کرمان رصد

آخرين مطالب

آغاز تغییر خاورمیانه بدون اسرائیل مقالات

آغاز تغییر خاورمیانه بدون اسرائیل
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
پیش از 7 اکتبر، عربستان سعودی در حال ایجاد روابط قوی‌تر با اسرائیلی‌ها بود. اکنون که یک‌سال از جنگ غزه می‌گذرد، ریاض در حال گرم گرفتن با دشمن سنتی خود، یعنی ایران است. «ماریا ابی حبیب» و «اسماعیل نار» 20 اکتبر در نیویورک‌تایمز نوشتند: یک سال پیش، عربستان سعودی در حال آماده شدن برای به رسمیت شناختن اسرائیل در یک توافق عادی‌سازی بود که می‌توانست اساسا خاورمیانه را تغییر دهد و ایران و متحدانش را بیشتر منزوی کند، آن هم در حالی که موضعی در حمایت از تاسیس کشور مستقل فلسطین اتخاذ نکرده بود. اکنون، حتی پس از ترور یحیی سنوار رهبر حماس که از آن به‌‌‌‌عنوان گشایشی بالقوه برای رسیدن به یک توافق صلح خوانده می‌شود، این توافق دورتر از همیشه است. در عوض، عربستان سعودی در حال گرم کردن روابط با رقیب اصلی خود یعنی ایران است، در حالی که تاکید دارد هرگونه پیمان دیپلماتیک با اسرائیل در حال حاضر به پذیرش یک کشور فلسطینی توسط اسرائیل بستگی دارد؛ یک چرخش قابل‌توجه برای پادشاهی.
تنش‌‌‌‌زدایی دیپلماتیک در خاورمیانه در جریان است، اما نه آن چیزی که بنیامین نتانیاهو نخست‌‌‌‌وزیر اسرائیل مدنظر دارد، اگرچه نتانیاهو همچنان مدعی است که دولتش می‌تواند با ریاض به توافق برسد. وزرای خارجه کشورهای حوزه خلیج‌فارس در ماه جاری برای اولین بار به صورت گروهی با همتای ایرانی خود در دوحه دیدار کردند. این یک نزدیکی اولیه و متزلزل است که می‌تواند قرن‌‌‌‌ها تضاد فرقه‌‌‌‌ای را از بین ببرد، اما نشان‌‌‌‌دهنده یک چرخش قابل‌توجه در منطقه‌‌‌‌ای است که رقابت ریاض و تهران، آن را برای دهه‌‌‌‌ها غرق در خصومت کرده است. تماس‌‌‌‌های تهران پس از این نشست ادامه یافت و عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران، پیش از سفر به سایر کشورهای منطقه از جمله عراق و عمان در تلاش برای کاهش تنش، از عربستان سعودی دیدن کرد. وی پیش از سفر به مصر و ترکیه از اردن نیز بازدید کرد. به گزارش رسانه‌های خبری ایران، این اولین سفر یک وزیر امور خارجه ایران به مصر در 12 سال گذشته بوده است.
عراقچی روز جمعه هنگام ورود به استانبول گفت: «در منطقه، اکنون نارضایتی مشترک در مورد تهدید گسترش جنگ، جنگ غزه، لبنان و آوارگان داریم.» در حالی که نتانیاهو همچنان تشکیل کشور فلسطینی را رد می‌کند، مقامات سعودی راه‌حل دو کشوری را روی میز مذاکره گذاشته‌اند. پادشاهی اعلام کرده که در حال حاضر این تنها راه از سوی اسرائیل برای جلب رضایت عربستان سعودی است که عمدتا به عنوان رهبر جهان عرب دیده می‌شود.
چه چیزی تغییر کرده است؟ تصاویری که از غزه منتشر شد از کودکانی که زنده زیر آوار دفن شدند، مادرانی که برای نوزادان درگذشته خود غصه می‌‌‌‌خورند و فلسطینی‌‌‌‌هایی که به دلیل جلوگیری از ورود کمک‌‌‌‌های اسرائیلی به این منطقه از گرسنگی درد می‌‌‌‌کشیدند، باعث شد تا رهبری عربستان نتواند موضوع تشکیل کشور فلسطینی را نادیده بگیرد.
