کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ اول افزایش دستمزدها بعد اصلاح قیمت سوخت مقالات

سرمقاله اعتماد/ اول افزایش دستمزدها بعد اصلاح قیمت سوخت
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - اعتماد / «اول افزایش دستمزدها بعد اصلاح قیمت سوخت» عنوان یادداشت روز در روزنامه اعتماد به قلم اسماعیل گرامی‌مقدم است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
در شرایطی که مردان اقتصادی دولت چهاردهم هم از ناترازی‌های متعدد انرژی صحبت می‌کنند و هم از ناترازی‌های مالی و بودجه‌ای و... ناخرسندند اما بنا به دلایلی روشن، با احتیاط به سمت دستکاری کردن قیمت بنزین و سایر حامل‌های سوخت حرکت می‌کنند. در این میان مجلس هم اقدامی برای حل مساله ناترازی‌های اقتصادی صورت نداده و منتظر است دولت در این زمینه پیشقدم شود. دولت هم با توجه به تبعاتی که اصلاح ناترازی‌ها دارد موضوع را به تیم‌ها و کمیته‌های کارشناسی احاله داده است. به نظرم تصمیم دولت برای ایجاد توازن در ناترازی‌های اقتصاد به حل مساله با کمترین هزینه کمک می‌کند. از این منظر اقدام دولت ستودنی است که ابتدا همه جوانب اقدامات اصلاحی را در نظر گرفته و سعی می‌کند تبعات آن را کاهش بدهد. اقدامی که هم در ذهن دولتی‌ها و هم در ذهن مجلسی‌ها است. مهم‌ترین ناترازی اقتصادی از منظر دولت و مجلس، ناترازی در بودجه سنواتی کشور است که باعث بروز کسری بودجه می‌شود. دولت و مجلس برای جبران کسری بودجه تلاش می‌کنند، قیمت حامل‌های انرژی را افزایش بدهند. در ظاهر افزایش نرخ حامل‌های انرژی باعث افزایش درآمدهای دولت و کاهش کسری بودجه می‌شود. اگر دولت به دنبال تامین منابع لازم برای جبران کسری بودجه است، باید قدرت خرید حقوق‌بگیران و حداقل‌بگیران را نیز مدنظر داشته باشد. عدم توجه به این گزاره مهم باعث بروز یک ناترازی بنیادین و کلیدی می‌شود که آن هم «ناترازی در خرج و دخل خانواده‌های ایرانی» خواهد بود. در کنار کسری بودجه دولت باید به فکر کسری بودجه خانواده‌های ایرانی هم باشد. اگر دولت برای جبران کسری بودجه خود، کسری بودجه خانواده‌های ایرانی و کاهش قدرت خرید را فراموش کند، آسیب‌هایی به مراتب بیشتر را به اقتصاد و معیشت خانواده‌های ایرانی وارد می‌سازد. به محض اینکه نرخ حامل‌های انرژی و بنزین افزایش یابد، قیمت مجموعه کالاها و خدمات به صورت زنجیره‌ای بالا می‌رود. اگر دولت بخواهد کسری بودجه را به این شکل غیرمتوازن جبران کند، مشکلات بیشتری را در اقتصاد شکل می‌دهد. اما راهکار معقول برای جبران کسری بودجه چیست؟
