کرمان رصد

آخرين مطالب

بریکس می‌تواند به ایران کمک کند مقالات

بریکس می‌تواند به ایران کمک کند
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
بهرام امیراحمدیان، استاد دانشگاه، درباره جایگاه فعلی بریکس در معادلات جهانی به هم‌میهن گفت: بریکس به پیشنهاد بیشتر روسیه و چین، از کشورهایی تشکیل شد که می‌خواستند به نوعی یک‌جانبه‌گرایی آمریکایی را به چندجانبه‌گرایی تبدیل کنند. بعد از فروپاشی اتحاد شوروی و پایان جنگ سرد، جهان از یک ساختار دوقطبی عبور کرد و ساختار تک‌قطبی با محوریت آمریکا هم به‌طور کامل شکل نگرفت. سیستم دوقطبی هم امکان شکل‌گیری نداشت و روس‌ها به آن علاقه نداشتند چون در آن شرایط، مسکو نقش قطب دوم را بازی نمی‌کرد.
وی افزود: «روسیه علاقه‌مند بود که یک جهان چندقطبی به وجود بیاید که از رهگذر آن، کشورهای با اقتصاد متفاوت از تاثیرگذاری دلار که ممکن است به عنوان ابزار تحریم سیاسی علیه آن‌ها استفاده شود – که در عمل همین اتفاق می‌افتد – رها شوند. به همین دلیل بود که تعدادی از کشورهایی که قدرت‌های نوظهور در عرصه بین‌الملل بودند مانند روسیه، هند، برزیل و چین کنار هم قرار گرفتند و بعد آفریقای جنوبی هم به آن اضافه شد. هرچند آفریقای جنوبی قدرت اقتصادی قابل مقایسه‌ای با هند، روسیه و چین ندارد.
دو کشور اصلی بریکس، اعضای دائم شورای امنیت هستند و شکل گرفتن آن سبب شد که امید به چندجانبه‌گرایی بیشتر شود. به همین دلیل کشورهای دیگری هم به این مجموعه پیوستند که بریکس‌پلاس را به وجود آورند که ایران هم یکی از آن‌هاست. البته نباید از نظر دوست داشت که برزیل در آمریکای جنوبی و آفریقای جنوبی در جنوب آفریقا واقع هستند و با مجموعه اصلی بریکس در آسیا یعنی هند، چین ایران و اوراسیا(روسیه) پیوستگی جغرافیایی ندارند و به ناگزیر از مزایای جغرافیایی در حمل و نقل بهره کافی نمی‌توانند ببرند. نکته دیگر رژیم‌های سیاسی از دموکراسی کامل تا دولت‌های متمرکز مانند چین کمونیست و روسیه اقتدار‌گرا و بینابین تشکیل شده‌اند.
استاد مطالعات اوراسیا اضافه کرد: «اخیراً هندی‌ها گفتند، ما که اصلاً نمی‌توانیم با دلار کار نکنیم چون با کشورهای دیگر مراودات تجاری داریم، نمی‌توانیم دلار را حذف کنیم. چین هم همین وضعیت را دارد اما اعلام نمی‌کند. می‌دانیم که بیشترین روابط تجاری چین با حوزه یورو و حوزه دلار است. آمریکا بزرگ‌ترین شریک تجاری چین است. چین نمی‌تواند دلار را حذف کند اما در عین حال می‌خواهد در بریکس جزو تصمیم‌گیرندگان اصلی باشد و فضای تعامل به وجود بیاورد. در ساختارهایی مثل بریکس یا سازمان همکاری شانگهای که چین و روسیه هستند، تضاد به وجود می‌آید. آنجا روسیه یک دیدگاه ضدآمریکایی دارد اما چین نمی‌خواهد با آمریکا رودررو شود.چین علاقه‌مند است که رقابت اقتصادی داشته باشد چون رقابت‌های نظامی ارزش افزوده ایجاد نمی‌کند بلکه هزینه‌ساز است. برزیل هم با آمریکا مراودات زیادی دارد.»
امیراحمدیان گفت: «اینکه تصور کنیم راه‌حل همه چیز در بریکس است، صحیح نیست. از مسیر پیوستن ایران به بریکس، تبلیغ زیادی برای دلارزدایی می‌شود. صرف اینکه ما به بریکس بپیوندیم، نمی‌توان فرض را بر این گذاشت قدرت پول ملی‌ افزایش پیدا کند. این مسائل، روند دیگری و بستگی به تولید ناخالص داخلی، عوامل تولید، ترکیب اقتصاد، سهم کشور در تجارت خارجی و میزان تاثیرگذاری بر معادلات اقتصادی دارد. بریکس قطعاً کمک‌کننده است اما نیروهای ملی و داخلی می‌توانند به ثبات اقتصادی کشور کمک کنند. ما نمی‌توانیم انتظار داشته باشیم که با ورود به بریکس تورم کاهش پیدا کند. دولت هم چنین انتظاری ندارد. اما اینکه بخواهیم وابستگی کشور به دلار را کم کنیم و اگر بشود این روند را مدیریت کنیم، اتفاق خوبی است.»
این استاد دانشگاه درباره اینکه عضویت در بریکس چه مزایایی برای ایران دارد، خاطرنشان کرد: «کشورهای عضو می‌توانند از یکدیگر حمایت کنند. بریکس سابقه زیادی ندارد اما سازوکاری است که می‌تواند کمک‌کننده باشد. وقتی که ایران در محاصره اقتصادی سیستم‌های بانکی اروپا و آمریکایی است، بریکس می‌تواند تا حدودی به ما کمک کند. به خصوص که اعضای بریکس تلاش می‌کنند سهم پول‌های ملی از مبادلات تجاری را بالاتر ببرند. تهاتر کالا انجام بدهند. این‌ها روزنه‌هایی ایجاد می‌کند که جنبه‌های مثبت برای کشور دارد.»
امیراحمدیان تاکید کرد: «تیم آقای پزشکیان با فکر به این اجلاس رفتند و روی موضوع کار کرده‌اند. به خصوص در سازمان برنامه که مدیریتش دگرگون شده است. دولت بارها اعلام کرده که برنامه‌اش برای کشور، برنامه هفتم است. در برنامه هفتم تکالیفی وجود دارد که با پیشنهادهای پنج‌گانه آقای پزشکیان مطابق است. ایران اگر بخواهد از نهادهای بین‌المللی همچون بانک جهانی وام بگیرد، اعضا و سهامداران اصلی مانع می‌شوند. عضویت کشورهای بریکس در هیئت‌مدیره نهادهای بین‌المللی بانکی و پولی تاثیرگذار است. وقتی آقای پزشکیان از گسترش فعالیت NDB صحبت می‌کند، به این دلیل است که ایران به دور از تحریم‌های غربی و فشارهای سیاسی بتواند وام بگیرد. این کار عالی است. یا تبادلات مالی با پول‌های ملی، کشورها را به این سمت می‌برد که تاثیر تورم و نرخ برابری ارزها با یکدیگر را کنترل کنند. چون طرف مقابل باید اطمینان داشته باشد که این پول دارای ارزش و بدون اثر تورمی است. در مجموع پیشنهاد‌های آقای پزشکیان را سازنده ارزیابی می‌کنم.»