علی الشهابی، یک تاجر سعودی که به پادشاهی نزدیک است و در هیات مشاوران نئوم، شهری آینده‌‌‌‌نگر که پروژه آینده نگرانه شاهزاده محمد بن‌سلمان ولیعهد عربستان و حاکم آینده پادشاهی را بازتاب می‌دهد، می‌‌‌‌گوید: «کاری که غزه انجام داده است، عقب انداختن هرگونه ادغام اسرائیل در منطقه است. عربستان سعودی می‌بیند که هرگونه ارتباط با اسرائیل از زمان وقوع حوادث غزه سمی‌تر شده است، مگر اینکه اسرائیلی‌ها موضع خود را تغییر دهند و تعهد واقعی خود را به یک کشور فلسطینی نشان دهند که تاکنون از انجام آن خودداری کرده اند.
افکار عمومی حساس شده
در حال حاضر، عربستان سعودی و شرکای آن در خلیج‌فارس همچنان در مورد اقدامات دیپلماتیک ایران تردید دارند. ایران همچنان گروه‌های نیابتی خود را به‌رغم دریافت ضربات قابل‌توجه از سوی اسرائیل پشتیبانی می‌کند. اما شهابی گفت: «تا زمانی که ایرانی‌‌‌‌ها دست خود را به سوی ریاض دراز می‌کنند، رهبری عربستان آن را خواهد فشرد.» وی افزود: اگر ایران جدی باشد، این یک بازتنظیم واقعی در خاورمیانه خواهد بود.» ایران و عربستان مدت‌‌‌‌هاست که برای نفوذ منطقه‌‌‌‌ای تلاش می‌کنند، رقابتی که توسط شاخه‌‌‌‌ها و جریانات رقیب مذهبی که هر کشور پذیرای آن است، شکل گرفته است. جنگ در غزه بیش از یک سال است که ادامه دارد و بیش از 40هزار نفر که بسیاری از آنها غیرنظامی هستند، جان باخته‌اند. در حالی که خودی‌‌‌‌های کاخ پادشاهی مانند علی الشهابی اذعان دارند که عربستان سعودی مبتنی بر دموکراسی نیست، اما شاهزاده محمد نسبت به افکار عمومی‌ای که در یکسال گذشته نسبت به اسرائیل سخت‌‌‌‌تر شده‌اند، حساس است.
منطقه خلیج‌فارس یکی از جوان‌ترین جمعیت‌های جهان را در خود جای داده است. میانگین سنی سعودی‌‌‌‌ها در سال 2022، 29سال بود. بسیاری از شهروندان این کشور تحت‌تاثیر جریان بی‌‌‌‌پایان تصاویر وحشتناکی که از غزه در رسانه‌‌‌‌های اجتماعی منتشر می‌شود، مبهوت شده و بسیاری از نگرش‌‌‌‌های زمانی مثبت یا دست‌‌‌‌کم مبهم آنها درباره اسرائیل را نسبت به یک معامله تغییر می‌دهد.در ماه‌‌‌‌های قبل از 7 اکتبر، عربستان سعودی در حال برنامه‌‌‌‌ریزی توافقی با اسرائیل بود که به ریاض وعده پیمان دفاعی گسترده با ایالات متحده و حمایت از برنامه هسته‌‌‌‌ای غیرنظامی در ازای عادی‌‌‌‌سازی روابط را می‌‌‌‌داد. در حالی که برخی دیگر از کشورهای حوزه خلیج فارس در سال 2020 روابط دیپلماتیک خود را با اسرائیل در توافقی موسوم به «توافق ابراهیم» عادی کردند، اما از اهرم خود برای فشار بر اسرائیل درجهت ایجاد و به رسمیت شناختن یک کشور مستقل فلسطینی استفاده نکردند.
انتقادها از پیمان ابراهیم
