کرمان رصد

آخرين مطالب

مسئول اول گرانی خود دولت است مقالات

مسئول اول گرانی خود دولت است
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - کیهان /متن پیش رو در کیهان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
اغلب کارشناسانی که روزنامه اصلاح‌طلب از آنها درباره مقصرگرانی سؤال کرده، می‌گویند دولت، مقصر اول و اصلی است.
بازار
روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: «اینکه الان دلار گران شده به اجناسی که از قبل داخل انبار بوده چه ارتباطی دارد؟ چرا این همه نوسان هست؟ ما برای گرانی باید یقه چه کسی را بگیریم؟» اینها پرسش‌هایی هستند که رئیس‌جمهور، مسعود پزشکیان در مراسم اختتامیه سرشماری عمومی کشاورزی خطاب به وزیر جهاد کشاورزی مطرح کرد. این پرسش‌ها نشان می‌دهند که با وجود تاکید بسیار پزشکیان بر استفاده از نظرات کارشناسان، او ترجیح داده تا از واژه «گرانی» برای اشاره به افزایش قیمت‌ها استفاده کند. جایگزینی تورم با گرانی، افزایش قیمت‌ها را به پدیده‌ای مرتبط با یک یا چند کالا یا بازار خاص محدود می‌کند و در همین حال، این سیگنال را می‌دهد که باید ردپای مقصران را در جایی بیرون از دولت جست‌وجو کرد.
این روزنامه در ادامه از قول کارشناسان مختلف نوشت:
- موسی غنی نژاد: طرح پرسش یقه‌گرفتن برای حل معضل تورم از سوی بالاترین مقام اجرائی، نشان‌دهنده ابعاد فاجعه‌آمیز فقر دانش اقتصادی در میان دولتمردان است. اگر رئیس‌جمهور محترم مشاوران اقتصادی شایسته و کاردانی داشتند، او را از طرح چنین پرسش بی‌ربطی بازمی‌داشتند و به او توضیح می‌دادند که تورم همه‌جا پدید‌ه‌ای پولی است و چار‌ه‌ای جز اصلاح سیاستگذاری اقتصادی ندارد.
- مسعود نیلی: آنچه در رسانه‌ها از رئیس‌جمهور محترم انعکاس پیدا می‌کند، ترکیبی است از مجموعه‌ای از هشدارها، پندها‌، توصیه‌های اخلاقی و مجموعه‌ای از سؤالات خاص (مانند صحبت اخیر ایشان با وزیر کشاورزی که درصدد بودند بدانند برای افزایش قیمت‌ها در شب عید باید «یقه» چه کسی را بگیرند). یک‌بار هم اعلام کردند که هیچ‌یک از کارشناسان و دانشگاهیان کشور، برای مشکلات بزرگ موجود راه‌حل ندارند. البته ممکن است آنچه مشاهده می‌کنیم محدود به انعکاس بیرونی سخنان ایشان باشد و مثلا توجه دارند که افزایش قیمت‌ها همان تورم است و مشکلی با راه‌حل مشخص و حل‌شده در اکثر کشورهای جهان است و به‌هیچ‌وجه نیاز به یقه‌گیری ندارد که اگر این‌چنین است باید گفت، بدسلیقگی در انعکاس مطالب وجود دارد و شاید ایشان، همان‌طور که در تبلیغات انتخاباتی وعده می‌دادند، در جلسات تصمیم‌گیری، رویکردی راهبرانه و علمی دارند. اما اگر در جایگاه تصمیم‌گیری هم این‌چنین باشند، جای نگرانی بسیار جدی وجود دارد.
- پویا جبل‌عاملی: یقه هیچ‌کس را نمی‌توان گرفت جز خود دولت. اول و آخر تورمی که مردم دارند با گوشت و پوستشان احساس می‌کنند، به خاطر این است که فقط دولت بیشتر از درآمدی که دارد خرج می‌کند و این فاصله علت‌العلل تورم است. آن مغازه‌دار و فعال اقتصادی اگر بخواهد قدری بیش از سود متعارف از مشتری پولی دریافت کند، یا مشتری خود را از دست می‌دهد یا باید از بازار خارج شود. مگر بنگاه‌دار است که پول چاپ می‌کند و باعث تورم می‌شود که برویم یقه او را بگیریم؟
