کرمان رصد

آخرين مطالب

مروری بر زندگی و کارنامه حسن حبیبی؛ از سوربن تا تهران در اندیشه ایران فرهنگي

مروری بر زندگی و کارنامه حسن حبیبی؛ از سوربن تا تهران در اندیشه ایران
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - حسن حبیبی، نویسنده، مترجم، جامعه‌شناس، چهره‌ای است که از سوربن تا تهران، در اندیشه ایران بود.
امتداد _ گروه فرهنگ و ادب: «چند تنی که در پاریس بودیم، وجوه مشترک بسیاری با هم داریم، من وجه تمایزی که برای خودم قائلم و امری که مرا از دیگران به نظر خودم جدا می‌کند، حالت آرام عمل کردن و همه را با هم آشتی دادن است.
چون کمتر با گروه‌های دیگر دعوا کرده‌ام و گروه‌های مختلفی که من را می‌شناسند می‌دانند که من اهل این قبیل دعواها نیستم.»
این جملات حسن ابراهیم حبیبی است در پاسخ به خبرنگار اطلاعات وقتی برای ریاست جمهوری کاندیدا شده بود.
بسیاری از کسانی که با مجله گل آقا آشنا بودند، حسن حبیبی را با کاریکاتورهای پرتکرارش در این مجله طنز به یاد می‌آورند. اما پشت ویژگی‌های تصویریش، او نویسنده، مترجم، جامعه‌شناس و حقوقدان، عضو کمیته تدوین پیش‌نویس قانون اساسی، نماینده مجلس شورای اسلامی، وزیر دادگستری، عضو و سخنگوی شورای انقلاب، وزیر فرهنگ و آموزش عالی، عضو شورای بازنگری قانون اساسی، معاون اول رئیس جمهور، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، رئیس هیأت امنا فرهنگستان‌های جمهوری اسلامی ایران، عضو هیأت نمایندگی ایران در کنفرانس عمومی یونسکو، مؤسس و رئیس بنیاد ایران‌شناسی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و عضو دیوان دائمی داوری (لاهه) بود. حسن ابراهیم حبیبی، زاده 15 اسفند 1315 در تهران است.
پیش از آنکه به سن مدرسه برود، خواندن و نوشتن را آموخته بود خوب قرآن می‌خواند و شعرهایی هم از فردوسی، سعدی و حافظ از حفظ داشت. کلاس اول و دوم را در یک سال خواند و در سال‌های بعد در کنار درس مدرسه، درس‌های دیگر را که در حوزه‌های علمیه معمول بود را فرامی‌گرفت، از پدرش و یکی دو تن از مدرسان حوزه. در خانه جوراب‌بافی می‌کرد، کاری که پدر و مادرش هم انجام می‌دادند و یادگیریش برای او سخت نبود، ضمن اینکه فروش جوراب‌ها او را با محیط کار و بازار هم آشنا کرده بود.
حبیبی در 1335 خورشیدی وارد دانشگاه شد. در آنجا هم‌زمان در 2 رشته حقوق و ادبیات، مشغول تحصیل شد. در همان سال نخست دانشگاه برای تمرین زبان عربی، اقدام به ترجمه دو کتاب اخلاقی کرد، «آداب المتعلمین» و «منیه المرید فی آداب المفید و المستفید».
احسان نراقی مسئول مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی ایران شده بود؛ مدتی بعد، از همین مؤسسه بورس تحصیلی گرفت و راهی فرانسه شد. در دانشگاه سوربن، دکترای حقوق و جامعه‌شناسی خواند و عنوان رساله دکترای جامعه‌شناسیش «جامعه ایران بر اساس و از منظر رویه قضائی» بود و رساله دکترای حقوقش هم با موضوع «امامت در حقوق شیعه» کار کرد؛ رساله‌ای که بعدها به او در تدوین پیش‌نویس قانون اساسی کمک زیادی کرد.
