کرمان رصد

آخرين مطالب

اولین پیوند سلول‌های بنیادی اسپرم‌ساز برای درمان ناباروری انجام شد اجتماعي

اولین پیوند سلول‌های بنیادی اسپرم‌ساز برای درمان ناباروری انجام شد
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - برنا - گروه علمی و فناوری: پزشکان برای نخستین بار سلول‌های بنیادی اسپرم‌ساز را که در کودکی از یک بیمار مبتلا به سرطان ذخیره شده بود، به بدن او پیوند زدند.
در پیشرفتی در درمان ناباروری مردان، پژوهشگران برای نخستین بار سلول‌های بنیادی اسپرم‌ساز یک بیمار را که در دوران کودکی از بافت بیضه او جمع‌آوری شده بود، به بدن او پیوند زدند.
پیوند سلول‌های بنیادی اسپرم‌ساز پس از 15 سال
جایون هسو، زمانی که تنها 11 سال داشت، به دلیل احساس درد در زانوی چپش مدتی از فوتبال کناره‌گیری کرد. والدینش تصور می‌کردند که او دچار یک آسیب ورزشی شده است، اما تشخیص پزشکان نشان داد که او به استئوسارکوم، نوعی سرطان استخوان، مبتلا شده است.
او بلافاصله تحت شیمی‌درمانی قرار گرفت، اما پزشکان به او هشدار دادند که این درمان ممکن است باعث ناباروری شود. از آنجایی که هسو هنوز به سن بلوغ نرسیده بود، امکان ذخیره اسپرم برای او وجود نداشت. والدین او تصمیم گرفتند که در یک پژوهش شرکت کنند که طی آن، نمونه‌ای از بافت نابالغ بیضه کودکان بیمار جمع‌آوری و ذخیره می‌شد. هدف این پژوهش، فراهم کردن امکان فرزندآوری بیولوژیکی برای این بیماران در آینده بود.
اکنون که هسو 26 ساله شده است، پزشکان و محققان منتظرند تا ببینند آیا پیوند آزمایشی سلول‌های بنیادی اسپرم‌ساز او که از نمونه بافتی مربوط به سال 2011 استخراج شده، می‌تواند بار دیگر فرآیند تولید اسپرم را فعال کند یا نه.
این روش پیش‌تر روی موش‌ها و میمون‌ها موفقیت‌آمیز بوده، اما پژوهشگران می‌گویند هسو نخستین انسانی است که در نوامبر 2023 تحت این درمان قرار گرفته است. جزئیات این روش در مقاله‌ای جدید ارائه شده که هنوز مورد بررسی علمی همتایان قرار نگرفته است.
فرآیند پیوند و امید به بازگشت باروری
در مراحل اولیه درمان سرطان، پزشکان در بیمارستان کودکان UPMC در پیتزبورگ از بیضه هسو یک نمونه کوچک از بافت حاوی سلول‌های بنیادی اسپرم‌ساز را برداشتند. این سلول‌ها حتی پیش از بلوغ نیز در بدن وجود دارند، اما افزایش سطح تستوسترون در دوران بلوغ باعث می‌شود که آنها به اسپرم تبدیل شوند؛ فرآیندی که به آن "اسپرماتوژنز" گفته می‌شود.
در نوامبر 2023، هسو که 24 سال داشت، این سلول‌ها را دوباره دریافت کرد. پس از بیهوشی، پزشکان سلول‌های بنیادی را به یکی از بیضه‌های او تزریق کردند. هدف این بود که این سلول‌ها در لوله‌های درهم‌پیچیده بیضه جای بگیرند و به اسپرم‌های بالغ تبدیل شوند.
بیشتر بخوانید کشف راز نیروگاه سلولی با تصویری بی‌سابقه از میتوکندری کشف جدید در علم مواد/ دانشمندان کد پیچیده‌ی چینش و انباشته‌سازی مواد دوبعدی را رمزگشایی کردند بازگشت بینایی با پیوند سلول‌های بنیادی!
کایل اورویگ، استاد زنان و زایمان و علوم تولیدمثل در دانشکده پزشکی دانشگاه پیتزبورگ و نویسنده ارشد این پژوهش، می‌گوید: «اگر این روش موفقیت‌آمیز باشد، سلول‌های بنیادی باید دوباره فرآیند اسپرم‌سازی را احیا کنند.» با این حال، حتی در صورت فعال شدن این فرآیند، ممکن است تعداد اسپرم‌های تولیدشده کافی نباشد که به‌طور طبیعی در مایع منی ظاهر شوند.
چالش‌های روش و نیاز به فناوری‌های کمکی باروری
در مدل‌های حیوانی، برداشت بخش بزرگ‌تری از بافت بیضه امکان‌پذیر است که تعداد بیشتری از سلول‌های بنیادی و اسپرم را فراهم می‌کند. اما در کودکان مبتلا به سرطان، پزشکان ناچارند میزان برداشت بافت را به حداقل برسانند تا آسیب کمتری به بیمار وارد شود. این امر باعث می‌شود که تعداد سلول‌های بنیادی ذخیره‌شده کم باشد.
