کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله وطن امروز/ کشورهای عرب، آرمان فلسطین و مسأله مقاومت مقالات

سرمقاله وطن امروز/ کشورهای عرب، آرمان فلسطین و مسأله مقاومت
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - وطن امروز / «کشورهای عرب، آرمان فلسطین و مسأله مقاومت» عنوان یادداشت روز در روزنامه وطن امروز به قلم حسین میرزایی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
کشورهای عرب به طور سنتی همواره در تکاپو هستند تا مساله فلسطین را به‌مثابه امری مرتبط با کشورهای عرب نشان دهند ولی آنچه مسلم است اینکه هر کدام از این کشورها، نه از منظر انسانی و اسلامی، بلکه از دید منافع ملی خود به این بحران نگاه می‌کنند. هر کدام از این کشورها با توجه به منافع ملی‌شان تلاش کرده‌اند خود را به عنوان یکی از کنشگران مهم این درگیری معرفی کنند. 
فلسطینی‌ها در حال تجربه نسل‌کشی کم‌سابقه‌ای هستند که جهان هنوز اقدامی جدی برای توقف آن انجام نداده است. اما منهای کشورهای حوزه مقاومت که به طور موثر در پی مقابله با این نسل‌کشی هستند، کشورهای عرب دیگر، بویژه کشورهای حاشیه مدیترانه، علاقه‌ای به پایان این درگیری ندارند. به نظر می‌رسد آرمان فلسطین به یک اهرم سیاسی داخلی قدرتمند برای این کشورها تبدیل شده است: جلب نظر مردم به نفع بقای دولت‌های حاکم! 
از سوی دیگر اگر مردم کشورهای عرب خود را در یک پیکره واحد عربی ـ اسلامی ببینند، دولت‌های آنها بر اساس حسی ملی‌گرایانه، تمایل این چنینی نشان نمی‌دهند، مانند رقابت بین مراکش و الجزایر یا تونس و مصر. در واقع نپذیرفتن اسرائیل، به گرد هم‌ آوردن این کشورها، برای مثال در نشست‌های اتحادیه عرب کمک می‌کند، بنابراین برای اینکه این توافق‌ها و ملاقات‌ها دوام بیاورد، آنها منافع زیادی در ادامه درگیری دارند. به نظر این دولت‌های منفعل، اگر درگیری اسرائیل و فلسطین پایان یابد، اسرائیل می‌تواند حتی قدرتمندتر شود و در آینده تهدیدی جدی برای کشورهای آنها باشد. تولید ناخالص داخلی رژیم اشغالگر اسرائیل (525 میلیارد دلار) در حال حاضر از مجموع تولید ناخالص داخلی همه این کشورها بیشتر است. این درگیری و بویژه تخریب وجهه اسرائیل، همچنین زیان‌های اقتصادی ناشی از فراخوان‌ها برای تحریم، همچنان مانعی است که اسرائیل را از تبدیل شدن به یک قدرت بازمی‌دارد. 
برای کشورهای عرب، وضعیت بیت‌المقدس یکی از موانع اساسی بر سر راه ایجاد کشور فلسطین است. بدین شکل که از دید برخی کشورهای عرب، اگر فلسطین این مکان مقدس (مسجدالاقصی) را از آن خود کند، مطابق رقابت‌های اعراب، ممکن است برای آنها چندان خوشایند نباشد. شاید بتوان این طور گفت که درباره کشورهای عرب خارج از محور مقاومت، اشتیاقی برای پایان درگیری و نابودی اسرائیل دیده نمی‌شود. 

