کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله خراسان/ 3 ماه سرنوشت‌ساز برای دیپلماسی هسته‌ای مقالات

سرمقاله خراسان/ 3 ماه سرنوشت‌ساز برای دیپلماسی هسته‌ای
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - خراسان / «3 ماه سرنوشت ساز برای دیپلماسی هسته ای» عنوان یادداشت روز در روزنامه خراسان به قلم هادی محمدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
سرانجام چهارمین قطعنامه شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی علیه برنامه صلح آمیز هسته ای ایران با 19رای مثبت ، 12 رای ممتنع و 3 رای منفی به تصویب رسید. قطعنامه ای که مهم ترین حرفش درخواست ارائه گزارش از آژانس در مورد برنامه هسته ای ایران تا نشست بعدی شورای حکام در اسفندماه بود که البته می تواند با توجه به احتمال ارجاع این گزارش به شورای امنیت سازمان ملل برای کشورمان خطرناک باشد . در سوی مقابل نیز ایران اقدامات متناسبی با این قطعنامه در حوزه فنی انجام داد. شنیده های موثق ما حاکی است جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به قطعنامه شورای حکام، حدود پنج هزار ماشین سانتریفیوژ نسل های جدید خود شامل IR6، IR4 و IR2M را راه اندازی و با تزریق گاز هگزا فلورید اورانیوم (UF6) ،عملیات غنی سازی با آن ها و افزایش ظرفیت غنی سازی به اندازه حدود 40هزار سو را در دو سایت فردو و نطنز آغاز کرده است .
ایران سعی کرد تا در ماه های اخیر حداکثر همکاری و تعامل ممکن را با آژانس داشته باشد تا بهانه ها را از دشمنان و لابی های صهیونیستی بگیرد . قبول درخواست سفر رافائل گروسی مدیرکل آژانس به تهران و دادن دیدارهای سطح بالا با رئیس جمهور و وزیرخارجه از یک سو و اجازه بازدید از سایت های نطنز و فردو به گروسی از سوی دیگر، اقدامات کم نظیری بود که ایران برای کاهش تنش میان تهران و وین انجام داد. حتی جمهوری اسلامی در آستانه تصویب قطعنامه پیشنهادهایی از جمله تعهد بالاتر نرفتن غنی سازی بیش از 60درصدی به طرف مقابل داد که هیچ کدام پذیرفته و دیده نشد و نتیجه آن شد که مشاهده کردیم.
با این حال و با وجود قطعنامه آژانس و اقدام متقابل ایران، فضا چگونه است؟ به نظر می‌رسد با توجه به اظهارات طرف های غربی به ویژه آمریکا، فرانسه، آلمان و انگلیس که طرف های اصلی ایران در برجام بوده و هستند و مدیرکل آژانس، اگرچه با قطعنامه، اقدام خصمانه ای در برابر ایران انجام دادند اما همچنان بدشان نمی اید این بحران هسته ای کهنه شود و به مقطع حساس برسد و به نوعی با دیپلماسی حل و فصل شود و کار از این میزان تنش بالاتر نرود. شاید آن ها که در این 6 سال نتیجه تحریم‌های خود را عدم تغییر سیاست های ایران و حفظ اقتصاد کشور با همه مشکلات و هزینه ها دیده اند، در مقابل رشد سریع برنامه هسته ای و ذخایر و دانش غنی سازی ایران خواستار پر شدن دست‌شان در مذاکرات احتمالی داشته و قطعنامه اخیر نیز از این جهت صادر شد. با این حال در گفتار سعی کردند همچنان درهای گفت وگو را باز نگه دارند.
از سوی دیگر ایران نیز سعی کرد اگرچه پاسخ مناسبی به قطعنامه داشته باشد اما با کنترل ادبیات و فضای تنش، از افزایش تنش و رسیدن به سطح غیر قابل کنترل تنش اجتناب کند تا بتواند برای مذاکرات اینده ، هم وزن خواسته‌های خود در لغو تحریم ها، ذخایر مهمی داشته باشند .

