کرمان رصد

آخرين مطالب

نشنال اینترست: آیا تحریم‌های جدید ترامپ جریان نفت ایران را قطع می‌کند؟ مقالات

نشنال اینترست: آیا تحریم‌های جدید ترامپ جریان نفت ایران را قطع می‌کند؟
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - اکو ایران /متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
مسعود یوسف حصرچین| دولت ترامپ در تاریخ 20 مارس دور جدیدی از تحریم‌ها را علیه صادرات نفت ایران اعلام کرد. این دور، هشت نفتکش دیگر را هدف قرار داد که نفت خام ایران حمل کرده بودند اما نکتۀ جدید، هدف قرار دادن شرکت پتروشیمی شاندونگ شوقوانگ لوکینگ بود؛ یکی از شرکت‌های گروه پالایشگاه‌های مستقل موسوم به «قوری» است که در استان شاندونگ متمرکز هستند. این پالایشگاه‌ها مصرف‌کنندگان اصلی نفت صادراتی ایران به شمار می‌روند اما پیش‌تر به دلیل نداشتن معاملات قابل توجه با شرکت‌ها یا نهادهای مالی آمریکایی، که توسط تحریم‌ها مسدود شده‌اند، هدف مستقیم تحریم‌های آمریکا قرار نگرفته بودند. در فوریه، ترامپ با امضای یک فرمان اجرایی به وزارت خزانه‌داری و وزارت امور خارجه دستور داد صادرات نفت ایران را «به صفر برسانند.»
به نوشته گرِگ پریدی، در نشنال اینترست، بر اساس برآوردهای ادارۀ اطلاعات انرژی آمریکا، صادرات نفت ایران در سال 2024 بالغ بر 54 میلیارد دلار درآمد داشته که تقریباً مشابه 53 میلیارد دلار در سال 2023 بوده است. حجم صادرات، شامل مقداری میعانات گازی، به طور میانگین حدود یک‌ونیم میلیون بشکه در روز بوده است. این روند در دوران ریاست‌جمهوری بایدن به تدریج صعودی بوده و دولت بایدن به دلیل این روند صعودی و آنچه سهل‌انگاری در اجرای تحریم‌ها تلقی می‌شد، بارها مورد انتقاد قرار گرفت. بخشی از این سهل‌گیری ممکن است ناشی از تفاهمات غیررسمی میان دولت بایدن و ایران بوده باشد.
در گذر زمان، ایران و چین مجموعه‌ای از راهکارهای تثبیت‌شده را برای تسهیل تجارت نفت میان خود توسعه داده‌اند که تأثیر چندانی از تحریم‌های آمریکا نپذیرفته است. همان‌طور که اشاره شد، دو شرکت بزرگ و یکپارچۀ نفتی چین، یعنی پتروچاینا و سینوپک، به دلیل شبکۀ جهانی معاملات و دارایی‌های خود، نفت خام ایران را خریداری نمی‌کنند. اما پالایشگاه‌های مستقل «قوری» به دلیل نداشتن ارتباط با شرکت‌ها یا بانک‌های آمریکایی و توانایی تسویۀ معاملات از طریق بانک‌های کوچک با ارز یوان، که ایران اکنون آن را می‌پذیرد، گزینه‌ای مناسب برای دور زدن تحریم‌ها هستند. بنادر خصوصی در شاندونگ اخیراً بخش زیادی از این تجارت را بر عهده گرفته‌اند چرا که انتظار می‌رفت دیگر ترمینال‌ها تحت تحریم آمریکا قرار بگیرند. همچنین نفتکش‌ها با انجام انتقال کشتی به کشتی در آب‌های جنوب شرق آسیا، مبدأ نفت خام را پنهان کرده‌اند.
یکی از دلایلی که دولت ترامپ در این مقطع راحت‌تر تحریم‌ها را تشدید می‌کند، وضعیت فعلی بازار فیزیکی نفت است؛ بازاری که با عرضۀ کافی و ظرفیت مازاد بیش از پنج میلیون بشکه در روز اوپک پلاس مواجه است و کشورهای عضو مایل به بازگرداندن تدریجی آن به بازار هستند. این مسئله مانع واکنش صعودی بازار به احتمال از دست دادن حجم صادرات نفت ایران شده است. چین نیز با کاهش سالانۀ تقاضا برای فرآورده‌های نفتی روبرو است؛ تقاضایی که بدون نفت خام تخفیفی ایران، احتمالاً منجر به تعطیلی برخی از پالایشگاه‌های مستقل می‌شد.
با توجه به در دسترس بودن مسیرهای مختلف برای ادامۀ این تجارت، در بازار تردیدهایی نسبت به این مسئله وجود دارد که حجم صادرات نفت ایران واقعاً به نزدیکی صفر برسد. یکی از اقدامات اضافی می‌تواند فشار جدی‌تر برای هدف قرار دادن شرکت‌های تجاری چینی باشد که فرآورده‌های نفتی تولید شده در این پالایشگاه‌های مستقل را دریافت و به فروش می‌رسانند ــ‌شرکت‌هایی که احتمالاً شامل غول‌های نفتی چین هم می‌شوند‌ــ اما اثبات این موضوع دشوار است و با توجه به شراکت بسیاری از شرکت‌های نفت و گاز غربی با این شرکت‌های چینی در پروژه‌ها و دارایی‌ها، مشکلات پیچیده‌ای ایجاد می‌کند.
رویکرد احتمالی دیگری که می‌تواند مؤثرتر باشد، استفاده از نیروهای دریایی ایالات متحده برای توقیف نفتکش‌هایی است که مظنون به حمل نفت خام ایران هستند. گزارش شده است که دولت ترامپ به طور جدی در حال بررسی این ایده است که کشتی‌ها را برای بازرسی متوقف کند و از پوشش حقوقی توافق‌نامه‌ای موسوم به «ابتکار امنیتی تکثیر» سال 2003 استفاده کند که برای متوقف کردن انتقال‌های بین‌المللی مواد مرتبط با تسلیحات کشتار جمعی طراحی شده بود. این توافق بیش از 100 کشور امضاکننده داشت، اما مشخص نیست که اکثریت آن‌ها حاضر باشند از این سازوکار برای نفت ایران استفاده کنند یا خیر. اظهارات مقامات دولت ترامپ نشان می‌دهد که این اقدام لزوماً با هدف توقیف دائم نفتکش‌ها انجام نخواهد شد، بلکه برای ایجاد تأخیر در مسیر آن‌ها و تأثیر بازدارنده بر تجارت نفت ایران طراحی شده است. در معدود موارد قبلی که ایالات متحده کشتی‌های حامل نفت ایران را توقیف کرده بود، ایران با توقیف کشتی‌های متعلق به شرکت‌های غربی یا اجاره شده توسط آن‌ها واکنش نشان داده بود. هنوز میزان تمایل دولت ترامپ به پیشبرد این اقدامات تهاجمی‌تر در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/708862/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اجرای برنامه‌های تحولی اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان ایلام در سال 1404