شاید تنها کشور عربی که واقعا علاقه‌مند پایان درگیری در فلسطین است، عربستان باشد. در واقع، بن‌سلمان خواهان عادی‌سازی روابط کشورش با اسرائیل بوده و هست، زیرا برای رسیدن به اهدافش به ثبات در غرب آسیا نیاز دارد. 
از نظر عادی‌سازی سیاسی، عربستان شاهد توافقنامه آبراهام (2020)، بین اسرائیل و امارات عربی متحده، همچنین اسرائیل و بحرین بود. عربستان می‌دید با این توافقات طی 4 سال، مثلا تجارت دوجانبه امارات و اسرائیل از تجارت فرانسه و اسرائیل بیشتر شده است، بنابراین جنبه سیاسی - اقتصادی در اینجا برجسته می‌شود، به نحوی که این توافق‌های حتی پس از 7 اکتبر 2023 از سوی امارات یا بحرین مورد تردید قرار نگرفته است. 
بن‌سلمان در چارچوب نیاز به ثبات در منطقه، تمایل دارد این «عادی‌سازی سیاسی کلاسیک» را با «عادی‌سازی مذهبی» بین مکه و اورشلیم گسترش دهد. در واقع او که اماکن مقدس مدینه و مکه را تحت کنترل دارد، به دنبال تبدیل شدن به رهبر معنوی کل جهان سنی ‌مذهب است. از این رو به صورت تلویحی این اراده را نشان داده که می‌تواند مدیریت مسجدالاقصی را نیز به دست بگیرد. 
بن‌سلمان برای رسیدن به این هدف، بسیار تمایل دارد همان کسی باشد که مساله اسرائیل و فلسطین را برای همیشه تاریخ‌ حل کند. برای انجام این کار، وی از نظر روش، بر آنچه در کشورهای خلیج ‌فارس اتفاق افتاده متکی است: یعنی فرستادن دانشجو به بهترین دانشگاه‌های جهان برای یادگیری نحوه ساخت و مدیریت کشورشان. او می‌خواهد این الگو را بازتولید کند تا در نهایت توسعه کشور فلسطین را نیز در دستور کار قرار دهد. 
آنچه مسلم است مذاکرات بین سعودی و اسرائیل هرگز متوقف نشده است، بویژه که این مذاکرات تحت نظارت و تشویق آمریکا قرار دارد. در شرایط کنونی، جبهه غرب، در آسیا با روسیه، چین، کره‌شمالی و ایران مواجه است و هر گونه یافتن متحد در این منطقه برای او سودمند خواهد بود.
بن‌سلمان ابتدا برای عادی‌سازی سیاسی با اسرائیل 2 شرط تعیین کرد: اول دریافت مقادیری تجهیزات نظامی و دوم، تثبیت صلح اسرائیل و فلسطین. سعودی که نتوانست هیچکدام از این دو را به دست آورد، اعلام کرد قصد دارد سطح درگیری با دشمن خودخوانده خود، یعنی ایران را کاهش دهد. به این ترتیب، عربستان و ایران 10 مارس 2023 با شکستن منطق بلوک به بلوک آمریکا اعلام کردند توافقنامه‌ای را برای ازسرگیری روابط دیپلماتیک امضا خواهند کرد. در نهایت آمریکا نیز برای نگه داشتن عربستان در بازی‌های منطقه‌ای خود وعده داد یک نیروگاه هسته‌ای غیرنظامی به بن‌سلمان تحویل دهد.
در جریان جنگ اخیر میان فلسطین و رژیم صهیونیستی با وجود یکپارچگی ملت‌های مسلمان در حمایت از آرمان فلسطین و باریکه غزه اما متأسفانه در عمل هر کدام از دولت‌های عرب موضع متفاوتی در «حمایت» یا «عدم حمایت» از گروه حماس و غزه اتخاذ کردند.
با عملیات توفان الاقصی و تحولات سیاسی ناشی از آن، کشورهای عرب مواضع خود را در چارچوب ملی، شورای همکاری خلیج‌ فارس، اتحادیه عرب، سازمان همکاری‌ اسلامی و کمیته منبعث از اجلاس سران عرب و اسلامی، در اشکال گوناگون (صدور بیانیه، مصاحبه، اعلام مواضع رسمی، بیانیه‌های پایانی اجلاس سران) اعلام کردند. واقعیت میدانی نشان می‌دهد کنشگری هرکدام از کشورهای عرب به هم‌افزایی ختم نشده بلکه بیشتر نشان‌دهنده نوعی رقابت میان بازیگران منطقه‌ای در این بحران است. ایران ضمن نگاه انسانی به بحران فعلی، بسیار تلاش کرده است از موقعیت عربی - اسلامی فلسطین برای اتحاد جهان اسلام در برابر اسرائیل کمک بگیرد. هر چند این تلاش تاکنون به نتیجه ملموس نرسیده اما به نظر تا زمانی که اراده و اقدام عملی بین حاکمان جهان اسلام شکل نگیرد، نابودی ظلم اسرائیل در منطقه سهل‌الوصول نباشد. 

