کرمان رصد

آخرين مطالب

چرا تخم مرغ با حرارت دادن سفت می‌شود؟ علمي

چرا تخم مرغ با حرارت دادن سفت می‌شود؟
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - خبرآنلاین /سفت‌شدن تخم مرغ براثر حرارت برایمان عادی است، اما برخلاف چیزی است که در طبیعت می‌بینیم؛ زیرا سایر مواد وقتی حرارت می‌بینند، معمولا نرم می‌شوند.
حرارت‌دادن معمولاً روشی برای نرم‌کردن مواد مختلف است. براثر حرارت، جامدات به مایعات تبدیل می‌شوند، مایعات به گاز و زمانی که این فرآیند به‌طور کامل انجام نشود، گرمای اضافی می‌تواند باعث نرم‌ترشدن جامد یا رقیق‌تر شدن مایع شود. پس چرا تخم‌مرغ‌ها که معمولاً درونشان مایع است، استثنا هستند و هنگام پختن به حالت سفت درمی‌آیند؟
وقتی اجداد ما دریافتند که قراردادن غذاها نزدیک به آتش می‌تواند مواد مغذی بیشتری را در دسترس قرار دهد، احتمالا تخم‌مرغ به یکی از اولین غذاهای پختنی تبدیل شد.
به نقل از زومیت، تخم‌هایی که بیرون بدن گذاشته می‌شوند، سرشار از پروتئین‌ها، چربی‌ها و مواد مغذی دیگر هستند تا جنین بتواند رشد و تکامل یابد. این روش آن‌قدر موفق بوده که بیشتر موجودات پیچیده روی زمین از آن استفاده می‌کنند و میلیون‌ها سال است همین کار را انجام می‌دهند. بااین‌حال، این نوع تولیدمثل معایبی هم دارد، به همین دلیل پستانداران (به جز مونوتریم‌ها) و برخی از ماهی‌ها و خزندگان مسیر تولد زنده را انتخاب کرده‌اند.
یکی از مشکلات اصلی تخم این است که مواد مغذی موجود در آن برای بسیاری از حیوانات دیگر هم مفید است؛ بنابراین حیوانات اگر بتوانند به سراغ خوردن تخم دیگر گونه‌ها می‌روند. بنابراین، والدین باید یا تخم‌ها را خیلی خوب پنهان کنند یا با جان خود از آن‌ها محافظت کنند. در برخی موارد، برخی حیوانات مانند قورباغه‌های نیشکر، حتی تخم اعضای گونه‌ی خودشان را نیز وعده غذایی خوشمزه می‌دانند.
انسان‌ها احتمالاً تنها موجوداتی هستند که متوجه شدند پختن غذا باعث می‌شود مواد مغذی آن‌ها بیشتر در دسترس قرار گیرد. در فرآیند پختن، ابتدا سفیده تخم‌مرغ یا آلبومین سفت می‌شود. اگرچه آلبومین عمدتاً آب است، پروتئین‌های زیادی در خود دارد.
پروتئین‌ها از زنجیره‌های طولانی از آمینواسیدها ساخته شده‌اند و ژن‌ها مشخص می‌کنند این آمینواسیدها به چه ترتیبی کنار هم قرار بگیرند. علت رقیق‌بودن سفیده تخم مرغ این است که بیشتر از آب تشکیل شده است و علاوه‌براین، آمینواسیدها پیوندهای ضعیفی با هم دارند.
پیوندهای میان آمینواسیدهای همه‌ی پروتئین‌ها ضعیف نیست. برای مثال، کراتین، پروتئینی که در مو و ناخن‌های ما وجود دارد، خیلی محکم‌تر است؛ اما این استحکام، حل‌نشدن در آب را در پی دارد. بنابراین، تکامل پروتئین‌های مناسب‌تری را برای تخم‌مرغ‌ انتخاب کرده است.
گرما پیوندهای بین مولکول‌ها را می‌شکند و معمولاً باعث نرم‌شدن مواد می‌شود. اما وقتی صحبت از پروتئین‌ها می‌شود، اثر گرما این است که پیوندهای ضعیف بین آمینواسیدها را می‌شکند. این فرایند بیوشیمیایی که به آن «دناتوره‌شدن» می‌گویند، باعث می‌شود پروتئین‌ها باز شوند و شکلشان تغییر کند.
اگر آمینواسیدها جدا از هم باقی می‌ماندند، سفیده تخم‌مرغ حتی نرم‌تر (یعنی رقیق‌تر) از قبل می‌شد. اما درعوض، آمینواسیدها به کمک انرژی اضافی که به آن‌ها امکان می‌دهد جابه‌جا شوند و قوی‌ترین همتاها را پیدا کنند، پیوندهای جدید و محکم‌تری را تشکیل می‌دهند.
وقتی پروتئین‌های جدید در سفیده تخم‌مرغ تشکیل می‌شوند، آب اطرافشان بیرون می‌رود و سفیده سفت می‌شود. اگر حرارت زیادی اعمال شود، پیوندهای قوی‌تری بین آمینواسیدها شکل می‌گیرد که باعث می‌شود تخم‌مرغ سفت و لاستیکی شود و طعم خوشایند نداشته باشد.
زرده تخم‌مرغ برای تغییر حالت به دمای کمتری نیاز دارد و این تغییر باید مدت زمان بیشتری طول بکشد. به همین دلیل، اگر زمان پخت را تغییر بدهید، می‌توانید زرده تخم‌مرغ را به صورت رقیق، نیمه‌پز یا سفت‌ درآورید، درحالی‌که سفیده تخم‌مرغ همیشه سفت خواهد ماند.
تخم‌مرغ را می توان به روش‌های دیگری مثل هم‌زدن یا افزودن مواد شیمیایی خانگی نیز تغییر داد. وقتی این کارها موجب تشکیل پیوندهای جدید شود، تخم‌مرغ هم سفت‌تر می‌شود، اما نتیجه‌ی کار ممکن است با آنچه درجریان حرارت‌دیدن به دست می‌آید، یکی نباشد.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/703090/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ایران باید فوری تصمیم گیری کند

