کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ آیا مذاکرات در راه است؟ مقالات

سرمقاله شرق/ آیا مذاکرات در راه است؟
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - شرق / «آیا مذاکرات در راه است؟» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم کوروش احمدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
هفته گذشته شاهد دو تحول مهم درباره موضوعاتی بودیم که به‌ناچار در ماه‌های آتی باید در دستور کار ایران قرار گیرد؛ یکی از این دو تحول مصاحبه آقای علی لاریجانی با سایت رهبری و دیگری قطع‌نامه آژانس بود. درباره این دو تحول و موارد مربوطه نکاتی به شرح زیر ذکر می‌شود:
1- قطع‌نامه جدید شورای حکام آژانس در ادامه سه قطع‌نامه پیشین همین شورا و با محتوایی کم‌و‌‌بیش مشابه صادر شد. تاریخ صدور نخستین قطع‌نامه ژوئن 2020 (خرداد 99) بود. ویژگی قطع‌نامه جدید این است که در ادامه فعالیت جدیدی است که سه کشور اروپایی از نوامبر 2023 با هدف زمینه‌سازی برای فعال‌کردن مکانیسم ماشه شروع کرده‌اند. این سه کشور این زمینه‌سازی را از نوامبر 2023 و ژوئن 2024 با ارسال دو نامه به رئیس شورای امنیت درباره آنچه گسترش غنی‌سازی در ایران نامیده بودند، شروع کرده و در آنها درباره انقضای قطع‌نامه 2231 در 18 اکتبر 2025 (26 مهر 404) اظهار نگرانی کرده بودند. با فرض اینکه برای فعال‌شدن مکانیسم ماشه نیاز به زمینه‌ای مساعد در شورای امنیت وجود دارد، آن دو نامه و این قطع‌نامه می‌تواند برای آنها کمک‌رسان باشد. محتمل است که این سه کشور بر مبنای «گزارش جامع» درخواستی از آژانس، در نشست بعدی بانی قطع‌نامه دیگری شوند و آن زمان یا در نشست خرداد موضوع را به شورای امنیت ارجاع دهند. اما این ارجاع را در شورای امنیت مبنای کار قرار نخواهند داد؛ چراکه در‌این‌صورت حق وتوی چین و روسیه می‌تواند مشکل‌ساز شود. آنها از زمینه سیاسی مناسبی که به‌این‌ترتیب انتظار دارند در شورای امنیت ایجاد شود، برای فعال‌کردن اسنپ‌بک که مانع حق وتو را پیش‌رو نخواهد داشت، برای اعاده قطع‌نامه‌های قبلی علیه ایران استفاده خواهند کرد.

2- در چنین شرایطی و با توجه به بازگشت ترامپ به کار در اول بهمن مهم‌ترین سؤال این است که ایران چه خواهد کرد. آقای علی لاریجانی که سمت رسمی مشاور رهبری را دارد، در مصاحبه‌ای که در سایت رهبری منتشر شده، ضمن تأکید بر اینکه «برجام وحی منزل نیست»، پیشنهاد «مذاکره جدید» و «توافق جدید» را داده است. پیشنهاد مذاکره اگرچه گریزناپذیر است، اما مجموع گفته‌های مقامات در چند هفته گذشته حاکی از نوعی بلاتکلیفی و ناهماهنگی است. روشن نیست که نقش آقای لاریجانی در این قضیه چیست. آیا قرار است ایشان متکفل این قضایا شود و آیا ایشان و دولت و وزارت خارجه با هم هماهنگ هستند؟ ثانیا این سخنان آقای لاریجانی در حالی است که مقامات وزارت خارجه تا‌کنون بر آن بوده‌اند که صبر می‌کنیم تا ببینیم برنامه ترامپ چیست و سپس واکنش نشان می‌دهیم. سخنان ضد‌و‌نقیض مقامات وزارت خارجه درباره روند مذاکره با آمریکا در مسقط، تمرکز بر مدیریت تنش و نه حل مشکلات و ایجاد ابهام درباره مذاکرات آتی در ژنو نیز حاکی از نوعی بلاتکلیفی است. سخنان سخنگوی وزارت خارجه درباره مذاکره با سه کشور اروپایی در ژنو «راجع به لبنان و فلسطین و مسئله هسته‌ای» حاکی از این است که هنوز اراده سیاسی لازم شکل نگرفته است. روشن است که مذاکرات ژنو راجع به مسائل ایران و غرب خواهد بود و بعید است نمایندگان آن سه کشور مأموریتی برای مذاکره با ایران در ژنو درباره لبنان و فلسطین داشته باشند.
3- مشکل دیگر سخنان آقای لاریجانی این است که ایشان با گفتن اینکه «برجام وحی منزل نیست» و صحبت از «توافق جدید»، فاتحه برجام را خوانده است. این موضع درستی نیست. برجام توافق ارزشمندی است. امکان ندارد ایران بتواند به توافقی بهتر از برجام با آمریکا دست یابد. درست است که این توافق از حوادث عقب مانده و غنی‌سازی ایران و تحریم‌های آمریکا آن را فعلا بلااستفاده گذاشته و نیز دو سرفصل آن به سود ایران سپری شده و یک سرفصل باقی‌مانده (انقضای قطع‌نامه 2231) نیز به سود ایران اما غیرعملی است، اما اولا این ما نیستیم که باید مرگ برجام را یعنی مرگ توافقی را که به سود ما است، اعلام کنیم. قاعدتا طرف مقابل باید چنین خواسته‌ای را مطرح کند و در ازای آن امتیاز بدهد. 
ثانیا ما با چسبیدن به برجام باید سعی کنیم طرف مقابل این توافق را حداقل به‌عنوان مبنای مذاکره بپذیرد. مذاکره از سر خانه اول قطعا بسیار به ضرر ایران خواهد بود.
4- نهایتا اینکه آمریکا به تحریک اسرائیل و اعراب نخواهد پذیرفت که مذاکرات آتی تنها درباره برنامه هسته‌ای ایران باشد. تک‌موضوعی بودن برجام یکی از دلایل تعلیق آن بود. ترامپ در دولت اولش با این ادعا که ایران روح برجام را نقض کرده، به عبارتی در مقدمه برجام (کمک مثبت برجام به صلح و امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی) اشاره می‌کرد و مدعی بود ایران این بند را نقض کرده است. این نیز موضوع مهمی است که مقامات ما باید خود را آماده مواجهه با آن بکنند.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/677920/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله کیهان/ سه رخداد راهبردی در یک هفته علیه رژیم غاصب

