پیام پادشاه سعودی چه بود؟
مقالات
بزرگنمايي:
کرمان رصد - روزنامه سازندگی /متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
“خالد بنسلمان”، وزیر دفاع عربستان با یک پیام ویژه از سوی :”ملک سلمان”، پادشاه سعودی به ایران آمد
بازار ![]()
پنج تحلیل رسانهها از پیام
ملک سلمان:
1. رژیم صهیونیستی مخالف گسترش روابط ایران و عربستان است
2. با کاهش اختلافات میتوان تغییر مثبتی ایجاد کرد
3. سعودیها علاقهمندند، دیدار سطح بالایی بین رؤسای جمهور ایران و آمریکا برگزار کنند
4. عربستان نقشآفرین حمله به ایران نخواهد بود و آن را محکوم میکند
5. ترامپ دنبال جنگ نیست و به دنبال راهحل دیپلماتیک است
سفر خالد بنسلمان آلسعود، وزیر دفاع عربستان سعودی به کشورمان ازجمله تحولاتی بود که نهتنها در سطح منطقهای بلکه در سطح فرامنطقهای هم توجه بسیاری را به خود جلب کرد. او که پنجشنبه وارد تهران شد، در بدو ورود به صورت رسمی مورد استقبال سرلشکر محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت. آنچه در این سفر زیر ذرهبین بسیاری از تحلیلگران و رسانههای خارجی قرار گرفت، دیدار وزیر دفاع عربستان سعودی با رهبر انقلاب است. خالد بنسلمان پس از دیدار با رهبر انقلاب در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «در این دیدار که طبق درخواست پادشاهی عربستان صورت گرفت، پیام کتبی ملک سلمان و سلام و درود او را به رهبر انقلاب منتقل کرده است». او در ادامه نوشت: «ما روابط دوجانبه بین دو کشورمان را بررسی و درباره موضوعات مورد اهتمام مشترک گفتوگو کردیم».
رمزگشایی از یک دیدار
بدونشک این سفر، آن هم در آستانه مذاکرات ایران و آمریکا میتواند حامل پیامهای مهم و کلیدی باشد. در این خصوص سیدمهرداد سیدمهدی، مدیر روابط عمومی دفتر رهبر انقلاب در مورد این دیدار در ایکس نوشت: «وزیر دفاع عربستان در دیدار با رهبر انقلاب دستور کار سفر خود را گسترش روابط با ایران اعلام کرد و از برخیها همچون رژیم صهیونیستی گفت که مخالف گسترش روابط کشورهای اسلامی، بهویژه ایران و عربستان هستند. رهبر انقلاب هم بر لزوم فائق آمدن بر این انگیزههای خصمانه تاکید کردند و گفتند ما آمادهایم».
سیدمهدی همچنین نوشت: «وزیر دفاع عربستان در دیدار با رهبر انقلاب از اقدامات توسعهطلبانه رژیم صهیونیستی در منطقه ابراز نگرانی کرد و گفت: جنایتهای این رژیم در غزه و کرانهباختری و لبنان چهره واقعی رژیم صهیونیستی را بیشازپیش نمایان کرد».
