کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ مجلس به اسم یا به رسم؟ مقالات

سرمقاله اعتماد/ مجلس به اسم یا به رسم؟
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - اعتماد / «مجلس به اسم یا به رسم؟» عنوان یادداشت روز در روزنامه اعتماد به قلم عباس عبدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
حدود یک ماه پیش یک نماینده تندروی مجلس در اعتراض به عدم ابلاغ مصوبه عجیب پوشش زنان در مجلس فریاد زد که «زور می‌زنیم طرح تو دستور بیاید بعد تصویب بشود، اما بعد از تصویب باید زور بزنیم که ابلاغ شود؛ با این وضع اگر مجلس را تعطیل کنیم برق کمتری مصرف می‌شود. شمردم، 450 نورافکن بالای سر نمایندگان روشن است.» مشکل این بود که به جای فکر کردن و قانونگذاری عادلانه همسو با خواست عمومی به اقرار خودشان برای هر مرحله از قانونگذاری «زور می‌زنند» در حالی که مجلس زورخانه نیست باید گفت‌وگوی عالمانه کرد تا به نتیجه برسد. به همین دلیل زور زدن‌ها بود که اجرای مصوبه مزبور از حیث خلاف امنیت بودن متوقف شد. اکنون هم یک نماینده دیگر اصولگرایان پس از چند دوره نمایندگی به نتیجه جالبی رسیده است؛ وی که با تغییر یک مصوبه مجلس در مجمع تشخیص مواجه شده، گفت: «مجلس تقریبا بی‌‌خاصیت شده است، به نظر من بود و نبود مجلس خیلی در این مملکت کار خاصی ندارد. ما باید شوراها را تقویت کنیم که تبدیل به پارلمان محلی شود، مجلس را هم حذف کنیم، مجمع تشخیص حالت سنا پیدا کند و سیاستگذاری انجام دهد. قانون اساسی بیاید مجلس را حذف کند. به نظرم این همه هزینه و دوندگی برای انتخاباتش که هر 4 سال یک‌بار برگزار می‌شود، بی‌فایده است. آن را حذف کنند هزینه کشور هم کمتر می‌شود. ساختار را بدهند به شورا، شورا را تقویت کنند، مجلس را حذف کنند، مجمع را هم بگذارند سنا کنند، من موافقم.»
ماجرای ضعف و ناکارآمدی مفرط مجلس در ایران دو علت به هم پیوسته دارد؛‌ اول به عدول از فلسفه مجلس و حکمرانی برمی‌گردد. فلسفه نهاد مجلس پذیرش تحقق رای و خواست غیرمشروط مردم است. در واقع حکومت باید به صورت غیرمشروط از اراده مردم منبعث شود. هر نوع شرط‌ گذاشتن به نحوی که کم‌کم اکثریت قاطع مردم از میدان بیرون بروند، نافی این فلسفه است حتی اگر برخی نامزدهای نمایندگی و انتخاب‌شدگان افراد صالح و کارآمدی باشند. گرچه به‌طور معمول چنین اتفاقی رخ نمی‌دهد و محدودیت در انتخاب نماینده موجب انتخاب افراد ضعیف و ناکارآمد و غیررقابتی می‌شود که دنبال منافع فردی می‌روند. حکومت برای هدایت مردم نیست، بلکه کارگزار مردم است. پس حق شرط‌ گذاشتن برای اعمال حق حاکمیت مردم را ندارد و باید در ذیل مردم تعریف شود و نه در فوق آن. 
علت دوم فقدان نهاد حزبی برای شکل دادن نمایندگی مردم در مجلس است. در غیاب احزاب ما با 300 نماینده مواجه هستیم که هر کدام در بهترین حالت که کمتر رخ می‌دهد، دنبال تامین منافع عمومی هستند ولی امکان توافق عقلانی درباره بهترین راه تامین این منافع را ندارند، چون رسیدن به این توافق بسیار پیچیده و نیازمند زمینه‌هایی است که فقط در قالب‌های حزبی دیده می‌شود. پس مجبور به مبادله آرای خود می‌شوند. چیزی که مردم و افکار عمومی آن را نمی‌بیند شاید هم خیلی آگاهانه نباشد. لذا در مجلس غیرحزبی همه نمایندگان منفرد هستند یا دنبال منافع حوزه انتخابیه خود هستند بدون اینکه آن را در جهت منافع عمومی تعریف کنند یا دنبال منافع فردی و انتصاب دوستان و آشنایان در پست‌های گوناگون و زمینه‌سازی رای‌آوری در انتخابات بعدی. آخرین گزارش از طرح‌های بهداشت و درمان در سراسر کشور حاکی است که بهره‌برداری از حداقل 28 طرح احداث بیمارستانی دولتی در کشور به علت مشکلات مهمی از جمله کمبود بودجه با تاخیر قابل توجهی مواجه شده است. 
تعداد تخت‌های بیمارستانی این طرح‌ها بیش از 7000 است. علت اصلی نیز در اغلب موارد فشارهای نمایندگان برای آغاز و کلنگ‌زنی آنها با بودجه‌های ناپایدار است که منجر به چند مشکل می‌شود. نه تنها طرح خیلی گران‌تر از برآورد اولیه تمام می‌شود، بلکه فساد هم بیشتر و کیفیت کار هم پایین می‌آید و از همه مهم‌تر اینکه بهره‌وری طرح‌های تکمیلی هم خیلی کم است، چون اغلب این طرح‌ها بر اساس «راه بنداز و‌ جا بنداز» تصویب و اجرایی شده و فاقد مطالعه توجیهی بوده است.

