کرمان رصد

آخرين مطالب

شبیخون پوتین به شرق اروپا سياسي

شبیخون پوتین به شرق اروپا
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - اقتصاد نیوز /متن پیش رو در اقتصاد نیوز منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
تحرکات اخیر روسیه در منطقه بالتیک حاشیه ساز شده؛ گروهی بر این باورند که پوتین با ایجاد تحرکاتی در منطقه شرق اروپا تلاش دارد تا افکار عمومی را از جنگ اوکراین منحرف کند، اما گروهی دیگر معتقدند که روسیه در راستای تثبیت قدرتش در این منطقه استراتژیک گام برداشته است.
 به باور گروهی از ناظران روسیه آن قدر اطراف دریای بالتیک دست به اقدامات محرک می زند که حتی کارهایی نکرده اش هم باعث به صدا درآمدن زنگ خطر در غرب می شود. در چند روز گذشته، روسیه طرحی یکجانبه برای تغییر مرزهای دریایی خود با لیتوانی و فنلاند ارائه کرده است. مسکو ابتدا تلاش داشت تا مخفیانه به استونی نزدیکتر شود؛ گزاره ای که رئیس نیروهای مسلح سوئد را چنان به وحشت انداخت که علناً از امنیت گوتلند، بزرگترین جزیره بالتیک سوئد ترسید.همه این فعل و انفعال ها پس از کارزار گسترده خرابکارانه آشکار روسیه در سراسر منطقه، از جمله آتش سوزی های مرموز، مانع تراشیدر مسیر قطارها، و آسیب رساندن به خطوط لوله زیر دریا رخ داد. یک کشتی جاسوسی روسی در مسیر خلیج فنلاند ماموریت داشت تا همه چیز را زیر نظر داشته باشد. همزمان پلیس نروژ نیز در مورد کمپین جدید روسیه جهت خرابکاری در فرایند تحویل تسلیحات غربی به اوکراین، هشدار داد.در این میان لهستان به واسطه ترس از خرابکاری مجبور شد امنیت فرودگاه اصلی(مرکز انتقال کمک های ارسالی به اوکراین) را افزایش دهد. در تمام این مدت، تلاش های روسیه برای مسدود کردن سیگنال های جی پی اس برای هوانوردی تجاری در منطقه به سرعت ادامه دارد.
پوتین در بالتیک به دنبال چیست؟
فارین پالسی با انتشار یادداشتی در این باره نوشت، هدف از فعل و انفعال های روسیه، تحریک رقبا برای واکنش و منحرف کردن توجه همسایگان است. از منظر مسکو، میدان نبرد به یقین محدود به اوکراین نیست و وقتی صحبت از احیای امپراتوری از دست رفته می شود، منطقه بالتیک هم در گذشته در دکترین توسعه‌طلبانه و جاه طلبانه مسکو جایگاه ویژه‌ای داشته و دارد.چارلی سالونیوس پاسترناک، محقق مؤسسه امور بین‌الملل فنلاند، در این باره گفت «آخرین باری که روسیه اندکی به بالتیک دسترسی داشت، قرن‌ها پیش بود».این تحلیلگر در ادامه خاطر نشان کرد، «ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، بر این باور است که برای اینکه روسیه به عنوان یک قدرت بزرگ شناخته شود، باید بر دریای بالتیک مسلط باشد». تحرکات روسیه، در قاب سنتی تصاحب زمین به سان آنچه در کریمه و شرق اوکراین انجام داده، قابل تبیین نیست. سالونیوس پاسترناک معتقد است: «پوتین نه برای گسترش دامنه نفوذ خود، بلکه جهت آشفته کردن ذهن رقبا، ممکن است برای ایجاد تحرکات در منطقه بالتیک کمپینی تازه تعریف کند».
در این میان، تلاش روسیه برای تغییر مرزهای دریایی خود با لیتوانی و فنلاند عجیب است. وزارت دفاع روسیه این پیشنهاد را به طور علنی منتشر کرد، اما به طور مرموزی در کمتر از یک روز دیگر صحبتی از آن نشد. مقامات روسی بعدها صراحتا اعلام کردند که به دنبال تغییر مرز نیستند. اما همین مفهوم واکنش خشمگینانه همسایگان روسیه را برانگیخت - وزیر خارجه لیتوانی، گابریلیوس لندسبرگیس این عبارات و موضع گیری را "تشدید تنش علیه ناتو و اتحادیه اروپا" خواند.