در حالی که ریاض مدت‌‌‌‌هاست که از راه‌حل دو کشوری حمایت می‌کند، اما این هدف در سال‌های اخیر کمتر به اولویت سیاست خارجی آن تبدیل شده است، زیرا ولیعهد قدرت خود را تقویت کرده و سیاست‌‌‌‌های منطقه‌‌‌‌ای و داخلی کشور را شکل داده است. در مذاکرات سال گذشته برای عادی‌سازی روابط با اسرائیل، تشکیل کشور فلسطین هرگز به عنوان شرط مطرح نشد.
به گفته شهابی و دیپلمات‌‌‌‌های عرب آگاه از مذاکرات، در عوض، ریاض از اسرائیل خواست که به تشکیلات خودگردان فلسطین - که بر کرانه باختری حکومت می‌کند - اجازه دهد تا کنترل و قدرت سرزمینی خود را گسترش دهد. اما وضعیت غزه این دوگانگی را تغییر داده است. ولیعهد عربستان در اولین اظهارات عمومی خود مبنی بر حمایت از یک کشور فلسطینی صریح بوده است. ولیعهد در 18 سپتامبر گفت: «پادشاهی از تلاش‌های خستگی ناپذیر خود برای ایجاد یک کشور مستقل فلسطینی به پایتختی بیت المقدس شرقی دست نخواهد کشید و ما تایید می‌کنیم که پادشاهی بدون آن روابط دیپلماتیک با اسرائیل برقرار نخواهد کرد.» توافق‌نامه ابراهیم به دلیل عدم‌ارائه صلح به منطقه مورد انتقاد قرار گرفته است که توسط رئیس‌جمهور سابق دونالد ترامپ، که دولت او میانجی این توافق بود، وعده داده شده بود. هیچ یک از کشورهای عربی که این توافق نامه را امضا کردند، طی دهه‌‌‌‌های گذشته با اسرائیل وارد جنگ نشده‌‌‌‌اند. نشست تاریخی ایران و کشورهای خلیج‌فارس در این ماه یک روز پس از پرتاب 180 موشک بالستیک تهران به سمت اسرائیل برگزار شد.
با این حال ناظران نمی‌‌‌‌دانند که آیا ایران اکنون به دلیل عملیات‌‌‌‌ ترور اسرائیل علیه رهبران ارشد حزب‌‌‌‌الله در هفته‌‌‌‌های اخیر، مشتاق است تا یخ روابط با خلیج‌فارس را آب کند؟جنگ غزه همچنین کشورهایی را که توافق‌نامه ابراهیم را امضا کرده‌اند، ناگزیر کرده است که از تشکیل کشور فلسطین حمایت کنند؛ احتمالا به این دلیل که نگران افکار عمومی در داخل هستند. در حالی که امارات متحده عربی، دومین بازیگر قدرتمند خلیج فارس، در طول یکسال گذشته ارتباط خود را با اسرائیل حفظ کرده است،اما این روابط تحت فشار فزاینده‌ای قرار گرفته است. شیخ عبدالله بن زاید وزیر امور خارجه امارات ماه گذشته با اشاره به خواسته‌های اسرائیل از امارات گفت: امارات متحده عربی آماده حمایت از فردای جنگ غزه و به دوش کشیدن بار بازسازی بدون تشکیل کشور فلسطینی نیست. در حالی که نتانیاهو همچنان ادعا می‌کند که توافق بزرگ با ریاض در دست اقدام است، مقامات سعودی عقب‌نشینی کرده‌اند.
علی الشهابی می‌گوید: «پیمان ابراهیم پر آب و رنگ بود. اما وقتی صحبت از یک توافق صلح واقعی و پایدار منطقه‌ای می‌شود، هیچ چیز اساسی در مورد آن وجود نداشت. بسیاری از کشورهایی که این پیمان را امضا کردند، به این خاطر انجام دادند که اسرائیل را راهی برای نفوذ در واشنگتن می‌‌‌‌دانستند.» وی افزود: «اما اکنون تا حدی تحقیرآمیز می‌‌‌‌بینیم که ایالات متحده هیچ قدرت یا نفوذی بر اسرائیل ندارد و اسرائیلی‌‌‌‌ها قصدی برای ایجاد کشور فلسطینی ندارند.»

