کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ تکه‌ای ناپیدا از مردم مقالات

سرمقاله شرق/ تکه‌ای ناپیدا از مردم
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - شرق / «تکه‌ای ناپیدا از مردم» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم احمد غلامی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
مشکل کنونی مردم ایران چیزی نیست جز مردمی که ناپدید شده‌اند. آنان نه مردمی‌اند که قادر باشند دست به کنش سیاسی بزنند و نه انبوه خلق‌اند بدون خصلت سیاسی. هابز «مردم» را از «انبوه خلق» جدا می‌کند و فرضیه‌ای بنیادین و پارادوکسیکال بنا می‌کند. آگامبن برای روشن‌نمایی از این فرضیه هابز، نقل‌قولی مستقیم از او می‌آورد: «مردم چیزی واحد است، که واجد اراده‌ای واحد است و کنشی واحد را به آن می‌توان نسبت داد. هیچ‌کدام از اینها را درمورد انبوهه نمی‌توان گفت. مردم در هر شهر حاکم است؛ حتی در یک مونارشی مردم است که حکم می‌راند، زیرا اراده مردم اراده‌ای است همچون اراده شخصی واحد». قبل از ادامه نقل‌قول هابز باید به این نکته توجه کرد که او حتی بنای حکومت مونارشی (پادشاهی) را اراده مردم می‌داند.
پادشاهی که قدرتش همان اراده مردم است. امری که در دوره‌های تاریخی پادشاهی ایران به‌ندرت دیده شده است. در حکومت‌های پادشاهی ایران، مردم نه‌تنها مردم نبودند بلکه انبوهه (جمعیت) هم نبودند؛ آنان رعایایی بودند تحت قیمومت پادشاه. پس ایرانیان کنونی در فخرفروشی به گذشته باید محتاطانه عمل کنند و برای بازگشت به تاریخ نگاهی انتقادی داشته باشند تا سره را از ناسره جدا کنند و در دامگهی که خشم‌شان تدارک دیده نیفتند. بگذریم.
بازار
به نقل‌قول هابز برگردیم که برای نقد جامعه کنونی ایران به کار می‌آید. هابز می‌گوید: «در یک دموکراسی و یک آریستوکراسی، شهروندان انبوهه هستند؛ اما شورا همان مردم است. و در یک مونارشی، اتباع انبوهه‌اند و (هرچند این پارادوکس است)، شاه مردم است. مردمان عامی، و دیگران که درکی از این امور ندارند، همواره از شمار عظیمی از آدمیان، یعنی از شهر، تحت عنوان مردم سخن می‌گویند؛ می‌گویند که شهر علیه شاه قیام می‌کند (که ناممکن است)، و مردم خواهان همان چیزی هستند که اتباع دردسرساز و نجواگر می‌خواهند؛ و تحت لوای مردم، شهروندان را علیه شهر تحریک می‌کنند. یعنی انبوهه را علیه مردم». جالب شد، مردمی که کنشگر سیاسی‌اند و اراده آنان همان اراده شاه است و این اراده در شاه وحدت می‌یابد، دستخوش اضطرار انبوهه می‌شوند. اگر به روایت آگامبن از هابز برگردیم، او این‌گونه پاسخ می‌دهد: «در همان لحظه که مردم حاکم را انتخاب می‌کند، خود را در قالب انبوهه‌ای مغشوش و پراکنده منحل می‌سازد. این فقط در نظام‌های سلطنتی رخ نمی‌دهد، یعنی نظامی که در آن به‌محض انتخاب شاه، مردم دیگر یک شخص نیست بلکه انبوهه‌ای فروپاشیده است، زیرا مردم تنها به‌واسطه قدرت حاکمه بود که یک شخص را تشکیل داد، که حال آن را به شاه تفویض کرده است؛ اما حتی در یک دموکراسی یا آریستوکراسی نیز چنین است، که در آنها به‌محض تشکیل شورا، مردم هم‌زمان منحل می‌شود».