به همین دلیل، حتی در صورت موفقیت پیوند، هسو احتمالاً همچنان به فناوری‌های کمک‌باروری نیاز خواهد داشت. در آینده، پزشکان ممکن است برای بازیابی اسپرم، مستقیماً از بیضه او نمونه‌برداری کنند تا از اسپرم‌های موجود برای لقاح آزمایشگاهی استفاده شود.
پیشرفت‌های جدید در پیوند بافت بیضه و چشم‌انداز آینده
اورویگ و تیم او از سال 2011 اقدام به جمع‌آوری و ذخیره بافت بیضه از کودکان کرده‌اند و اکنون برخی از این بیماران به سن باروری رسیده‌اند. تیم او مجوز لازم برای انجام پیوند‌های سلول‌های بنیادی و همچنین پیوند کامل بافت بیضه را در قالب یک کارآزمایی بالینی دریافت کرده است.
علاوه بر پیوند سلول‌های بنیادی، روش دیگری نیز در دست بررسی است که طی آن، یک قطعه از بافت بیضه به زیر پوست کیسه بیضه پیوند زده می‌شود. در مدل‌های حیوانی، پژوهشگران پس از 8 تا 12 ماه این بافت پیوندی را استخراج کرده و از آن اسپرم دریافت کرده‌اند. این اسپرم‌ها برای لقاح آزمایشگاهی استفاده شده و در نهایت، منجر به تولد زنده در میمون‌های ماکاک شده است.
در ژانویه 2024، محققان دانشگاه وریج بروکسل و مرکز Brussels IVF در بلژیک اعلام کردند که برای اولین بار یک پیوند بافت بیضه را روی بیماری که در کودکی تحت شیمی‌درمانی قرار گرفته بود، انجام داده‌اند. این بیمار به مدت یک سال تحت نظر خواهد بود تا مشخص شود آیا در مایع منی او اسپرم تولید شده یا خیر.
گام مهمی در درمان ناباروری مردان جوان
رابرت برانیگان، رئیس منتخب انجمن پزشکی تولیدمثل آمریکا، می‌گوید: «بسیاری از بیمارانی که تحت درمان‌های نجات‌بخش سرطان قرار می‌گیرند، دچار ناباروری دائمی می‌شوند. هنوز مشخص نیست که کدام روش مؤثرتر خواهد بود، اما هر دو رویکرد ارزش بررسی بیشتر را دارند.»
روشی مشابه، به نام پیوند بافت تخمدان، سال‌هاست که برای بیماران زن مبتلا به سرطان در دسترس است و تاکنون منجر به بیش از 200 تولد زنده در سراسر جهان شده است. این روش از فناوری پیوند بیضه پیشرفته‌تر است، زیرا مردان بالغ می‌توانند اسپرم خود را پیش از شیمی‌درمانی منجمد کنند، در حالی که در زنان، انجماد تخمک به چندین هفته زمان نیاز دارد و ممکن است فرصت کافی برای انجام آن وجود نداشته باشد. در چنین شرایطی، بافت تخمدان از بیماران زن برداشته و ذخیره می‌شود تا در آینده برای بازیابی باروری استفاده شود.
جاناتان راث، متخصص اورولوژی کودکان در مرکز پزشکی Duke Health، معتقد است که پیشرفت‌های اخیر در درمان ناباروری مردان، گام مهمی در برابری فرصت‌های باروری بین مردان و زنان است: «هدف اول همیشه نجات جان کودکان است، اما هدف دوم این است که آنها بتوانند زندگی کاملی داشته باشند. این پژوهش می‌تواند تأثیر قابل‌توجهی بر آینده بیماران داشته باشد.»
هسو نیز به خوبی می‌داند که این فناوری هنوز در مراحل اولیه خود قرار دارد و ممکن است برای او موفقیت‌آمیز نباشد. اما او امیدوار است که این روش‌ها در آینده به گزینه‌های جدیدی برای بیماران مبتلا به سرطان دوران کودکی تبدیل شوند: «این تنها یک شروع است. هرچه حمایت، تحقیقات و داده‌های بیشتری داشته باشیم، آینده روشنی برای افرادی مانند من رقم خواهد خورد.»
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/710495/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بارسلونا حریف رئال مادرید در فینال کوپا دل‌ری شد

ترافیک در محور رشت-رودبار و بالعکس سنگین و پرحجم است

سه تیم در خطر سقوط به لیگ یک: خودت را نجات بده!