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/664073/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ساختار اینترنت در ایران از لحاظ حقوقی مغشوش است

2ماه قبل از وقایع سوریه در نشست ویژه ایران و روسیه چه گذشت؟

شمال غزه: «مرگ با گلوله یا مرگ با نبود درمان»

خواب آشفته‌ای که برای پزشکیان دیده‌اند

جنین؛ محاصره و یورش تشکیلات خودگردان فلسطین علیه رزمندگان ادامه دارد

حمله آتشین اوکراین؛ پوتین تهدید به پاسخی ویرانگر کرد

شایعه‌ای که با تکذیبش اشاعه یافت!

تکرار آزمون طالبان در شام؟

چهار جشن ایرانی «دیگان» داریم/ تم جشن‌ها رنگ‌های سرخ و سپید است

پدر اپیدمیولوژی نوین ایران دار فانی را وداع گفت

همایش چهره ماندگار پزشکی در بم برگزار می‌شود

جدول خاموشی برق کرمان چهارشنبه 5 دی 1403 اعلام شد

شکست استراتژی افزایش جمعیت

بعد از سقوط سوریه، عراق را هم به کانون تهدید علیه ایران تبدیل خواهند کرد؟

شمارش معکوس «پارکر» برای لمس خورشید

افزایش کارایی پنل‌های خورشیدی که با روش نانویی خنک می‌شوند

تاریخ و ساعت بازی های یک هشتم نهایی جام حذفی؛ الکلاسیکو 25 بهمن در نقش جهان

طرز تهیه کیک پن‌کیک | عمرا پنکیک با این بافت درست کرده باشی +ویدئو

اعلام زمان و مکان مسابقات مرحله یک هشتم جام حذفی فوتبال

دستگیری سارقان زورگیر 9 میلیارد تومان طلا در سیرجان

نکوداشت چهره‌ ماندگار عرصه پزشکی کرمان برگزار می‌شود

فعالیت باشگاه‌های مس در راستای عمومی کردن ورزش باشد/ لزوم راه‌اندازی آکادمی‌های ورزشی در سایر رشته‌ها

پزشکیان هدف پروژه‌ بگیران‌

پازل جدید تندروها برای حذف ظریف

بازخوانی مکتب سردار دل‌ها با ویژه برنامه «جهت» از شبکه دو

دلیل چاقی بعد از کاهش وزن کشف شد

ضد آفتاب جدیدی که پوست را خنک می‌کند

ترکیب کریم باقری هنوز مشخص نیست

زمان دیدار سپاهان و پرسپولیس در جام حذفی فوتبال اعلام شد

اعلام برنامه مرحله یک هشتم نهایی جام حذفی ایران

پوست انار را دور نریزید/ فواید دمنوش انار

برنامه دیدارهای مرحله یک‌هشتم نهایی جام حذفی

اعلام ویژه برنامه های حماسه ٩ دی در کرمان

اجازه نمی‌دهم فرشید در مس رفسنجان بازی کند!

برنامه دیدارهای مرحله یک‌هشتم نهایی جام حذفی/زمان بازی سپاهان - پرسپولیس مشخص شد

برنامه دیدارهای مرحله یک‌هشتم نهایی جام حذفی/زمان بازی سپاهان – پرسپولیس مشخص شد

تاریخ بازی بزرگ مشخص شد؛ پرسپولیس 24 بهمن در اصفهان و استقلال 25 در قزوین!

قهرمان ایران، آسیا و تیم سوم جهان وارد می‌شود

تشریح ویژه برنامه‌های حماسه ٩ دی در کرمان

برنامه و مکان مسابقات مرحله یک هشتم جام حذفی فوتبال/ زمان ال‌کلاسیکو مشخص شد

اعلام برنامه یک‌هشتم جام حذفی؛ زمان ال‌کلاسیکو مشخص شد

زلزله رفع فیلترینگ واتس آپ و گوگل پلی/ این افتخار بماند برای پزشکیان/ در جلسات بعدی بقیه پلتفرم ها رفع فیلتر می شوند

زمان ال‌کلاسیکو مشخص شد

سیگنال‌های مذاکره؛ اظهارنظر مقامات ایران و آمریکا درباره سناریوهای پیش‌رو

نقشه ضعیف شدن سوریه

تخلف مجلس با ادعای صیانت از قانون

کیش وزیر به بازار

تهدید به تغییر دکترین هسته‌ای، تاثیر خود را گذاشت

نکوداشت سال‌یاد آیت‌الله منتظری(ره) با محوریت «حقوق مخالفان و وفاق ملی»

بزرگتر شدن مغز با فعالیت غیر عادی روده