کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ مصائب تحدید تجارت آزاد مقالات

سرمقاله دنیای اقتصاد/ مصائب تحدید تجارت آزاد
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - دنیای اقتصاد / «مصائب تحدید تجارت آزاد» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم موسی غنی‌نژاد است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
بیش از چند ماه نیست که جناب دکتر پزشکیان بر مسند ریاست‌جمهوری نشسته‌اند و همه به خوبی به خاطر دارند که ایشان در جریان مبارزات انتخاباتی و پس از آن تاکید داشتند مداخلات دولت در بازار منشأ بسیاری از مشکلات اقتصادی، از ناکارآمدی گرفته تا اتلاف منابع و فساد بوده است. از این‌رو به کرات توصیه کردند که دولت به جز دو بخش آموزش و بهداشت از مداخله در اقتصاد باید اجتناب کند و تمشیت امور را به بازار بسپارد. این رویکرد درست و مبتنی بر یافته‌های علمی جناب دکتر پزشکیان به دل فعالان اقتصادی، به ویژه بخش خصوصی حقیقی، نشست و با امید به گشایش‌هایی در آینده به ایشان رای دادند.
اکنون زمان عمل به وعده‌هاست. امروزه بحث‌های مربوط‌ به واردات اتومبیل داغ شده و بحث‌ها عمدتا ناظر بر این مساله است که چه‌کسانی مجاز به واردات هستند و ارز مورد نیاز برای آن از چه منابعی باید تامین شود. گویی حضرات مسوولان ذی‌ربط سخنان جناب دکتر پزشکیان در مناظره‌های انتخاباتی را فراموش کرده‌اند که به درستی می‌فرمودند هر کس مایل به واردات اتومبیل خارجی است، باید برود ارز مورد نیازش را از بازار آزاد تهیه کند.

دعواهایی که این‌روزها بر سر واردات اتومبیل داغ شده در حقیقت دعوا بر سر لحاف ملانصرالدین [رانت] است. اگر دولت واردات را آزاد کند و تامین ارز آن را مطابق نظر رئیس‌جمهور محترم به عهده بازار آزاد بگذارد تمام دعواها مانند حباب روی آب به سرعت ناپدید می‌شود. بخش عمده مصائب اقتصاد کشور ما ناشی از تحدید تجارت آزاد است. صادر‌کننده‌ها یک نوع گرفتار مصیبت قیمت‌گذاری دستوری ارز هستند و وارد کنندگان از نوعی دیگر. در این میان اساسا رانت‌خواران حرفه‌ای هستند که به قیمت نابود کردن منافع عامه مردم سودهای بادآورده نجومی نصیب خود می‌کنند.
تنها راه‌حل این معضل تعطیل کردن دکان کاسبان وضع موجود است. به سخن دیگر، برطرف کردن فساد گسترده ضایع‌کننده منافع ملی ممکن نیست، مگر با یکسان‌سازی نرخ ارز و از بین بردن زمینه‌های رانت‌خواری در تجارت خارجی. البته کسانی ممکن است به درستی متذکر شوند که برخی از صادرکنندگان بزرگ عمدتا خصولتی در تولید محصولات صادراتی خود از یارانه‌های دولتی استفاده می‌کنند و بخش مهمی از سود آنها در بازارهای جهانی ریشه در این یارانه‌ها دارد. از آنجا که این یارانه‌ها از منابع ملی پرداخت می‌شود بنابراین ملت ایران در این سود صادراتی ذی‌حق است و این حق باید استیفا شود.
واضح است که راه‌حل اساسی و نهایی این مساله حذف یارانه‌ها است. اما با توجه به پیچیدگی جایگاه این نوع یارانه‌ها در نظام اقتصادی، حذف آنها زمان‌بر و مستلزم تمهیداتی است. فعلا شاید در کوتاه‌مدت بتوان با بستن مالیاتی متناسب با میزان یارانه‌ها حقوق ملی را تا حدودی جبران کرد و بساط نرخ‌های چندگانه ارزی را که این‌همه موجب رانت و فساد شده است، حداقل در بخش غیر‌دولتی به سرعت برچید. چنین کاری یقینا موجب بهبود چشم‌گیر در تجارت خارجی و رونق صادرات بخش خصوصی حقیقی خواهد شد. تعلل در این خصوص هیچ توجیهی ندارد و مغایر با وعده‌ها و نیات خیر رئیس‌جمهور محترم است.
از سوی دیگر، باید تاکید کرد که مصائب تحدید تجارت آزاد منحصر به مورد ذکرشده نیست و شامل همه انواع قیمت‌گذاری‌های دستوری در نظام اقتصادی می‌شود. به‌عنوان یک مورد بسیار زیان‌بار و فسادآور دیگر باید به سیاست‌های پولی و بانکی رایج اشاره کرد. قیمت‌گذاری دستوری در نظام بانکی عملا باعث شده نرخ‌های حقیقی بهره به علت وجود و تداوم نرخ‌های تورم بالای 35درصد، منفی شود. نرخ حقیقی بهره مابه‌التفاوت نرخ بهره اسمی بانک‌ها و نرخ تورم است که اغلب به بالای 10درصد می‌رسد. معنای این سخن این است که وام‌گیرندگان به محض دریافت تسهیلات از بانک از همان ابتدا مالک سود حقیقی به میزان بیش از 10درصد وام دریافتی بدون انجام هیچ فعالیتی می‌شوند. حال پرسش این است که منشأ این سود کجاست و این ‌سازوکار چه نتایجی ‌در پی دارد.
از آنجا که نرخ بهره منفی شامل سپرده‌گذاری در بانک هم می‌شود، به درستی می‌توان گفت بخشی از سود بادآورده وام‌گیرندگان بانکی ریشه در زیان غیر قابل توجیه سپرده‌گذارانی دارد که حقشان در این نظام نابخردانه بانکی پایمال می‌شود؛ اما بخش دیگری از سود بادآورده مورد اشاره احتمالا با اضافه‌برداشت بانک‌ها از منابع بانک مرکزی تامین می‌شود که طبیعتا فرآیندی است بسیار زیان‌بار و نهایتا تورم‌زا. به علاوه، تسهیلات تکلیفی گسترده‌ای که از سوی سیاستگذار به بانک‌ها تحمیل می‌شود سویه دیگری از اقتصاد دستوری است که به فساد، ناکارآمدی و ناترازی بانک‌ها می‌انجامد. اینجا نیز به درستی می‌توان دریافت که در تحلیل نهایی مشکل اصلی در تحدید تجارت آزاد و جایگزین کردن آن با اقتصاد دستوری است. سیاستگذاران اقتصادی باید بپذیرند که هیچ راه دیگری به جز رفتن به سوی تجارت آزاد وجود ندارد و این اتفاقا منطبق با وعده‌ها و منویات رئیس‌جمهور محترم است.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/692863/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله ابتکار/ دامنه انتخاب‌های تهران و تروئیکای اروپایی

