کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ اصطکاک‌ها را جدی بگیریم مقالات

سرمقاله دنیای اقتصاد/ اصطکاک‌ها را جدی بگیریم
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - دنیای اقتصاد / «اصطکاک‌ها را جدی بگیریم» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم علی سرزعیم است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
اگر از آن دسته از اقتصاددانان که قیمت‌های موجود انرژی را مطلوب می‌دانند بگذریم، به دسته دیگری می‌رسیم که بر لزوم اصلاح قیمت‌های انرژی تاکید دارند. من نیز جزو دسته اخیر هستم و اعتقاد دارم نهایتا قیمت این اقلام مثل دیگر اقلام تجارت‌پذیر باید جهانی شود، با وجود اینکه دستمزدها ملی هستند و قابل جهانی شدن نیستند! اینجانب نیز اعتقاد دارم که هر تاخیر در اصلاح این قیمت اختلالاتی در اقتصاد ایجاد می‌کند که کمترین زیان آن فساد عجیب قاچاق اقلام انرژی به کشورهای دیگر است.
موضوعی که با برخی از دوستان همفکر در مورد اصلاح قیمت انرژی محل اختلاف است، سرعت و چگونگی اصلاح قیمت انرژی و مقصد نهایی آن است. اینکه نهایتا قیمت انرژی باید به قیمت‌های جهانی برسد مشخص نمی‌کند که طی چه مدت این کار باید انجام شود و با چه سرعتی باید این تعدیل صورت گیرد. نکته این است که این تصور که در کوتاه‌مدت اقتصاد بدون هزینه قابل‌توجه می‌تواند خود را با قیمت‌های جدید سازگار کند، تصوری اشتباه و خطرناک است.
بازار
این نکته که اقتصاد بالاخره خود را با قیمت‌های نسبی جدید سازگار خواهد کرد، نکته درستی است. این تصور که در قیمت‌های جدید عرصه‌های بدون توجیه اقتصادی دچار مشکل می‌شوند و این امر نوعی اصلاح ساختار است حرف درستی است. همه مشکل آن است که جابه‌جایی منابع در بخش‌های گوناگون متناسب با قیمت‌های جدید انرژی با سهولت انجام نمی‌شود و اصطکاک‌هایی برای این جابه‌جایی منابع وجود دارد. وجود اصطکاک‌ها موجب می‌شود که بازتخصیص منابع به‌سرعت و به‌سادگی انجام نشود و همین امر به جای اینکه رشد تولید را به دنبال داشته باشد، موجب افت شدید تولید می‌شود. در شرایط عادی اقتصاد چنین اصطکاک‌هایی وجود دارد و در شرایطی که کشور دچار تحریم بیش از 10ساله است، این اصطکاک‌ها شدیدتر است.
این پدیده نکته جدیدی نیست. زمانی که شوروی فروپاشید، برخی مشاوران اقتصادی یلتسین پیش‌بینی می‌کردند که اگر یارانه‌ها به‌سرعت حذف شوند، تخصیص منابع بهتر شده و اقتصاد با سرعتی دوچندان مسیر ‌گذار و بهبود را طی خواهد کرد. آنچه در عمل رخ داد آن بود که اقتصاد روسیه با چنان افتی مواجه شد که هیچ‌کدام از آن اقتصاددانان انتظارش را نداشتند و یک‌سوم از اقتصاد شوروی ناپدید شد! پس از آن واقعه بود که اقتصاددانان درصدد فهم این موضوع درآمدند که چطور می‌شود قیمت‌های نسبی اصلاح شود، ولی عملکرد اقتصادی دچار اخلال جدی شود.