تجربه‌های جهانی نشان می‌دهد شیوه جبران کسری بودجه زمانی عقلانی است که این جبران با پشتوانه افزایش تولید صورت بگیرد. تا مساله تولید در اقتصاد حل نشود و از طریق افزایش تولید درآمدهای کشور افزایش نیابد، کسری بودجه جبران نمی‌شود. در واقع افزایش قیمت حامل‌های انرژی در حکم مُسکن‌های مقطعی خواهد بود نه راهبردهای اصولی و پایدار. در صورتی که افزایش حقوق‌ها و دستمزدها متناسب با افزایش حامل‌های انرژی نباشد تبعات اجتماعی، سیاسی و اقتصادی منفی ایجاد می‌کند. با استناد به کتاب توماس پیکتی نوشته شده در سال 90، ‌نابرابری‌های درآمدی و تبعات پایین بودن درآمدها و عدم توازن بین درآمدها و قدرت خرید به ویژه در کشورهای در حال توسعه، باعث بروز مشکلات اجتماعی، بزهکاری، خفت‌گیری و افزایش پرونده‌های قضایی خواهد شد. این روند شکاف درآمدی بین دهک‌هایی بالایی و پایینی جامعه را عمیق‌تر می‌کند. وقتی با افزایش نرخ حامل‌ها انرژی، تلاشی برای افزایش دستمزدها صورت نگیرد، دهک‌های محروم بیشتر دچار فقر مطلق شده و دهک‌های برخوردار، ثروتمند‌تر می‌شوند. از منظر توماس پیکتی یکی از عوامل اصلی که باعث افزایش عمیق شکاف طبقاتی می‌شود، فساد اقتصادی است. فسادی که در اثر تعمیق شکاف طبقاتی ایجاد می‌شود و در اثر آن طبقه‌ای بسیار ثروتمند و طبقاتی بسیار فقیر می‌شوند. به عبارت روشن‌تر، تبعاتی که افزایش قیمت حامل‌های انرژی ایجاد می‌کند علاوه بر دامن زدن به مسائل اجتماعی و سیاسی (نامیدی‌ها، بی‌اعتمادی‌ها، انتظارات تورمی و...) شکاف طبقاتی را بیشتر می‌کند. اقتصاد ایران در شرایطی قرار دارد که دستکاری هر کدام از شاخص‌های اقتصادی به دلیل کنترل تورم یا جبران کسری بودجه، ناهنجاری‌ها و ناترازی‌های اجتماعی، سیاسی و طبقاتی بیشتری را می‌آفریند. از آنجا که طی 30 الی 40 سال اخیر بیشتر دیدگاه‌های نئولیبرالیستی مورد توجه دولت‌ها قرار گرفته‌اند، میزان و معیار اصلی تصمیم‌سازی‌ها عرضه و تقاضا در بازار بوده است. اما معتقدم سپردن معیشت مردم به بازار کار خطرناکی است که البته دولت چهاردهم با خردمندی موضوع را به متخصصان و کارشناسان سپرده است. دولت چهاردهم باید هوشیار باشد که اسیر دیدگاه‌های نئولیبرالیستی نشود. چرا که این دیدگاه‌ها حتی در کشورهای توسعه‌یافته هم نتایج مناسبی به بار نیاورده است. در روزهایی که از ناهنجاری‌ها، نارسایی‌ها و ناترازی‌های اقتصادی سخن گفته می‌شود، شتابی نیز برای افزایش نرخ حامل‌های انرژی و ایجاد نوسان در قیمت‌ها بدون توجه به معیشت مردم شکل گرفته است. برای جلوگیری از هرگونه تبعات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی، دولت چهاردهم قبل از اجرای یک چنین تصمیماتی ابتدا باید حمایت از درآمدهای دهک‌های محروم و کم‌برخوردار را با افزایش واقعی حقوق و دستمزدها در دستور کار قرار بدهد تا نهایتا بتواند تبعات منفی ناشی از افزایش حامل‌های انرژی را جبران کند.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/681375/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

