کرمان رصد

آخرين مطالب

قیامت می‌کنی سعدی بدین شیرین سخن گفتن فرهنگي

قیامت می‌کنی سعدی بدین شیرین سخن گفتن
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - زینب دانشور- «خبر جنوب»/
در عصر شتاب‌زده و پرآشوب امروز، که مرز میان حقیقت و ظاهر، اخلاق و منفعت و انسانیت و سودگرایی هر روز کمرنگ‌تر می‌شود، نیاز به بازخوانی و بازاندیشی در میراث فکری و ادبی بزرگان فرهنگ ایرانی بیش از پیش احساس می‌شود. در میان این میراث گران‌بها، اندیشه‌های سعدی شیرازی، شاعر، نویسنده و اندیشمند بلندآوازه قرن هفتم هجری، جایگاهی بی‌بدیل دارد.
سعدی را تنها نمی‌توان در قاب تنگ شعر و نثر ادبی تعریف کرد؛ او آموزگاری است که با نگاهی ژرف و انسانی، حکمت عملی، اخلاق اجتماعی و روحیه‌ای جهان‌وطنانه را در کلماتش جاری کرده و برای انسانِ امروز نیز حرف‌هایی تازه دارد. از گلستانِ پندآموز گرفته تا بوستانِ اخلاق‌مدار، از غزلیات عاشقانه تا قطعات حکمت‌آمیز، سعدی با زبانی شیرین و روایتی دل‌نشین، تصویری از انسانِ مسئول، مهربان و آگاه را پیش‌روی ما می‌گذارد؛ انسانی که نه‌تنها در اندیشه خود، که در کنش اجتماعی‌اش نیز ریشه در اخلاق دارد. او صدای وجدان انسانی است که قرن‌ها از میان طوفان‌های تاریخ عبور کرده و هنوز هم توان آن را دارد که دریچه‌ای نو به‌سوی معنا و فضیلت بگشاید.
با توجه به جایگاه مهم و الهام‌بخش سعدی در فرهنگ ایرانی و حتی در گستره جهانی و همچنین نقش کلیدی او در شکل‌گیری زبان، اخلاق و هویت فرهنگی در آستانه بزرگداشت این شاعر شهره و روز نثر فارسی، «خبر جنوب» در گفت‌وگویی اختصاصی با رییس مرکز سعدی‌شناسی به بررسی ضرورت ترویج اندیشه اخلاقی سعدی در فضای فرهنگی و آموزشی معاصر پرداختیم. در این گفت‌وگو، به این پرسش پرداختیم که چگونه می‌توان اندیشه‌های ناب و انسان‌مدار سعدی را به نسل امروز نزدیک کرد؟ و نقش نهادهای فرهنگی و پژوهشی در این مسیر چیست؟
کوروش کمالی سروستانی در پاسخ به این که با توجه به نقش سعدی در غنای نثر فارسی و تاثیر او بر ادبیات اخلاقی و اجتماعی چه کاری برای بازخوانی و بازشناسی نثر سعدی در بین اقشار مختلف جامعه می توان انجام داد گفت: کلام سعدی چنان فاخر و پخته است که بازنویسی و و بازآفرینی آن به لطف کلام او ضربه می زند.
او با مخالفت در خصوص بازآفرینی آثار سعدی برای انتقال به جامعه بیان کرد: این کار به تقلیل ارزش اثر می انجامد زبان سعدی زبان معیار است و بهترین اتفاق ترویج آن است.
این پژوهشگر و زبان شناس با اشاره به حفظ زبان فارسی توسط فردوسی گفت: حکیم توس با شاهکار خود شاهنامه زبان روزگار خود را حفظ کرد؛ اتفاقی که سال ها آن زبان را زبان معیار زمانه کرد.
کمالی ادامه داد: زبان فارسی پس از آن و در دوران گذار دچار چالش هایی شد اما در قرن هفت سعدی طرحی نو درانداخت و بر اساس حکمت آن زمان و دانش خود بازآفرینی کرد.
وی با بیان این که شاعرانگی سعدی بر قدرت زبان‌آفرینی او سایه افکنده تاکید کرد: سعدی سنت‌شناس است و سنت‌آفرین؛ در آن روزگار زبان فارسی را به گونه‌ای آفرید که به قول فروغی ما بعد از سال‌ها هنوز به زبان سعدی سخن می‌گوییم.
