کرمان رصد

آخرين مطالب

شمایل توافق احتمالی ایران و آمریکا مقالات

شمایل توافق احتمالی ایران و آمریکا
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
48 ساعت پس از تایید خبر مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا از سوی سیدعباس عراقچی، حال محتوای توافق و شمایل آن به پرسش اصلی تبدیل شده است. اینکه هیات‌های دیپلماتیک تهران و واشنگتن روز شنبه با چه دستورکاری و بر سر چه موضوعاتی به مذاکره خواهند پرداخت فعلا مشخص نیست. اما آنچه مشخص است اولویت ترامپ برای محک زدن دیپلماسی و مختصات قدرت در آمریکا از حیث یکدستی ساختار قدرت است که می‌تواند در صورت جدیت طرفین، زمینه‌های یک توافق پایدار را شکل دهد.
رئیس‌جمهور آمریکا با انتخاب استیو ویتکاف، دوست قدیمی خود، به عنوان چهره اصلی مذاکره‌کننده با طرف ایرانی نشان داد که می‌خواهد در مذاکرات پیش ‌رو با زبان دیپلماسی، گفت‌وگوها را پیش ببرد. ویتکاف پیشینه اقتصادی دارد و از افراد نزدیک به ترامپ به شمار می‌رود. او همچنین سابقه تهدید یا مواضع تند علیه ایران را در پرونده خود ندارد. درواقع ویتکاف فردی است که با زبان بازار سخن می‌گوید. علاوه بر ویتکاف، همسویی کنگره، یعنی مجلس نمایندگان و سنا، با کاخ سفید شاید راه را برای مذاکره احتمالی هموارتر کند. هرچند با وجود اینکه جمهوریخواهان امروز در آمریکا قدرت را در اختیار دارند اما توافق با ایران مخالفانی هم در کنگره و دولت دارد و آنها همواره بر طبل جنگ می‌کوبند. البته ترامپ با انتخاب ویتکاف و اعلام مذاکره در روز شنبه نشان داد که فعلا می‌خواهد مسیر گفت‌وگو را در پیش بگیرد.
از جمله ماموریت‌های قبلی ویتکاف به عنوان مذاکره‌کننده اصلی آمریکا می‌توان به میانجیگری بین رژیم صهیونیستی و حماس برای برقراری آتش‌بس شش‌هفته‌ای در غزه که منجر به آزادی 33 نظامی اسیر اسرائیلی در ازای نزدیک به 2000 فلسطینی شد و همچنین مذاکره مبادله زندانیان با روسیه اشاره کرد. او که تا پیش از انتصاب به عنوان «نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه» هیچ سمت و تجربه دیپلماتیکی نداشت، اکنون در کمتر از 4 ماه به یکی از دیپلمات‌های برجسته آمریکایی تبدیل شده که قرار است با مذاکرات روز شنبه در عمان آزمون مهمی را پشت سر بگذارد.
ورود ویتکاف به دنیای سیاست با دوستی نزدیک او با دونالد ترامپ آغاز شد که در دهه 1980 در جریان یک معامله املاک شکل گرفت. پیوند ترامپ و ویتکاف روز به روز بیشتر و عمیق‌تر شد و ویتکاف به یکی از قابل‌اعتمادترین اطرافیان ترامپ تبدیل شد. ویتکاف به داشتن مهارت‌ مذاکره و رویکرد مستقیم شناخته می‌شود.
حال پرسش این است که چگونه می‌توان از این دستورکار مذاکراتی، اولویت دیپلماسی و مزایای یکدستی قدرت در آمریکا استفاده کرد و ایران چه امتیازاتی می‌تواند از آمریکای ترامپ بگیرد؟ همچنین تهران چطور می‌تواند به توافقی با کاخ سفید دست پیدا کند که توسط سنا تایید و تبدیل به یک معاهده شود؟
شروط عقب‌نشینی ترامپ
