کرمان رصد

آخرين مطالب

عجیب‌ترین منظومه جهان کشف شد علمي

عجیب‌ترین منظومه جهان کشف شد
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - ایسنا / مشاهده سیاره‌ای که نه فقط به دور یک منظومه دوگانه (دارای دو ستاره)، بلکه به دور یک منظومه کوتوله قهوه‌ای دوتایی می‌چرخد ​​و همچنین در مدار قطبی آنها قرار دارد، باورنکردنی و هیجان انگیز است.
دانشمندان شاید عجیب‌ترین منظومه سیاره‌ای را که تا به حال دیده شده، کشف کرده‌اند. این منظومه نه تنها دارای اولین «سیاره قطبی» است که کشف شده است، به این معنی که در یک مدار جانبی به دو ستارگان خود می‌چرخد، بلکه این سیاره به دور هر دو ستاره می‌چرخد.
این همه ماجرا نیست. ستاره‌های این منظومه کوتوله‌های قهوه‌ای نیز هستند که بیشتر به عنوان «ستاره‌های شکست‌خورده» شناخته می‌شوند.
از زمانی که ستاره‌شناسان در اواسط دهه 1990 شروع به کشف سیارات فراخورشیدی کردند، جهان‌هایی که به دور ستارگان دیگر می‌چرخند، نشان دادند که جهان در مقایسه با منظومه شمسیِ تا حدودی معمولی ما، مکانی بسیار عجیب است.
شکارچیان سیارات فراخورشیدی دنیاهای عجیب و غریبی را پیدا کرده‌اند که شبیه به هر چیزی که در منظومه شمسی می‌بینیم، نیستند. مثل جهان‌هایی به‌قدری سبک که می‌توان آن‌ها را با یک پاستیل مقایسه کرد یا جهان‌هایی که آن‌قدر داغ هستند که فلز مایع یا شیشه مانند باران در آنها می‌بارد. حالا هم دنیایی که به طرز عجیبی با زاویه 90 درجه به دور ستاره‌هایش می‌چرخد، یافته‌اند.
در حالی که قبلاً سیاره‌های زیادی را کشف کرده‌ایم که به دور ستاره‌های دوتایی می‌چرخند، ستاره‌شناسان تاکنون هرگز سیاره فراخورشیدی را ندیده‌ بودند که به دور یک جفت دوتایی در زاویه 90 درجه نسبت به صفحه مداری آن ستارگان بچرخد.
این سیاره فراخورشیدی موسوم به «2M1510 (AB) b» در حدود 120 سال نوری از ما در صورت فلکی ترازو(Libra) قرار دارد.
دانشمندان پیش از این سرنخ‌هایی را دیده بودند که سیارات می‌توانند در مدارهای قطبی اطراف ستارگان دوتایی وجود داشته باشند. به عنوان مثال، قرص‌های پیش سیاره‌ای تشکیل‌دهنده سیاره را در اطراف ستاره‌های دوقلو پیدا کردند. با این حال، این اولین شواهد محکم از چنین منظومه‌ای کاملاً شکل گرفته است.
توماس بایکرافت(Thomas Baycroft)، سرپرست تیم تحقیقاتی از دانشگاه بیرمنگام در بیانیه‌ای گفت: من به‌ویژه از اینکه در کشف شواهد معتبر دال بر وجود این پیکربندی مشارکت می‌کنم، هیجان‌زده هستم.

کرمان رصد


این منظومه حتی عجیب‌تر هم می‌شود، زیرا ستاره‌های میزبان این سیاره فراخورشیدی موسوم به «2M1510 (AB)» و «2M1510 C» کوتوله‌های قهوه‌ای هستند.
کوتوله‌های قهوه‌ای اجرام ستاره‌ای هستند که نام مستعار آنها «ستاره‌های شکست‌خورده» است، زیرا اگرچه از ابرهای در حال فروپاشی گاز و غبار مانند ستارگان استاندارد متولد شده‌اند، اما نمی‌توانند به اندازه کافی ماده جمع‌آوری کنند تا به جرم مورد نیاز برای شروع همجوشی هیدروژن به هلیوم در هسته‌هایشان (فرآیندی که یک ستاره را تعریف می‌کند) برسند.
حدود 75 درصد از ستارگان با جرم حدود 10 برابر خورشید به صورت دوتایی قرار دارند و حدود 50 درصد از ستارگان خورشیدمانند، یک شریک دارند.
کوتوله‌های قهوه‌ای با جرمی بین 0.075 تا 0.013 برابر خورشید (یا 75 تا 13 برابر مشتری) در شکل دوتایی بسیار نادر هستند.
علاوه بر این، چیزی که به عجیب بودن این منظومه می‌افزاید است که این تنها دومین جفت کوتوله قهوه‌ای در حال خورشیدگرفتگی است که تاکنون کشف شده است. این بدان معناست که یکی از کوتوله‌های قهوه‌ای، بر دیگری سایه می‌اندازد.
آمائوری ترایود(Amaury Triaud) از دانشگاه بیرمنگام می‌گوید: سیاره‌ای که نه فقط به دور یک منظومه دوتایی، بلکه به دور یک کوتوله قهوه‌ای دوتایی می‌چرخد ​​و همچنین در مدار قطبی آنها قرار دارد، بسیار باورنکردنی و هیجان انگیز است.