حبیبی از اعضای فعال انجمن‌های اسلامی دانشجویان در اروپابود و موقع اقامت امام خمینی در نوفل لوشاتو، نوشتن پیش‌نویس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران را شروع کرد، که بعدها توسط مجلس خبرگان بررسی شد و تغییراتی در آن صورت گرفت. به دلیل تحصیلاتش در حقوق و جامعه‌شناسی از دانشگاه سوربن فرانسه، در تدوین اصول حقوقی و ساختار نظام جمهوری اسلامی نقش برجسته‌ای داشت. در پاریس، حبیبی به همراه ابوالحسن بنی صدر و صادق قطب زاده کارهای سیاسی می‌کردند و آن دو به او که بیشتر پایبند مذهب بود «شیخ» می‌گفتند. بعدها علی شریعتی هم به فرانسه رفت و به گفته همسر حبیبی _شفیقه رهیده_ مدتی در منزل آنها ساکن شد، و تا دو روز قبل از آخرین سفرش با هم دیدار و گفتگو داشتند.
پس از انقلاب و بازگشت به همراه امام در پرواز 12 بهمن 1357 به ایران، اولین سمت او پذیرش مسئولیت وزارت علوم و آموزش عالی در دولت موقت مهدی بازرگان بود. پس از فرمان حضرت امام (ره) مبنی بر تشکیل ستاد انقلاب فرهنگی در 1359 خورشیدی با دستور ایشان عضو آن ستاد شد و بعدتر در دولت دوم میرحسین موسوی به عنوان وزیر دادگستری مشغول کار شد. حبیبی در دولت‌های اول و دوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی و نیز دولت اول سیدمحمد خاتمی، مسئولیت معاون اولی را بر عهده داشت.
در این 12 سال حضور در خیمه فرماندهی _ نامی که برای نهاد ریاست جمهوری گذاشته بود _ و در روز رفتنش، توصیه‌اش این بود که مجموعه دستگاه‌های دولت از طریق رسانه‌ها با هم مذاکره نکنند، بلکه در جلسه‌های رسمی مانند هیأت دولت با هم گفت‌وگو کنند. این وصیت اداری مردی است که دولتمرد بود نه سیاستمدار.
‌او باور داشت در نوشته‌های کهن و نو زبان فارسی، اعم از نوشته‌های ادبی، دیوان‌های شعر و کتاب تاریخی و جغرافیایی و کلامی و فلسفی و حقوقی‌مان نکته‌های فراوانی وجود دارد که با مباحث امروزی جامعه‌شناسی و تاریخ مرتبط‎اند.
به عقیده وی در سراسر ادبیات ما مسأله اداراه کشور، چگونگی رفتار با مردم، ارزیابی مردم از حکومت، زندگی دولت‌یاران و دولت‌مردان و بسیاری دیگر از مفاهیم به زبان‌ها و بیان‌های گوناگون مطرح شده‌اند. از به همین خاطر با کمی تلاش و دقت می‌توان بخش قابل توجهی از تاریخ اجتماعی و مباحثی از جامعه شناسی سیاسی و فرهنگی گذشته را از تحلیل مجموعه‌های ادبی نظم و نثر کهن فراهم آورد. حبیبی پس از آن به بنیاد ایران شناسی رفت که خودش پایه گذارش بود.
بنیانگذاری بنیاد ایران شناسی
به جز نقشش در تدوین قانون اساسی و مسئولیتهای سیاسیش مانند مجلس خبرگان قانون اساسی ایران و سِمَت اجرایی اش در چند کابینه، حبیبی رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بنیان‌گذار بنیاد ایران شناسی بود، که در سال 1376 با هدف پژوهش و مطالعه درباره تاریخ، فرهنگ، زبان و تمدن ایران تأسیس شد.