روزنامه سعودی الریاض هم در تحلیل خود نوشت: «تدبیر و درایت رهبری عربستان بر این بود که با کاهش اختلافات میتوان تغییر مثبتی در منطقه ایجاد کرد، پس توافق پکن میان عربستان و ایران با میانجیگری چین حاصل شد که بعد از آن روند مثبتی در روابط دو کشور شکل گرفت و منجر به دیدارهای متقابل میان مسئولان دو کشور، آب شدن یخ روابط و بازگرداندن آن به وضعیت عادی شد». در این گزارش آمده است که سفر خالد بنسلمان، وزیر دفاع سعودی به تهران و دیدار با مقامات ارشد این کشور و در رأس آنها، رهبر انقلاب اسلامی ایران که پیامی را از سوی سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه سعودی دریافت کرد، در چارچوب تحکیم روابط میان ریاض و تهران و پیشبرد آن به سمت مراحل جدیدی از همکاری در زمینههای مختلف بود. این روزنامه نوشت: عربستان و ایران دو کشور دارای جایگاه مهمی هستند که میتوانند از طریق همکاری دوجانبه دستاوردهای مشترک بسیاری را محقق کنند که برای آنها سودمند خواهد بود. مهمترین مزیت این روابط بازگشت ثبات به منطقه و تمرکز بر توسعه پایدار از طریق همکاری مشترک مبتنی بر اعتماد متقابل و نیتهای صادقانهای است که قطعاً منطقه را به سمت شکوفایی هدایت خواهد کرد. الریاض افزود: دو کشور از ظرفیتهای بسیاری برخوردار هستند که آرمانهای آنها را در زمینه امنیت، ثبات و همکاری برای امنیت منطقهای و بینالمللی محقق میکند. این روزنامه تاکید کرد که بازگشت روابط عربستان و ایران به وضعیت طبیعی خود، تاثیرات مثبتی را نه در سطح دو کشور، بلکه در سطح منطقه خواهد داشت که در نتیجه آن منطقه امنتر و با ثباتتر خواهد شد و توسعه، سرفصل مرحله پیشرو خواهد بود.
همچنین مهدی فضائلی، عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب به روایت تازهای از دیدار فرستاده ویژه پادشاه عربستان سعودی با ایشان پرداخت. او در ایکس نوشت: «رهبر انقلاب اسلامی در دیدار روز پنجشنبه با تایید درخواست خالد بنسلمان، وزیر دفاع عربستان سعودی برای گسترش روابط، خطاب به وی گفتند که سالها پیش همینجا که شما نشستهاید عمویتان ملک عبدالله نشسته بود؛ من به او گفتم ارتباط صمیمی با عربستان را به سود خود میدانیم. اگر شما هم آن را به سود خودتان میدانید، ارتباطات میتواند مستحکم شود». فضائلی اظهار کرد: «رهبر انقلاب در بخش دیگری از سخنانشان خطاب به فرستاده ویژه پادشاه عربستان سعودی تاکید کردند که شما به درستی اشاره کردید به اینکه رژیم صهیونیستی از اختلاف بین کشورهای منطقه سود میبرد. ما باید بر این انگیزههای خصمانه فائق بیاییم».
دانی سیترینویچ، رئیس سابق میز ایران در سازمان اطلاعات ارتش اسرائیل هم به سفر وزیر دفاع عربستان به ایران واکنش نشان داد. به گزارش ایرنا، او در ایکس نوشت: «این سفر، خصوصاً آنکه در سایه درگیری نظامی آمریکا با یمنیها و در پرتو احتمال درگیری آمریکا با ایران است، اهمیت زیادی دارد. به نظر میرسد سعودیها در این شرایط پرتنش منطقهای، تلاش دارند با ایران به یک هماهنگی برسند تا روابط میان دو کشور دوباره مانند سال 2019 به تشنج کشیده نشود. سفر وزیر دفاع عربستان به تهران نشانه دیگری است که نشان میدهد کسانی که فکر میکنند دولت سعودی از حمله نظامی به ایران حمایت میکند، در اشتباه هستند». از سوی دیگر به گزارش انتخاب، گریگوری برو، تحلیلگر حوزه ایران موسسه اوراسیا گروپ نوشت: «سفر وزیر دفاع عربستان به تهران در تضاد آشکاری با گزارش نیویورکتایمز قرار دارد که میگوید اسرائیل در بهار امسال آمریکا را برای حمایت از حمله به برنامه هستهای ایران تحت فشار قرار داده است. این یک مانع دیگر بر سر راه عادیسازی روابط است: عربستان خواهان صلح با ایران است، اما اسرائیل نه». لارا روزن، خبرنگار آمریکایی هم تحلیل دیگری از سفر خالد بنسلمان به ایران ارائه داده است. به گزارش انتخاب، او در خبرنامه خود تحت عنوان دیپلماتیک نوشته است که «سعودیها علاقهمند هستند که ببینند آیا میتوانند نوعی دیدار سطح بالا بین ایالاتمتحده و ایران را، هنگام سفر ترامپ به عربستان، میانجیگری کنند. با این حال، تصور میشود که ایرانیها تاکنون تمایلی نشان ندادهاند».