ضد و نقیض‌های قانون حجاب

سرمقاله همشهری/ رژیم مستأصل صهیونیستی به اهداف خود نرسیده است

25 دستاورد در 100 روز

سرمقاله شرق/ آیا مذاکرات در راه است؟

تا حالا کجا بودید؟

سرمقاله جمهوری اسلامی/ استقبال عمومی از مذاکره

سرمقاله ابتکار/ اهمیّت بازگشت ایران و اروپا به گفت‌وگو

سرمقاله جوان/ پایان تحقیر ملی ایرانیان با بسیج

برگزاری یادواره شهدای پایگاه مقاومت بسیج قمر بنی‌هاشم (ع)

دشمنان امروز درصدد تسخیر اندیشه‌ها هستند

تقلید از سیستم بینایی انسان برای ارتقای عملکرد حسگرها

تبدیل پسماندهای زغال‌سنگ به گرافن با بازده بالا

تلاش مدیران فناوری برای تقلید از «تیم کوک» در ملاقات شخصی با ترامپ

ناسا ربات‌های زیردریایی به اندازه موبایل را برای جستجوی حیات آزمایش می‌کند

هوش مصنوعی برای مشاغل تهدید نیست، بلکه فرصت‌های جدیدی در ایجاد شغل‌ فراهم می‌کند

رونمایی «انویدیا» از یک مدل جدید هوش مصنوعی آهنگساز

استاندار: کرمان، محور و الگوی توسعه فرهنگ ایثار و شهادت است

امروز آسمان بیشتر شهر‌های کرمان ابری بود

پلمب 7 واحد صنفی به دلیل استفاده از اتباع بیگانه غیرمجاز

آیین هفدهمین دوره اهدای جایزه افضلی‌پور در کرمان

بحران ساخت‌وساز غیرمجاز در سکونتگاههای غیررسمی

قیمت خودرو هیوندای امروز سه شنبه 6 آذر 1403 | جدول قیمت خودروهای کرمان موتور

تکمیل طرح انتقال سهم آب ساوه از سدکوچری نیازمند اعتبار 2500 میلیاردی

ضرورت ایجاد زیر ساخت‌ها و توسعه رشته قایقرانی در کرمان

راهنمای جامع نگارش فیلمنامه جنگی مدرن در فیلم نگار شماره 262

معدن گنجه رودبار بسته شد

نمایش اقتدار بسیج در کرمان

مرمت هم دردی از بزرگترین خانه خشتی جهان در رفسنجان دوا نکرد

آزادی بیشتر برای زندانیان جرایم غیرعمد در کرمان

معضل ساخت و ساز های غیر مجاز

مطالبه گری اصحاب رسانه باعث موفقیت فعالیت‌های شهرداری کرمان می‌شود

دور افتاده ترین نقطه کرمان آبرسانی شد

فکری و اسماعیلی به هدف کوتاه مدت خود رسیدند

سازمان بازرسی استان کرمان به عطر شهید گمنام مزین می‌شود

مدیرکل بنیاد شهید استان کرمان با جانباز «محمدرضا حسنی سعدی»دیدار کرد

100 مددجو از زندان‌های استان کرمان آزاد شدند

کشف 5 شتر قاچاق در کرمان

لزوم تأمین زیرساخت‌های فوتبال جنوب استان کرمان

سرمقاله وطن امروز/ هنوز چیزی نگفته‌ایم آقای عارف!

آلزایمر برجامی و هیجان کاذب برای مذاکراتی بی‌محتوا

سرمقاله اعتماد/ تصمیم در فضای آشوب

چمران: تفکر و اندیشه بسیجی به انسان انگیزه می‌دهد

اجرای طرح اندیشه‌های رهبر معظم انقلاب در مدارس علمیه

نتیجه آزمایش ربات Figure 02؛ افزایش 4 برابری سرعت انجام کارها

ساخت یک ربات با الهام از کرم مخملی

هشدار بازرس کل کرمان به مسئولیت‌گریزی معادن در بخش سلامت

مخالفت میراث فرهنگی با طرح شهرداری تهران برای توسعه امامزاده یحیی در عودلاجان / شهرداری از مسیرهای دیگر برای احیای بافت فرسوده استفاده کند

نوسازی محدوده تاریخی اردبیل با رعایت حریم بنا‌های ثبتی

دیدار مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس کرمان با امام جمعه استان