کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ دعانویسی اقتصادی مقالات

سرمقاله دنیای اقتصاد/ دعانویسی اقتصادی
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - دنیای اقتصاد / «دعانویسی اقتصادی» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم سید‌امیرحسین میرابوطالبی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
چند سال پیش دختر جوانی در استرالیا، به نام بل گیبسون1، بعد از ابتلا به سرطانی بدخیم با کنار گذاشتن درمان‌‌های مرسوم و بهره‌‌گیری از درمان‌‌های مبتنی بر رژیم غذایی، ورزش و مراقبه توانست بر سرطان غلبه کند. داستان الهام‌‌بخشِ او موضوع یادداشت‌‌های روزنامه‌ها و مجلات شد، چهره شادابش در مصاحبه‌های متعدد تلویزیونی نور امید را در دل بسیاری از مبتلایان به سرطان زنده کرد و توصیه‌های ساده، سرراست و شفابخش او با استقبال عامه مردم و بیماران خسته از درمان‌‌های پر از درد و رنج روبه‌رو شد.
 پس از آن بود که کتاب دستورهای آشپزی غذاهای سالم بل، میلیون‌ها جلد فروخت و حتی اپل در آغاز ارائه ساعت اختصاصی خود، اپل واچ، با دعوت از او برنامکی ویژه به صورت پیش‌فرض روی این محصول ارائه داد که رژیم‌‌ها و تمرین‌‌های بل گیبسون را در دسترس همه کاربران قرار می‌‌داد. همه‌چیز خوب پیش می‌‌رفت تا اینکه حقیقتی تلخ افشا شد: آن دختر جوان هیچ‌وقت سرطان نداشت و ادعاهایش از اساس دروغ بود.2
آنچه این داستانک را بیش از همه به شرایط امروز اقتصاد ما مرتبط می‌‌کند افزایش روزافزون تعداد راه‌‌حل‌‌های سرراست، شفابخش و با حداقل اثرات جانبی است که افراد طرح‌‌کننده آن ادعا می‌‌کنند می‌توانند به سرعت، اقتصاد ایران یا حداقل بخش‌هایی از آن را احیا کنند. شرایط طوری است که انگار عده‌‌ای دعانویس و جادوگر دور اقتصاد بیماری که در بستر افتاده جمع شده‌‌اند و هر کدام نسخه‌‌ای برایش می‌‌پیچند. هر چه این نسخه سرراست‌‌تر با اثرات جادویی عظیم‌‌تری باشد، توجه بیشتری را به خود جلب می‌‌کند. اما اینکه چرا بسیاری از ما به‌‌سادگی خام ادعاهای یک دختر جوان یا این دست دعانویس‌‌های درس‌‌خوانده می‌‌شویم بخشی به کارکرد ذهن ما انسان‌‌‎ها برمی‌گردد که مختص کشور ما نیست و البته بخشی دیگر هم به بلاهایی مربوط است که بر سر این بیمار در بستر افتاده، اقتصاد ایران، آورده‌‌ایم.