نقش و اقدامات او در بنیاد ایران‌شناسی را می‌توان اینطور خلاصه و معرفی کرد:
1. ایجاد ساختار پژوهشی: او بنیان بنیاد را بر پایه تحقیقات علمی و مطالعات بین‌رشته‌ای درباره ایران گذاشت.
2. حمایت از پژوهشگران: زمینه را برای تحقیقات ایران‌شناسان داخلی و خارجی فراهم کرد.
3. گسترش ایران‌شناسی: بنیاد تحت مدیریت او به یکی از مهم‌ترین مراکز تحقیقاتی در حوزه مطالعات ایرانی تبدیل شد.
4. تألیف و نشر آثار: او در تهیه و انتشار کتاب‌ها و مقالات علمی درباره ایران نقش فعالی داشت.
5. راه‌اندازی شعب استانی: برای گسترش پژوهش‌های بومی و منطقه‌ای در سراسر ایران تلاش کرد.
حبیبی همانقدر که از مصاحبه و سخنرانی دوری می‌کرد، پرکار بود و به نوشتن مشتاق. از او آثار بسیاری به جا مانده است، از جمله آنها می‌توان دیالکتیک یا سیر جدالی و جامعه‌شناسی، افضل‌الجهاد، دیالکتیک و روش‌شناسی، مبادی جامعه‌شناسی حقوقی، جبرهای اجتماعی و آزادی یا اختیار انسانی، عهدین، قرآن و علم، خدا، اسلام و مسلمانان در روسیه، دو سرچشمه اخلاق و دین، اخلاق نظری و علم آداب، تقسیم کار اجتماعی، هنر جنگ، جامعه، فرهنگ، سیاست، اسلام و بحران عصر ما، در آئینه حقوق: مناظری از حقوق بین‌الملل، حقوق تطبیقی و جامعه‌شناسی، در جستجوی ریشه‌ها، حسب حال یک دانشجوی کهن‌سال، یک حرف از هزاران (2 جلد)، حقوق بین‌المللی عمومی (2 جلد) و… اشاره کرد.
بازگرداندن شاهنامه شاه تهماسب به کشور از بزرگترین خدمات حبیبی به فرهنگ ایران بود. انتشار آثاری چون «مساجد دیرینه سال تهران»، «سرگذشت بازار بزرگ تهران، بازارها و بازارچه‌های پیرامونی آن در دویست سال اخیر»، «شماری از بقعه‌ها، مرقدها و مزارهای استان‌های تهران و البرز»، «شماری از زیارتگاه‌های استان آذربایجان شرقی»، «بازار یزد و بازارچه‌های پیرامونی آن در دویست سال اخیر»، «مساجد دیرینه سال استان آذربایجان غربی» و… که طرح و مقدمه، بررسی و تدوین نهایی آنها با حبیبی بود، از جمله کتاب‌هایی است که در بنیاد ایران شناسی منتشر شد.
مرد مدارا و اخلاق، تا پایان عمر در سال 1391، ریاست این بنیاد را بر عهده داشت و سرانجام به دلیل نارسایی قلبی و جراحی معده، روز 12 بهمن آن‌سال درگذشت. حسن خمینی بر پیکرش نماز خواند و آنطور که روی سنگ مزارش حک شده است، _فرزند باقر و فاطمه_ در کنار مرقد بنیانگذار انقلاب به خاک سپرده شد.
حبیبی در چهارمین همایش چهره‌های ماندگار در سال 1383 به عنوان چهره ماندگار علمی معرفی شد، و دو سال پس از درگذشتش در سال 1393 نشان افتخاری جهادگرِ عرصه فرهنگ و هنر برای سال‌ها فعالیت فرهنگی به خانواده او اهدا شد. پس از درگذشت همسرش، کتاب‌های این خانواده اهل فرهنگ به کتابخانه ای در نزدیکی باغ فردوس منتقل شد و هم اکنون فعال است.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/698458/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تریبون تندروها؛ حمله روزنامه اصولگرا به صدا و سیما