علی الشهابی، تحلیلگر سعودی نزدیک به دربار سلطنتی عربستان به فایننشال تایمز گفته است که «عربستان بهروشنی درحال ارسال این پیام به تهران است که به هیچ وجه در مسیر حمله به ایران نقشآفرینی نخواهد کرد. سعودی از تلاشهای رئیسجمهور دونالد ترامپ برای یافتن یک راهحل دیپلماتیک برای بحران هستهای حمایت میکند و خواهان جنگ نیست». فایننشال تایمز نیز با اشاره به این سفر تصریح کرد: «هیات اعزامی شاهزاده خالد بنسلمان (وزیر دفاع عربستان) به ایران شامل سفیر عربستان در یمن نیز میشود؛ جایی که سعودی سالها با حوثیها درگیر جنگ بوده است. عربستان تلاش کرده خود را از این درگیری خارج کند و در سال 2022 به یک آتشبس شکننده دست یافت، اما روند صلح پس از حملات حوثیها به کشتیرانی در دریای سرخ متوقف شد».
دیدار با پزشکیان
خالد بنسلمان، وزیر دفاع عربستان سعودی در این سفر همچنین با رئیسجمهور پزشکیان هم دیدار و گفتوگو کرد. پزشکیان در این دیدار گفت «ما شما را برادران خود میدانیم و از ابتدای آغاز به کار دولت، بر تقویت ارتباطات برادرانه میان کشورهای اسلامی اهتمام داشتهایم». پزشکیان در ادامه با استقبال از ایجاد کارگروههای مشترک در حوزههای مختلف سیاسی، اقتصادی و امنیتی میان دو کشور اظهار داشت: «ایران و عربستان میتوانند با تکیه بر ظرفیتهای مشترک و بدون نیاز به مداخلات خارجی، بسیاری از مشکلات منطقه را حلوفصل کنند. امیدواریم مودت شکلگرفته میان دو کشور، موجب تحکیم منافع جهان اسلام شده و دشمنان را از دخالت و تفرقهافکنی مأیوس سازد».
خالد بنسلمان بن عبدالعزیز هم در بخشی از اظهارات خود با تاکید بر نقش کلیدی تهران و ریاض در معادلات منطقهای گفت: «ایران و عربستان دو ستون اصلی منطقه هستند و روابط مستحکم میان دو کشور، میتواند الگویی موثر برای همگرایی و همافزایی در جهان اسلام باشد. توافق پکن، آغاز مسیر همکاری میان دو کشور است و سقف روابط ما میتواند بسیار فراتر از آن تعریف شود». همچنین وزیر دفاع عربستان دیداری با علیاکبر احمدیان، دبیر شورای عالی امنیت ملی داشت. احمدیان در این دیدار با اشاره به ارتقای همکاریهای دو کشور و روند رو به رشد روابط دو طرف، اعلام کرد: «ایران و عربستان دو کشور بزرگ و مهم هستند که راهبرد همکاری، امنیت و پیشرفت را در این منطقه حساس تضمین خواهد کرد».
وزیر دفاع عربستان هم در این دیدار اشغالگری و توسعهطلبی سردمداران اسرائیل را برای کل منطقه خطرناک دانست و تاکید کرد: جهان اسلام در این موضوع باید هماهنگ و متحد عمل کند. خالد بنسلمان همچنین تاکید کرد: تعامل با ایران، سنگ بنای همکاریهای امنیتی در منطقه است که موجب شکوفایی بیشازپیش کشورهای این منطقه خواهد شد.
-
شنبه ۳۰ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۸:۲۹:۰۵
-
۱۰ بازديد
-

-
کرمان رصد
لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/716450/