محسن صالحی خواه

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/665029/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تولید غشا‌های تصفیه کننده آب

بلو اوریجین نمادی از «ادیسه فضایی 2001» را به فضا برد

خدمت به خانواده شهدا و ایثارگران مسئولیت سنگینی برای ما ایجاد می‌کند

روز پر حادثه جاده های کرمان/16 نفر مصدوم شدند

جدول لیگ آزادگان در پایان هفته هشتم (عکس)/ صدرنشینی مس شهربابک بدون سرمربی

فیلم نشست خبری مهدی تارتار قبل از بازی با ذوب آهن + لینک دانلود

افضلی: از بازیکنان، تماشاگران و مسئولان تشکر می‌کنم

نشست کنشگری روحانیت شیعه در مدرسه علمیه فاطمیه کرمان برگزار شد

کسب سه مدال، حاصل کوشش رکابزنان سپاهان

با گردو و انار این میان وعده خوشمزه ترکیه‌ای را درست کنید! (فیلم)

مسعود شجاعی به مسی‌ها پیوست؟

مس رفسنجان در آستانه قرارداد با گزینه جدید سرمربیگری؛ جانشین محرم نویدکیا مشخص شد

بازار بلاک چین کاربرد های خود را افزایش می دهد!

پیروانی خبر داد: گزینه جانشین محرم نویدکیا در آستانه قرارداد با مس رفسنجان

رفع فیلترینگ، خواسته ملی، مطالبه مردم

پرچم دروغین آرین

بریکس می‌تواند به ایران کمک کند

«جنگ» در آمریکا سروصدا به پا کرد

پرونده فساد فوتبال؛ متهمان بعدی چه کسانی هستند؟

FATF در بن‌بست سیاسی

تشکیل جبهه مقاومت رسانه ضروری است

استفاده از توان رسانه‌ها اعجاز می‌کند

سایت صندوق بازنشستگی کشوری دچار اختلال شد/ بازنشستگان در انتظار احکام همسان‌سازی

حداقل دستمزد کارگران 50 سال پیش چقدر بود؟

اعلام رقم دقیق نهایی حداقل حقوق بازنشستگان در سال 1404

تولید نسل جدید الکتروموتور‌های مغناطیسی

ویولن‌سل نوازی یک ربات با ارکستر سمفونیک برای اولین بار

ربات چینی رکورد پرش ایستاده را شکست

مسعود شجاعی سرمربی جدید مس رفسنجان، شبیه‌ترین به محرم!

مسعود شجاعی به لیگ برتر بازمی‌گردد

استقبال از بریکس در آمریکای لاتین

بازگشت دوباره مسعود شجاعی به لیگ برتر !

ادعای جنجالی علی سامره سوژه شد

شهروند خبر نگار؛ تعطیلی استخر در چالدران

گل‌گهر دنبال ضد حمله نیست؛ ذوب‌آهن را آنالیز کردیم

فیلم| طغیان آبشار رود فاریاب در شهرستان دشتستان

وظیفه تیم ارزیابی ارتقاء سلامت مجموعه است

لیگ برتر فوتسال؛ هتریک سیرجانی‌ها برابر فرش‌آرا

سرمربی گل‌گهر سیرجان: بازی با ذوب آهن برای هر 2 تیم سخت است

وقوع انفجار در فاریاب

فیلم کنفرانس‌خبری مهدی تارتار قبل از بازی با ذوب‌آهن +لینک دانلود

ناردنگ ؛ جشنواره ای با رنگ و طعم انار در گرگان

سیدمحمد خاتمی در گلزار اردکان حاضر شد

12 سفر کم سابقه

تعمیق روابط در قازان

رقابت شانه‌به‌شانه ترامپ و هریس

ارسال پیامک‌های تهدیدآمیز حجاب در اصفهان

تجمع 130 نفره طرفداران طرح صیانت

رویای باورنکردنی طالبان؛ می‌خواهیم میزبان جام جهانی شویم!

تغییرات بزرگ در استقلال/ مدیرعامل هم تغییر کرد/ موسیمانه در کنار سعید آذری