کرمان رصد

آخرين مطالب

یک عامل موثر بر بهبود حافظه علمي

یک عامل موثر بر بهبود حافظه
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - ایسنا /تحقیقات جدید نشان می‌دهد جویدن مواد غذایی با سفتی متوسط ممکن است فراتر از خرد کردن غذا عمل کند و بتواند با افزایش سطح یک آنتی‌اکسیدان طبیعی، قدرت مغز را تقویت کند و در نتیجه حافظه را بهبود بخشد.
مطالعه‌ای که اخیرا در مجله «مرزها در علوم اعصاب سیستمی» (Frontiers in Systems Neuroscience) منتشر شده، بررسی کرده است که جویدن مواد مختلف چگونه بر مغز تاثیر می‌گذارد و نشان داده که جویدن چوب در مقایسه با جویدن آدامس به میزان قابل‌توجهی باعث افزایش سطح آنتی‌اکسیدانی به نام «گلوتاتیون» در مغز می‌شود.
تحقیقات قبلی نشان داده‌اند که عمل جویدن می‌تواند بر فعالیت مغز و جریان خون تاثیر بگذارد. این موضوع از این نظر مهم است که مغز برای عملکرد صحیح مدام به اکسیژن و مواد مغذی نیاز دارد و این منابع حیاتی با کمک جریان خون به مغز می‌رسند. حتی برخی مطالعات نشان داده‌اند افرادی که مشکل جویدن دارند، معمولا قدرت شناختی ضعیف‌تری دارند. با این‌ حال، هنوز دقیقا مشخص نیست هنگام افزایش جریان خون ناشی از جویدن چه تغییرات متابولیکی در مغز رخ می‌دهد.
یکی از حوزه‌های مورد توجه استرس اکسیداتیو در مغز است. استرس اکسیداتیو در واقع آسیبی است که مولکول‌های مضر به نام رادیکال آزاد به سلول‌های مغزی وارد می‌کنند. این نوع آسیب در کاهش عملکرد مغز هم‌زمان با افزایش سن نقش مهمی دارد. مغز در برابر استرس اکسیداتیو بسیار آسیب‌پذیر است، زیرا اکسیژن زیادی مصرف می‌کند و چربی‌هایی دارد که به‌راحتی آسیب می‌بینند.
مغز برای محافظت از خود از آنتی‌اکسیدان‌ها استفاده می‌کند که یکی از مهم‌ترین آن‌ها گلوتاتیون است. گلوتاتیون مانند یک محافظ برای سلول‌های مغزی عمل و رادیکال‌های آزاد اکسیژن مضر را خنثی می‌کند. متخصصان در این مطالعه کنجکاو بودند ببینند آیا جویدن به‌ویژه جویدن مواد با درجات سختی مختلف، می‌تواند بر سطح این آنتی‌اکسیدان محافظ در مغز تاثیر بگذارد یا خیر. آن‌ها همچنین می‌خواستند بررسی کنند آیا تغییرات در سطح گلوتاتیون با تغییرات در مهارت‌های شناختی ارتباط دارد یا خیر.
برای بررسی این پرسش‌ها، متخصصان 52 دانشجوی سالم یک دانشگاه در کره‌ جنوبی را مطالعه کردند. آن‌ها دانشجویان را به دو گروه تقسیم کردند: یک گروه آدامس می‌جوید و گروه دیگر چوب‌هایی کوچک مشابه چوب بستنی می‌جویدند. متخصصان اطمینان حاصل کردند که دو گروه از نظر سن، جنسیت و سطح تحصیلات مشابه باشند.
به گزارش ایندیپندنت، متخصصان قبل از شروع جویدن و سپس پنج دقیقه پس از آن با استفاده از یک روش تصویربرداری مغزی ویژه به نام طیف‌سنجی تشدید مغناطیسی (Magnetic Resonance Spectroscopy) سطح گلوتاتیون را در بخشی از مغز به نام قشر کمربندی قدامی اندازه‌گیری کردند. این ناحیه از مغز به دلیل نقش مهمی که در کنترل شناختی و فرایندهای فکری دارد، مورد توجه قرار گرفت.
علاوه بر اندازه‌گیری سطح گلوتاتیون، تمامی شرکت‌کنندگان قبل و بعد از جلسه‌ جویدن، یک آزمون شناختی نیز انجام دادند که برای ارزیابی سریع جنبه‌های مختلف توانایی‌های شناختی از جمله حافظه، توجه، زبان و توانایی‌های بصری‌ــ‌فضایی طراحی شده بود. این کار به متخصصان اجازه داد بررسی کنند آیا تغییرات شناختی در ارتباط با جویدن رخ داده است یا خیر.
متخصصان پس از تحلیل داده‌ها به نتایج جالبی رسیدند. در مرحله نخست، آن‌ها سطح گلوتاتیون در قشر کمربندی قدامی قبل و بعد از جویدن را مشاهده کردند و متوجه شدند سطح گلوتاتیون در گروهی که چوب جویده‌اند، بیشتر از قبل شده است. این نشان می‌دهد جویدن چوب احتمالا مقدار این آنتی‌اکسیدان مهم در آن ناحیه مغز را افزایش داده است.
با این‌ حال، در سطح گلوتاتیون گروهی که آدامس می‌جویدند، تغییری قابل‌توجه مشاهده نشد. البته بین تغییر سطح گلوتاتیون در دو گروه جویدن چوب و آدامس تفاوت آماری معناداری وجود نداشت، اما روند کلی نشان می‌داد که افزایش گلوتاتیون در گروهی که چوب می‌جویدند، بیشتر بوده است.
در مرحله‌ بعد، متخصصان رابطه‌ بین تغییرات سطح گلوتاتیون و عملکرد در آزمون‌های شناختی را بررسی کردند. آن‌ها دریافتند در گروهی که چوب می‌جویدند، افزایش سطح گلوتاتیون با نمرات آزمون‌های مربوط به حافظه‌ فوری و حافظه‌ داستانی رابطه‌ مثبتی دارد. به این معنا که افرادی که پس از جویدن چوب در سطح گلوتاتیون افزایش بیشتری نشان دادند، در آزمون‌های حافظه نیز عملکرد بهتری داشتند.
نکته‌ جالب اینجاست که چنین رابطه‌ای در گروهی که آدامس می‌جویدند، مشاهده نشد و در ارتباط بین سطح گلوتاتیون و عملکرد حافظه‌ای تغییری یافت نشد.
البته این مطالعه هم مانند تمام تحقیقات، محدودیت‌هایی دارد که باید در نظر گرفته شوند. از جمله اینکه این مطالعه فقط روی دانشجویان جوان و یک ناحیه از مغز متمرکز بود، مدت‌زمان جویدن کوتاه بود و تفاوت‌ بین مواد جویدنی، فراتر از سختی در نظر گرفته نشده است.
با این حال به طور خلاصه می‌توان گفت که این مطالعه دو یافته‌ اصلی داشت: اول، جویدن چوب باعث افزایش سنتز گلوتاتیون در مغز شد. دوم، افزایش گلوتاتیون با بهبود عملکرد شناختی مرتبط بود و از آنجا که تاکنون هیچ دارو یا روش ثابتی برای افزایش سطح گلوتاتیون مغزی وجود ندارد، این یافته‌ها نشان می‌دهند که جویدن مواد نسبتا سخت می‌تواند روشی موثر برای تقویت دفاع آنتی‌اکسیدانی مغز باشد.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/704819/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تارنوازی زیبای آذری از داوود آزاد

