کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ اهداف انقلاب اسلامی از نگاه بنیان‌گذار (12) مقالات

سرمقاله اعتماد/ اهداف انقلاب اسلامی از نگاه بنیان‌گذار (12)
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - اعتماد / «اهداف انقلاب اسلامی از نگاه بنیان‌گذار (12)» عنوان یادداشت روز در روزنامه اعتماد به قلم احمد مازنی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
طاغوتی بودن یک نظام فقط به شرایط نصب یا سلطه حاکمان مربوط نمی‌شود بلکه به اقدامات و رفتار آنان نیز مربوط می‌شود. محقق محترم در این زمینه چنین می‌نویسد: «حضرت امام خمینی بارها و بارها، رژیم شاه را به دلیل «رفتارهای ناروا» مورد اعتراض قرار داده و آن را «طاغوت » می‌خواند. ایشان مملکتی را که در آن به اتکای سرنیزه ظلم وجود داشته باشد طاغوتی می‌نامید (صحیفه، ج 10 ص 481) معرفی دیگر امام از محیط طاغوتی و فضای سیاسی در حاکمیت طاغوت، آن بود که «رعب و وحشت» بر جامعه حاکم است، حاکمان از مردم می‌ترسند و برای رهایی از ترس، محیط «رعب و وحشت‌آور» درست می‌کنند، (همان، ج6 ص443) حضرت امام در جایی دیگر نیز حکم طاغوتی را با ویژگی «وحشت مردم»، معرفی کرده است. (همان ج 7 ص236) پر واضح است که آن بزرگوار «نصب» را جایگزین «وحشت» نمی‌دانست. به این معنا که اگر «نصب» وجود داشته باشد، تحقق ملاک‌های طاغوتی بودن، ضرری به حکومت نمی‌رساند و با همین یک ملاک از همه ملاک‌های دیگر باید چشم‌پوشی کرد!» (سروش محلاتی، محمد، شهر مردگان، ص 41-40) بنا بر این به صرف اینکه ساختار یک نظام مطابق با موازین اسلامی باشد کافی نیست؛ گاهی رفتار حاکمان یک نظام اسلامی چنان است که با موازین طاغوتی منطبق است ایشان در ادامه این بحث می‌نویسند: «همان‌گونه که درباره مشروعیت یک نظام سیاسی، بر مبنای شکل‌گیری «ساختار» آن می‌توان نظر داد، همچنین می‌توان بر مبنای «محتوای نظام» از نظر رعایت هنجارهای دینی و قانونی داوری کرد. البته همیشه این دو نوع داوری، به «یک نتیجه» نمی‌انجامد؛ چرا که ممکن است یک نظام، از یک جهت از نصاب مشروعیت برخوردار بوده ولی از جهت دیگر واجد نمره قبولی نباشد. اینکه در چنین صورتی، شهروندان چه وظیفه‌ای در برابر نظام حاکم دارند، مساله دیگری است که اینک مورد نظر نیست. 
به هر حال برای حذف قدرت طاغوتی تغییرات ساختاری، هر چند لازم است ولی به تنهایی کافی نبوده و بدون تحولات محتوایی «حکومت طاغوت» به معنی واقعی کلمه از بین نرفته است. حضرت امام می‌فرمود: «اگر بنا باشد در دولت که می‌رویم تحول نشده باشد... همان رژیم است و همان مسائل طاغوتی، منتها «اسم» را ما عوض کردیم، ما می‌خواهیم ان‌شاءالله «مسمی» عوض بشود، تغییر داده بشود: رژیم طاغوتی به همه محتوا، به رژیم انسانی اسلامی به همه محتوا» (همان، ج10 ص 176) این جملات که پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در دوره حاکمیت جمهوری اسلامی از سوی امام ایراد می‌شد گویای آن است که حضرت امام «نفی طاغوت» را در نفی رژیم شاه و در «استقرار نهادهای» جمهوری اسلامی، محدود نمی‌دید و نفی طاغوت را بدون تغییر رویه عملی و دگرگونی محتوایی، نمی‌خواست. شگفت‌آور است که ایشان، بعد از «تحقق نصب» مسوولان عالیرتبه که بالاترین مقامات اجرایی و قضایی و لشکری را در بر می‌گرفت باز هم از «تغییر اسم» یاد می‌کرد. این جملات از حضرت امام، در این باره جدا شگفت‌آور است و نشان می‌دهد که «حکومت طاغوت» چه عرض عریضی دارد؛ «و در ادامه به این بیان امام استناد می‌کند که: «اگر بنا شد که جمهوری اسلامی، دادگاه‌هایش اسلامی نباشد، وزارتخانه‌هایش اسلامی نباشد، این حکومت «طاغوتی» است، و به «اسم اسلام» همان طاغوت است. منتها اسمش را عوض کردیم، ما نمی‌خواهیم اسم عوض شود، ما می‌خواهیم محتوا درست بشود» (همان ج 8 ص 417) و در ادامه می‌نویسد: «حضرت امام نگران آن بودند که نظامی که ساختارش جنبه دینی و اسلامی پیدا کرده، از نظر محتوا، از اسلام فاصله داشته باشد. آغاز این فاصله را نه در «تغییر کلی» و دگرگونی‌های اساسی و بنیادین، بلکه در تعدی نسبت به «یک وجب زمین» مردم و در «ظلم به یک نفر» می‌دیدند که در نهایت به «استقرار یک نظام طاغوتی، با نام اسلامی» می‌انجامد؛ «و بعد، از امام خمینی چنین نقل می‌کند که: «اگر یک وجب زمین مصادره بشود بدون میزان‌های شرعی و اگر یک نفر آدم به او ظلم بشود، بر خلاف معاهده‌ای است که با اسلام کرده‌ایم. نباید اسم اسلام رویش بگذاریم و در واقع طاغوت باشد. یک وقتی ما توجه به این نکنیم که ما از طاغوت سر درآوردیم با اسم اسلام. خوب آنها طاغوت بودند، و اسم اسلام هم توی کار نبود، ما می‌گوییم اسلام، لکن یک وقت سر از طاغوت درآوردیم » (همان ج 11 ص 522) و ادامه می‌دهد که: «طاغوت در مفهوم اسلامی آن، صرفاً دارای «مفهوم سیاسی» نیست، بلکه این واژه، دارای «محتوای اخلاقی» نیز هست، طاغوت که از همان ماده طغیان است، ریشه در «خودخواهی» و خودپرستی انسان طاغی دارد و هر کسی که منیت و انانیت درونی خویش را آشکار می‌کند، «طاغوت» است. بر این اساس طاغوت سیاسی چهره آشکار طاغوت اخلاقی است» (سروش محلاتی، محمد، شهر مردگان، ص42)