تجربه سیاسی ما هم چیزی جز این را نشان نمی‌دهد. مردم کنشگران سیاسی‌اند که پای صندوق‌های رأی می‌روند و منفک‌شده از انبوهه، فردی را به‌عنوان رئیس‌جمهور برمی‌گزینند. آنان تا زمانی که رئیس‌جمهور بر اریکه قدرت ننشسته است همچنان مردم هستند. آنگاه که مردم به او قدرت بخشیدند و به نماد قدرت درآمد، مردم در دل انبوهه منحل می‌شود. از این منظر است که این ایده قوت می‌گیرد که دموکراسی‌ها صرفاً مشارکت در بازی قدرت است و این بازی مثل هر بازی دیگری آغاز و انجامی دارد و مهم‌تر از همه اینکه این برگزیدگان نمی‌توانند به‌عنوان نماینده مردم دست به اقدامات همه‌جانبه بزنند. رئیس‌جمهور منتخب بیش از هر چیز وامدار کسانی است که او را به‌عنوان مظهر اراده مردم در اذهان جا انداخته‌اند.
در واقع مردم خود انتخابگر نبوده‌اند. انتخاب آنان انتخاب «دیگری» است. پیش از رسیدن به نکته نهایی باز به‌سراغ روایت آگامبن از هابز برگردیم: «مردم -بدن سیاسی- تنها به‌شکلی لحظه‌ای در نقطه‌ای وجود دارد که در آن یک شخص، یا شورایی از اشخاص، را نماینده خود قرار می‌دهد؛ اما این نقطه تلاقی می‌کند با محوشدنش در انبوهه‌ای فروپاشیده. بدن سیاسی بدین ترتیب مفهومی ناممکن است، که تنها در تنش بین انبوهه و مردم -حاکم جای دارد: بدن سیاسی همواره پیشاپیش در کار منحل ‌ساختن خود در جریان تأسیس حاکم است؛ و حاکم نیز تنها شخصی مصنوعی است، که وحدتش نتیجه استفاده از دستگاهی بصری یا یک نقاب است. شاید مفهوم بنیادین اندیشه هابز بدن باشد». اینک از این‌ بحث‌ها چه عاید ما می‌شود؟ اگر انبوهه فرومی‌پاشد و مردم نیز در دل انبوهه منحل می‌شوند، بازی دموکراسی تنش میان انبوهه و مردم، مردم و انبوهه است. اما در اینجا حلقه مفقوده‌ای وجود دارد.
همه چیز به این دوگانه ختم نمی‌شود. اگر مردم سیاسی‌اند و انبوهه غیرسیاسی؛ مردمی نیز هستند که از مردم بماهو مردم منفک شده و در این دوگانه سیاست‌ورزی نمی‌کنند. آنان اقلیتی هستند منفک‌شده از این دوگانه که در بزنگاه‌های کنش سیاسی دست به کار خواهند شد. می‌توان گفت آنان تکه‌ای از مردم‌اند که در انبوهه مستحیل نشده‌اند و سنتز وضعیت موجود هستند. مردم بالقوه‌ای که تعیین‌کننده‌اند و قادرند خارج از این پارادایم دست به سیاست‌ورزی بزنند. شکل اغراق‌شده این بالقوگی را می‌توان در دوران پیش از انقلاب با فیگور چریک‌های مبارز نشان داد. چریک‌هایی که تلاش می‌کردند در انبوهه خلق مستحیل نشوند. بگذریم از اینکه اگر آنان به اهداف‌ خود دست پیدا می‌کردند خواسته یا ناخواسته کدگذاری شده و در انبوهه مستحیل می‌شدند. اما اینک واقعیت موجود این است که این حلقۀ مفقوده تکه‌ای برآمده از سنتز مردم و انبوهه در حالت بالقوگی به سر می‌برد و مترصد ظهور است.
* برای نوشتن این یادداشت از کتاب «جنگ داخلی: استاسیس به‌مثابۀ پارادایم سیاسی» نوشته جورجو آگامبن، ترجمه سیدمحمدجواد سیدی، نشر نو، استفاده شده است.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/718536/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرها با انتصاب مربی جدید به کرمان چرخید