آهنگ «بهار نزدیکه» با صدای سیروان خسروی

حمید هیراد و اجرای احساسی آهنگ «شبت بخیر»

سناریوی جدید علیه پاستور

یک حقوقدان نوشت: ماه رمضان و مساله حاکمیت قانون

«پزشکیان» به چه سمتی می‌رود؟

هوش مصنوعی خطاهای مقالات تحقیقاتی را شناسایی می‌کند

قطره ای به زیبایی یک اقیانوس

مناجات‌خوانی محمد معتمدی برای روزه‌داران

آهنگ زیبای «هر چی تو بخوای» از محسن یگانه

موزیک ویدئوی ایهام به نام «درد» را تماشا کنید

آیا پزشکیان باید زیر میز وفاق بزند؟

جولان جانی‌ها

بحران پشت سدهای پایتخت

نیویورک تایمز: ترامپ آرزوی دیرینه روسیه را برآورده می‌کند؟

ساخت و پخت همزمان غذا با چاپگر 3بعدی جدید چینی‌ها

ساخت اولین رایانه‌ کوانتومی «مفید» در استرالیا

جانباز 70 درصدگیلانی به یاران شهیدش پیوست

رهایی جوان کهنوجی از دست آدم‌ربایان مسلح

فوق‌ستاره تیم بسکتبال لیکرز مصدوم شد

جودوکار نوجوان ایران قهرمان مسابقات کاپ اروپا شد

مهاجرانی: مسیر حمایت از ورزشکاران زن باقدرت ادامه می‌یابد

محکومیت میلیاردی و عجیب استقلال برای دانشگر

کیت تیم ملی و یک تغییر خیلی بزرگ!

ایران نایب قهرمان تورنمنت برزیل شد

مناجات خاطره انگیز "سحرگهان" با صدای استاد قاسم رفعتی

نماهنگ رمضانی «ماه عسل» با صدای بهنام بانی

بازی آمریکایی یا دیپلماسی صلح؟

چرا نباید به مذاکره با آمریکا امید داشت؟

عناصر تندروی پایداری تنها به باج‌خواهی فکر می‌کنند

پای ایران در میان است!

چالش‌های کلیدی فشار حداکثری ترامپ

تولید نمونه محصول دارویی برای درمان زجر تنفسی

آسیب غیر قابل بازگشت قرنیه درمان شد

خوانندگی این پسر با استعداد را از دست ندهید

مکالمه سازها با این سه نوازی زیبا و دلنشین

«چرخند»ها در قطب شمال مشتری

برگزاری دوره های آموزشی فرودگاه کیش؛ سرمایه گذاری هوشمندانه برای آینده ای امن

پیام رئیس کنفدراسیون اسکواش آسیا به عزیزی‌پور

برگزاری نخستین نشست ستاد بازی‌های آسیایی جوانان 2025

رکورد خارق‌العاده ستاره اوکراینی در لیگ والیبال ایتالیا

رستمی: مدال آوران پارالمپیک از یاد مسئولان رفته‌اند

احمدی عضو هیئت رئیسه فدراسیون کشتی شد

موزیک ویدئوی «تردید» با صدای شهریار پیروزفر

سرمقاله جوان/ حرف راست را نخست‌وزیر قطر زد!

سرمقاله اطلاعات/ تحولات جهان و منافع ملی

پایان عصر لیبرال؛ جهان در آستانه رویارویی تمدن‌ها!

سرمقاله شرق/ تفاوت در سیاست‌ها؛ اختلاف یا دشمنی

اولین تصویر از «ناپایداری پلاسما» ثبت شد

شیر سوسک جایگزین شیر گاو می‌شود؟