این سعدی شناس با اشاره به این که گلستان اثری است که برای آموختن زبان فارسی چه در ایران چه در شبه قاره هند، آناتولی، چین و ... تدریس می شود تصریح کرد: بنابراین آثار سعدی نه تنها زبان آفرین است بلکه مروج زبان در همه دنیاست.
کمالی افزود: زبان او چنان در فرهنگ ایرانی رخنه کرده و جا گرفته که امروز هزاران ضرب المثل از آثار سعدی بین عوام و ورد زبان آن هاست.
این پژوهشگر با تاکید بر این که زبان سعدی زبان فرهنگ ایرانی است و برای ترویج اندیشه و زبان او باید قدم برداشت گفت: به این منظور باید از خود زبان او استفاده و اصل اثر را ترویج کرد.
وی ادامه داد: به گفته ماریو بارگاس یوسا نویسنده اهل پرو که اخیرا فوت کرد هیچ اثری جز خود آثار کلاسیک نمی‌تواند معرف خود و فرهنگ و دانش خود باشد بر این اساس برای تزریق اندیشه بزرگانی چون سعدی به جامعه باید از تمام ابزارهای در دسترس از هنر گرفته تا تریبون‌ها بهره ببریم، گلستان خوانی را ترویج کنیم و از تریبون های بزرگی مانند صدا و سیما و برنامه های بزرگ از بیانات سعدی استفاده کنیم تا گنجینه واژگانی مردم با این واژه ها تقویت شود.
کمالی با اشاره به این که این اتفاق در موسیقی استاد شجریان به خوبی هویداست گفت: در تمام موزیک هایی این خواننده که از اشعار بزرگانی چون حافظ و سعدی و مولانا بهره برده شده، آن اشعار در ذهن و خاطر و روح مردم حک شده همین اتفاق در موسیقی پاپ هم دیده می شود. هر جا خواننده ای اشعار کلاسیک بزرگان را خوانده نه فقط با اقبال مواجه شده بلکه در ذهن مردم حک و رخنه کرده.
رئیس مرکز سعدی شناسی ضمن گلایه از کم کاری در حوزه نمایش شخصیت، اندیشه و روزگار بزرگان ایران چون حافظ وسعدی بیان کرد: متاسفانه در این زمینه کارنامه بدی از خود به جا گذاشتیم ایران گنجینه ای غنی از بزرگان اندیشمند است اما تا به حال یک فیلم و سریال از این شخصیت ها تولید نشده هرچند یک فیلم سینمایی از مولانا ساخته شده اما باز هم جای کار دارد.
کمالی در پاسخ به این که چطور می توان زبان شیرین سعدی را به نسل جدید مخصوصا نوجوانان و جوانان نزدیک تر کرد گفت: زبان زنده است و در اختیار کسی نیست؛ زبان باید جاری باشد نمی‌توان از نسلی که در فضای مجازی زمان زیادی را سپری می کند انتظار استفاده از واژگان فارسی را داشت.
او ادامه داد: ما باید واژه ها را در معرض دید و علاقه و استفاده آن ها قرار دهیم و با تولیدات فرهنگی مطابق با خواسته و میل نسل جدید آن ها را به ادبیات پیوند دهیم.
این پژوهشگر خطاب به نهادهای مسئول بیان کرد: باید تبیین کنیم که باید از بدیع و عروض عبور کنیم و در راه ترویج اندیشه تلاش کنیم.
کمالی عنوان کرد: از آن جا که عمده ساخت شخصیت افراد در دوران خردسالی است برای پیوند کودکان با زبان فارسی و مفاخر تمدنی، باید سرفصل هایی به کتاب های درسی اضافه شود.
او با یادآوری خاطرات پویش گلستان خوانی در سال 95 با همکاری آموزش و پروش گفت: در آن پویش بیش از 200 هزار نفر شرکت کردند و 200 منتخب با حضور در آرامگاه سعدی گلستان خوانی کردند؛ حتی دوره ای برای معلمان ادبیات برگزار شد که متاسفانه ادامه ای نداشت.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/716363/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ماجرای انتخاب حمید حامی برای «سام و نرگس»

وقتی ملودی «پدر خوانده» به زبان های مختلف اجرا میشه!