رحمن قهرمانپور، پژوهشگر مسائل بین‌الملل، درباره شکل توافق احتمالی گفت که ترامپ می‌تواند یک توافق متوسط را به عنوان یک توافق خوب در داخل آمریکا بفروشد که وجه مثبت ماجراست. البته ترامپ می‌خواهد به یک توافق جدید با ایران دست پیدا کند که فراتر از برجام باشد. این توافق جدید از نگاه ترامپ مسائل موشکی، هسته‌ای و منطقه‌ای را در بر می‌گیرد اما ایران اعلام کرده که فقط در موضوع هسته‌ای آماده مذاکره است.
به گفته قهرمانپور، وجه دیگر ماجرا که به عنوان مانع توافق باید به آن توجه کرد، این است که برداشت غالب در آمریکا به این صورت است که ایران در موضع ضعف قرار دارد و این مساله را می‌توان در اظهارات مقامات مختلف آمریکایی مشاهده کرد. این مساله باعث می‌شود که تیم مذاکره‌کننده ایرانی تحت فشار قرار بگیرد و رسیدن به نقطه تعامل و مطلوب توافق دشوار شود.
کارشناس مسائل بین‌الملل با بیان اینکه می‌دانیم ترجیح ترامپ این است که با ایران به توافق برسد، گفت: «اما مشخص نیست که رئیس‌جمهور آمریکا تا چه حد می‌خواهد از مواضع خود عقب‌نشینی کند. این مساله به عوامل متعددی بستگی دارد، از جمله اینکه ترامپ به این جمع‌بندی برسد که ایران آماده توافق است. دومین مساله هم این است که ترامپ در داخل آمریکا موقعیت ‌خوبی داشته باشد و مخالفانش نتوانند او را به کوتاه آمدن در برابر ایران متهم کنند. سوم هم اینکه بتواند فشارهای اسرائیل را به‌نوعی مهار کند. این سه عامل در کوتاه آمدن دونالد ترامپ از برخی خواسته‌هایش از ایران بسیار تاثیرگذار هستند.»
وی افزود: «ما از نظریه بازی‌ها آموختیم که زمانی‌ که خواسته‌های دو طرف خیلی از یکدیگر فاصله داشته باشد، پیدا کردن نقطه تعامل کار بسیار دشواری است. با توجه به مجموعه این شرایط ما باید خیلی محتاطانه برخورد کنیم و نه خیلی خوش‌بین باشیم و نه خیلی بدبین.» این کارشناس تاکید کرد که اختلافات ریشه‌دار بین ایران و آمریکا به‌سرعت قابل‌حل نیست اما در عین حال دو طرف به این جمع‌بندی رسیده‌اند که باید از جنگ و درگیری نظامی اجتناب کرده و مساله را از طریق دیپلماتیک حل‌و‌فصل کنند.
قهرمانپور درباره امتیازات احتمالی که ایران در این توافق از آمریکا خواهد خواست، توضیح داد: «ایران خواهان فروش بدون محدودیت نفت خود خواهد شد زیرا با توجه به تحریم‌های اولیه و ثانویه آمریکا، ایران برای فروش نفت خود با مشکل مواجه شده است. لذا مهم‌ترین دغدغه ایران در حال حاضر این است که تحریم‌های مرتبط با فروش نفت لغو شود. در‌عین‌حال عدم اجرای مکانیزم ماشه و بازگشت تحریم‌های شورای امنیت برای ایران بسیار اهمیت دارد. سرمایه‌گذاری شرکت‌های آمریکایی در ایران نیز به عنوان یک ایده مطرح است تا در قالب یک اقدام اعتمادساز مانع از آن شود که کاخ سفید دوباره از برجام خارج شود.» آیا امکانش هست که تهران به توافقی دست پیدا کند که طی آن از ترامپ بخواهد که توافق در سنا تایید شود و در این صورت سرنوشت توافق احتمالی چه خواهد شد؟
بازار