- محمد وصال: اقتصاد علم فهم انگیزه‌‌‌ها و جهت‌‌‌دهی آنها به شکلی است که خیر عمومی ارتقا یابد و رفاه حاصل شود. یکی از مصادیق خیر عمومی، ثبات اقتصاد کلان به معنی وجود تورم پایین، رشد مستمر پایدار و شرایط کسب‌وکار و اشتغال مناسب است. اینکه چرا دولت‌‌‌ نتوانسته به شکل مناسبی ثبات اقتصاد کلان را ایجاد کند، در وهله اول یک سؤال اقتصادی است و نه قضائی و امنیتی. به عبارت بهتر لازم نیست یقه کسی غیر از سیاستمداران و سیاستگذاران اقتصادی دولت را بگیرید. در این بین بانک‌مرکزی، وزارت اقتصاد و سازمان برنامه و بودجه نقش اصلی را دارند، اما کل هیئت‌دولت و حتی خارج از آن باید ایجاد ثبات اقتصاد کلان را هدف اول خود بدانند تا ثمره‌‌‌ای حاصل شود.
- سجاد برخورداری: در مورد این سؤال رئیس‌‌‌جمهور که «درخصوص گرانی من باید یقه چه کسی را بگیرم؟» باید بیان کرد که در قدم اول دولت خود باید انضباط مالی را رعایت کند. این رعایت هم به این معنا نیست که دولت به سراغ درآمدها برود و آنها را افزایش دهد؛ برعکس، دولت در بخش هزینه‌‌‌ها به‌شدت بی‌‌‌انضباط است و باید این معضل را حل کند. اما، متأسفانه دولت به این مسئله توجه کافی ندارد. هرچند انجام این کار به‌واقع کار سختی هم محسوب می‌شود. به بیان دیگر، این کار در سخن آسان؛ اما در عمل سخت و پرچالش است. لکن تا این مهم عملی نشود، دولت نمی‌‌‌تواند درخصوص تورم موفق شود. در قدم دوم مسئله انتظارات تورمی است. مسئول انتظارات تورمی، چه در کشور ما و چه در تمام دنیا بانک‌مرکزی است. در نتیجه، دولت باید بانک‌مرکزی را موظف کند که سنجشی درخصوص انتظارات تورمی داشته ‌‌‌باشد. 
- حسین سلاح‏‏‌ورزی: اظهارات اخیر آقای پزشکیان نه‌‌‌تنها راه‌‌‌حلی برای مشکلات اقتصادی ارائه نمی‌‌‌دهد، بلکه نشان‌‌‌دهنده فقدان مسئولیت‌‌‌پذیری و عدم تحلیل ریشه‌‌‌ای مسائل است. وقتی یک مقام مسئول به جای بررسی دقیق عوامل تورم، سوءمدیریت‌‌‌ها و سیاست‌‌‌های ناکارآمد، با چنین عباراتی از خود سلب مسئولیت می‌کند، عملا اعتماد عمومی را خدشه‌‌‌دار و این پیام را به جامعه منتقل می‌کند که کسی در جایگاه قدرت، پاسخگوی بحران‌ها نیست. این رویکرد که گاه با انداختن تقصیر به گردن اصناف، مغازه‌‌‌داران، تولیدکنندگان یا حتی دشمنان خارجی همراه می‌شود، بیش از آنکه یک راهبرد حل مسئله باشد، یک ترفند فرافکنی است. گرانی و تورم پدیده‌‌‌هایی پیچیده‌‌‌اند که در تصمیم‌گیری‌‌‌های کلان اقتصادی، سیاست‌‌‌های پولی و مدیریت منابع ریشه دارند، اما به جای پذیرش این واقعیت و ارائه برنامه‌‌‌ای شفاف برای اصلاح ساختارها، شاهد اظهاراتی هستیم که یا به کلی‌‌‌گویی بسنده می‌کنند یا به دنبال مقصری بیرون از دایره مسئولیت خود می‌‌‌گردند.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/707304/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اجرای «بزن دلتو به دریا» توسط گرشا رضایی