پیام سعودی چه بود؟

استراتژی هوشمندانه از مسکو تا رم

از آتش تا میز مذاکره؛ عملکرد مجالس نهم تا دوازدهم درباره مذاکرات هسته‎ ای

سانتیمانتالیسم روشنفکرانه

سفره‏‌های فقیر، بدن‌‏های بیمار

بزرگترین نیروگاه خورشیدی جهان در همسایگی ایران شاخته شد

شرایط زندان‌های استان کرمان بهبود می‌یابد

شناسایی 150 هزار واجد شرایط مسکن در اصفهان

حادثه مرگبار در مراسم عروسی / جوان 25 ساله جان باخت

نقل و انتقالات: یک تیم لیگ برتری در اغما!

سرمایه‌گذاری، اولویت اصلی استان کرمان است

آغاز آموزش تفکیک پسماند از مبدا در مدارس کرمان

پیش‌بینی وضعیت آب و هوا کرمان فردا یکشنبه 31 فروردین ماه 1404 | پیش‌بینی هواشناسی کرمان 24 ساعت آینده + آب و هوای کرمان

تیراندازی در عروسی جان جوان 25 ساله را گرفت

بیوگرافی نگار جواهریان

استاندار کرمان: 2 مدیر ابقاشده را برکنار می‌کنم

هوشمندسازی؛ تنها راه پیاده‌سازی پزشک خانواده و نظام ارجاع

آهنگ دلی و جدید «خودم» با صدای سهراب پاکزاد

اجرای زنده و قدیمی از بابک جهانبخش در کنسرت

مزدوران 50هزار نفری آمریکا در یمن

جان کری تو هم؟!

رقابت ربات‌ با انسان‌ در دوی ماراتن را تماشا کنید

تصاویر کیتی پری در فضا؛ واقعی یا فیک؟

خانواده‌های شهدا و ایثارگران ذخایر ارزشمند نظام جمهوری اسلامی ایران هستند/ باید از ظرفیت نخبگان ایثارگری استفاده شود

ضرورت مشارکت شرکت‌های بزرگ اصفهان برای حفظ میراث تاریخی

تغییر استایل چشمگیر نگار جواهریان در دیدار با صدف اسپهبدی!

تسهیلات چهار میلیارد ریالی برای مقاوم‌سازی مسکن روستایی در سمیرم

تسهیلات 4 میلیارد ریالی برای مقاوم‌سازی مسکن روستایی در سمیرم

طرح «سفیر شهید» فراجا بسیار عمیق و زیباست

حجت‌الاسلام «شیرازی»: طرح «سفیر شهید» فراجا بسیار عمیق و زیباست

تبیین فرصت‌های اقتصادی رکن اساسی سرمایه‌گذاری است

نخستین دستگاه پیشرفته تشخیص بافت سرطانی حین عمل در بیمارستان بعثت سنندج

رسم غلط تیراندازی در عروسی باعث فوت جوان 25 ساله جیرفتی شد

پیروزی تیم بسکتبال طبیعت در بازی نخست نیمه‌نهایی

نخستین پیروزی طبیعت در نیمه نهایی لیگ برتر بسکتبال

اقدام کمیته المپیک در برپایی جشن تولد مدال‌آوران المپیکی متولد فروردین

قدردانی درک لانسفورد از رقبایش: هادی چوپان و سمسون داودا من را بهتر کردند

غیبت غیرطبیعی حامد حدادی مقابل طبیعت

پرداختی پرسپولیسی ها به 70 درصد رسید

داوران 2 بازی معوقه هفته بیست‌ودوم لیگ برتر فوتبال مشخص شدند

پاسخ منفی به سرمایه‌گذاران در استان کرمان نخواهیم داشت

هوش مصنوعی این بار سراغ «محسن چاوشی» رفت!

حمید حامی: من در یک دوره ای داروی ضد افسردگی میخوردم و با آن مبارزه می کردم

پیام پادشاه سعودی چه بود؟

فارن افرز: مذاکرات ایران و آمریکا در چه شرایطی موفق خواهد شد؟

مشاهده رنگی کاملا جدید توسط چشم انسان

کتاب‌درمانی، راهی برای افزایش جرأت‌ورزی کودکان

تاکید فرمانده سپاه ثارالله در خصوص حمایت از تامین امنیت سرمایه گذاری ها