کرمان رصد

آخرين مطالب

ساخت حسگری که آلاینده‌های گازی را با دقت بالا شناسایی می‌کند علمي

ساخت حسگری که آلاینده‌های گازی را با دقت بالا شناسایی می‌کند
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - ایرنا /به تازگی یک حسگر گازی با انتخاب‌گری بالا مبتنی بر اتصال شاتکی گرافن-سیلیکون طراحی شده که تحت شرایط ولتاژی مختلف عمل می‌کند و قادر است با تغییر شرایط نوری محیط، بین نواحی مختلف حساسیت گازی جابه‌جا شود.
به گزارش روز شنبه گروه علمی ایرنا از ستاد توسعه ویژه فناوری‌های نانو، این پژوهش توانایی‌های تشخیص چشمگیری را نشان می‌دهد که شامل دستیابی به حد تشخیص 36 قسمت در میلیارد (ppb) برای دی‌اکسید نیتروژن (NO2)، 238 ppb برای آمونیاک (NH3) و 640 ppb برای استون (C3H6O) تحت تابش فرابنفش (UV) در ولتاژ -0٫4 ولت است. با این حال، عملکرد این حسگر برای حفظ حساسیت مؤثر به یک منبع تغذیه نوری نیاز دارد.
عملکرد این حسگر به ویژگی‌های منحصربه‌فرد اتصال شاتکی که هنگام ترکیب گرافن با سیلیکون نوع n ایجاد می‌شود، وابسته است. این پژوهش نشان داده که ارتفاع مانع شاتکی نسبت به جذب گاز بسیار حساس است و پاسخ اندازه‌گیری‌شده‌ای را ارائه می‌دهد. علاوه بر این، هنگامی که حسگر در غیاب نور عمل می‌کند، اثر دروازه‌ای از خود نشان می‌دهد که با خمیدگی در منحنی جریان-ولتاژ (I-V) در حدود 0٫7 ولت مشخص می‌شود. این تغییر بایاس ناشی از تعامل بارهای گازی با سطح گرافن بوده و حساسیت دستگاه را افزایش می‌دهد.
بازار
گرافن برای بیش از یک دهه توجه پژوهشگران را به خود جلب کرده است، که عمدتاً به دلیل خواص ساختاری، نوری، الکتریکی، حرارتی و مکانیکی بی‌نظیر آن است. واکنش‌پذیری بالای سطح دوبعدی و تحرک بالای حامل‌های آن، این ماده را به گزینه‌ای ایده‌آل برای کاربردهای حسگری حساس در انواع مختلف سیستم‌های تشخیص گاز تبدیل کرده است. با این حال، حسگرهای سنتی مبتنی بر گرافن با مشکلاتی از جمله انتخاب‌پذیری پایین و کاهش عملکرد در اثر قرار گرفتن در معرض سطوح متغیر رطوبت نسبی در هوا مواجه بوده‌اند.
برای غلبه بر این محدودیت‌ها، راهبردی‌های مختلفی به کار گرفته شده است تا حساسیت، انتخاب‌پذیری و دوام حسگرهای مبتنی بر گرافن بهبود یابد. این روش‌ها شامل تزئین سطح گرافن با مواد کاتالیستی، ایجاد ساختارهای هیبریدی و استفاده از روش‌های تابش فرابنفش است.
دستگاه اتصال شاتکی که در این مقاله بررسی شده، مزیتی قابل‌توجه نسبت به ترانزیستورهای اثر میدانی (FET) سنتی ارائه می‌دهد، چرا که حساسیت مشابهی را در ولتاژهای بایاس به‌مراتب پایین‌تر نشان می‌دهد و کارایی تشخیص گاز را در شرایط رطوبتی افزایش می‌دهد.
