کرمان رصد

آخرين مطالب

چرا تقریباً تمام موجودات زنده اکسیژن تنفس می‌کنند؟ علمي

چرا تقریباً تمام موجودات زنده اکسیژن تنفس می‌کنند؟
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - خبرآنلاین / ما اکسیژن را هم‌معنی با حیات و هوای تازه می‌دانیم؛ اما در واقع، اکسیژن عنصری بسیار واکنش‌پذیر است. هر کسی که یک تکه چوب را سوزانده باشد، این موضوع را از نزدیک تجربه کرده است. پس چرا این‌همه موجود زنده اکسیژن تنفس می‌کنند؟
به گفته‌ی دونالد کنفیلد، زمین‌زیست‌شناس دانشگاه جنوب دانمارک، احتمالاً هزاران نوع متابولیسم (فرایندهای شیمیایی که حیات را حفظ می‌کنند) در طبیعت وجود دارد، اما تقریباً تمام یوکاریوت‌ها (موجوداتی که سلول‌هایشان هسته دارند) و بخش بزرگی از پروکاریوت‌ها (موجوداتی که فاقد هسته هستند) اکسیژن مصرف می‌کنند.
به نقل از زومیت، کنفیلد در درجه‌ی اول به هتروتروف‌ها اشاره می‌کند؛ موجوداتی که مانند انسان برای دریافت مواد مغذی و انرژی، مواد آلی دیگر را مصرف می‌کنند. البته، همه‌ی موجودات این کار را به‌طور انحصاری انجام نمی‌دهند. برای مثال، دن میلز، پژوهشگر پسادکتری در دانشگاه مونیخ، می‌گوید:‌«گیاهان کربن مورد نیاز خود را از کربن‌دی‌اکسید موجود در هوا می‌گیرند.»
هتروتروف‌ها مواد آلی موجود در غذا را با جداکردن الکترون‌ها از آن تجزیه می‌کنند. این الکترون‌ها در غشای میتوکندری از یک آنزیم به آنزیم دیگر منتقل می‌شوند و جریانی کوچک ایجاد می‌کنند که پروتون‌ها را از این غشا عبور می‌دهد. به دلیل الکترونگاتیویته‌ی بالای اکسیژن، این عنصر معمولاً آخرین ایستگاه در زنجیره‌ی انتقال الکترون است و با دریافت الکترون‌ها و دو پروتون، مولکول آب تشکیل می‌دهد.
فرایند یادشده در واقع یک مخزن از پروتون‌ها ایجاد می‌کند که سپس از طریق یک کانال پروتئینی در غشا، مانند یک سد آبی بسیار کوچک، به جریان می‌افتند و درست مانند یک توربین، این پروتئین هنگام چرخش، انرژی را به شکل آدنوزین تری‌فسفات (ATP) سنتز می‌کند. یک لین، استاد بیوشیمی تکاملی در کالج دانشگاهی لندن، این فرایند را در یک ارائه‌ی عمومی توضیح داده است. سلول سپس می‌تواند از این بسته‌ی انرژی استفاده کند یا آن را به سایر قسمت‌های بدن ارسال کند.
حیات می‌تواند از پذیرنده‌های الکترون دیگری مانند سولفات، نیترات و آهن نیز استفاده کند؛ اما اکسیژن بیش‌ترین انرژی آزادشده را در واکنش‌های تنفسی فراهم می‌کند. دیوید کتینگ، استاد دانشگاه واشنگتن و همکارانش در مقاله‌ای که در ژورنال اخترزیست‌شناسی (Astrobiology) منتشر شد، توضیح دادند: کاهش اکسیژن بزرگ‌ترین آزادسازی انرژی به ازای انتقال هر الکترون را به استثنای کاهش فلوئور و کلر ایجاد می‌کند.
کلر و اکسیژن می‌توانند مقادیر مشابهی از انرژی تولید کنند. فلوئور حتی می‌تواند بیش از اکسیژن انرژی فراهم کند، اما محققان در مطالعه‌ی خود نوشتند: فلوئور به‌عنوان یک اکسیدکننده‌ی زیستی کاملاً بی‌فایده است، زیرا در برخورد با مواد آلی، باعث انفجار می‌شود. این اصلاً گازی نیست که بخواهید آن را تنفس کنید!
