کرمان رصد

آخرين مطالب

دو ماه سرنوشت‌‌‌ساز مقالات

دو ماه سرنوشت‌‌‌ساز
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
دکتر طهمورث غلامی| دونالد ترامپ از روز دوشنبه اول بهمن‌ماه، دور دوم ریاست‌جمهوری خود را بعد از وقفه‌ای چهارساله آغاز کرد. با بازگشت ترامپ به کاخ‌سفید، بدون تردید یکی از موضوعات مهم سیاست خاورمیانه‌‌‌ای آمریکا در دولت دوم ترامپ، ایران خواهد بود. تجربه دولت نخست او گویای این واقعیت است که چه‌بسا ایران اولویت نخست سیاست خارجی ترامپ باشد. ترامپ در کمپین‌‌‌های انتخاباتی 2016 گفته بود که در دولت خود مساله ایران را حل می‌کند و آن را برای رئیس‌جمهور بعدی به ارث نمی‌‌‌گذارد. با این حال به‌رغم سیاست فشار حداکثری او، ایران همچنان مساله‌ای حل‌نشده برای دولت ترامپ است. سیاست ترامپ در مواجهه با جمهوری اسلامی ایران را می‌‌‌توان به چند دوره تقسیم کرد.
دوره صبر و انتظار: مانند دولت نخست، دونالد ترامپ مدتی برای حل مسائل و اختلافات با جمهوری اسلامی ایران از طریق مذاکره صبر خواهد کرد؛ با این تفاوت که در دولت نخست، او یک‌سال و سه‌ماه و 18روز صبر کرد، اما این بار با توجه به در پیش بودن زمان لغو قطعنامه‌‌‌های شورای امنیت سازمان ملل در اکتبر 2025، مدت زمان صبر و انتظار او کمتر از دوماه است. در این مدت، احتمالا ترامپ از هرگونه موضع‌‌‌گیری تند، اعمال تحریم و نمایش قدرت نظامی علیه ایران خودداری کرده و حتی سیگنال‌‌‌های مثبتی برای جمهوری اسلامی ایران ارسال کند. با فرض اینکه در این مرحله دولت او پاسخ مثبتی برای مذاکره دریافت کند، گام بعدی در این مرحله، تعیین و تعریف دستورکارهای مذاکره خواهد بود. روشن است پس از حداقل دو دوره مذاکره، با فرض مذاکره مستقیم، برای دو طرف روشن می‌شود که امکان رسیدن به توافق مطلوب برای تهران و واشنگتن وجود دارد یا خیر. در واقع طی این دوماه تقریبی، اگر ارزیابی این باشد که حصول توافق امکان‌‌‌پذیر است، ممکن است مذاکرات دوطرف تا بهار سال آینده به نتیجه منجر شود.
دوره بازگشت سیاست فشار حداکثری به صورتی تهاجمی‌‌‌تر: اگر دولت ترامپ در دوره صبر و انتظار، پاسخ مثبتی برای گفت‌وگو دریافت نکند یا در صورت آغاز گفت‌وگوی مستقیم دوطرف روشن شود که دستورکارهای مذاکره بین آنها متفاوت است و امکان رسیدن به سازش و توافق وجود ندارد، بازگشت به سیاست فشار حداکثری علیه ایران با نسخه جدید و به‌روزشده آن اجتناب‌‌‌ناپذیر است. زمان تقریبی اعمال چنین سیاستی اسفندماه یا اواخر آن است. سوال اساسی که مطرح می‌شود این است که چه عاملی ممکن است سبب شود دولت ترامپ دوباره به سیاست فشار حداکثری متوسل شود.
در پاسخ باید گفت که خواست آمریکا برای مذاکره، حداقل دو دستور کار اساسی خواهد بود؛ دستور کار هسته‌‌‌ای و دستور کار سیاست منطقه‌‌‌ای ایران. دستور کار هسته‌‌‌ای هرچند موضوعی فنی و تخصصی است، اما درخواست‌‌‌‌‌‌های احتمالی آمریکا برای ایجاد محدودیت‌های اساسی بر فعالیت‌‌‌های هسته‌‌‌ای ایران مانند غنی‌‌‌سازی، نصب سانتریفیوژ پیشرفته، تحقیق و توسعه و... می‌‌‌تواند موجب بن‌‌‌بست در مذاکرات شود.