برای ساخت دیودهای شاتکی، پژوهشگران کار را با یک ویفر سیلیکون نوع n شروع کردند، سپس یک لایه 90 نانومتری از اکسید حرارتی (SiO2) را روی سطح آن قرار دادند. سپس نواحی مشخصی برای حکاکی انتخاب شدند و پس از آن یک لایه گرافن که از طریق رسوب شیمیایی بخار (CVD) روی فویل مسی به دست آمده بود، روی زیرلایه سیلیکونی منتقل شد.
در ادامه، تماس‌های فلزی (Ni/Au) روی گرافن قرار داده شد تا اندازه‌گیری‌های الکتریکی امکان‌پذیر شود. اندازه ناحیه فعال حسگرها از 25 هزار تا 50 هزار میکرومتر مربع، متغیر بود که امکان کاربرد عملی در آزمایش‌های حسگری گاز را افزایش می‌داد.
نتایج نشان می‌دهد که دیود G-Si پاسخ قابل‌توجهی به گازهای مورد آزمایش نشان می‌دهد، به طوری که تغییرات جریان به صورت تغییر نسبی در جریان حسگر نمایش داده شده است. حد تشخیص در شرایط تاریکی برای NO2 در ابتدا 47 ppb در بایاس 0٫7 ولت مشاهده شد، اما با کمک نور فرابنفش به 36 ppb کاهش یافت. علاوه بر این، نتایج نشان داد که در معرض 3 ppm از NO2 در تاریکی، افزایش جریان حدود 69٪ مشاهده شد که در شرایط نور فرابنفش به 181 درصد افزایش یافت.
در مورد آمونیاک، پاسخ‌های پایداری مشاهده شد، اما حد تشخیص در شرایط تاریکی 629 ppb بود که با نور فرابنفش به 238 ppb کاهش یافت، که نشان‌دهنده کارایی روش‌های افزایش انرژی ورودی است. آزمایش این حسگر با استون نیز تغییرات کمتری در جریان نشان داد، اما همچنان حد تشخیص 640 ppb تحت تابش UV را به دست آورد که به‌طور قابل‌توجهی نسبت به شرایط تاریکی بهبود یافته بود.
علاوه بر این، عملکرد حسگر در محیط‌های مرطوب به دقت مورد بررسی قرار گرفت که نشان داد وجود رطوبت می‌تواند حساسیت حسگر را مختل کند. مشخص شد که تعامل مولکول‌های H2O با جذب گازهای هدف رقابت کرده و بر آستانه‌های تشخیص تأثیر منفی می‌گذارد. با این وجود، آنچه در این حسگر برجسته است، مقاومت آن در برابر تأثیرات رطوبت است که آن را به گزینه‌ای برتر نسبت به سایر سیستم‌های مبتنی بر گرافن تبدیل می‌کند.
در حالی که کارایی دیود G-Si از طریق آزمایش‌های مختلف تأیید شده است، نیاز به بررسی بیشتر در مورد قابلیت کاربرد آن در دنیای واقعی، به‌ویژه از نظر تکرارپذیری در دسته‌های تولیدی مختلف، همچنان احساس می‌شود. این مطالعه بر رویکردی تحول‌آفرین برای کاربردهای حسگری گاز کم‌مصرف و مقرون‌به‌صرفه تأکید دارد و در عین حال اطمینان می‌دهد که دستگاه حتی در شرایط رطوبتی متغیر حساس باقی می‌ماند. چنین نوآوری‌هایی در فناوری حسگرها، پتانسیل گسترده‌ای برای حل چالش‌های مهم زیست‌محیطی و نظارت بر سلامت عمومی دارند.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/711334/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ویدئو کنسرت جدید «شال» با اجرای کاوه آفاق