علاوه بر این، کلر و فلوئور هر دو سمی هستند که همین ویژگی تأییدی بر مزایای اکسیژن است. نفس هوازی تنها آب و دی‌اکسید کربن تولید می‌کند و هیچ ترکیب سمی به جا نمی‌گذارد. البته، واکنش‌پذیری بالای اکسیژن می‌تواند در صورت تجمع در بافت‌ها مشکل‌ساز شود، زیرا به اجزای سلولی مانند DNA و پروتئین‌ها آسیب می‌رساند. به همین دلیل است که آنتی‌اکسیدان‌ها، در حد متعادل، برای سلامتی مفید هستند.
اکسیژن بسیار فراوان‌تر از فلوئور، کلر یا سایر پذیرنده‌های الکترون مورد استفاده در تنفس است. با وجود تمایل زیاد آن به ترکیب با سایر اتم‌ها، مقادیر زیادی اکسیژن از طریق فتوسنتز تولید می‌شود. این موضوع به اکسیژن امکان می‌دهد که در جو انباشته و در آب حل شود، جایی که به‌راحتی در دسترس حیات قرار می‌گیرد.
علاوه بر این، اکسیژن به‌عنوان یک گاز، به‌راحتی از طریق غشاها منتقل می‌شود. کنفیلد و میلز در این مورد توضیح دادند که این ویژگی آن را به یک پذیرنده‌ی الکترون ایده‌آل تبدیل می‌کند.
پس چرا نیتروژن را تنفس نمی‌کنیم؟ اگر بحث بر سر فراوانی است، چرا از نیتروژن استفاده نمی‌کنیم که 78 درصد از جو زمین را تشکیل می‌دهد؟ بر اساس توضیحات کنفلید، مشکل اصلی نیتروژن این است که پیوند سه‌گانه دارد و شکستن آن بسیار بسیار دشوار است.
نیتروژن بخش مهمی از ترکیبات زیستی است و گروه‌های خاصی از موجودات زنده به‌طور ویژه در فرایندهای پرانرژی موردنیاز برای شکستن این پیوندهای قوی و تبدیل نیتروژن به ترکیبات در دسترس زیستی نقش دارند. ویژگی منحصربه‌فرد اکسیژن به فیزیک کوانتومی مربوط می‌شود. در حالت عادی، اکسیژن فقط می‌تواند الکترون‌هایی را بپذیرد که در یک حالت چرخشی (اسپین) مشابه قرار دارند، نه به‌صورت یک جفت الکترون که در شیمی معمولاً رایج است. به گفته‌ی نیک لین:
نکته‌ی جالب درباره‌ی اکسیژن این است که می‌تواند بدون واکنش، در سطح بالایی انباشته شود، اما هنگامی که الکترون‌ها را یکی‌یکی دریافت کند، مقدار زیادی انرژی آزاد می‌کند.
اکسیژن دقیقا در نقطه‌ی تعادل بین واکنش‌پذیری و در دسترس بودن قرار دارد. چرا که از هالوژن‌هایی مثل کلر و فلوئور ملایم‌تر است و مانند نیتروژن بیش از حد پایدار و غیرقابل استفاده نیست؛ اما نسبت به سایر پذیرنده‌های الکترون مانند سولفات و نیترات، بسیار واکنش‌پذیرتر است.
علاوه بر این، اکسیژن به‌راحتی قابل‌دستیابی است و ترکیبات سمی که نیاز به پردازش بیشتر دارند تولید نمی‌کند و مهم‌تر از همه، گیاهان مقدار زیادی از این گاز واکنش‌پذیر را از طریق فتوسنتز تولید می‌کنند که به ما امکان می‌دهد از آن برای تأمین انرژی بدن خود استفاده کنیم.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/712178/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سه بازیکن جدید در راه پرسپولیس!

