کرمان رصد

آخرين مطالب

«اتحاد مثلث» در قفقاز مقالات

«اتحاد مثلث» در قفقاز
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
در 6مارس2025 (برابر با 16اسفندماه 1403)، دفتر بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل اعلام کرد که اسرائیل در حال مذاکره با ایالات متحده است تا «پایه‌ای قوی برای همکاری سه جانبه بین اسرائیل، جمهوری آذربایجان و ایالات متحده ایجاد کند.» این بیانیه همزمان شد با بحث‌های کنست درباره «ارتقای اتحاد استراتژیک بین اسرائیل و آذربایجان». دفتر نخست‌وزیری بر نقش آذربایجان به‌عنوان «هم‌پیمان استراتژیک در منطقه قفقاز» با همکاری دوجانبه در حوزه‌های امنیت، تجارت، فناوری و انرژی تاکید کرد. «اوریت استروک»، وزیر ماموریت‌های ملی اسرائیل، به نمایندگی از کابینه، بر دوستی بی‌نظیر و دیرینه بین اسرائیل و آذربایجان تاکید کرد.
واسف حسین‌اف در یادداشتی در بنیاد جیمز تاون نوشت: پیشنهاد این فرمت سه‌جانبه، آذربایجان را به‌عنوان پلی مهم بین خاورمیانه، قفقاز جنوبی و غرب قرار می‌دهد. این ابتکار به دنبال دو سفر حکمت حاجی‌اف مشاور سیاست خارجی الهام علی‌اف رئیس جمهور آذربایجان، از اسرائیل در ماه‌های اخیر صورت می‌گیرد. سفر حاجی‌اف به اسرائیل در دسامبر2024 (حوالی آذرماه1403) با سفر دیگری در اواسط فوریه (بهمن‌ماه1403) دنبال شد که طی آن حاجی‌اف با نتانیاهو دیدار کرد. به گفته گیدئون ساعر، وزیر امور خارجه اسرائیل، این گفت‌وگوها «تحولات اخیر در خاورمیانه و قفقاز، امنیت منطقه‌ای و روابط دوجانبه قوی بین اسرائیل و آذربایجان» را شامل می‌شود. علاوه بر این، برخی گزارش‌ها حاکی از آن است که جمهوری آذربایجان ممکن است بین اسرائیل و ترکیه میانجی‌گری کرده باشد.
باکو در گذشته تلاش کرده بود میان اسرائیل و ترکیه میانجی‌گری کند. در سپتامبر2023، حاجی‌اف در سفر خود به اسرائیل، یک فرمت سه‌جانبه شامل آذربایجان، اسرائیل و ترکیه را پیشنهاد کرد و گفت: «ما دوست داریم دوستانمان در میان خودشان هم با یکدیگر دوست باشند.» با این حال، پس از حمله حماس در 7اکتبر به اسرائیل، روابط آنکارا و تل‌آویو بدتر شد و این ابتکار عملی نشد. با وجود این، آذربایجان همچنان به کاهش تنش‌ها متعهد است، همان‌طور که در سفر اخیر حاجی‌اف به ترکیه پس از سفر وی به اسرائیل مطرح شد. برخلاف پیشنهاد آذربایجان-اسرائیل-ترکیه، ابتکار آذربایجان-اسرائیل-آمریکا یک تحول جدید است. تعمیق روابط بین اسرائیل و آذربایجان طی سه دهه، انگیزه‌های قوی برای رسمی کردن و گسترش این روابط ایجاد کرده است. آذربایجان یکی از مهم‌ترین شرکای استراتژیک اسرائیل، به‌ویژه در حوزه امنیت و انرژی است.
همکاری در زمینه انرژی محور این اتحاد است. آذربایجان بیش از 60درصد سوخت اسرائیل را تامین می‌کند و طی انتفاضه دوم و جنگ علیه حماس و حزب‌الله، آذربایجان صادرات نفت به اسرائیل را 55درصد افزایش داد. نقطه عطف مهم در 17 مارس بود، زمانی که آذربایجان و اسرائیل توافق‌نامه‌ای را برای اکتشاف مشترک گاز امضا کردند. این قرارداد به شرکت دولتی نفت جمهوری آذربایجان (SOCAR) با مشارکت شرکت بریتانیایی بی.پی و «نیومِد انرژی» اسرائیل، امکان اکتشاف گاز طبیعی در منطقه یک، واقع در منطقه انحصاری اقتصادی مدیترانه شمالی اسرائیل را می‌دهد. شراکت آذربایجان و اسرائیل نه تنها یک مشارکت اقتصادی است، بلکه یک همسویی استراتژیک در برابر تهدیدهای مشترک است. آذربایجان به‌عنوان یک قطب مرکزی در «کریدور میانی» -یک مسیر تجاری حیاتی که اروپا را از طریق قفقاز جنوبی به آسیای مرکزی متصل می‌کند- نقش مهمی در زنجیره تامین جهانی ایفا می‌کند.