سرمقاله هم میهن/ تغییر نه؛ سقوط

سرمقاله فرهیختگان/ سکوت موشک شماست

سرمقاله وطن امروز/ وفاق با خودشان!

متفکر آمریکایی: چه کسی در جنگ اوکراین مقصر است؟

اولین قطار فیبر کربنی جهان در چین روی ریل رفت

اتوبوس خودران در فرودگاه زوریخ به کار گرفته شد

دنباله‌دار «اطلس» پیش از طلوع خورشید

بازسازی مجازی صحنه جرم با فناوری واقعیت مجازی امکان پذیر شد

دوره آموزشی «آشنایی با مفهوم دیتاورهاوس و کاربردهای آن» برای مدیران بیمه دی برگزار شد

جشن میلاد امیرالمومنین حضرت علی (ع) در سازمان اموال و املاک کوثر برگزار شد

مقدمات تولید 2 هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر در استان کرمان فراهم شد

تنبیه سفت و سخت فرشید اسماعیلی

توقیف یک خودرو با رانندگی پسر 13 ساله

گل گهر سیرجان محبوب‌ترین تیم ایرانی در لیگ روسیه؛ پیشنهاد جذاب برای محمدمهدی زارع

مبارزه با تخلفات آب و مدیریت آن با همکاری بین نهاد ها و ادارات

توزیع روزانه میوه در آستانه روز پدر به 20 هزارتن رسید

توزیع میوه در آستانه روز پدر به 20 هزارتن رسید

پیش بینی آب و هوای کرمان برای فردا سه شنبه 25 دی 1403/ کاهش دما تا پایان هفته

راننده 13 ساله کرمانی در راه مدرسه دستگیر شد

نخستین جشنواره سرود دختران فاطمی دهه فجر در کرمان برگزار می شود

فراوری 23 میلیون تن سنگ معدن در کارخانه تغلیظ مجتمع مس سرچشمه/ارسال بیش از 543هزار تن کنسانتره به ذوب

دانشمندان موفق به پرورش ستون فقرات در آزمایشگاه شدند!

بررسی مشکلات فاضلاب در رشته قنات‌های بافت تاریخی اردکان

پاسخ کوبنده یک روزنامه نگار به جنجال امروز کوچک‌زاده

انگیزه‌های خاص یک مربی برابر تیم سابق

رفع تصرف بیش از 8 هزار مترمربع از اراضی ملی در سیرجان

مخالفت گل گهر با انتقال محمدمهدی زارع به روسیه

هشدار روان‌آب و آبگرفتگی در کرمان

گل‌گهر سیرجان محبوب‌ترین تیم ایرانی در لیگ روسیه؛ پیشنهاد جذاب برای زارع

برخورد با برگزارکنندگان تورهای غیرمجاز در رفسنجان

ممنوعیت صادرات خرما همچنان ادامه دارد

اختلاف مسلحانه

سرمقاله همشهری/ کاهش آلودگی هوا با حمل‌ونقل پاک

چیزی بیشتر از وفاق

سرمقاله شرق/ آیا 4.000.000.000.000 کافی است؟

سرمقاله جمهوری اسلامی/ فاصله ما با فقه علوی

رسول صدرعاملی در اندیشه کسب یک سیمرغ دیگر برای کانون پرورش فکری

درباره کتاب روش‌شناسی فهم اندیشه سیاسی امام خمینی(ره)

ساخت منسوجات الکترونیکی هوشمند که به سرعت در محیط تجزیه می‌شوند

پرتاب «استارشیپ» به تعویق افتاد

رونمایی از ماهواره‌های ناوک و پارس 1 و 2 در دهه‌ فجر

بهترین زمان نوشیدن قهوه برای سلامت قلب

مذاکره شمس آذر با بازیکن مغضوب مس رفسنجان/ معرفی رحمتی به تعویق افتاد

دستاوردهای انقلاب باید به صورت هنرمندانه تبیین شود

حضور پررنگ و معنادار جوانان در اعتکاف امسال استان کرمان

◄ بازدید استاندار کرمان از کارخانه گروه صنعتی پلور سبز

بارش باران و کاهش محسوس دما در استان کرمان

این نشونه ها خبر از زخم معد می دهند

بمب تازه نقل و انتقالاتی باشگاه استقلال/فرشید اسماعیلی بازمی‌گردد؟