یکی از مهم‌ترین کارکردهای ذهن انسان این است که معمولا چیزی که می‌‌پسندد را به‌‌سادگی باور می‌‌کند. آخرین باری که یک نفر موافق نظرات شما حرف زده یا به عبارتی حرف دلتان را به زبان آورده و شما از او برای ادعایش شاهد خواسته‌‌اید کِی بوده است؟ احتمالا هیچ‌وقت. تازه شاید چیزی هم به گفته او افزوده باشید و به او برگردانید و او باز شما را تایید کند و الی آخر. این پدیده در چارچوب اقتصاد رفتاری سوگیری تایید3 نام دارد: تمایل ما به باور، تایید و تشدید برداشت اولیه خود در صحبت‌های دیگران و درگیر شدن در تفکر گروهی4. یکی از مهم‌ترین خطرات این چارچوب ذهنی آسیب‌‌پذیرشدن شدید ما در برابر دعانویس‌‌های سیاسی و اقتصادی است. آنها که به‌‌خوبی از نقطه ضعف ما آگاهند با به‌‌زبان آوردن آنچه ما دوست داریم یا آرزویش را در سر می‌‌پرورانیم، توجه و تایید ما را مال خود می‌‌کنند و البته در دنیای استیلای بی‌‌چون و چرای شبکه‌های اجتماعی و الگوریتم‌‌هایی که مدام مطالب مورد علاقه‌‌مان را پیش‌رویمان قرار می‌دهند، ما بیش از همیشه در معرض این نوع تفکر قرار داریم.
امروز در سراسر جهان با سیاستمدارانی روبه‌روییم که برای همه‌چیز راه‌حلی ساده، سرراست، شفابخش و با حداقل اثرات جانبی دارند. این دسته از سیاستمداران بیش از همه بازنشر می‌شوند و سکان هدایت بخش مهمی از جهان ما امروز در دستان آنهاست. آنها با ادعاهایی اساسا نادرست و گاهی تا حدی درست که با خواسته‌های اکثریت جامعه هم‌‌خوانی داشته باشد به‌‌سادگی حمایت و تایید مردم را به دست می‌‌آورند. این وجه تقریبا در میان تمام جوامع مشترک است و خب دعانویس‌‌های سیاسی و اقتصادی ما نیز از این تمایل ذهنی ذاتی ما برای پذیرش ادعاهایی که به مذاقمان خوش می‌‌آید، استفاده می‌‌کنند.
 اما آنچه کشور ما و کشورهایی شبیه ما را متمایز می‌‌کند حجم حضور دعانویس‌‌های اقتصادی و گستره توجه به ادعاهای آنهاست. تعداد این‌گونه افراد در سال‌های اخیر مدام بیشتر شده و ادعاهایشان هر بار حدّی‌‌تر می‌شود. این در حالی است که اقتصاد از اساس دنیای فنی‌‌تری از عالم سیاست دارد. معمولا ادعاهای عجیب و غریب اقتصادی، حداقل در کشورهایی که از اقتصاد مبتنی بر اصول مشخص بهره‌‌مندند، به اندازه ادعاهای سیاسی مورد توجه قرار نمی‌گیرد، زیرا با معیارهای فنی قابل سنجش و احیانا ابطال است. اما هر چه اقتصاد بیشتر از متغیرهای واقعی اقتصادی فاصله بگیرد و همین طور به بیماری شدیدتری مبتلا باشد، فضا برای دعانویسی اقتصادی و استقبال از آن بیشتر شده و عدم امکان سنجش فنی از یکسو و تمایلمان به یافتن راه‌حلی شفابخش و سریع از سوی دیگر ما را نسبت به این جادوگران اقتصادی به‌‌ظاهر فرهیخته، آسیب‌‌پذیرتر می‌‌کند.
ما دوست داریم یک روز صبح از خواب بیدار شویم و ببینیم که بیمارمان دوباره سر پا ایستاده و حالش از همیشه بهتر است و چه چیزی بهتر از اینکه کسی بدون آنکه به ما زحمت و آسیبی وارد کند چنین ارمغانی برایمان به همراه بیاورد. اما در عالم اقتصاد خبری از این منجی‌‌ها و نسخه‌های جادویی‌‌شان نیست. واقعیت این است که اقتصاد ما، همان بیمار روی‌‌تخت‌افتاده، از مشکلات و نارسایی‌‌های متعددی رنج می‌‌برد که درمان هر کدام احتمالا برخی مشکلات دیگر را تشدید می‌‌کند و بازیابی سلامتش مستلزم زمان زیاد و اقدامات حساب‌‌شده فراوان است.
آنچه ما امروز نیاز داریم نه راه‌‌حل‌‌های جادویی بی‌‌ارزش که طرحی است برای درمان گام به گام بیماری که رنج‌‌های مزمنش به این سادگی و سرعت برطرف نخواهد شد. طرح درمانی همه‌‌جانبه که پیش از همه‌چیز مشکلات ناشی از درمان را بپذیرد و آن را برای تمام طرف‌‌های مرتبط با این تصمیمات روشن سازد. البته که این راه‌حل در وهله اول حس خوبی به ما نمی‌دهد و احیانا ممکن است سوالات متعددی را به ذهنمان متبادر کند، اما همین عدم تایید اولیه و سوالات فراوان حامل خبر خوشی است: این راه‌حل بنا ندارد از ساده‌‌انگاری ما برای پذیرش آرزوهای دور و درازمان از زبان دیگران، یا همان سوگیری تایید، سوءاستفاده کند.
یادمان نرود که یک دختر جوان با ادعایی جذاب، سرراست و شفابخش بسیاری را، از مردم عادی تا بزرگ‌ترین شرکت‌های پیشرو‌ فناوری، به بیراهه برد و میلیون‌ها دلار و جان چندین نفر را تلف کرد. به باور نویسنده شرایط امروز اقتصاد ما با وجود بغرنج بودن هنوز راه درازی تا رسیدن به ناامیدی مطلق و رفتن به آغوش دعانویس‌‌های اقتصادی دارد. نخستین گام برای همه ما انتخاب آگاهانه در حمایت از راه‌‌حل‌‌های سنجیده، بلندمدت و کارشناسی و دورشدن از ادعاهای بی‌‌اساس است. تنها با قدم‌‌گذاشتن در این مسیر است که شاید اقتصادمان را دوباره سرپا ببینیم و آن روز دیگر جایی برای دعانویس‌‌های فریب‌‌کاری که می‌خواهند نسخه‌های جادویی‌‌شان را به خورد ما بدهند وجود نخواهد داشت.
* Amirhosein.ec@gmail.com
پی‌نوشت:
1.Belle Gibson
2. برای خواندن شرح مفصل‌تر ماجرا و مقاله‌ای که این دروغ را افشا کرد می‌توانید رجوع کنید به:
Donelly, Beau and Nick Toscano (2017): The Woman Who Fooled the World: Belle Gibson’s Cancer Con, and the Darkness at the Heart of the Wellness Industry, Scribe Publications.
3. Confirmation bias
4.Group Thinking