هم مشارکت راهبردی آذربایجان با اسرائیل و هم تغییر در رهبری ایالات متحده می‌تواند تاثیر مثبتی بر روابط باکو با واشنگتن داشته باشد و در نتیجه فرمت سه جانبه را ممکن سازد. در دولت بایدن، روابط ایالات متحده و آذربایجان با موانعی مواجه شد، به‌ویژه پس از فعال شدن مجدد «بخش907 قانون حمایت از آزادی» در سال2024 که کمک‌های ایالات متحده به آذربایجان را محدود می‌کند. بخش907 که در سال1992 تصویب شد، کمک‌های ایالات متحده به آذربایجان را ممنوع می‌کند، مگر اینکه باکو «گام‌های قابل توجهی برای توقف همه محاصره‌ها و نیز سایر استفاده‌های تهاجمی از زور علیه ارمنستان و قره‌باغ» بردارد. این اصلاحیه از سال2002 هر سال لغو شده بود، سیاستی که همکاری ایالات متحده و آذربایجان را امکان پذیر می‌کرد، از جمله تصمیم باکو برای اجازه به ایالات متحده برای استفاده از خاک آذربایجان برای تامین نیرو در افغانستان.
فعال شدن مجدد بخش907 پس از خروج ایالات متحده از افغانستان، انتقاد آذربایجان را برانگیخت. علی‌اف در سخنرانی خود در دوازدهمین مجمع جهانی باکو در 13مارس این مساله را مورد انتقاد قرار داد و گفت: «وقتی به ما نیاز دارید، از تحریم‌ها چشم‌پوشی می‌کنید. وقتی دیگر به ما نیاز ندارید، دوباره تحریم‌ها را اعمال می‌کنید. چگونه می‌توانیم روابط طولانی‌مدت با شما ایجاد کنیم؟» او همچنین ابراز خوش‌بینی کرد که روابط واشنگتن و باکو در دولت دونالد ترامپ به مسیر مثبت‌تری بازگردد. 
علی‌اف اظهار کرد: «امیدواریم با دولت جدید، شراکت قوی خود را بازسازی کنیم.» روابط باکو-واشنگتن احتمالا تحت تاثیر تحولات جدید در مسیر اسرائیل-آذربایجان قرار خواهد گرفت.ایجاد یک فرمت سه‌جانبه در میان این سه کشور نشان‌دهنده تغییر در اتحادهای منطقه‌ای است و نقش آذربایجان را به‌عنوان یک بازیگر مهم در ایجاد پل ارتباطی بین قفقاز جنوبی، خاورمیانه و غرب تقویت می‌کند. این وضعیت باعث می‌شود که آذربایجان نیز نامزد بالقوه‌ای برای گنجاندن در توافق‌نامه ابراهیم باشد. طرفداران این ایده استدلال می‌کنند که گنجاندن آذربایجان در این توافق‌نامه فرصت‌های جدیدی را برای همکاری با اسرائیل و ایالات متحده فراتر از امنیت ایجاد می‌کند؛ به‌ویژه در «مجمع نقب» که در سال2022 به‌عنوان مکانیزمی کاربردی برای اجرای توافقات بین ایالات متحده، اسرائیل، امارات، مصر، مراکش و بحرین تاسیس شد. علاوه بر این، این امر می‌تواند مسیری را برای لغو اصلاحیه بخش907 باز کند. با بازگشت دولت ترامپ در سال2025 و تمرکز مجدد بر تقویت امنیت اسرائیل، گنجاندن آذربایجان در این توافق‌نامه می‌تواند موقعیت این کشور را به‌عنوان یک بازیگر کلیدی منطقه‌ای مستحکم‌تر کند و مشارکت سه‌جانبه را پربسامدتر کند.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/712408/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اجرای زنده «رحمان و رحیم» در اکران مردمی پایتخت در برج میلاد

