کرمان رصد

آخرين مطالب

مدار خورشیدآهنگ برای 3.5 سال میزبان دو مهمان ایرانی«هدهد» و«کوثر» شد علمي

مدار خورشیدآهنگ برای 3.5 سال میزبان دو مهمان ایرانی«هدهد» و«کوثر» شد
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - ایسنا / با دریافت سیگنال‌های ماهواره‌های ایرانی هدهد و کوثر، مدار خورشید آهنگ 500 کیلومتری، به مدت 3.5 سال میزبان این دو ماهواره شد.
در ساعت 2 و 48 دقیقه بامداد روز گذشته سه شنبه 15 آبان پرتاب دو ماهواره هدهد و کوثر ایرانی با پرتابگر سایوز از پایگاه فضایی وستوچنی روسیه صدر اخبار قرار گرفت. هر دو ماهواره هدهد و کوثر با موفقیت در مدار تزریق شدند و سیگنال خود را به زمین مخابره کردند.
«سایوز» که یکی از معتبرترین و بادوام‌ترین سیستم‌های فضایی جهان به شمار می‌رود، نقشی کلیدی در پیشبرد برنامه‌های فضایی کشورهای مختلف از جمله ایران داشته است.
در این پرتاب 53 ماهواره همراه فضاپیمای سایوز بودند که دو مورد آن مربوط به ماهواره های ایرانی هدهد و کوثر است. این ماهواره ها با نسخه 2.1B سایوز همراه هستند که تاکنون 1900 پرتاب را داشته است.
سایوز به عنوان یکی از موفق‌ترین فضاپیماهای تاریخ، بیش از نیم‌قرن است که در مأموریت‌های فضایی به کار گرفته می‌شود. این فضاپیما در پایگاه فضایی بایکونور، واقع در قزاقستان، تحت اجاره بلندمدت روسیه قرار دارد. طراحی سایوز که شامل سه بخش مداری، فرود و سرویس است، آن را به یک فضاپیمای امن و قابل اعتماد تبدیل کرده که در مواقع اضطراری جان فضانوردان را نجات داده است.
ماهواره «خیام» یکی از تجربیات ایران برای پرتاب ماهواره بومی با ماهواره‌بر بین‌المللی بود. «خیام» یک ماهواره سنجش از دور است که به سفارش سازمان فضایی ایران توسط یک شرکت روسی ساخته شده‌ است و در 18 مرداد 1401 توسط موشک روسی سایوز از پایگاه فضایی بایکونور قزاقستان به مدار نزدیک زمین ارسال شد.
عملیات کنترل ماهواره در ایران و در مرکز کنترل فضایی سازمان فضایی ایران در ماهدشت کرج انجام می‌شود.
ماهواره ایرانی «پارس 1» نیز روز جمعه، دهم اسفند سال قبل از روسیه پرتاب شد؛ این ماهواره سه نوع کاربرد داده‌برداری از سطح زمین دارد.
ماهواره ایرانی «پارس 1»، ماهواره سنجش از دور ساخت پژوهشگاه فضایی ایران است که سه نوع کاربرد داده‌برداری از سطح زمین را دارد، محموله اول طیف رنگی با دقت 15 متر، محموله دوم با دقت 150 متر جهت تصویربرداری حرارتی و محموله‌ای با دقت 300 متر برای تصویربرداری با طیف‌های مادون قرمز موج کوتاه است که در شناسایی آفات گیاهی و جنگل‌داری مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ماهواره روز جمعه، دهم اسفندماه سال گذشته از روسیه به فضا پرتاب شد.
مشخصات فنی هدهد و کوثر
ماهواره «کوثر» که در سال 2019 توسط بخش خصوصی توسعه‌یافته است، به‌عنوان یک ماهواره سنجش از دور با وضوح تصویری بالا طراحی شده و قابلیت تصویربرداری با کیفیت 3.5 متر در هر پیکسل را دارد. این ماهواره به منظور استفاده در بخش‌های کشاورزی، مدیریت منابع طبیعی، پایش محیطی و نقشه‌برداری دقیق ساخته شده است و می‌تواند به پایش تغییرات زیست‌محیطی و مدیریت بلایای طبیعی کمک کند​.
عمر عملیاتی این ماهواره در مدار حدود دو سال پیش‌بینی شده و از فناوری‌های پیشرفته تصویربرداری و انتقال داده بهره می‌برد.
این ماهواره برای استفاده در کشاورزی دقیق، مدیریت منابع طبیعی، پایش محیط زیست و مدیریت بحران توسعه یافته است.
ماهواره «هدهد» نیز به عنوان یک ماهواره ارتباطی با قابلیت پشتیبانی از اینترنت اشیاء (IoT) طراحی شده و برای برقراری ارتباطات در مناطق دورافتاده و کم‌دسترسی به شبکه‌های زمینی به کار خواهد رفت. این ماهواره می‌تواند در حوزه‌هایی مانند کشاورزی هوشمند، حمل‌ونقل و مدیریت بحران کاربرد داشته باشد.