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/699490/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تصاویر/ نشست هیئت اندیشه‌ورز اداره‌کل حفظ آثار دفاع مقدس خراسان رضوی

رقیب هوش مصنوعی استدلالی «اوپن‌ای‌آی» با قیمت کمتر از 50 دلار ساخته شد

فعالیت های سطح خورشید

ارائه خدمات رایگان به جانبازان کشور توسط 20 کانون تخصصی

حسینه‌های شهید پایگاه ترویج و توسعه فرهنگ ایثار و شهادت است

اعلام جزییات سفر رییس‌جمهور به کرمان

قدردانی فرمانده لشکر 41 ثارالله استان کرمان از مدیر مجتمع مس سرچشمه رفسنجان

آغاز فروش نقدی و اقساطی خودرو برقی کرمان موتور با امتیازهای ویژه

پرداخت معوقات پرستاران بر اساس فرمول جدید | اضافه کار پرستاران 2.5 برابر می شود؟

هفته نوزدهم لیگ برتر؛ استقلال خوزستان و شمس آذر به مصاف هم می‌روند

آغاز مرحله جدید مرمت باغ سالار کلانتر کرمان

فقط عطایی قدر این بازیکن را می‌داند

بزرگترین مجتمع گردشگری خاورمیانه در سیرجان توسط رییس جمهور افتتاح می شود

استقلال با 4 تغییر به مصاف مس رفسنجان می‌رود +عکس

اجرای 5 پروژه راهداری در شهرستان کوهبنان

آغاز بلیت فروشی مس رفسنجان و استقلال تهران + لینک خرید

4 تغییر استقلال مقابل مس رفسنجان مشخص شد

آب خلیج فارس قبل از تابستان ١٤٠٤ به شهر کرمان می‌رسد

افتتاح بزرگترین مجتمع گردشگری خاورمیانه در سیرجان با حضور رییس جمهور

یک سوم منازل روستاهای استان کرمان سنددار شده است

پزشکیان به کرمان و بوشهر می‌رود

دستور مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش بر برگزاری جلسات در ساعات غیراداری

سارق گازوئیل کامیون‌های عبوری در جیرفت دستگیر شد

سرمقاله جوان/ خیال ترامپ راحت؟! این خیلی خام بود

سرمقاله فرهیختگان/ خطر ندیدن واقعیت‌های ترامپ

سرمقاله وطن امروز/ انقلاب ناتمام!

سرمقاله سازندگی/ تصمیم ترامپ

سنت‌شکنی ترامپ در برابر تهران

ستاره‌زایی در «سحابی کادینگتون»

رشته‌های شبح‌وار ستاره‌ای از یک ستاره مرده

تکذیب نقل قولی از سردار شریفی درباره طلب مرخصی آزادگان

اطلاعیه دعوت شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی به آئین معنوی میهمانی لاله‌ها

پرچمدار استقلال در مصاف با مس رفسنجان رونمایی شد! + عکس

صنعتی پاک در تامین زنجیره فولاد کشور/ در اوج تحریم‌ها این کارخانه بهره برداری شد

ارتفاعات کرمان برفی می‌شود

برگزاری مراسم گلباران و عطر افشانی گلزار شهدای کاشان

بعد از واگذاری ایران خودرو اینبار کرمان موتور به دنبال خرید سایپا

پوستر باشگاه استقلال برای دیدار مقابل مس‌رفسنجان رونمایی شد + عکس

رئیس جمهور در سفر به کرمان ٢٠ هزار میلیاردتومان پروژه افتتاح می کند

زمان پرداخت معوقات پرستاران

آماده‌سازی 20000 متر مربع بافت پیرامون مسجد جمکران برای نیمه شعبان

پیش بینی هواشناسی کرمان فردا اعلام شد | پیش بینی آب و هوا کرمان فردا 19 بهمن ماه 1403

پرداخت معوقات پرستاران بر اساس فرمول جدید

آخرین تمرین استقلال قبل از دیدار با مس رفسنجان / گزارش تصویری

– آخرین تمرین استقلال قبل از دیدار با مس رفسنجان / گزارش تصویری

2000 روستای کرمان سنددار شده است

پنالتی وحید شمسایی برای دو تیم تبریز و سیرجان

جزئیات سفر رئیس جمهوری در ایام‌الله دهه فجر به کرمان

خداحافظی بختیاری زاده از استقلال؟ تحت فشار و علی رغم میل باطنی

خبری مهم از آخرین تمرین استقلال پیش از مصاف مس