بیایید با یک مثال، موضوع را روشن کنیم. قیمت پایین بنزین موجب شده است تا بخش بزرگی از مردم با خودروی شخصی به مسافرت بروند و طبیعتا کشور با نرخ بالای تصادفات روبه‌رو باشد. قابل فهم است که اگر قیمت انرژی بالا بود، سفر برای قشر ضعیف به‌درستی امکان‌پذیر نمی‌شد. اما در حال حاضر سال‌هاست که قیمت بنزین پایین است. این تردد شدید موجب شده است تا رستوران‌ها و مغازه‌های بین شهری زیادی ایجاد شود و مردم در سفرها خریدهایی انجام دهند که به سهم خود تقاضایی برای برخی کالاها و خدمات ایجاد کرده است. حال اگر ناگهان قیمت بنزین به‌شدت افزایش یابد، سفرها به‌شدت افت می‌کند و تمام این کسب‌وکارها دچار مشکل می‌شوند. طرفداران افزایش بی‌ملاحظه قیمت بنزین پاسخ خواهند داد که این امر اشکال ندارد و یارانه بنزین صرف توسعه راه‌آهن خواهد شد و آن کسب‌وکارها یاد می‌گیرند که خدمات و کالاهایی را در حول و حوش ایستگاه‌های قطار عرضه کنند؛ غافل از اینکه تعطیلی برخی رستوران‌های بین‌راهی و انتقال آنها به نواحی نزدیک به ایستگاه قطار آسان نخواهد بود. 
آنها خواهند گفت که افراد بیکارشده می‌توانند به‌سادگی در خطوط قطار و تعمیر و نگهداری اقلام آن مشغول به کار شوند، ولی این تصور لزوما در کوتاه‌مدت به‌سادگی ممکن نیست. اساسا راه‌افتادن خطوط ریلی جدید و رشد مجدد سفر با قطار به جای خودروی شخصی، رکودی در کسب‌وکارهای مقاصد گردشگری ایجاد خواهد کرد و یک اقتصاددان نمی‌تواند بی‌تفاوت به این پیامدها باشد. این مثال نشان می‌دهد که جابه‌جایی سرمایه و کار به‌سادگی و در زمان کوتاه ممکن نیست!
کسانی که سودای رساندن قیمت به قیمت‌های جهانی را دارند و سازوکار تخصیص به خانواده را دنبال می‌کنند، از این واقعیت اقتصادسیاسی غافلند که وقتی چنین بار بزرگی را پیش‌روی سیاستگذار اقتصادی قرار می‌دهند، سیاستگذار عملا دست به تصمیم‌گیری نخواهد زد و از همین اصلاحات قیمتی جزئی صرف‌نظر خواهد کرد. از زمان شروع دولت آقای رئیسی، اقتصاددانانی در جلسات هیات دولت ایده تخصیص انرژی به خانوارها را مطرح کردند و تصور می‌کردند با متقاعد کردن مسوولان وقت، این تصمیم بزرگ دیر یا زود گرفته خواهد شد. 
در عمل آنچه رخ داد این بود که مرحوم رئیسی هرکاری انجام داد جز دست زدن به قیمت بنزین و حتی حاضر نشد قیمت بنزین را سالانه 500تومان افزایش دهد. در دولت آقای پزشکیان نیز همین خطا در حال رخ دادن است. در حالی که در تابستان قبل این امکان وجود داشت که قیمت حامل‌های انرژی دست‌کم هزار تومان افزایش یابد، هرگونه تغییر به یک بررسی کارشناسی ایده‌آل محول شد که در عمل صورت داده نخواهد شد. هر روز مصرف بی‌رویه حامل‌های انرژی شدیدتر می‌شود و سیاستگذاران قادر به تصمیم‌گیری نیستند؛ زیرا تصمیمی بیش از حد بزرگ پیش‌روی آنها قرار داده شده است.
پیشنهاد اینجانب آن است که اولا افزایش مقطعی قیمت بنزین معطل اصلاحات اساسی نشود و ثانیا هر طرحی ارائه می‌شود افزایش قیمت بنزین به بیش از 15‌هزار تومان را موجب نشود تا اجرای آن برای سیاستگذاران غیرممکن نشود و تبعات رکودی آن دامن‌گیر نباشد.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/717271/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ماجرای عکس حاج قاسم روی دیوار اتاق کارن همایونفر