گلچینی از بهترین قطعات موسیقی کلاسیک با حال و هوای بهار

سرمقاله اعتماد/ پویش نه به تصادف

اینترنشنال: ایران در پی احیای جبهه مقاومت در شمال آفریقاست

تلگراف: حتی پایگاه آمریکا در اقیانوس هند هم در تیررس ایران است

سرمقاله ایران/ عمل به وعده در دولت صادق‌الوعد

عزل اشرافیت

سرمقاله کیهان/ آقای پزشکیان! دست مریزاد شروع خوبی است

انتشار «بیداری اسلامی در اندیشه سید جمال‌الدین اسدآبادی»

عیدانه صداوسیما و برنامه‌های جذابی که خوش‌درخشیدند

«باز آلدرین» در کنار لرزه‌سنج ماه

عبور بازار جهانی تجهیزات لایه‌نشانی از 70 میلیارد دلار تا سال 2031

تدوین برنامه های حمایت از طرح های تولیدی ایثارگران استان ایلام برای رونق اشتغال

امضای تفاهم‌نامه درمانی و خدمات توانبخشی میان بنیاد شهید و امور ایثارگران بوشهر و هلال احمر

ضرورت ارائه خدمات به ایثارگران به صورت میدانی در مناطق روستایی

مدیرعامل صندوق اشتغال و کار آفرینی ایثارگران بیان نمود تسهیلات قرض‌الحسنه اشتغالزایی پرداختی به جامعه هدف در سال 1403 بیش از 104 درصد رشد داشته است.

افزایش اعتماد و رضایتمندی ایثارگران را با اولویت دنبال می‌کنیم

بارش باران شدید؛ 4 شهر و 30 روستای رودبار درگیر سیلاب شد

تور دبی پرواز ماهان: تجربه‌ ای خاص و هیجان‌ انگیز

احداث 632 واحد نهضت ملی مسکن در پارس‌آباد

قاچاقچی سوخت در سیرجان 17 میلیارد ریال جریمه شد

روزنامه‌نگار مطرح درگذشت

کدام افراد نمی‌توانند شکم صاف داشته باشند؟

محکومیت 17 میلیاردی قاچاقچی سوخت در سیرجان

ضرورت آگاه سازی دانش آموزان کرمانی درباره پدافند غیر عامل

واکنش چمران به ماجرای کشف عتیقه در بهشت زهرا؛ تهران بیشترین بافت فرسوده را دارد

شهادت دو بسیجی بلوچ براثر ترور در شهر کرمان

تهران در تله بحران شهرسازی و مدیریت شهری / کاهش تاب آوری تهران با اعطای تراکم به بافت فرسوده

632 واحد نهضت ملی مسکن در پارس‌آباد احداث می‌شود

سانداکاران ایران رقبای خود در جام جهانی را شناختند

پدیده والیبال ایران در یک فینال اروپایی

احتمال بازگشت حسن یزدانی به چرخه انتخابی از سال آینده

ارزش لیگ خلیج فارس 1500 میلیارد تومان بالا کشید

برنامه مدعیان قهرمانی در 5 هفته پایانی لیگ برتر

فیفا پرونده شکایت بازیکن بوسنیایی استقلال را بست

کارخانه‌ لاستیک جیرفت پیشران‌های توسعه صنعتی در جنوب کرمان

باید در خدمت سرمایه گذاران باشیم

بهنام بانی «کودکانه» فرهاد را اجرا کرد/ آیا سازندگان اثر دوباره شاکی می‌شوند؟

سرمقاله سازندگی/ تهدیدات دوجانبه

استقبال «کیهان» از «اقدام قابل تقدیر» پزشکیان

سرمقاله هم میهن/ دو نگاه؛ دو رفتار

واکنش «کیهان» به بیانیه کروبی

تغییر کاربری ماژول‌های آرتمیس برای ماموریت‌های فضایی آینده

نانوآب‌ژل‌ها، ابزاری نو برای بهبود سریع زخم‌های پوستی

توقیف 991 دستگاه وسیله نقلیه متخلف در استان کرمان

آب، مرزها و حقوق؛ همکاری در سایه تعارض

ضرورت آگاه سازی دانش آموزان و خانواده ها در خصوص موضوع پدافند غیرعامل

قاچاقچی سوخت در سیرجان نقره‌داغ شد

مناسبت روز/ یکشنبه، 17 فروردین‌ماه

حاج کناری: کامران قاسم‌پور باید المپیکی فکر کند