پرتو اعلم، عضو تیم طراحی و ساخت ماهواره «کوثر» وزن ماهواره کوثر را 30 کیلوگرم و عمر مداری آن را 3.5 سال ذکر کرد و گفت: ارتفاع مداری این ماهواره 500 کیلومتر و مأموریت آن در حوزه کشاورزی و نقشه‌برداری است و محدوده رنگی آن 15 کیلومتر تعریف شده است.
وی ادامه داد: نرخ تصویربرداری کوثر 6 فریم در ثانیه است و زمان تناوب مداری این ماهواره 5677 ثانیه خواهد بود.
پرتو اعلم خاطر نشان کرد: ما نگاه فرآیندی به توسعه ماهواره‌ها داریم که از آن جمله می‌توانیم به ایجاد همکاری‌های بین‌المللی در بالادست و پایین دست صنعت فضایی، ورود جدی خصوصی‌ها برای انجام پروژه‌های سطح سامانه، کاهش جدی هزینه‌ها در انجام پروژه‌های کشور، ایجاد همکاری جدی با پرتابگر، ایجاد فضای امید و اعتماد به نفس میان فعالان این حوزه و شکل‌گیری کنسرسیوم‌هایی از بخش‌های خصوصی اشاره کرد.
مهندس حمیدی نیز از دیگر اعضای تیم این شرکت در ساخت ماهواره هدهد، گفت: این ماهواره یک ماهواره کیوب‌ست با ماموریت در حوزه اینترنت اشیاء است.
وی ادامه داد: مزیت استفاده از ماهواره در زمینه ارائه خدمات اینترنت اشیاء، یکپارچگی و عدم وابستگی به مرزها و پوشش‌دهی بین‌المللی است و توانایی ارائه این خدمات به مناطق دور افتاده، جنگلی و کوهستانی را دارد.
حمیدی اظهار کرد: ماهواره هدهد یک ماهواره با استاندارد ماهواره‌های مکعبی است که در مدار خورشید آهنگ و ارتفاع 500km تزریق می‌شود.
به گفته وی بیشترین کاربرد ماهواره هدهد در بخش‌های کشاورزی، حمل و نقل و تدارکات و محیط زیست خواهد بود.
حمیدی خاطر نشان کرد: معیارهای موفقیت هدهد شامل مواردی چون قرارگیری ماهواره هدهد در مدار، دریافت اولین سیگنال از ماهواره و تثبیت ارتباط مخابراتی با ایستگاه کنترل است.
وی تثبیت عملکرد توان ماهواره در مدار، انجام ماموریت اینترنت اشیاء، ذخیره و ارسال، انجام ماموریت اینترنت اشیاء برخط، انجام ماموریت اینترنت اشیاء بدون رمز و انجام ماموریت ناوبری را از دیگر معیارهای موفقیت این ماهواره نام برد.
این محقق ادامه داد: عمده ماموریت این ماهواره به این صورت است که پس از دریافت پیام از کاربر زمینی آن را ذخیره می‌کند و در موقعیت مناسب برای کاربر ارسال می‌کند و همچنین نرم افزار آن همانند نرم‌افزارهای پیام‌رسان است و می‌توان در آن پیام را رد و بدل کرد.
حمیدی کاربرد آتی این ماهواره را ناوبری دانست و گفت: برنامه آینده ما ساخت منظومه ماهواره‌های پرتعداد و اتصال پهپادهای کشاورزی به ماهواره است.
پایان نگرانی های تیم طراحی با دریافت اولین سیگنال ها
با دریافت سیگنال‌های ماهواره‌های هدهد و کوثر تیم سازنده این ماهواره‌ها سلامت عملکرد این دو ماهواره را تایید کردند.
دکتر حسین شهرابی، مدیر عامل شرکت امید فضا از دریافت موفقیت آمیز اولین سیگنال‌ها از ماهواره هدهد خبر داد.
وی افزود: دریافت این سیگنال به معنای آن است که اولا پرتاب ماهواره موفقیت آمیز بوده، ضمن آنکه عملکرد محفظه و جدایش ماهواره‌بر نیز با موفقیت انجام شده است. محفظه ماهواره دارای فناوری‌های خاصی است که در این شرکت طراحی و ساخته شده است.
شهرابی به مکانیزم‌های آنتن ماهواره اشاره کرد و یادآور شد: آنتن‌های ماهواره هدهد باز شده و عملکرد موفقی را از خود نشان داده است.
مدیر عامل این شرکت دانش بنیان همچنین از دریافت سیگنال ماهواره کوثر خبر داد و یادآور شد: دریافت این سیگنال به معنای باز شدن کامل آنتن‌های ماهواره و خروج موفق ماهواره از محفظه است.
وی خاطر نشان کرد: تفاوت ماهواره کوثر نسبت به ماهواره هدهد این است که ماهواره کوثر 8 برابر سنگین‌تر از ماهواره هدهد است، ضمن آنکه کوثر دارای بانک‌های خورشیدی است؛ از این رو خروج آن از محفظه ماهواره از پیچیدگی‌های خاصی برخوردار است‌.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/668462/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله آرمان امروز/ تغییر تـاریخی در انتخابـات آمریکا