درگیری‌های خونین در سوریه

سرمقاله آرمان امروز/ فرصت بی‌نظیر دیپلماتیک

سرمقاله سازندگی/ تمرکز بر کنترل خسارت

سرمقاله آرمان ملی/ عربستان و بهبود روابط با ایران

«بیماری اجتماعی» که شهید مطهری نگران آن بود

فناوری منسوخ شده لامپ ادیسون یک کاربرد جدید پیدا کرد

درمان کم‌شنوایی با ریزسوزن‌های ساخته شده با چاپ 3 بُعدی

جانباز سرافراز 70 درصد «علی روشنی» به هم‌رزمان شهیدش پیوست

واحدهای مرغداری کرمان برای نوسازی به تسهیلات دولتی نیازمند هستند

جدیدترین قیمت خودروهای کرمان موتور امروز پنجشنبه 6 دی ماه 1403 منتشر شد

عملکرد بهتر استقلال در دیدارهای خارج از خانه

کاهش دید و کاهش کیفیت هوا برای نوار شرقی کرمان

محدودیت‌های ترافیکی در هفته مقاومت اعلام شد

درقسمت پایانی مستند «کارخونه» چه خواهد گذشت؟

هفته مقاومت با شعار «سرباز وظیفه پاسدار قاسم سلیمانی» در کرمان برگزار می شود

گلزار شهدای کرمان در انتظار زیارت زائران سردار دل‌ها

روزهای خوب والیبال با شهداب و فولاد

دستور تهیه ژله فالوده و انار، دسر محبوب زمستانی

برنامه ریزی برای توسعه انرژی های تجدید پذیر در استان کرمان

جزئیات برنامه‌های پنجمین سالگرد شهادت سردار سلیمانی در کرمان اعلام شد

هشدار دادستانی به اخلالگران طرح بهسازی گلزار شهدا در بهشت زهرا (س)

افزایش بیش از 10 درصدی استقبال موکب‌داران برای سالگرد شهادت حاج‌قاسم

80 هزار هکتار باغ پسته رفسنجان در انتظار آب خلیج‌فارس

سرمقاله روزنامه جوان/ دشمنان سوریه و یک درس

حراج FATF در دیدار مقام آمریکایی با سرکرده تروریست‌های سوریه

سرمقاله اعتماد/ فراموشی گام اصلی FATF و بمب گردشگری

تبدیل سلول‌های سرطانی به سلول عادی با یک فناوری جدید

اعلام برنامه‌های پنجمین سالگرد شهادت حاج قاسم در کرمان

هشدار دادستانی به اخلالگران طرح بهسازی گلزار شهدا در بهشت زهرا

نشست تخصصی مدیریت بحران به مناسبت بیست و یکمین سالگرد زلزله بم برگزار شد

سرمقاله هم میهن/ خوب، ناقص، مبهم

انتقاد «کیهان» از تلاش دولت برای رفع فیلترینگ

این منطقه توجه خریداران ملک را به خود جلب کرد

اسپیس‌ایکس رکورد سال گذشته خود را شکست

داغ بم پس از 21 سال تازه است!

اخراج فرشید اسماعیلی از مس رفسنجان

دعوت از فوتبالیست رفسنجانی به اردوی انتخابی تیم ملی نوجوانان

اینفوگرافی/ آشنایی با بزرگترین باغ‌وحش‌های جهان

نخستین گام برای رفع مشکل فاضلاب زندان جیرفت

سرمقاله کیهان/ مقامات ترکیه این توصیه را جدی بگیرند

سرمقاله شرق/ روز حسرت

سرمقاله وطن امروز/ تبعات ناواقع‌نمایی از «مذاکره»

کم‌کاری به بهانه «تحریم»؛ دیروز واکسن و آب خوردن، امروز ناترازی و آلودگی

قراردادن نمونه آزمایشی اوریون

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید با ایثارگران قم

تجلیل از حضور 100 درصدی استاندار سابق کرمان در شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی

شرکت فولاد سیرجان ایرانیان: اعلام زمان معارفه برای عرضه اولیه سهام در بورس

نوری: چند بازیکن باید از استقلال بروند/ زاهدی‌فرد هر کاری کرد تا پرسپولیس نبازد!

سرمقاله خراسان/ معجزه کت و شلوار برای تروریست‌ها

سرمقاله دنیای اقتصاد/ جایگاه ارزیابی در چرخه سیاستگذاری