مارتین کراگ، پژوهشگر ارشد مؤسسه روابط بین‌الملل سوئد گفت: «از نظر من، این موضع گیری اقدامی تحریک آمیز است. مهم نیست که غرب چگونه پاسخ دهد، اما اگر کشورهای غربی پاسخی قوی بدهند، می توانند از آن برای اهداف تبلیغاتی داخلی و بین المللی استفاده کنند در غیر این صورت روسیه می تواند از این وضعیت بهره برداری کرده و با این استدلال که چنین ادعاهایی مشروع است، بازی برد و باخت به راه بیاندازد.همزمان این احتمال وجود دارد که تغییرات کوچک در نقشه دریایی محقق نشود اما کشورهای بالتیک و چندین همسایه دیگر ناتو با استراتژی نفوذ خزنده روسیه در این منطقه به شکلی هم صدا شوند.
چرایی اهمیت بالتیک برای پوتین
فعلا استونی، لتونی و لیتوانی - در کنار فنلاند، نروژ و لهستان - برنامه‌هایی برای ایجاد «دیوار مرزی هواپیماهای بدون سرنشین» جهت محافظت از خود در برابر حملات روسیه و مانورهای بی‌ثبات‌کننده این بازیگر در مرزها ارائه کردند. استونی، مانند نروژ، در مورد رویکرد محرک روسیه در مرزها و خرابکاری های منطقه ای به طور گسترده تر هشدارهای عمومی اش را افزایش داده است. همزمان ناتو نیز اولین نشستش در باب شبکه جدید زیرساخت های زیردریایی حیاتی را با توجه به تحرکات روسیه برگزار کرد. حتی ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکرایندر باب خطر روسیه برای بالتیک هشدار داده است.در این میان درک این گزاره که چرا روسیه فارغ از جنگ سرد در اوکراین به دنبال اقداماتی تحریک آمیز در بالیتک است، نیازمند فهم مقوله های تازه ای دارد که در چارچوب اهداف منطقه ای این کشور قابل تبیین است.
با پیوستن فنلاند و سوئد به ائتلاف غربی از اوایل سال 2023، بالتیک، برای همه مقاصد، به یک دریاچه برای ناتو تبدیل شده و کشورهای عضو اکنون در سراسر این منطقه در حالت آماده باش قرار گرفته اند . شاید در گذشته منطقه بالتیک برای پوتین اهمیت کم تری داشت، اما امروز روسیه متوجه شده که به واسطه جنگش در اوکراین، موقعیت منطقه ای خود را در این جغرافیا از دست داده است. اما دلیل اینکه از دست دادن بالتیک به روسیه و بویژه پوتین آسیب زیادی وارد می کند، فقط به خاطر قدرت نظامی فنلاند و سوئد (سوئد به تازگی یک بسته کمک تسلیحاتی عظیم به اوکراین داده است) و دسترسی به جغرافیا نیست. وزن تاریخی این منطقه نیز با اهمیت است.از زمان پیتر کبیر، الگوی خودخوانده پوتین، دسترسی روسیه به غرب (و موقعیت قدرت های بزرگ) از آب های سرد بالتیک عبور کرده است. آرزوهای امپراتوری روسیه در قرن های 18 و 19 از طریق شکست سوئد و رعیت فنلاند محقق می شد. حال اگر پوتین نتواند معادلات قدرت در بالتیک را تا حدودی به نفع خود تغییر دهد، به سختی قادر است روسیه را دوباره بزرگ کند.
نورمن نایمارک، مورخ دانشگاه استنفورد براین باور است که: بالتیک از زمان پیتر اول هدف مهمی در سیاست خارجی و نظامی روسیه و شوروی بوده است. او با اشاره به تنگه‌های مهمی که بالتیک را به جهان گسترده‌تر متصل می‌کند، گفت: «دسترسی به بالتیک برای پوتین معنایی متفاوت دارد».به باور کراک آنچه جذاب است، نوآوری در جعبه ابزار روسیه است. روس ها مدام راه‌های جدیدی برای تسلط بر این منطقه پیدا می کنند از همین رو همه چیز به سان مثل بازی کردن با «مول» است - شما مدام به آنها ضربه می زنید و آنها در جای دیگری ظاهر می شوند.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/630421/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مسئله بچه‌های مسئولین

حمله «جوان» به «فراستی»: مسعود جان! سفره امریکا چرب‌تر بود؟!