از لغو تا مجوز قانونی یک فستیوال

سرمقاله اعتماد/ در سوگ پاپ فرانسیس بزرگ!

هیجان کاذب فرو نشست؛ دلار ارزان شد، اما قیمت‌ها نه!

سپاه پاسداران، اصیل‌ترین ثمره‌ی درخت انقلاب اسلامی است

عکس روز ناسا؛ ماه در منظره‌ای از سایه‌ها

پیش بینی آب و هوای کرمان برای فردا چهارشنبه 3 اردیبهشت 1404

قاچاق روزانه 75 میلیون لیتر گازوئیل با حواله‌های صوری

کاهش 30 درصدی تولید برق نیروگاه سد جیرفت

پیروزی تاریخی پیستونز در پلی‌آف پس از 16 سال

اعزام تیم‌های کشتی نوجوانان و جوانان ایران به تورنمنت ترکیه

نادال: دلم برای تنیس تنگ نشده است!

مقصد بعدی ستاره فرانسوی والیبال مشخص شد

صعود نیما و سقوط نوشاد در رنکینگ جهانی پینگ‌پنگ

توصیه استاندار کرمان به فرمانداران؛ دوران پشت میز نشستن گذشته است

در راستای حمایت از روستاییان، عشایر و کشاورزان تفاهمنامه امضا شد

بازدید سرزده استاندار کرمان از اورژانس بیمارستان پیامبر اعظم(ص)

تعارف با کسی نداریم؛ سلامت مردم اولویت ما است

آهنگ دلی و جدید «ده بهار» با اجرای راغب

کیهان نوشت: تفاهم‌نامه ریلی دولت و نعل وارونه حزب کارگزاران

سرمقاله آرمان امروز/ استراتژی ایران در مذاکرات

تحریک عصب واگ؛ نویدبخش درمانی پایدار برای افسردگی

سنگ‌های فرازمینی که راز زندگی را آشکار می‌کنند

مخالفت شورای شهر کرمان با احداث 2 تقاطع غیرهمسطح

واکاوی سنت‌های باستانی جشن تندرستون در کرمان

پرنده‌ای که برترین ورزشکار سال دنیا شد

هانیه رستمیان رکورد تپانچه 25 متر ایران را شکست

وعده‌های بزرگ رضا درویش پس از استعفا

«توجه به جریان‌سازی» و «استفاده از ظرفیت‌های جدید اطلاع‌رسانی»

خبر خوب «حامیم» به طرفدارانش

سرمقاله سازندگی/ سه نکته کلیدی مذاکرات

در دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا چه گذشت؟

سرمقاله هم میهن/ شفافیت سرمایه بابک زنجانی

گام‌های بلند ایران در تسلیحات‌ هایپرسونیک

تولید فیلتر هوای طبیعی با استفاده از بامبو

مادر شهیدان «عباس و جوهر عباسیان» به رحمت ایزدی پیوست

کشف بیش از ١١ میلیون لیتر سوخت قاچاق طی سال گذشته در کرمان

پیش‌بینی وضعیت جوی، دریایی و دمایی استان هرمزگان برای سه‌شنبه 2 اردیبهشت 1404

مناسبت روز/ سه‌شنبه، 2 اردیبهشت‌ماه

دو مدال شطرنجبازان نوجوان ایران در رقابت‌های غرب آسیا

واکنش تند جوکوویچ به سؤالی درباره بازنشستگی‌اش

آغاز اردوی جهانی تیم واترپلو جوانان با حضور 22 بازیکن

همیلتون در انتظار فصلی دردناک با فراری است

آهنگ جدید/ «یه جوره دیگه» با صدای بابک جهانبخش

سرمقاله دنیای اقتصاد/ اصطکاک‌ها را جدی بگیریم

میکرونیدل و نانودارو؛ ترکیبی نوین برای درمان بدون درد

درخشش دو دانش آموز دختر کرمانی در المپیاد فرش

برگزاری اولین رویداد ملی چوگان در یزد

شکست تیم والیبال سایپا مقابل ویتنام در لیگ قهرمانان آسیا

واکنش فدراسیون دوومیدانی به نتایج ضعیف تیم نوجوانان در آسیا