برای درک ماجرا کافی است که به سخنان استاندار مازندران که یکی از بهترین استان‌های کشور که پرجمعیت هم هست توجه کنیم که هفته گذشته گفت: «من تحت فشار دوستان قرار نمی‌گیرم. دوستان مطالبی فرمودند بیشتر برای رای‌آوری! با فشار مضاعفی که بود الان آمدیم کلاردشت بیمارستان زدیم. ضریب اشغال تخت صفر است. عباس‌آباد تنکابن بیمارستان زدیم. ضریب اشغال تخت 10 درصد! در شهر نکا بیمارستان دوم زدیم. ضریب اشغال تخت 20 درصد! من این کارهای غیرعلمی بیمارستان‌سازی‌ها را نمی‌کنم. در دوران من انجام نخواهد شد. فشار مضاعفی که ‌نمایندگان محترم بگذارند زیر بار نمی‌روم.»
این وضعیت در سراسر کشور و در تمام حوزه‌های آموزشی، صنعتی، فرهنگی وجود دارد. این وضعیت و کارایی مجلس ایران است. راه‌حل آن حذف مجلس نیست، بلکه تشکیل مجلس واقعی است که نه فقط اسم، بلکه رسم مجلس را هم داشته باشد. حمایت از حزبی شدن کشور و نیز لغو ضوابط خاص صلاحیتی برای نمایندگی است. بالطبع اگر چنین شود دیگر شاهد مجلسی نخواهیم بود که حتی نمایندگانش خواهان تعطیلی آن می‌شوند.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/700503/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله ابتکار/ یاداشتی که اصلاح شد

سرمقاله جوان/ حداقل یادداشت ترامپ را یک‌بار بخوانید

سرمقاله وطن امروز/ چرا شرافتمندانه نیست؟

6 پرده از «حماقت» با دونالد ترامپ!

موضع غزه‌ای ترامپ؛ کابوس متحدان عرب آمریکا

سرمقاله اطلاعات/ خواب ترامپ برای غزه

سرمقاله سازندگی/ التیام زخم‌ها

روایت دیدارنیوز از نشست مدرنیته، معنویت و صلح در اندیشه «داریوش شایگان»/ نعمت الله فاضلی: داریوش شایگان، سوژه لیبرال صلح‌طلب ایرانی است

بازدی سید محمد خاتمی از خانه موزه زنده یاد حسن حبیبی

فرشاد مومنی: با این سیاستهای نابخردانه ارزی سال 1404 خدا به مردم و تولید رحم کند! / به نام اسلام، به اندیشه های منحطی اتکا کردیم / رهبران انقلاب اندیشه ای توسعه گرا و اراده ای صادق برای تحقق وعده هایشان داشتند

