کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ رشد اقتصادی و پیش‌بینی آن در سال آینده اقتصادي

سرمقاله دنیای اقتصاد/ رشد اقتصادی و پیش‌بینی آن در سال آینده
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - دنیای اقتصاد / «رشد اقتصادی و پیش‌بینی آن در سال آینده» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم سجاد برخورداری است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
رشد اقتصادی از جمله متغیرهای اقتصاد کلان به شمار می‌آید که عملکرد یک اقتصاد با حضور تمام عاملان اقتصادی را نشان می‌دهد. رشد اقتصادی نه‌تنها برای ارزیابی عملکرد یک اقتصاد در افق زمانی مشخص و معین استفاده می‌شود، بلکه به نوعی با لحاظ کردن جمعیت، می‌تواند وضعیت رفاه اقتصادی جامعه را نشان دهد. ازاین‌رو، بررسی وضعیت رشد اقتصادی همواره از سوی سیاستگذاران اقتصادی و اقتصاددانان کلان مورد توجه قرار می‌گیرد.
بر اساس آخرین آمار منتشرشده توسط مرکز آمار، رشد اقتصادی کشور در پاییز 1403 به 1.6‌درصد رسید، این در حالی است که رشد اقتصادی بدون نفت کشور، تنها 1.5‌درصد بوده است. رشد اقتصادی تجربه‌شده در پاییز 1403، برخلاف پاییز 1402، بیشتر با منشأ غیرنفتی بوده است. در این نوشتار تلاش می‌شود ابعاد مختلف رشد اقتصادی تجربه‌شده در 9ماه اول سال بررسی و وضعیت این متغیر مهم با توجه به شرایط کشور برای سال آینده برآورد شود.
بازار


بررسی ماهیت رشد اقتصادی در سال‌جاری
به‌منظور بررسی وضعیت رشد اقتصادی کشور در سال‌جاری می‌توان از هر دو سمت عرضه و تقاضای اقتصاد بهره گرفت. از نگاه عرضه اقتصاد، رشد اقتصادی 1.6درصدی در پاییز 1403، حاصل رشد تولید در بخش‌های کشاورزی و خدمات بوده است. در بین بخش‌های مختلف اقتصادی، گروه صنعت (شامل نفت و گاز و صنعت)، پایین‌ترین رشد و برابر با 0.9درصد را تجربه کرده است، این در حالی است که بخش خدمات رشد 2.1درصدی داشته است. 
بخش کشاورزی نیز برخلاف رشد اندک 0.8درصدی در پاییز 1402، رشد 4.2درصدی را تجربه کرده است. هرچند گروه صنعت کمترین رشد را در بین سایر بخش‌ها داشته، اما رشد گروه صنعت در پاییز 1403 در مقایسه با پاییز 1402 کاهش قابل‌توجهی یافته که دلیل اصلی آن کاهش تولید در زیر بخش‌های معدن و توزیع گاز طبیعی بوده است. در پاییز 1403، توزیع گاز طبیعی رشد منفی 7.6درصدی را تجربه کرده که نمودی از شکل‌گیری بحران در حوزه انرژی کشور بوده و آثار آن در قالب قطعی گاز صنایع نمود یافته است. بررسی رشد فصلی گروه صنعت از سال 1400 تا 1403 نشان می‌دهد رشد 0.9درصدی گروه صنعت در پاییز 1403، کمترین میزان رشد تجربه‌شده در 15فصل اخیر بوده است و هشدار جدی برای اقتصاد کشور در سال آینده به شمار می‌آید (نمودار1).