اعتراض تعدادی از وکلا به پروانه وکالت مرتضوی

سوپر دلال‌ها، سوپر انقلابی شدند

قهرمان ملی

«داد» جلیلی پس از 27 سال

جوان: ترامپ دل اصلاح‌طلبان را برده است

گام اول یا گام آخر؛ انتقاد روزنامه اصلاح طلب از وزیرخارجه

زن‌کشی در سایه نظم جنسیتی

مجله عصر اندیشه درباره ادامه مقاومت منتشر شد

کشف جدید درباره اسرار کیهان

بومی‌سازی هموسیلر خونگیری با یک‌سوم قیمت نمونه مشابه خارجی

تراشه مغزی نورالینک بازوی رباتیک را حرکت داد

سرمایه گذاری 40 میلیون دلاری سه کشور خارجی در کرمان

آگهی مناقصه عمومی دو مرحله‌ای "طراحی، تهیه، تامین و اجرا برق‌رسانی به ساختمان‌های بخش‌های ستادی و اداری شرکت جهان فولاد سیرجان به صورت EPC" - شماره مناقصه: 106-03-خ-م

زرند آلوده ترین نقطه کشور شد

آزار سیاه زنان کرمانی جلوی چشم شوهرانشان توسط ماموران قلابی

آلومینیوم و مس رفسنجان با تساوی به رختکن رفتند | اخبار ورزشی

این زیباترین ست لیگ برتر والیبال ایران بود

سپاه پاسداران همواره برای توسعه و پیشرفت کشور گام بر داشته است

فعالیت 600 پزشک خانواده در نقاط مختلف استان کرمان

ضرورت شکل‌گیری معاونت بافت تاریخی و گردشگری اصفهان با کمک مدیریت استان

هشدار سازمان هواشناسی به شمال هرمزگان، کرمان و فارس

تارتار برف سیرجان را دید

تساوی بدون گل آلومینیوم 10 نفره با مس رفسنجان بحران‌زده + فیلم

بارش برف در رفسنجان

خلاصه بازی آلومینیوم 0 – مس رفسنجان 0

پیشنهاد بازبینی سیاست‌های تشویقی نوسازی بافت فرسوده

تساوی آلومینیوم و مس به سود استقلال / دوئل حسینی و پورموسوی برنده نداشت

آموزش تخصصی نجات با طناب برای امدادگران هلال احمر در کرمان

تساوی خانگی آلومینیوم 10 نفره مقابل مس رفسنجان+جدول

آخرین بازی هفته هجدهم لیگ برتر برنده نداشت +جدول

هفته هجدهم لیگ برتر| آلومینیوم اراک و مس رفسنجان به تساوی رضایت دادند

ثبت دمای منفی 13 درجه در کرمان؛ بارش‌ها تا دوشنبه ادامه دارد

سرمقاله فرهیختگان/ سینماگرِ جریان سوم

سرمقاله وطن امروز/ محمد ضیف؛ میهمان خدا

سرمقاله صبح نو/ چرا پروژه «ایران ضعیف» واقعی نیست؟

توپچی‌های لندن در اندیشه شکار ماتیس تل

برگزاری دومین جشنواره ملی کتاب سال انقلاب اسلامی/ تجلیل از دکتر علیرضا استادیان

مروری بر زندگی و کارنامه حسن حبیبی؛ از سوربن تا تهران در اندیشه ایران

سخنگوی حزب اعتدال و توسعه: کسانی‌که می‌گویند ظریف باید محاکمه شود، در جایگاه قوه قضائیه قرار ندارند

پیش‌بینی طوفان‌های خورشیدی شدید با هوش مصنوعی

ساخت ابرخازن‌های پلاستیکی با دوام 70 هزار چرخه و رسانایی 100 برابری

نخستین گلخانه هوشمند بر بستر اینترنت اشیاء افتتاح شد

نشست مدیرکل بنیاد شهید و امورایثارگران مازندران با دختران معزز شهدا

جانباز گرانقدر 70 درصد «حاج عباس طغیانی» آسمانی شد

مراسم تجلیل از بانوان جانباز با حضور نماینده ولی‌فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

سپاه پاسداران همواره در کنار مردم بوده است

چالش‌های ترکیه پیشگام بلوک‌بندی جدید+ فیلم

ساخت کارخانه طلای فاریاب از سر گرفته شد

مهدی طارمی موضوع بحث داغ دو روزنامه نگار معروف ایتالیایی در برنامه رادیویی