موزیک ویدئوی «زینو زینو» با صدای امید حاجیلی

نصیر حیدریان رهبر ارکستر سمفونیک تهران شد

برج فناوری نخبگان شاهدو ایثارگر آماده بهره برداری شد

پیش بینی آب و هوای کرمان فردا چهارشنبه 29 اسفند 1403

ورود بازرسی کل به معضل تعویض پلاک در کرمان

کلنگ‌زنی کارخانه سیمان در جنوب استان کرمان

مراکز تعویض پلاک در کرمان باید به 2 مرکز افزایش یابد

"سرپرست آموزش و پرورش شهرستان شربابک" منصوب شد

بانوی 40 ساله کرمانی جان 2 بیمار را نجات داد

کمک 10 میلیاردی خیّران رفسنجانی برای آزادی زندانیان جرائم مالی

آمار فوتی‌ها و سرقت‌های کرمان در سالی که گذشت

سخنان راهبردی حاج‌قاسم درباره سوریه

انتقاد ولاسکو از تحریم‌های اعمال‌ شده علیه ورزش روسیه

حضور بوکسورهای ایران در مسابقات ارمنستان و تایلند

لگد جنجالی مسی روی پیراهن بارسلونا!

تاج: سریع‌ترین صعود ایران به جام جهانی رقم می‌خورد

مساعدت وزارت نیرو برای تامین اعتبار تکمیل پروژه خط انتقال آب خلیج فارس

امضای تفاهمنامه تولید و مصرف سوخت حاصل از پسماند در صنایع استان کرمان

بازخوانی آهنگ فرامرز اصلانی توسط گرشا رضایی

آهنگ جدید/ «خبر نداره» با صدای نُوان منتشر شد

سرمقاله اطلاعات/ خودتان هر چه صلاح می‌دانید!

سرمقاله جام جم/ مرگ مغزی سازمان ملل زیر تیغ یاغی‌گری

نخستین تصویر مستقیم «جیمز وب» از کربن دی‌اکسید خارج از منظومه شمسی

درمان سرطان با استفاده از پاسخ ایمنی رد پیوند عضو!

پنجاه و نهمین شماره نشریه خط زندگی منتشر شد

دالان‌های تاریخ یا کاروانسراهای تجاری کرمان در گذر زمان

اغلب حوادث در 30 کیلومتری ورودی شهر‌ها هستند

پوسیدگی دندان‌ها با روش‌های غیرتهاجمی قابل توقف است

ثبت حدود 2 میلیون و 700هزار تردد در کرمان

معرفی 50 معتاد متجاهر به کمپ ترک اعتیاد بردسیر

افزایش خدمات و سرعت امداد

اعلام رأی دیدار تیم مس کرمان مقابل فجر سپاسی

تمهیدات اداره غله و تعزیرات آرد و نان کیش برای ایام نوروز وماه رمضان

توقیف 9 خودرو در پیست خودساخته کهنوج

آماده‌باش نوروزی هلال احمر کرمان با حضور 1500 امدادگر در جاده‌ها

خبرهای خوب از شورای توسعه کرمان

خانم 40 ساله در کرمان جان 2 بیمار را نجات داد

کمک 10 میلیاردی خیران رفسنجانی برای آزادی زندانیان جرایم مالی

پایان اختلافات طایفه‌ای در قلعه‌گنج و آزادی گروگان پس از 5 روز

برخورد مرگبار خودرو با شتر در محور نوقِ رفسنجان

پیش‌بینی هوای کرمان در ایام نوروز

اهداء حکم ریاست کمیسیون ورزشکاران کمیته پارالمپیک به بیگدلی

صعود ملی‌پوشان پینگ‌پنگ ایران در رنکینگ جهانی

دعوت از 21 بازیکن به اردوی تیم ملی هندبال ساحلی

نیمیر عبدالعزیز هزار امتیازی شد

سرنوشت طارمی به عربستان گره خورد

«سین هفتم» روانه بازار موسیقی شد

اجرای احساسى محمد علیزاده در «صداتو» اشک الیکا عبدالرزاقى را درآورد

چهارشنبه سوری و مساله حاکمیت قانون