تا سه ماه آینده گزارش جامع مدیرکل آژانس باید روی میز شورای حکام باشد. این موضوع اگرچه ظاهری تند و منفی دارد اما در باطن خود یک فرصت سه ماهه برای باز شدن پنجره ای جدید و حساس به سوی دیپلماسی برای حل این مشکل گره خورده یا حداقل رسیدن به یک توافق مقدماتی برای مراحل بعدی است. آن‌چه که هفته قبل گذشت باید در چارچوب تقابل حقوقی و فنی ایران و آژانس دید و از آن عبور کرد و اکنون این فرصت طلایی جدید از سوی دو طرف را مغتنم شمرد. دنیای امروز سرشار از تحولات سریعی است که هر کدام می تواند همچون جنگ اوکراین یا جنگ غزه به هر پرونده و مذاکراتی لطمات جبران ناپذیری وارد کند. سابقه مذاکرات هسته ای در سه سال اخیر نیز همین را تایید می کند. فرصت سوزی در این میان به نفع هیچ کس نیست و رسیدن به مراحل حساس می تواند از طرفی ایران را دوباره در چاه فصل هفت منشور سازمان ملل و قطعنامه های شورای امنیت بیندازد و طرف مقابل را نیز با اجرای تهدیدات ایران مبنی بر خروج از ان پی تی و حتی تغییر دکترین هسته ای مواجه کند . هیچ کدام از این گزینه ها مطلوب هیچ یک از طرفین غیر از تندروها نیست.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/676902/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آموزش آشپزی / طرز تیه رشته پلو با انار مخصوص شب یلدا

راه‌حل جدید برای قطع عضو این بیماران

چگونه از لباس‌های بافتنی نگهداری کنیم؟

یک ورزشگاه جدید در فوتبال ایران

مدیر صنعت گیلان : معدن گنجه رودبار در گیلان تا اطلاع ثانوی تعطیل شد

تلاش دانشمندان برای جلوگیری از قطع عضو دیابتی‌ها

چرا نتانیاهو به کابینه امنیتی پناه برد؟

بازندگان مصوبه کنکوری

مبانـی فکـری پزشکیان

رسایی، نوازنده سازهای مخالف

ریشه فساد گسترده

هوش مصنوعی چگونه می‌تواند آینده تجارت بین‌المللی را شکل دهد؟

تاکید رئیس دادگستری زرند بر توسعه زیرساخت‌های فرهنگی

پایان کابوس قطع عضو برای بیماران دیابتی

توصیه‌های مالی بافت به والدین/ برنامه‌های تاجر کارکشته برای پس از مرگ چیست؟

یک صورت‌بندی نو از بدنه وفاداران

1402/1/2: مبدأ مدیریت تنش با اروپا

پیروزی خیالی اسرائیل

اورانیوم بیست درصدی با نابغه‌ای از زنجان

عقب نشینی صدا و سیما در برابر محبوبیت عادل

دولت درباره گرانی به شهروندان پاسخ مناسب بدهد

روایتی از امید تازه در سیستان و بلوچستان

ناگفته‌هایی از انتخاب ترامپ!

ماتریکس ایران و امریکا

جلیلی: در طول انقلاب هر جا ظرفیت‌های مردمی به میدان آمد، موفق شدیم

همنشینی مریخ و ماه در موزه

استقرار کاوشگر پارکر برای مطالعه خورشید

سیستم عملیات از راه دور برای تاکسی‌های رباتیک «تسلا» راه‌اندازی می‌شود

حوزه‌های علمیه همواره در امور خیر پیشتاز و پرچمدار بوده‌اند

افتتاح یک کارخانه 100 میلیون دلاری در بم

اجرای 5000 متر مربع پیاده‌روسازی در خیابان لاله‌زار جنوبی

رخداد 122 زمین‌لرزه در یک هفته / زلزله 4.6 ریشتری برازجان بوشهر را لرزاند

ایجاد گمرک تخصصی، کلیدی برای توسعه صادرات گلیم و فرش دستبافت

اصالت کالا و طلا با پیامک کنترل کنید

شمیم عطر شهدای گمنام در بخش نگین کویرِ فهرج + فیلم

برگزاری رویداد جایزه افضلی پور در دانشگاه شهید باهنر کرمان

یزدان آبادِ زرند میزبان یک شهید گمنام

خودروهای کمپر و کاروانینگ در راه کیش

کشف انبار بزرگ احتکار برنج در جیرفت

تخلفات بودجه ‏ای دولت سیزدهم

روی موج گرانی

کابینه‌ای برای انتقام

فعال اصولگرا مطرح کرد: الزام دور شدن از تندروی و فضای گلخانه‌‏ای

نشست اصول هنر و آسیب شناسی آن در اندیشه مقام معظم رهبری برگزار شد

جریان‌شناسی اندیشه سیاسی در ایران

مجلس عزای پروین در فرهنگسرای اندیشه

سنجاقک ناسا با موشک شرکت «اسپیس‌ایکس» پرتاب خواهد شد

در اورانوس و نپتون اقیانوس‌هایی به عمق 8هزار کیلومتر وجود دارد!

جلبک‌هایی که باعث از دست رفتن حافظه می‌شوند

تولید دستگاه حفاریِ بدون خاکبرداری