بودجه 43 هزار میلیاردی تلویزیون؛ نمک به زخم مخاطب

چرا پیروزی روسیه در اوکراین به معنای شکست آمریکا در خاورمیانه است؟

روسیه و چین در تولید تسلیحات از آمریکا پیشی می‌گیرند

سیاست فرهنگی و آموزشی بنیاد شهید و امورایثارگران با همفکری و نیازسنجی از تشکل‌ها تدوین می‌شود

میدان رقابت نخبگان علمی با رویکرد جدید و بین‌المللی در «جایزه ملی ایثار»

ثاقب فرد مشاور مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش در امور اقتصادی شد

موانع توسعه مناسبات تهران-پکن

پهلوی با اینترنت به مونیخ رسید!

مشکلات اقتصادی چاره دارد، اگر حامیان حاشیه‌ساز دولت بگذارند

اعتراض کیهان به «هم‌جبهه دانستن تندروها و ترامپ»

قالیباف بر سر دوراهی پاستور و تندروها

ترامپ به رویای 30 ساله ایران ستیزانه نتانیاهو چراغ سبز نشان می‌دهد؟

تست آتش ثابت استارشیپ

با حرکت دادن دست در هوا دستگاه‌ها را کنترل کنید!

تایم‌لپس دنباله‌دار زیبای C/2024 G3 (ATLAS)

درصدد هستیم فرزندان شهدا در صندوق قرض الحسنه شاهد عضو شوند

مسابقات وزنه برداری ایثارگران سراسر کشور به مناسبت بزرگداشت روز شهید برگزار می‌شود

تفاهم‌نامه ساماندهی 20هزار مسکن ویژه خانواده شهدا و ایثارگران

سر بی کلاه اروپا

اصولگرایان نگران عملکرد مجلسی‌‎ها

سودای دبیرخانه

مدیران دلار تثبیت شدند

موعد بازخواست

تریبون خیال‌بافان؛ مدعی دلار 20 هزار تومانی در تلویزیون!

تصمیم‌گیری در ریاض

ساخت آسانسور فضایی ژاپن بزودی آغاز می‌شود!

حسین افشین، معاون علمی رئیس جمهور: در حال توسعه زیرساخت‌های هوش مصنوعی کشوریم تا امکان تحریم در این حوزه از بین برود

مسیر غرب به شرق تقاطع غیرهمسطح «شهدای خلبان» تا پایان سال به بهره‌برداری می‌رسد

«راکت لب» یک چشم تیزبین را به مدار زمین فرستاد

افتتاح مرکز پایش وضعیت هوشمند نیروگاهی مبتنی بر هوش مصنوعی

هم‌نشینی تکرار نشدنی 7 سیاره در شب دهم اسفند

میز خدمت معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

بیست‌ودومین یادواره شهدای غدیر کرمان برگزار شد

کشف فساد گسترده در واگذاری اراضی دولتی جیرفت

همه دستگاه‌های «AI Pin» تا 10 روز دیگر از کار می‌افتند

«متا» اولین کنفرانس هوش مصنوعی مولد خود را میزبانی می‌کند

مدارس ربات‌ها در چین؛ آینده‌ای که از راه رسید!

عملکرد مناسب و قابل دفاع شرکت سرمایه‌گذاری دستاورد دی

دیدار فرمانده مرکز مقاومت بسیج بنیاد شهید و امور ایثارگران با خانواده شهید «اسداللهی»

اهدای حکم ریاست شورای پدافند غیرعامل به مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش

انتصاب محمدرضا یزدان پناه به عنوان رئیس شورای گفتگوی سازمان و بخش خصوصی

بیست و دومین یادواره شهدای غدیر کرمان برگزار شد

لاله‌زار کرمان منفی 8 درجه را تجربه کرد؛ هشدار هواشناسی

آتش‌سوزی منزل مسکونی در رفسنجان مرگ یک نفر را رقم زد

هوای جیرفت در وضعیت خطرناک قرار گرفت

حکم اعدام محیط‌بان کرمانی نقض شد

سرمقاله اطلاعات/ جهان‌های موازی مسئولان

سرمقاله وطن امروز/ مقاومت پایان‌ناپذیر است

سرمقاله سازندگی/ مردم‌سالاری پدافندی