ترکیه یک خبرنگار سوئدی را بازداشت کرد

اعلام محدودیت‌های ترافیکی نماز عید فطر در کرمان

بافت تاریخی بیرجند نشانگر هویت و تاریخ این شهر است

اخذ پذیره‌های سنگین از مدارس وقفی کرمان وجاهت ندارد

انفجار پیک‌نیک در کاظم‌آباد رباط کریم 3 مصدوم برجای گذاشت

وقوع بیشترین تصادف فوتی در خراسان رضوی، کرمان و فارس

راه اندازی و تجهیز پایگاه امداد و نجات جاده‌ای مسجد ابوالفضل (ع)

وداع فوتبال با بهترین برزیلی لیگ برتر ایران!

واسور: همیلتون نه خسته است و نه برای فرمول یک خیلی پیر

صعود 3 نماینده ایران به فینال

شانس 3 طلا و 2 برنز برای آزادکاران ایران در آسیا

جوانان واترپلو ایران بر بام آسیا ایستادند

موزیک ویدئوی «تاسیان» با آواز علیرضا قربانی

موسیقی مقامی و نوروز

برنامه کویت برای اقتصاد بدون‌ نفت

چرا ائتلاف مستبدان ترامپ شکست می‌ خورد؟

فرمولی ساده برای چک سلامت قلب با ساعت هوشمند

اقامه نماز عید فطر در شهر کرمان به امامت نماینده ولی فقیه در استان

150 مصدوم تصادفی به بیمارستان‌های استان کرمان منتقل شد

اعلام کالابرگ الکترونیکی نفت سفید خانگی ویژه شهرستان بردسیر

اهتزاز پرچم مقدس جمهوری اسلامی در کرمان+ تصاویر

انتصاب دکتر سعید جاودان سیرت به عنوان سرپرست بیمارستان کیش و مشاور مدیرعامل در امور سلامت

بازدید رئیس اداره استعدادهای درخشان و دانش پژوهان جوان آموزش و پرورش استان کرمان از پایگاه مطالعاتی دبیرستان استعدادهای درخشان شهید محمد حسین انصاری شهرستان رفسنجان

لغو کنسرت عید فطر در میدان ارگ کرمان و یک جوالدوز به شهرداری

صعود 5 آزادکار کشورمان به نیمه‌نهایی

تیزر آهنگ جدید «زیبای بی احساس» با صدای شهرام شکوهی

«ربات غلطان» سرطان را در اعماق بدن شناسایی می‌کند

نقش اصحاب رسانه در بین جامعه ایثارگری برجسته است

استقلالی‌ها به یاد آقای گل (عکس)

سرمای دیررس بهاره باعث خسارت به باغات پسته کرمان می شود

موج گرما در راه استان کرمان

سهم ناچیز استان کرمان از برگشت حقوق دولتی معادن

دشمن با جنگ روانی و ترکیبی سعی بر نفوذ به کشور دارد

دلیل وجود این خط‌های عجیب روی حوله‌ چیست؟

ترکیه بازداشت روزنامه نگار سوئدی را به اتهام توهین به اردوغان و تروریسم تایید کرد

جمع آوری 800 کلیوگرم مواد غدایی فاسد در کرمان

محرومیت کرمان از ‌15 درصد ‌حقوق دولتی معادن/ بارها اعتراض شد

جمع آوری 800 کیلوگرم مواد غدایی فاسد در کرمان

اولتیماتوم مدیرکل بازرسی کرمان به شرکت ملی مس برای تعیین‌تکلیف 15 هکتار زمین

رویداد «آیه نگار» در خرم‌آباد برگزار شد

آزادراه رشت-قزوین مسدود شد

سهم ناچیز کرمان از عایدی معادن

اعلام محدودیت های ترافیکی استان کرمان

افتتاح طرح‌های محرومیت‌زدایی در کهنوج

شکست تیم شمشیربازی ایران مقابل ژاپن در جام جهانی سابر

ووشو به بازیهای همبستگی کشورهای اسلامی 2025 ریاض اضافه شد

موزیک ویدئوی جدید «غریبه» با صدای اشوان

آهنگ جدید/ «زیبای بی احساس» با صدای شهرام شکوهی

داستان ناگفته «پروژه ژنوم انسان»