بخشی از برند "کیش" اعتبار گرفته از حوزه سلامت است

با این موسیقی ملایم و بیکلام شب را به پایان ببرید

ترمیناتور در دنیای واقعی؛ ربات مایع دانشمندان کره‌ای می‌تواند از زندان فرار کند

تسلیت در پی درگذشت پدر بزرگوار همکار حوزه ریاست

انهدام باند سارقان فرا استانی طلاجات

با مصرف این میوه سیستم ایمنی بدن را تقویت کنید

پورموسوی به تمرینات تیم فوتبال مس بازگشت

مرد جوان از دست آدم ربایان نجات یافت

قطعه «وطن» با اجرای پویا بیاتی

اجرای زنده محمد اصفهانی از قطعه «امشب در دل شوری دارم»

ترامپ می‌خواهد با ایران معامله کند؟

تبدیل امواج مغزی به کلمات با کمک هوش مصنوعی

ربات انسان‌نمای هنگ‌کنگی به عنوان معلم بر سر کلاس درس دانش‌آموزان آلمانی حاضر شد

ابراز همدردی و دلجویی مدیرکل بنیاد مازندران با دو خانواده شهید در آمل و فریدونکنار

تمرین پرنشاط مس رفسنجان در روز بازگشت پورموسوی

بازگشت پورموسوی به تمرینات تیم فوتبال مس

قسمتی از اولین اتود ترانه «حسرت» در سال 1376 با صدای محمد اصفهانی

بومی‌سازی کلاستر دیجیتال خودرو به دست محققان ایرانی

خلاصه داستان سریال وحشی قسمت اول تا آخر

تمرین پر نشاط مس رفسنجان در روز بازگشت پورموسوی

اجرای زنده قطعه «هوامو نداشتی» محمد اصفهانی در برنامه 1001

آرامش پیش از طوفان؛ آیا خط قرمزهای در حال ذوب شدن هستند؟

خشک کردن زعفران با فناوری جدید؛ کیفیتی بهتر با هزینه کمتر

آسمان تیم لیگ برتری آبی شد

اتحاد در باشگاه مس/ دیدار پورموسوی با مدیرکل حوزه ورزش شرکت ملی صنایع مس ایران

اعتراض مس به داور انتخابی برای بازی حساس با نساجی

اعتراض باشگاه مس به انتخاب داور بازی با نساجی؛ همان همیشگی

خلاصه داستان سریال وحشی قسمت اول + دانلود قسمت اول سریال وحشی

دعوت از 20 کماندار به اردوی انتخابی تیم ملی دانشجویان

اتهامات تند لاپورتا علیه مدیران لالیگا

سرمربی رئال به اتهام کلاهبرداری در دادگاه!

اجرای قطعه «ای ایران» توسط مجید اخشابی

فرار به سمت حجاب به جای پاسخ درباره قطب جنوب!

پیشنهاد پوتین که اروپایی‌ها را عصبانی کرد

گوگل چگونه از دریا نیرو می‌گیرد؟

آتش‌بس در رفسنجان: سرمربی برگشت

اعتراض مس به انتخاب پیام حیدری برای بازی با نساجی

اعتراض سریع به انتخاب پیام حیدری برای قضاوت!

پیش بینی آب و هوای کرمان فردا پنج شنبه 14 فروردین 1404

دیدار پورموسوی با مدیرکل حوزه ورزش شرکت ملی صنایع مس ایران

دستمزد داوران در 1404 دو برابر شد

فیلمی از هنرنمایی ابوالفضل رحمانی در مسابقات آسیایی اردن

آهنگ محلی/ ترانه گیلانی «گولی جان» با صدای بهمن حسین زاده

کوچک‌ترین پهپاد جهان ساخته شد

انتخاب عجیب کمیته داوران برای دیدار مس و نساجی؛ همان همیشگی

اعتراض مس رفسنجان به انتخاب پیام حیدری برای بازی با نساجی

اجرای زنده قطعه «ارمغان تاریکی» توسط محمد اصفهانی در برنامه هزار و یک