سرمقاله آرمان ملی/ باید منتظر 20 ژانویه باشیم

سرمقاله سازندگی/ رمزارز زیر ضرب

آویزان شدن غربگرایان از رقابت فیل‌ها و الاغ‌های آمریکا

سرمقاله هم میهن/ جوسازی با اثر منفی

عوام‌فریبی مشکوک؛ حمله «کیهان» به احمد خرم بر سر FATF

سرمقاله اعتماد/ ابتکار هوشمندانه دکتر پزشکیان

بر بساطی که بساطی نیست؛ روایت «مهاجرانی» از بیروت

مدار خورشیدآهنگ برای 3.5 سال میزبان دو مهمان ایرانی«هدهد» و«کوثر» شد

شکست انحصار تولید رادیو داروی تشخیص سرطان غدد لنفاوی از سوی فناوران کشور

سرمربی جدید مس رفسنجان رسما معرفی شد

مسعود شجاعی راهی رفسنجان شد

کرمان از فردا سردتر می‌شود

پیروزی‌های حیاتی برای حفظ و ارتقا جایگاه

نجات آب و محیط زیست با احداث کارخانه تصفیه پساب اسید سولفوریک مجتمع مس‌ شهربابک

پیروزی‌های حیاتی برای حفظ و ارتقای جایگاه

برگزاری نشست مستند «غیررسمی 6» ویژه طلاب فاطمیه کرمان

طلاب برتر آموزشی مدرسه علمیه فاطمه الزهرا(س) بم تجلیل شدند

مهرگان نور – فولاد سیرجان؛ مصاف سرمربیان مازندرانی لیگ برتر والیبال

رضا مسرور : کیش ایر باید به سازمان منطقه آزاد کیش بازگردد

اینفوگرافی/ 6 موقعیت حساس که هرگز نباید جواب نه را قبول کنید

طرح‌های راه‌سازی شهرستان رفسنجان‌ شتاب می‌گیرد

سرمقاله خراسان/ خداوند کمک می کند اما ...

سرمقاله کیهان/ آقای پزشکیان تله گذاشته‌اند، به باکو نروید!

جهان: اصلاح‌طلبان به دنبال ترویج اباحه‌گری هستند

سرمقاله دنیای اقتصاد/ انفجار معدن اقتصاد

تسخیر سفارت آمریکا در تهران؛ روایت مستند پس از 45 سال

اپل نظر کارمندانش را در مورد ایده یک عینک هوشمند جدید پرسید

ربات مرد عنکبوتی پنجره‌ها را تمیز می‌کند

دویست و چهلمین جلسه تولید میدکو برگزار شد

همه چیز درباره سرمربی جدید مس / شجاعی کیست؟

مناسبت روز/ چهار شنبه، 16 آبان

نخستین اطلاعات هدهد و کوثر به ایران رسید

مدیرکل بنیاد کرمانشاه نشان خادمیار افتخاری استان را دریافت کرد

ملاقات عمومی با جامعه ایثارگری مشکلات را به حداقل می‌رساند

مزایده فروش 1330 تن ضایعات سگر واقع در دپو مجتمع فولاد راور شرکت کاوند نهان زمین ( نوبت دوم )

گام بلند نوسازی بافت‌های فرسوده در 92 هزار نقطه کشور

«روشن» چراغ راه تراکتور برای صعود/ سرخ‌ها در اندیشه تداوم پیروزی

معرفی سرمربی جدید مس رفسنجان

مدیرکل بازرسی استان کرمان: روش باشگاه‌داری کنونی شرکت مس فسادزا است

شتاب در ساخت وساز‌های نهضت ملی مسکن در مراغه

همدلی طلایی بانوان طلبه مدرسه علمیه فاطمیه کرمان با جبهه مقامت

در غرب اصل انسان مورد غفلت قرار گرفته است

قیمت محصولات کرمان موتور امروز چهارشنبه 16 آبان 1403 + قیمت جک S3

سرمربیگری مس به مسعود شجاعی رسید

انتخاب مسعود شجاعی به عنوان سرمربی مس رفسنجان

رسمی؛ مسعود شجاعی سرمربی مس رفسنجان شد

قدردانی مس از نویدکیا: ممنون رئیس! (عکس)

رسمی: شجاعی سرمربی مس رفسنجان شد

38 تجمع کارگران شهرداری برای دستمزد از سال 1400