که مثلی بود که گویی سال‌هاست که به فراموشی رفته است: «سزای گران‌فروشی نخریدن است.» بزرگ‌ترین و قدرتمندترین تنظیم‌گر بازار، خریداران هستند. خصوصاً در کالا‌های غیراساسی و لوکس که برای خرید آنها نیاز به تعجیل نیست، می‌توان دست نگه داشت و دلالان و سودجویان را وادار کرد که انصاف پیشه کنند. متأسفانه در سال‌های اخیر گاه مشاهده شده است که به‌رغم گرانی یک کالا، تقاضای کاذب برای آن بالا رفته و برای خرید آن صف بسته‌شده که دود این هجوم‌ها در چشم همه مردم خواهد رفت. در بازار باید همه برنده باشند و ظلم به مصرف‌کنندگان نهایی کالا توجیه‌پذیر نیست که حضرت امیرالمؤمنین علی (ع) در فرمان خود به مالک می‌فرماید: «الْبَیعُ بَیعاً سَمْحاً: بِمَوَازِینِ عَدْل وَأَسْعَار لاتُجْحِفُ بِالْفَرِیقَینِ مِنَ الْبَائِعِ وَالْمُبْتَاعِ. باید معاملات با شرایط آسان صورت گیرد: با موازین عدل و نرخ‌هایی که نه به فروشنده زیان رساند و نه به خریدار.»

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/716365/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ماجرای انتخاب حمید حامی برای «سام و نرگس»

وقتی ملودی «پدر خوانده» به زبان های مختلف اجرا میشه!

پیام سعودی چه بود؟

استراتژی هوشمندانه از مسکو تا رم

از آتش تا میز مذاکره؛ عملکرد مجالس نهم تا دوازدهم درباره مذاکرات هسته‎ ای

سانتیمانتالیسم روشنفکرانه

سفره‏‌های فقیر، بدن‌‏های بیمار

بزرگترین نیروگاه خورشیدی جهان در همسایگی ایران شاخته شد

شرایط زندان‌های استان کرمان بهبود می‌یابد

شناسایی 150 هزار واجد شرایط مسکن در اصفهان

حادثه مرگبار در مراسم عروسی / جوان 25 ساله جان باخت

نقل و انتقالات: یک تیم لیگ برتری در اغما!

سرمایه‌گذاری، اولویت اصلی استان کرمان است

آغاز آموزش تفکیک پسماند از مبدا در مدارس کرمان

پیش‌بینی وضعیت آب و هوا کرمان فردا یکشنبه 31 فروردین ماه 1404 | پیش‌بینی هواشناسی کرمان 24 ساعت آینده + آب و هوای کرمان

تیراندازی در عروسی جان جوان 25 ساله را گرفت

بیوگرافی نگار جواهریان

استاندار کرمان: 2 مدیر ابقاشده را برکنار می‌کنم

هوشمندسازی؛ تنها راه پیاده‌سازی پزشک خانواده و نظام ارجاع

آهنگ دلی و جدید «خودم» با صدای سهراب پاکزاد

اجرای زنده و قدیمی از بابک جهانبخش در کنسرت

مزدوران 50هزار نفری آمریکا در یمن

جان کری تو هم؟!

رقابت ربات‌ با انسان‌ در دوی ماراتن را تماشا کنید

تصاویر کیتی پری در فضا؛ واقعی یا فیک؟

خانواده‌های شهدا و ایثارگران ذخایر ارزشمند نظام جمهوری اسلامی ایران هستند/ باید از ظرفیت نخبگان ایثارگری استفاده شود

ضرورت مشارکت شرکت‌های بزرگ اصفهان برای حفظ میراث تاریخی

تغییر استایل چشمگیر نگار جواهریان در دیدار با صدف اسپهبدی!

تسهیلات چهار میلیارد ریالی برای مقاوم‌سازی مسکن روستایی در سمیرم

تسهیلات 4 میلیارد ریالی برای مقاوم‌سازی مسکن روستایی در سمیرم

طرح «سفیر شهید» فراجا بسیار عمیق و زیباست

حجت‌الاسلام «شیرازی»: طرح «سفیر شهید» فراجا بسیار عمیق و زیباست

تبیین فرصت‌های اقتصادی رکن اساسی سرمایه‌گذاری است

نخستین دستگاه پیشرفته تشخیص بافت سرطانی حین عمل در بیمارستان بعثت سنندج

رسم غلط تیراندازی در عروسی باعث فوت جوان 25 ساله جیرفتی شد

پیروزی تیم بسکتبال طبیعت در بازی نخست نیمه‌نهایی

نخستین پیروزی طبیعت در نیمه نهایی لیگ برتر بسکتبال

اقدام کمیته المپیک در برپایی جشن تولد مدال‌آوران المپیکی متولد فروردین

قدردانی درک لانسفورد از رقبایش: هادی چوپان و سمسون داودا من را بهتر کردند

غیبت غیرطبیعی حامد حدادی مقابل طبیعت

پرداختی پرسپولیسی ها به 70 درصد رسید

داوران 2 بازی معوقه هفته بیست‌ودوم لیگ برتر فوتبال مشخص شدند

پاسخ منفی به سرمایه‌گذاران در استان کرمان نخواهیم داشت

هوش مصنوعی این بار سراغ «محسن چاوشی» رفت!

حمید حامی: من در یک دوره ای داروی ضد افسردگی میخوردم و با آن مبارزه می کردم

پیام پادشاه سعودی چه بود؟

فارن افرز: مذاکرات ایران و آمریکا در چه شرایطی موفق خواهد شد؟

مشاهده رنگی کاملا جدید توسط چشم انسان

کتاب‌درمانی، راهی برای افزایش جرأت‌ورزی کودکان

تاکید فرمانده سپاه ثارالله در خصوص حمایت از تامین امنیت سرمایه گذاری ها