پیش فروش 3 خودرو کرمان موتور با تخفیف 50 تا 80 میلیونی آغاز شد +جدول

احتمال جدایی بوژوویچ قوت گرفت

سر بر آوردن بابک زنجانی در صنعت ریلی

پشت پرده استراتژی پوتین برای آتش‌بس موقت با اوکراین

بوستان چیتگر میزبان بانوان می شود | جشنواره دختران ریحان به چیتگر می رود

ادعای احضار چندین روزنامه‌نگار به پلیس امنیت در دولت پزشکیان!

افشای چهره کلیدی احمدی‌نژاد در هولدینگ بابک زنجانی

خاطره بازی با عشقی پر تنش با صدای محمد اصفهانی

اجرایی جذاب از موسیقی متن فیلم «هری پاتر»

روس‌‏ها علاقه‌‏ای ندارند برنامه هسته‌‏ای ایران از کنترل خارج شود

رئیس‌جمهور نوچه‌پرور

نیویورک تایمز: ریاض دیگر خواهان تنش نیست

گرداب بی‌آبی زاینده‌رود

آمریکا برای جنگ با ایران آماده می‌شود؟

معمای ورود چهار فروند ایرباس و بوئینگ به ایران

رسانه در ترویج اندیشه های دینی نقش محوری دارد

آلودگی هوا و نور شبانه می‌تواند ریسک سرطان تیروئید را در کودکان افزایش دهد

محققان به اولین داروی توان‌بخشی پس از سکته مغزی در آزمایش روی موش‌ها دست یافتند

روانخواه: اتفاقات بازی مقابل مس غیرطبیعی بود/ با انگیزه‌ترین استقلال فصل را در این بازی دیدیم

مربی هوادار: اتفاقات غیرطبیعی در بازی رفسنجان افتاد

توزیع بسته معیشتی 1میلیون و 200 هزار تومانی به مددجویان | واریزی جدید دولت برای مددجویان از امشب

روانخواه: اتفاقات بازی مقابل مس غیرطبیعی بود/ از مصاحبه سرمربی پرسپولیس ناراحت شدم

صحبت‌‌های عجیب امید روانخواه: اتفاقات بازی با مس رفسنجان طبیعی نبود؛ مسائلی وجود دارد که همه می‌دانید!

اتهام بزرگ روانخواه به رفسنجان: بازی طبیعی نبود!

تفاهمنامه کاوش‌ باستان‌شناختی بافت تاریخی شیراز ملغی شد | رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی: رییس دانشگاه هنر شیراز حق اظهار نظر در کاوش بافت تاریخی ندارد

نخستین شورای اداری استان کرمان

تعطیلی لیگ، شانس بزرگ پرسپولیس!

تابوت پاپ را با قالی بافت ایران در آغوش خواهند گرفت

10 حرکت برتر بسکتبال NBA در شب گذشته

گلچینی از بهترین آثار اجرا شده توسط همایون شجریان با شور و حال بهاری

اجرای بهنام بانی با پیانو نوازی و سوت‌زنی از آهنگی خاطره ساز

منتظر خبرهای خوش مذاکراتی باشید

شهاب‌سنگ‌ها ‌کجا سقوط می‌کنند؟

وال استریت ژورنال: ایران نمی‌خواهد سناریوی خروج از برجام تکرار شود

تصویر روز ناسا؛ جیمزوب نمایی خیره‌کننده از یک حلقه کامل اینشتین ثبت کرد

همدلی و همیاری مدیران و مسئولان در خدمت به جامعه ایثارگر ضروری است

جلسه شورای معاونین بنیاد شهید و امور ایثارگران گلستان برگزار شد

احضار چند روزنامه‌نگار به دلیل انتقاد از عارف معاون اول پزشکیان

بررسی صحنه‌های جنجالی داوری دیدار استقلال - هوادار

تساوی آبی‌ها مقابل هوادار قعرجدولی؛ بوژوویچ قصد بردن ندارد

رحمان و رحیم پایتخت: فقط یکبار از دوقلو بودن مان سواستفاده کردیم!

اجرای زنده آهنگ «بزن باران» از گروه ایهام

معمای آقای ب.ز

توافق ترامپ متفاوت از توافق اوباما؟

قرارداد جنجالی

بازی روسی در مذاکرات

پدر فناوری هسته‌ای ایران، در دیار الوند آرام گرفت

دیدار سرپرست بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با تشکل‌های شاهد و ایثارگر

انتقاد رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمان از بی‌توجهی معادن به حوزه سلامت