دستورکار دوم مدنظر آمریکا، سیاست‌‌‌های منطقه‌‌‌ای ایران است. یکی از ‌‌استدلال‌‌‌های اصلی دولت نخست ترامپ برای خروج از برجام این بود که توافق هسته‌‌‌ای سبب شد ایران به منابع مالی زیادی برای سیاست‌‌‌های منطقه‌‌‌ای خود دست پیدا کند و به ادعای آنها جمهوری اسلامی ایران، منطقه خاورمیانه را بی‌‌‌ثبات کند. در جلسه تایید صلاحیت مارک روبیو برای وزارت خارجه آمریکا در سنا، وی گفت در هرگونه گفت‌وگو با ایران باید دقت کرد که بار دیگر جمهوری اسلامی ایران گروه‌‌‌های مورد حمایت خود را احیا نکند. روشن است که خواست اصلی اسرائیل از ترامپ نیز جلوگیری از تجهیز دوباره حماس و حزب‌الله خواهد بود. به این خاطر در حوزه سیاست منطقه‌‌‌ای ایران، ایالات‌متحده ممکن است درخواست‌‌‌های سختی مطرح کند. این موضوع چنان مهم است که بر مذاکرات هسته‌‌‌ای احتمالی ایران و آمریکا نیز تاثیر خواهد گذاشت. به نظر می‌رسد گفت‌وگوهای احتمالی درباره سیاست منطقه‌‌‌ای ایران، دشوارتر از گفت‌وگوها در حوزه هسته‌‌‌ای باشد.
اگر مذاکرات احتمالی اولیه با ایران در بازه زمانی دوماهه به این نتیجه برسد که احتمال توافق ایران و آمریکا حداقل حول دو محور برنامه هسته‌‌‌ای و سیاست منطقه‌‌‌ای ایران دشوار است، دولت ترامپ با قدرتی بسیار بیشتر و بی‌‌‌پرواتر به سیاست فشار حداکثری و نمایش قدرت نظامی علیه جمهوری اسلامی ایران مبادرت خواهد کرد.
اینکه چرا سیاست فشار حداکثری ترامپ در دولت دوم او نسبت به دولت نخست، تهاجمی‌‌‌تر خواهد شد، به تحولاتی برمی‌‌‌گردد که از اکتبر 2023 تاکنون در منطقه خاورمیانه اتفاق افتاده است. ارزیابی و برداشت دولت بایدن و تیم ترامپ و حتی شخص ترامپ این است که تحولات یادشده، موقعیت جمهوری اسلامی را تغییر داده است. از آنجا که تصمیم‌گیران بر مبنای برداشت و ارزیابی خود از محیط بیرونی تصمیم می‌‌‌گیرند، برداشت و ارزیابی آنها از موقعیت ایران، آنها را به سمت اتخاذ گزینه‌‌‌های رادیکال‌‌‌تر سوق می‌دهد.
در این راستا، در سطح منطقه، حمایت از اقدامات اسرائیل علیه نیروهای نیابتی ایران از یک‌سو و تلاش برای توسعه پیمان‌‌‌ ابراهیم از سوی دیگر، دو بال سیاست خاورمیانه‌ای ترامپ خواهد بود که سبب فشار بر سیاست منطقه‌‌‌ای ایران خواهد شد. در عرصه هسته‌‌‌ای نیز با توجه به اجتناب‌‌‌ناپذیر بودن واکنش جمهوری اسلامی ایران به سیاست فشار حداکثری دولت ترامپ (مانند تهدید به خروج از ان‌پی‌تی)، باید انتظار اوج گرفتن شدت نردبان تنش را داشت. در این مسیر، حمله به تاسیسات هسته‌‌‌ای ایران هم می‌‌‌تواند یک گزینه باشد. هنگامی که دولت جو بایدن در تلاش بود که مانع حمله اسرائیل به تاسیسات هسته‌‌‌ای ایران شود، دونالد ترامپ در مصاحبه‌‌‌ای با به سخره گرفتن جو بایدن گفت، اگر او رئیس‌جمهور بود به نتانیاهو می‌‌‌گفت «اول [تاسیسات] هسته‌‌‌ای را بزن.» این اظهارنظر ترامپ گویای این واقعیت است که ترامپ هم‌اکنون گزینه هدف قرار دادن تاسیسات هسته‌‌‌ای ایران با همکاری اسرائیل را یک گزینه در دسترس می‌داند.
در نهایت هرچند ترامپ مخالف جنگ است، اما در صورت تشدید تنش بین ایران و آمریکا از یک‌سو و ایران و اسرائیل از سوی دیگر، می‌‌‌توان انتظار داشت که دولت ترامپ به اقدامات متفاوتی متوسل شود. این امر به آن معنی است که در صورت نیاز، حمله به مراکز هسته‌‌‌ای ایران می‌‌‌تواند در دستور کار مشترک آمریکا و اسرائیل قرار گیرد.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/695468/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تراژدی پمپئو با ترامپ برای روبیو تکرار می‌شود؟

رویای صادقه به بررسی زوایای مختلف حادثه تروریستی کرمان می‌پردازد

شریعتمداری در دادگاه

هزینه حج نجومی شد!