گزارش «سازندگی» درباره حضور مهاجران افغانستانی‌ در تهران

تفنگ‌های حقیقی و خواهرهای دلتنگ

عراق پایگاه نفوذ ایران در خاورمیانه

پزشک شدن به شرط ضمانت

آدم‌کشی با اسلحه

مقایسه ابعاد و اندازه زمین، زحل و مشتری

کشف ساختارهایی مرموز زیر سطح مریخ

عزت و اقتدار ایران اسلامی مدیون رشادت رزمندگان است

صاحبخانه شدن متقاضیان مسکن ملی قم از ابتدای سال 1404

واکنش شهردار کرمان به آتش‌سوزی سریالی درختان جنگل قائم

زندگی مخفی جهان قبل از بیگ بنگ

تداوم تلاش های مشترک سپاه و کمیته امداد برای رسیدگی به مشکلات محرومین

برگزاری دربی در کرمان منتفی شد؛ استقلال – پرسپولیس در تبریز یا اراک؟

دستاورد‌های مثبت طرح اخیر حوزه بازگشت اتباع خارجی به کشورشان

دستاورد‌های طرح اخیر حوزه بازگشت اتباع خارجی به کشورشان

استاندار کرمان با صدور پیامی قهرمانی تیم والیبال فولاد سیرجان ایرانیان را تبریک گفت

بیش از 2 هزار کلاس اولی در جشن شکوفه‌های زرند

لحظه وحشتناک زنده‌زنده سوختن جوان سیرجانی

فعالیت 138 سمن در حوزه جوانان در کرمان

نگران برای وفاق

شرط وفاق باور به «حق برابر شهروندان» است

چهارشنبه منتظر ماه‌گرفتگی باشید

قلعه‌گنج با چهار هزار تن تولید سالانه کنجد مستعد سرمایه‌گذاری است

برپایی کرسی‌های تلاوت مجلسی قرآن در 25 مسجد کرمان

افزایش خطوط تردد و تجهیز فناوری‌های نوین درایست بازرسی مرصاد کرمان

شهید حاج قاسم سلیمانی الگوی همیشگی خادمان نظم و امنیت است

پیروانی دستیار نویدکیا شد

تأثیرات گسترده مهاجران افغان بر بافت اجتماعی و اقتصادی تهران

طرح «مسجد؛ پایگاه قرآن» در کرمان افتتاح شد

شهید سلیمانی الگوی همیشگی خادمان نظم و امنیت

تخم لق زنگزور؛ پهلوی‌ها با واگذاری آرارات ضربه تاریخی به ایران زدند

مجلس ختم طبقه متوسط

انتقاد روزنامه اصولگرا از انتصابات دولت پزشکیان

اجرای 14 برنامه شاخص توسط اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان ایلام طی هفته دفاع مقدس

بررسی وظایف دستگاه‌های اجرایی کرمان برای پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی

ابراز نگرانی از آتش سوزی های عمدی در جنگل پردیسان قائم شهر کرمان در نشست شورای شهر

تجلیل از تلاشگران فوریت‌های پزشکی کرمان

طرح مسجد؛ پایگاه قرآن در کرمان آغاز شد

سمی به نام افراط و تفریط

روسیه به ایران فناوری هسته‏‏‏‌ای می‌دهد؟

رخنه چپ در انقلاب

شلیک راهبردی

بازگشت ایران به راهبرد صبر استراتژیک

اعزام دانش آموزان شهر اندیشه به اردوی راهیان نور

با این دستگاه می‌توانید دست دیگران را از فاصله دور بگیرید

شارژ باتری گوشی‌های هوشمند با نور خورشید

شورای اداری بنیاد شهید و امور ایثارگران استان مازندران برگزار شد

واگذاری اولین واحد‌های مسکونی سایت 560 هکتاری قم از ابتدای سال 1404