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/712793/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آهنگ جدید/ «کی می دونه» با صدای مجید رضوی

سرمقاله اعتماد/ برای دانشگاه

هشدار متفکر آمریکایی: ایران را به جنگ نکشانید!

دیپلماسی در سایه بی‌اعتمادی

اولین رآکتور هسته‌ای نمک مذاب توریم جهان در چین شروع به کار کرد

نقاشی فضاپیمای ناسا از سیاره مشتری

میدان مغناطیسی زمین یکبار فروپاشیده و انسان‌ها جان سالم به در برده‌اند؛ اما چگونه؟

بلوک هبلکس اردکان و سود آوری بیشتر در پروژه‌ های ساختمانی

زمین به خانواده‌های معلولان واگذار می‌شود

ساکت در نساجی ماندنی شد

تحقق شعار سال اولویت مدیران استان کرمان قرار گیرد

امضای تفاهم نامه اجرای برنامه های حوزه تربیت بدنی و سلامت

نفس راه‌های روستایی رفسنجان تازه می‌شود

محمد رهبری: جذب مربی خارجی شمشیربازی پیشنهاد من بود

عطایی: تیم قدرتمندی بودیم که از عملکردمان دفاع کردیم

کارتال از سرمربی اخراجی پرسپولیس جا ماند!

تشویق رحمت و شری سریال «پایتخت» در کنسرت علیرضا طلیسچی

حمید حامی: در سال 88 صدای خودم رو از دست دادم و دوباره بعد از 5 سال تونستم بخونم

سرمقاله آرمان ملی/ انگیزه شرقی‌ها از مذاکرات

گروسی دنبال پُست است، اروپا دنبال «نقش»

انسان‌ها 41 هزار سال پیش از ضد آفتاب استفاده می‌کردند!

افتتاح تالار احسان در سفر رئیس سازمان اوقاف به کرمان

صادق: واگذاری زمین و تکمیل واحد‌های مسکونی سرعت می‌یابد

شناسایی 45 هزار پلاک تاریخی در اصفهان

وعده وزیر راه بر تسریع روند واگذاری زمین و تکمیل واحدهای مسکونی

واگذاری زمین به خانواده‌های معلولان؛ تحویل 230 واحد در آستانه تابستان

امام جمعه کیش: ارتش و سپاه در امنیت کشور نقشی بی‌بدیل دارند

تاریخ جمهوری اسلامی ایران سرشار از رشادت‌های شهدای عالی‌قدر است

دبیر فدراسیون: IOC وزنه‌برداری را محدود می‌کند

پارسا فلاح به تیم بسکتبال کالج اوکلاهما استیت پیوست

برنامه مبارزات جودوکاران ایران در مسابقات قهرمانی آسیا مشخص شد

حکمی برای «تتلو» که ممکن است فراتر از مرزها صدا کند!

سرمقاله سازندگی/ تبعات خودتحریمی

سرمقاله جام جم/ ارتش در خدمت ملت و امنیت

سرمقاله هم میهن/ سیاستِ پویا

دیپلماسی چندجانبه، پیام معنادار ایران به واشنگتن

نشانه‌های حیات در فراسوی منظومه / کشفی تازه از سیاره K2-18b

درخشش بیمه دی در خدمات‌رسانی به ایثارگران؛ رتبه اول توانگری و پرداخت به‌روز مطالبات درمانی

آشنایی با مواد غذایی که نباید در فریزر نگه ‌داری شوند

صادق: سیاست وزارت راه افزایش محدوده شهری نیست

تیم منتخب هفته بیست و هفتم لیگ برتر؛ زنده باد تراکتور، زنده باد سپاهان

واگذاری زمین و تکمیل واحدهای مسکونی سرعت پیدا می‌کند/سیاست وزارت راه بازآفرینی شهری است

پیش‌بینی وضعیت جوی، دریایی و دمایی استان هرمزگان در روز شنبه 30 فروردین 1404

مناسبت روز/ شنبه، 30 فروردین‌ماه

نیمار یک ماه خانه‌نشین شد

درخشش جهانی شطرنج در آغاز سال جدید

درگذشت ابراهیم سپهری زنگنه نوازنده پیشکسوت موسیقی ایرانی

سرمقاله دنیای اقتصاد/ شرط کافی توافق

آیا هوش مصنوعی نژادپرست است؟

اگر سلامتی تان برایتان مهم است این موادغذایی را فریزری نکنید