راهکاری نوین برای تقویت سیستم ایمنی و گوارش

شناسایی دانه‌های گرد و غبار به اندازه باکتری در یک رحم کیهانی

چین یک کاوشگر جهنده به ماه می فرستد

فناوری جدید چین برای شناسایی زیردریایی‌های رادارگریز آمریکا

توان‌بخشی بیماران حرکتی با نیروسنج ایران‌ساخت

دره‌های بزرگ ماه تنها در 10 دقیقه شکل گرفتند

خبر جدید از حادثه مرگبار برای دانش‌آموزان کرمانی

اخباری بالاخره مقابل پرسپولیس بازی می‌کند؛ انگیزه بالای دروازه‌ بان گل‌ گهر سیرجان برای درخشش

بهره‌برداری از واحد شماره 2 تولید آهن اسفنجی جهان فولاد سیرجان با حضور رئیس‌جمهور

حضور وزیر آموزش و پرورش در مراسم تشییع پیکر دانش آموز پریناز بحرینی پور در کرمان

ویدیو/ خداحافظی تلخ مردم کرمان با دانش آموزان حادثه واژگونی اتوبوس

ترخیص همه مصدومان بستری شده حادثه واژگونی اتوبوس

«بهشت نو» در بهشت زهرا(س) کلید خورد

ادای احترام وزیرآموزش پرورش به مقام شامخ شهید سلیمانی

نتایج روز اول مسابقات کاراته قهرمانی کشور

هفته نوزدهم لیگ برتر| پرسپولیس 0-0 گل گهر سیرجان؛ ساعت 17

علت واژگونی اتوبوس حامل دانش آموزان کرمانی مشخص شد

20 استان در خطر کولاک برف و سیل | باد شدید در این استان‌ها گرد و خاک به پا می‌کند

مسیر‌های راهپیمایی 22 بهمن در استان سمنان مشخص شد

چالش بزرگ زارع مدافع ملی‌پوش گل‌ گهر سیرجان: مهار ستاره ترک‌ تبار پرسپولیس!

افق جدید توسعه استان با سرمایه‌گذاری در طرح «کرمان برفراز»

واکنش وزیر آموزش و پرورش به حادثه تصادف دانش‌آموزان کرمان؛ اشد برخورد با مقصران

سهراب بختیاری زاده قهر کرد و بالاخره از استقلال رفت!

وزیر آموزش و پرورش به مقام شامخ سپهبد شهید سلیمانی ادای احترام کرد

هواپیمای پرواز این مسیر به مهرآباد برگشت

برگزاری سومین همایش آموزشی امدادگران کرمان موتور / کرمان موتور برای امداد نوروزی اعلام آمادگی کرد +عکس

افتتاح 20 هزار میلیارد تومان پروژه در سیرجان/ وقتی جوانان ایرانی گل می‌کارند

بهره‌برداری از خط انتقال گاز ارسنجان به گل‌گهر توسط رئیس جمهور

وزیر آموزش‌وپرورش حکم مقصران حادثه اتوبوس در کرمان را اعلام کرد

یکی از بزرگترین مجتمع‌های تفریحی جنوب کشور در سیرجان افتتاح شد

درخواست وزیر برای مجازات مقصران حادثه کرمان

تعطیلی مدارس کرمان فردا 21 بهمن 1403 | آیا مدارس کرمان یکشنبه 21 بهمن 1403 تعطیل است؟

مصاف مس رفسنجان و استقلال در هفته نوزدهم لیگ برتر

وضعیت دانش‌آموزان حادثه اتوبوس کرمانی به کجا رسید؟

کابوس اردو و تسلیت تکراری مسئولان پس از فاجعه | ترمز برید، آمبولانس دیر رسید و بچه‌‏های فرزانه مردند | تبلیغ برای فرزندآوری آری؛ محافظت از جان بچه‌ها نه!

برنامه توسعه‌ای «کرمان برفراز» در راستای تحرک‌بخشی به توسعه استان تدوین شده است

هشدار هواشناسی درباره تداوم فعالیت سامانه بارشی تا دوشنبه

افسوس احمدی از اولین گل با استقلال

چرا استقلال سراغ مربیانی مثل برانکو نمی رود؟!

خبر فوری تعطیلی مدارس و ادارات کرمان فردا یکشنبه 21 بهمن 1403 / آیا مدارس و ادارات کرمان 21 بهمن 1403 تعطیل شد؟