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/679507/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله رسالت/ سقوط شهرها یا سقوط روحیه‌ها؟

آیا روسیه از بمب اتمی استفاده می‌کند؟

سرمقاله وطن امروز/ کشورهای عرب، آرمان فلسطین و مسأله مقاومت

اثر انگشت ترکیه در بحران شام

6 برگزیده اولین دوره جایزه روستاآزاد معرفی شدند

تولید نانولوله‌های کربنی که خیلی کم به هم می‌چسبند

بزرگترین پمپ حرارتی CO2 جهان ساخته شد

گزارش تصویری | دیدار استاندار و نماینده مردم کرمان در مجلس با وزیر راه و شهرسازی

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «کوچک تبار»

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت پدر شهیدان والامقام «فریدون‌پور»

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «حسینی کوملائی»

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «میرسلطانی»

انتصاب سرپرست شرکت متد

انتصاب مدیرکل امور حقوقی و معاضدت قضایی بنیاد شهید و امور ایثارگران

انتصاب سرپرست اداره‌کل ارتباطات و مراجعات بنیاد شهید و امور ایثارگران

انتصاب مدیر کل امور ورزشی و اردویی بنیاد شهید و امور ایثارگران

انتصاب سرپرست سازمان فرهنگی، هنری، ورزشی و سیاحتی کوثر

انتصاب «مدیرعامل سازمان اقتصادی کوثر»

نشست مدیرکل بنیاد مازندران و نمایندگان مجلس استان با تشکل‌های فرزندان شهدا برگزار شد

شهدای گمنام شاهدان واقعی سال‌های استقامت و ایثار هستند

دیدار با مادر شهیدان میری زرندی در قم

«شهریاران» در هفته بسیج روی آنتن شبکه دو می‌رود

مسابقات کشوری ورزش‌های همگانی ویژه جامعه ایثارگری در رامسر برگزار می‌شود

نشست مدیرکل دفتر دانش پژوهان و تشکل‌های شاهد و ایثارگر با مشاور رییس سازمان انرژی اتمی در امور ایثارگران برگزار شد

تسهیلات بانکی مسکن ایثارگران از سوی هیات وزیران ابلاغ شد

طرح‌های زیرساختی بنیاد ایلام مورد حمایت ویژه ویژه قرار می‌گیرد

ارسال 2 هزار قطعه شعر و داستان به کنگره ملی «عصر شعر ایثار»

استفاده از ظرفیت هنر برای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت ضروری است

سومین اردوی تجدید بیعت جانبازان شیمیایی با شهید سلیمانی در کرمان برگزار می‌شود

اقامه نماز اول وقت همواره مورد تاکید شهدا بود

فراخوان سومین جشنواره ملی موسیقی نوای مهر منتشر شد

«شاهد یاران» یادمان سرلشکر خلبان شهید حسین خلعتبری منتشر شد

چرا چاقی خطر سرطان را افزایش می‌دهد؟

پرواز تهران بندرعباس در کرمان نشست

طرح جامع سیما و منظر بافت تاریخی شهر اصفهان تدوین می‌شود

انتشار فراخوان اولین جشنواره عکس و فیلم تهران «لاله‌زار»

وداع با پیکر مطهر شهید گمنام دوران دفاع مقدس در حسینیه گلزار شهدای تبریز

وداع با پیکر شهید گمنام در گلزار شهدای تبریز

گلایه رییس پژوهشگاه میراث‌فرهنگی از وقفه‌های مکرر در انجام کاوش‌های کنار صندل جیرفت

چرا جلال آل‌احمد کتاب تات‌نشین‌های بلوک زهرا را نوشت؟ | درباره افسانه ها و مَتَل های آن منطقه

پرواز بندرعباس در کرمان به زمین نشست

پرواز بندرعباس در کرمان به زمین نشست!/ ماجرا چیست؟

فرود اضطراری پرواز تهران-بندرعباس در کرمان

فرود پرواز تهران-بندرعباس در فرودگاه کرمان

نمایشگاه آنلاین «از دانوب تا راین» افتتاح شد

چرا جلال آل‌احمد کتاب تات‌نشین‌های بلوک زهرا را نوشت؟ | افسانه ها و مَتَل هایی به لهجه تاتی

دلیل فرود اضطراری پرواز تهران- بندرعباس در کرمان چه بود؟

اعدام قاتل شهید سجاد جرجندی نژاد در زندان کرمان

پرواز 1095 تهران ـ بندرعباس به کرمان آمد

فرود پرواز تهران ــ بندرعباس در کرمان