هوش مصنوعی کنترل میکروسکوپ‌ها را به‌عهده می‌گیرد

توهم جالب نوری

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت پدر شهیدان والامقام «بیدمال»

نشست مدیرکل بنیاد مازندران با اعضای کارگروه اشتغال، مسکن ایثارگران و گلزارها

مشکلات ایثارگران در دستگاه‌های اجرایی بررسی می‌شود

آیین معارفه مسئول حوزه نماینده ولی فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران استان کرمانشاه برگزار شد

صعود شهداب یزد صعود به پلی‌آف لیگ

ضرغام سعداوی به قولش عمل کرد؛ نوجوان مالباخته در باشگاه استقلال +عکس

سعداوی به قولش عمل کرد؛ نوجوان مالباخته در باشگاه استقلال +عکس

پایتخت جدید ایران کجاست؟ / یزد، اصفهان و کرمان به لیست اضافه شد

فرسودگی 123 هزار هکتار از محدوده شهری ایران/ لزوم تغییر گفتمان و بازنگری در نگاه‌ها برای حفظ آثار تاریخی و ارتقای هویت شهرها

اجرای طرح کارزار رسانه‌ای پیشگیری از اعتیاد درشهرستان زرند

اقدام درستِ استاندار کرمان در زمینه برگزاری موسیقی نواحی

کشف 287 کیلو تریاک در بافت

کارگاه هوش مصنوعی و پهپاد در کرمان افتتاح شد

دو ماه سرنوشت‌‌‌ساز

حمایت از زنان؛ لایحه روحانی یا رییسی؟

بایدن آخرین جرعه جام «جهانی‌سازی» را سر کشید

خشن‌ترین بازی تاریخ «آزادی» که 30 سال پیش همه را شوکه کرد!

ربایش استاد دانشگاه منتقد تکفیری‌ها در سوریه

یک استاد دانشگاه: رقبای داخلی دولت پزشکیان، خطرناک‌‏تر از ترامپ هستند

شب طالقانی و اندیشه‌هایش

مرد معلولی که یک پهپاد مجازی را تنها با افکارش به پرواز درآورد

شاهکار تلسکوپ هابل را ببینید

برگزاری مسابقات شطرنج صنعت بیمه به میزبانی بیمه دی

برگزاری دوره آموزشی استعلام و صدور بیمه نامه‌های درمان تکمیلی

کرامات و برکات شهیدان برای مردم بازگو شود

جدید‌ترین اظهارات استاندار کرمان در مورد تاسیس منطقه ویژه اقتصادی جازموریان

لزوم حمایت بیشتر بانک مرکزی از صادرکنندگان استان کرمان

یکه تازی شهرداری ارومیه در لیگ برتر والیبال ادامه دارد

ترکیب هیات مدیره جدید خانه مطبوعات جنوب کرمان مشخص شد/ تنها تشکل رسانه ای منطقه از کما خارج شد

خلاصه بازی شهرداری ارومیه 3 – مس رفسنجان 1

لیگ برتر والیبال| پیروزی طبیعت و شهرداری ارومیه در هفته بیستم + جدول

کامبک دیدنی صنعتگران برابر شهداب/ ارومیه همچنان در صدر

انتقام شاگردان عطایی از غول‌کش/ مس حریف درناها نشد | اخبار ورزشی

شهرداری ارومیه روی نوار پیروزی؛ شهداب به‌رغم باخت، صعود کرد

انتقام شاگردان عطایی از غول‌کش/ مس حریف درناها نشد

تیم والیبال شهداب یزد تسلیم صنعتگران امید تهران شد

هفته بیستم لیگ برتر والیبال| شکست شهداب از صنعتگران با طعم کامبک/ صعود یزدی‌ها به پلی آف قطعی شد

ساز تنبور موسیقی و بافت اختصاصی دارد

جدول لیگ برتر والیبال آپدیت نشد!

لیگ برتر والیبال مردان؛ نتایج و رده‌بندی هفته بیستم

خلاصه والیبال شهرداری ارومیه 3 – مس رفسنجان 1

گفت‌وگوهای غیررسمی «ظریف» در داووس

خسارت محض ماموریت داووس!

کاسبی ترامپ، زیان مردم