از نگاه تقاضای اقتصاد، رشد هزینه مصرف نهایی بخش خصوصی و سرمایه‌گذاری به ترتیب رشد منفی 1.5 و منفی 1.2درصدی را تجربه کرده‌اند. این در حالی است که رشد هزینه مصرف نهایی دولت 4‌درصد مثبت بوده است. قابل ذکر است که در پاییز 1403، رشد خالص صادرات کشور رقم قابل‌توجه مثبت 32.7درصد را تجربه کرده که ناشی از رشد مثبت صادرات و رشد منفی واردات در پاییز 1403 بوده است. برخلاف تجربه 10فصل اخیر، رشد موجودی انبار در پاییز 1403، منفی (5.2درصد) شده است. تبعات تجربه رشد اندک و نامتوازن در اقتصاد کشور، کاهش سهم هزینه‌های نهایی مصرف خصوصی و سرمایه‌گذاری در کشور بوده؛ به‌گونه‌ای که سهم هزینه مصرف نهایی خصوصی به 51.7درصد و سرمایه‌گذاری به 15.9درصد رسیده است.
با توجه به اهمیت زیاد سرمایه‌گذاری برای تجربه رشد اقتصادی در سال‌های آینده و در راستای دستیابی به اهداف برنامه هفتم پیشرفت، بررسی جزئیات رشد سرمایه‌گذاری می‌تواند افق آینده کشور را ترسیم کند. بررسی اجزای سرمایه‌گذاری نشان می‌دهد از فصل دوم 1398 تا تابستان 1403، رشد سرمایه‌گذاری در ماشین‌آلات مثبت بوده، اما در پاییز 1403، رشد سرمایه‌گذاری در این بخش منفی شده است (نمودار2). با توجه به شرایط اقتصادی کشور در نتیجه نامطلوب بودن فضای کسب‌وکار و شرایط نااطمینانی حاصل از سیاست‌های داخلی و روی کارآمدن ترامپ، کاهش سرمایه‌گذاری در ماشین‌آلات هشدار جدی برای رشد اقتصادی کشور در سال‌های آینده است.

کرمان رصد


پیش‌بینی رشد اقتصادی سال آینده
آنچنان‌که بحث شد، عملکرد اقتصاد کشور در فصل سوم سال‌جاری مطلوب نبوده و میزان سرمایه‌گذاری در ماشین‌آلات نیز در این فصل منفی بوده است. این امر نشان می‌دهد که سیاستگذاری‌های اقتصادی و مدیریت اقتصاد کشور در سال‌جاری نتوانسته است عملکرد مورد انتظار را نتیجه بدهد و کاستی‌ها در این حوزه، در کاهش نرخ رشد اقتصادی در فصل سوم نمایان شده است. تداوم این وضعیت و تصمیم‌گیری‌های غیرواقع‌بینانه در اقتصاد در کنار احتمال بالای عملی کردن سیاست‌های فشار حداکثری علیه اقتصاد کشور در دوره ترامپ، انتظار مثبتی از وضعیت رشد اقتصادی در سال آینده را مخابره نمی‌کند. 
بر این اساس، برآورد می‌شود اقتصاد کشور در سال آینده با چالش‌های جدی مواجه شده و در صورت تداوم وضعیت فعلی در داخل کشور به لحاظ سیاستگذاری و مدیریت اقتصادی و همچنین تشدید فشارهای اقتصادی به‌ویژه تشدید محدودیت‌ها در صادرات نفت و مشتقات بر پایه نفت، رشد اقتصادی در سال آینده کاهش یافته و حتی منفی نیز شود.
تشدید تحریم‌ها در حوزه صادرات نفت و مشتقات پایه نفتی، نه‌تنها ارزش‌افزوده بخش نفت و گاز کشور را کاهش خواهد داد، بلکه از طریق کانال‌‌‌های مستقیم و غیرمستقیم عملکرد کل اقتصاد را متاثر خواهد کرد. سیاستگذاری و مدیریت اقتصادی غیرواقع‌بینانه در اقتصاد کشور نیز اثر این محدودیت‌ها را تشدید کرده و وضعیت مطلوبی در سال آینده از رشد اقتصادی کشور قابل تصور نیست.
در صورتی که سیاستگذاری‌های واقع‌بینانه و مدیریت اقتصادی متناسب با شرایط جنگ اقتصادی در دستور کار دولت قرار گیرد، این احتمال وجود دارد که اقتصاد کشور در سال آینده رشد مثبت اندکی را تجربه کند. هرچند تغییر ریل سیاستگذاری اقتصادی برای سال آینده در این چارچوب دشوار بوده و نیازمند اجماع سیاستگذاران و تعهد به اجرای سیاست‌‌‌های فضای جنگ اقتصادی است.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/704873/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آیا موسیقی به همه آدم‌ها حال خوب می‌دهد؟