کرمان رصد


این تیم این سیاره قطبی عجیب و غریب را در حالی کشف کردند که تلاش می‌کردند مدار دو کوتوله قهوه‌ای در این منظومه را با استفاده از ابزار طیف‌نگار فرابنفش و بصری اِشِل(UVES) متصل به «تلسکوپ بسیار بزرگ»(VLT) که در رصدخانه پارانال قرار دارد، درک کنند.
این برنامه رصدی نشان داد که ستارگان شکست خورده تحت تأثیر گرانشی یک سیاره نامرئی هل داده شده و کشیده می‌شوند. این پویایی عجیب، محققان را به این نتیجه رساند که این جهان یک سیاره قطبی با مدار 90 درجه است.
بایکرافت می‌گوید: ما همه سناریوهای ممکن را بررسی کردیم و تنها سناریو سازگار با داده‌ها این است که سیاره‌ای در مدار قطبی این منظومه دوتایی قرار دارد.
ترایود نیز در پایان گفت: این کشف بسیار تصادفی بود، به این معنا که مشاهدات ما برای جستجوی چنین سیاره‌ای یا پیکربندی مداری جمع‌آوری نشده بود. به این ترتیب، شگفتی بزرگی است. به طور کلی، فکر می‌کنم این به ما ستاره‌شناسان و همچنین به عموم مردم نشان می‌دهد که در جهان شگفت‌انگیزی که ما در آن زندگی می‌کنیم، چه چیزهایی ممکن است.
تحقیقات این تیم در مجله Science Advances منتشر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/715870/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ماجرای انتخاب حمید حامی برای «سام و نرگس»

وقتی ملودی «پدر خوانده» به زبان های مختلف اجرا میشه!

پیام سعودی چه بود؟

استراتژی هوشمندانه از مسکو تا رم

از آتش تا میز مذاکره؛ عملکرد مجالس نهم تا دوازدهم درباره مذاکرات هسته‎ ای

سانتیمانتالیسم روشنفکرانه

سفره‏‌های فقیر، بدن‌‏های بیمار

بزرگترین نیروگاه خورشیدی جهان در همسایگی ایران شاخته شد

شرایط زندان‌های استان کرمان بهبود می‌یابد

شناسایی 150 هزار واجد شرایط مسکن در اصفهان

حادثه مرگبار در مراسم عروسی / جوان 25 ساله جان باخت

نقل و انتقالات: یک تیم لیگ برتری در اغما!

سرمایه‌گذاری، اولویت اصلی استان کرمان است

آغاز آموزش تفکیک پسماند از مبدا در مدارس کرمان

پیش‌بینی وضعیت آب و هوا کرمان فردا یکشنبه 31 فروردین ماه 1404 | پیش‌بینی هواشناسی کرمان 24 ساعت آینده + آب و هوای کرمان

تیراندازی در عروسی جان جوان 25 ساله را گرفت

بیوگرافی نگار جواهریان

استاندار کرمان: 2 مدیر ابقاشده را برکنار می‌کنم

هوشمندسازی؛ تنها راه پیاده‌سازی پزشک خانواده و نظام ارجاع

آهنگ دلی و جدید «خودم» با صدای سهراب پاکزاد

اجرای زنده و قدیمی از بابک جهانبخش در کنسرت

مزدوران 50هزار نفری آمریکا در یمن

جان کری تو هم؟!

رقابت ربات‌ با انسان‌ در دوی ماراتن را تماشا کنید

تصاویر کیتی پری در فضا؛ واقعی یا فیک؟

خانواده‌های شهدا و ایثارگران ذخایر ارزشمند نظام جمهوری اسلامی ایران هستند/ باید از ظرفیت نخبگان ایثارگری استفاده شود

ضرورت مشارکت شرکت‌های بزرگ اصفهان برای حفظ میراث تاریخی

تغییر استایل چشمگیر نگار جواهریان در دیدار با صدف اسپهبدی!

تسهیلات چهار میلیارد ریالی برای مقاوم‌سازی مسکن روستایی در سمیرم

تسهیلات 4 میلیارد ریالی برای مقاوم‌سازی مسکن روستایی در سمیرم

طرح «سفیر شهید» فراجا بسیار عمیق و زیباست

حجت‌الاسلام «شیرازی»: طرح «سفیر شهید» فراجا بسیار عمیق و زیباست

تبیین فرصت‌های اقتصادی رکن اساسی سرمایه‌گذاری است

نخستین دستگاه پیشرفته تشخیص بافت سرطانی حین عمل در بیمارستان بعثت سنندج

رسم غلط تیراندازی در عروسی باعث فوت جوان 25 ساله جیرفتی شد

پیروزی تیم بسکتبال طبیعت در بازی نخست نیمه‌نهایی

نخستین پیروزی طبیعت در نیمه نهایی لیگ برتر بسکتبال

اقدام کمیته المپیک در برپایی جشن تولد مدال‌آوران المپیکی متولد فروردین

قدردانی درک لانسفورد از رقبایش: هادی چوپان و سمسون داودا من را بهتر کردند

غیبت غیرطبیعی حامد حدادی مقابل طبیعت

پرداختی پرسپولیسی ها به 70 درصد رسید

داوران 2 بازی معوقه هفته بیست‌ودوم لیگ برتر فوتبال مشخص شدند

پاسخ منفی به سرمایه‌گذاران در استان کرمان نخواهیم داشت

هوش مصنوعی این بار سراغ «محسن چاوشی» رفت!

حمید حامی: من در یک دوره ای داروی ضد افسردگی میخوردم و با آن مبارزه می کردم

پیام پادشاه سعودی چه بود؟

فارن افرز: مذاکرات ایران و آمریکا در چه شرایطی موفق خواهد شد؟

مشاهده رنگی کاملا جدید توسط چشم انسان

کتاب‌درمانی، راهی برای افزایش جرأت‌ورزی کودکان

تاکید فرمانده سپاه ثارالله در خصوص حمایت از تامین امنیت سرمایه گذاری ها