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/719629/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خاطره سازی گرشا رضایی با اجرای آهنگ معروف ترکی در کنسرت تبریز

جزئیات پرونده «تتلو» از زبان سخنگوی قوه قضائیه

موزیک ویدئوی "چکامه ای برای آدلین" با اجرای ریچارد کلایدرمن

سرمقاله وطن امروز/ دختران، تجرد و آینده

سرمقاله صبح نو/ «شوخی» با «تمامیت ارضی» یک کشور

موشک «آلفا» هنگام پرتاب دچار حادثه شد

انجام اولین آزمون چسبندگی پروبیوتیک‌ها به سلول‌های هدف در کشور

دانشمندان یک خانه مریخی را منفجر کردند

هوش مصنوعی بومی به وزیر راه و شهرسازی مشورت می‌دهد

دو عارضه پنهان یائسگی زودرس در زنان

برگزاری روز جهانی نجوم در آسمان‌نمای «گنبد مینا»

انتصاب سرپرست اداره‌کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اصفهان

افتتاح مرحله اول سامان دهی و توسعه حرم امامزاده موسی مبرقع (ع) قم

هشدار هواشناسی برای بالا بودن میزان اشعه فرابنفش خورشید در کرمان

روز و ساعت دقیق بازی پرسپولیس و مس رفسنجان / سرخپوشان به دنبال انتقام ، نارنجی پوشان به دنبال بقا!

تغییرات پرسپولیس و مس در بازی برگشت/ هدف انتقامی، فرستادن به لبه پرتگاه!

سفر اعضای کمیسیون عمران مجلس به جنوب استان کرمان

سردار رادان: کرمان جهانی شده است

راهیابی بنیامین فرجی به مرحله حذفی کانتندر تایلند

بازگشت مربیان خارجی بسکتبال به ایران

بازی اصیل ایرانی در پایتخت عربستان

محرومیت عادل مجللی و 2 دختر پاورلیفتینگ به خاطر دوپینگ

انتصاب سرمربی تیم ملی بوچیا

حادثه تلخ بندر شهید رجایی زنگ خطری برای توجه مسئولان به پدافند غیرعامل

تصنیف «وطن من» اثری از استاد پرویز مشکاتیان

سرمقاله شرق/ مدیریت بحران یا بحران‌ساز

سرمقاله جوان/ قدرت بازدارندگی ایران به‌رغم بودجه محدود

در کوچه ما هم عروسی مهم است و هم عزا برای همین کوچه باز است برای اندیشه‌های باز

تولید اولین ژنراتور فضایی برای تولید برق هسته‌ای

پیاده‌روی سریع، خطر بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهد

سی تی اسکن می‌تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد

چهارمین ماموریت سرنشین‌دار «آکسیوم اسپیس» روز 29 مه پرتاب می‌شود

کشف حلقه گمشده بین التهاب مغز و آلزایمر

سه فضانورد چینی با یک روز تاخیر به زمین بازگشتند

تحویل زمین‌های نهضت ملی مسکن در بم وارد مرحله اجرا شد

سال 1404 پایان قدرت‌نمایی اراذل و اوباش خواهد بود

ضرورت تداوم اطلاع رسانی، شفاف سازی و جذب همکاران غیرعضو به منظور بهره مندی از سود بیشتر در صندوق ذخیره فرهنگیان استان کرمان

دنیامالی: در برخی رشته‌های ورزشی ظرفیت‌های خوبی داریم، قرار است با عراق تبادل داشته باشیم

تیم‌های کشتی نوجوانان راهی ترکیه شدند

برنامه فرنگی‌کاران تا پیش از آوردگاه جهانی

خداداد عزیزی: دم کمیته استیناف گرم که بیخیال آن همه فحاشی شد

سوگواری محسن شریفیان برای قربانیان انفجار بندرعباس

اجرای قطعه زیبای «ملا محمد جان» توسط استاد شیر محمد اسپندار⠀⠀

پیدا و پنهان مذاکرات هسته‌ای

سرمقاله ایران/ جایگاه نام خلیج فارس در فرهنگ عمومی

کابوس تل‌آویو

سرمقاله کیهان/ دو خطا از یک تجربه تلخ

درخشش دو غول آسمانی؛ مقارنه ماه و سیاره مشتری در شامگاه امروز

ناجی جان فضانوردان آپولو 13 درگذشت

نقطه ضعف پرسپولیس، نقطه قوت حریفش است!