اجرای زنده و زیبای موسیقی سریال «پایتخت» توسط استاد محمدرضا اسحاقی

28 ماهواره «استارلینک» راهی مدار زمین شدند

بیانیه سازمان بسیج مستضعفین در آستانه روز جمهوری اسلامی ایران

بیانیه سازمان بسیج مستضعفین در روز جمهوری اسلامی ایران

رأی «آری» به جمهوری اسلامی هیمنه غرب و شرق عالم را در هم کوبید

موشک «نیو گلن» در اواخر بهار برای دومین بار پرتاب می‌شود

اعلام علت واژگونی اتوبوس مسافربری در کرمان

وضعیت آب و هوا کرمان فردا چهارشنبه 13 فروردین ماه 1404 | پیش بینی هواشناسی کرمان 24 ساعت آینده | آب و هوای کرمان در روز سیزده بدر

اعلام محدودیت ها‌ی ترافیکی جاده‌های استان کرمان در تعطیلات پایانی نوروز

بیانیه باشگاه مس رفسنجان درباره حواشی اخیر

واکنش وزیر فرهنگ به لغو کنسرت حامد همایون در کرمان |‌ ببینید

دلیل واژگونی اتوبوس مسافری کرمان مشخص شد

بازگشت غیرمنتظره علیرضا منصوریان به لیگ برتر؛ کدام تیم میزبان اوست؟

با انگیزه‌ترین ستاره شهداب برای انتقام در فینال

آیین ویژه اهتزاز پرچم جمهوری‌اسلامی اسلامی برگزار شد

آیین ویژه اهتزاز پرچم جمهوری‌اسلامی برگزار شد

ته جدولی ها بلای جان پرسپولیس!

مومنی: قرار شد پورموسوی در مس بماند

محدودیت ها‌ی ترافیکی جاده‌های استان کرمان

نتیجه اعتماد به کشتی‌گیران جوان؛ قهرمانی در آسیا

دروازه بان سابق فوتبال ایران درگذشت

صعود 68 پله‌ای هدایی در رنکینگ جهانی

نماهنگ عیدانه عید فطر با صدای علی اکبر قلیچ به 4 زبان

سالی که پشت سر گذاشتیم برای زیست‌شناسان چه آورده‌ای داشت؟

مومنی: پورموسوی به تمرینات برمی گردد

مومنی: پورموسوی به تمرینات مس برمی‌گردد

میدان ارگ قلب گردشگری کرمان؛ هویت تاریخی کرمان مملو از گردشگر

واکنش مومنی به انتقادات تند بازیکنان: ادامه می‌دهیم!

بیانیه مس بدون توجه به استعفا سرمربی

باشگاه مس: هیچ‌چیز مهمتر از همدلی و اتحاد نیست

کشف بیش از 160 کارت سوخت از یک نفر در جیرفت

اهتزاز پرچم پر افتخار جمهوری اسلامی ایران در کرمان

دعوت از 29 دانشجو به دومین اردوی انتخابی تیم ملی تکواندو

اجرای قطعه ای توسط محمد معتمدی در دستگاه چهارگاه در 1001

وزیر فرهنگ: هیچ استانی حق اعمال سلیقه درباره مجوز کنسرت‌ها ندارد

ملت ایران پرچمدار سلطه‌گریزی و ظلم‌ستیزی است

سیارک قاتل در فکر انتقام از زمین است

سرپرست شرکت احیا استیل فولاد بافت: روز جمهوری اسلامی، نماد آزادی و استقلال ملت آزاده ایران است

سرمربی محبوب استقلال در آستانه بازگشت به لیگ برتر؟!

وزش باد و احتمال بارش پراکنده در استان کرمان

◄ تاثیر انرژی وزن اضافی در واژگونی اتوبوس در کرمان/ انرژی که طی چهار ثانیه دو قالب یخ را ذوب می کند

اتحاد برای موفقیت؛ باشگاه مس رفسنجان خواستار حمایت هواداران شد

همشهری علی دایی در روسیه می‌درخشد!

مومنی: پورموسوی به تمرینات مس برمی گردد

مومنی: پورموسوی به تمرینات برمی‌گردد

وزش باد و رگبار باران پدیده غالب جوی

اجرای آذری محمد علیزاده در برنامه «صداتو»

ناسا، نزدیکتر از همیشه به شناسایی حیات فرازمینی

به دنیای رنگارنگ صنایع‌دستی لرستان را سر بزنید