بارسا برنده الکلاسیکو کامبک‌ها؛ رئال دومین جام را هم پس زد

درست کردن پیتزا در فضا

برگزاری دوره آموزشی اپراتوری بولدوزر به میزبانی "تیتانیوم کهنوج"

موسیقی زیبای «میان ستاره ای» با نوای ساز هنگ درام

پروژه «انقلابی» ترامپ موفق خواهد شد؟

همسویی مواضع تندروهای داخلی با مطالبات اسراییل نگران‌کننده است

جولانی به دنبال سازش با اسرائیل

غریزه معامله‌گری ترامپ می‌تواند به توافق با ایران منجر شود؟

شاهین‌های ضدایرانی در واشنگتن بازی را برهم می‌زنند؟

انفجار بندر عباس و راز ابر قارچی

امضای قرارداد همکاری صداوسیما و بیمه دی/ تعهد به ارتقاء خدمات درمانی و حفظ رضایتمندی بیمه‌شدگان

اعزام 5 خودروی آتش نشانی و 20 آتش نشان کرمانی به بندرعباس

تقدیر مولوی اهل سنت شهرستان فهرج از مسئولان صداو سیما و دستگاه قضایی

توسعه تکنولوژی، بهبود راندمان و امکان مانیتورینگ تصفیه‌خانه صفاییه فولاد مبارکه

میزبان اولین بازی نیمه نهایی مشخص شد

برگزاری نشست فعالان گردشگری یزد و کرمان در مکانی خاص

اجرای جالب علیرضا قربانی به زبان ترکی با موسیقی شمال خراسان

بیتی از حافظ با آواز دلنشین طاهر قریشی

منافع تندروها و کاسبان تحریم با منافع ملی در تضاد است

بلومبرگ: زیر پای ترامپ خالی است

«پسر شیکاگو» در وزارت اقتصاد؟

آماده شدن امارات و عربستان برای حملات گسترده به یمن

ترامپ چه خوابی برای اوکراین دیده است؟

محققان: هوش مصنوعی در درک تعاملات اجتماعی هنوز به‌خوبی انسان عمل نمی‌کند

سحابی سیاره‌نمای NGC 1514

دیدار مدیرکل بنیاد مازندران با خانواده شهید امنیت محمد ایاره در ساری

پست و مقام هم از سوی گیرنده و هم از سوی اعطا کننده امانت است

ویدئویی از تمرینات حسین علیزاده و محمد معتمدی برای کنسرت «باده تویی»

گوش جان بسپارید به نوای ملکوتی استاد شجریان

خطای سهوی یا پروژه مشکوک نفوذ؟

ژنرال بازنشسته هندی: دیپلماسی راه بهتری است

قاتل در صحنه حاضر است

تضاد منافع تندروها با منافع ملی

با وجود قطعی‌های برق، چرا نمایندگان با تغییر ساعت رسمی کشور مخالفند؟

کهکشان زیبای Arp142

قمر سیاره مشتری

مدت انتظار دریافت پروانه‌ ساختمانی بافت‌های فرسوده کوتاه شد +جزئیات

ناوگان حمل ونقل جاده ای کرمان سال گذشته 17 میلیون مسافر جابه جاکرد

هزینه‌های زندگی در این شهر صنعتی برابر با پایتخت‌نشینی‌ست

طبیعت حریف شهرداری گرگان در فینال لیگ بسکتبال شد

حدادی: دوومیدانی اولویت وزارت ورزش است/ انتقادپذیر هستم

پرواز قوی سپید به نیمه نهایی جام حذفی

اولین برد آقا مجتبی در جام حذفی؛ مسیر هموار برای قهرمانی در فصلی کابوس‌وار

اجرای ترانه «زیر باران» از علیرضا عصار با همراهی اشوان

تایپوگرافی آهنگ «بی بدن» با صدای محسن چاوشی

اکونومیست: مذاکرات فنی نویدبخش است

شبکه ضدوفاق

اروپا در دو‌راهی؛ ابتکار ایران یا تکرار انسداد؟‌ ‌

محمدجواد لاریجانی: مذاکره غیرمستقیم، مذاکره‌ برای هیچ نیست