آریا عظیمی نژاد: آهنگ سازی در پایتخت برای من مثل یک رازگشایی است

سرمقاله کیهان/ لزوم «آرایش جنگی» در نبرد اقتصادی

راز باروری هوشمند باغ‌های میوه

انگیزه ایثارگران مشغول به‌کار دستخوش نگاه‌های تبعیض‌آمیز قرار نگیرد

مادر شهیدان والامقام «وطنی» از بهشهر مازندران آسمانی شد

نهضت مدرسه‌سازی؛ائتلافی ملی برای عدالت آموزشی و اعتلای ایران

تداوم هوای ناسالم و غلظت بالای غبار در مناطق جنوبی کرمان

آغاز فروش یک خودروی وارداتی به قیمت کارخانه + جزییات

پیش بینی وضعیت جوی،دریایی ودمایی" استان هرمزگان" در پنج شنبه 28 فروردین

کاهش محسوس دمای کرمان تا دوشنبه آینده

ایجاد آمادگی مناسب در دانش آموزان پایه های یازدهم و دوازدهم با ساده سازی آزمون نهایی به منظور پیشگیری از اضطراب در دستور کار قرار گیرد

بومی سازی تولید لوله مسی نیکل در صنایع مس شهید باهنر کرمان

اجرای زنده ترانه سریال «پایتخت» در اکران مردمی

استاد دانشگاه تهران: باید مراقب روش‌های مذاکراتی خاص امریکا باشیم

سرمقاله ایران/ نتیجه نوروز امسال

بنیاد شهید و امور ایثارگران در حوزه درمان جامعه ایثارگری عملکرد مطلوبی داشته است

خرید سرنوشت‌ساز زمستان از جنس طلا! (عکس)

برگزاری پنجمین جشنواره رسانه و عدالت کرمان با رویکردی نو

«کمبود زمین» چالش مدرسه‌سازی در کلان‌شهرها

دمای کرمان کاهش محسوس می‌یابد

ایمانعلی‌زاده: اندیمشک لیاقت مدال طلای المپیک را دارد

علت مرگ مهاجم مد نظر پرسپولیس مشخص شد

رئال مادرید در دوراهی؛ آنچلوتی یا تغییر بنیادی؟

تیتراژ پایانی سریال «پایتخت 7» با صدای مهدی کارگر

گروسی با چه دستورکاری به تهران آمد؟

سرمقاله اعتماد/ ایران و آمریکا: از مسقط تا رم

روشی نوین برای تولید برق از «آب باران»

هراس در مادرید؛ امباپه جمعه تست می‌دهد

آنچلوتی: آرسنال در هر دو بازی بهتر از ما بود

خرید سرنوشت‌ساز زمستان از جنس طلا!

تیم کاراته ایران راهی مصر شد

سفر معاون ورزش بانوان به آذربایجان غربی

تتلو در برزخ؛ «حکم اعدام او برای «سب‏‌النبی» است»

ضرورت پیگیری اولویت‌های اقتصادی بدون شرطی‌سازی جامعه به مذاکرات

سرمقاله آرمان ملی/ اهمیت سفر گروسی به ایران

سگ زرد برادر شغاله یعنی همین سخنان جان کری!

تکمیل واحدهای صنعتی نیمه تمام رویکرد استان یزد در تحقق شعار سال

پایان تخلیه محموله تانکر واژگون شده در کرمان/جاده شهربابک- انار بازگشایی شد

لزوم افزایش رضایتمندی مراجعین از خدمات دستگاه‌های اجرایی استان کرمان

عزم و انگیزه جدی در استان کرمان به منظور تحقق اهداف دولت چهاردهم در راستای مدرسه سازی و رفع کمبود فضای آموزشی

آزادی 2 کودک از چنگال آدم‌ربایان در کهنوج

مرد سال آسیا به آغاز فصل جدید لیگ برتر می‌رسد

ترانه گیلکی «رعنا» ماجرای یک عاشقانه واقعی است

سرمقاله آرمان امروز/ راه‌های تضمین مذاکره

از ایجاد معاونت بلاتکلیف تا ادغام آن در معاونتی بی‌ربط

هوش مصنوعی، یاور جدید چشم‌پزشکان برای کنترل آب‌مروارید

برنامه امضای تفاهم‌نامه مشترک با دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل توسط بنیاد مازندران

«زنی که رویاهایش را می‌بافت» به گالری دیدار آمد

پایان منابع معدنی تا 25سال آینده؛ زنگ خطر برای اقتصاد کرمان